VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. April 2009 NIEUWSBRIEF Redactie: PA1XA pi4wld@veron.nl of pa1xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Menno Putman PE1LDZ 645498 pe1ldz@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Ledenadm. André Heijm PA3HGP 424160 pi4wld@veron.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@ amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA1XA Via email! pa1xa@amsat.org pi4wld@veron.nl
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://hamradio.nikhef.nl/afdeling/waterland/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA1XA)

  2. Verenigingsavond april (Bestuur)

  3. De eerste stappen van een herintreder (PA0EDO)

  4. Een huisarts met radio heimwee (PA3GPP)

  5. Hoe diep ligt mijn QTH? (PE1LDZ)

  6. SEMdag 2009 (PA3GKX)

  7. Uniden 2020 (PA0SJM)

  8. Nawoord (PA1XA)

1. Voorwoord

Het voorjaar kondigt zich aan en dat betekent dat er weer geklust kan worden aan de antennes. Ik vraag me wel eens af of we daar voldoende tijd en aandacht aanbesteden. We weten allemaal dat de antenne het belangrijkste gedeelte van ons station is, maar we besteden er het minste aandacht aan. Eigenlijk moet je twee keer per jaar, voor de winter en na de winter, de zaken even checken. Zitten alle bouten nog goed vast, nergens scheurtjes of breukjes te zien? Antenneanalyzer om alles eens even te onderzoeken. Als je pas wat gaat doen als hij het echt niet meer doet dan is dat meestal op een zeer onprettig moment. Midden ik een contest of net als het een paar dagen slecht weer is. Daarom een advies van uw redacteur, onderhoud als er nog niets aan de hand is en op het moment dat het mooi en rustig weer is. Ik heb me wel eens afgevraagd of we niet een antenne klus team in de afdeling kunnen oprichten. Zendamateurs met kennis van antennes die andere leden helpen bij het “in de lucht” houden van het antennepark. Waarschijnlijk willen nu al wat leden bellen voor een afspraak, maar het klus team is er niet en ik vraag me af of we leden hebben die bereid zijn om hun vrije tijd op te offeren voor hun medeamateurs.

2. April bijeenkomst Op maandag 6 april 2009 is er in ons verenigingsgebouw aan de Gouwzeestraat Deze avond komt Geert, PA7ZEE, ons vertellen over zijn activiteiten m.b.t. het enthousiasmeren en trekken van jonge mensen in onze hobby. Hij is hier al heel veel jaren mee actief en heeft er geweldige resultaten mee bereikt. Geert is een voorbeeld op dit gebied en verdient daarom een groot aantal toehoorders, want onze afdeling kan vers bloed goed gebruiken en misschien kunnen we wat van Geert zijn lezing overnemen. Dit is een issue wat iedere jaarvergadering op de agenda staat, nu is dus het moment om er over te praten. Komt dus allen.

Iedereen is om 20.00 uur van harte welkom er is koffie /thee /fris /bier etc. en natuurlijk de QSLkoffer met Erwin. De QSL manager is gebruind weer terug voor zijn gewaardeerde werkzaamheden.

Het Bestuur

3. De eerste stappen van een herintreder

Rond 1960 was ik tamelijk actief op de 2 meter met mijn met dumpspullen zelf gebouwde zender en ontvanger (daar kwam nog geen transistor aan te pas). In 1965 ben ik gestopt met de hobby. De directe aanleiding was dat op een kwaad moment door de Amsterdamse woningbouwvereniging mijn mooie draaibare 5elements Yagi antenne van het dak gezaagd bleek te zijn, in het kader van de opruiming van TVantennes. Ik merkte dat toen bij het in bedrijfstellen van de zender de eindbuizen in elkaar zakten...

Rond 2000 heb ik besloten een nieuwe start te maken, en om te beginnen heb ik toen de door de VERON in omloop gebrachte T813 mobilofoonset aangeschaft. Het idee was om deze zo om te bouwen dat ik hem vanuit een computer zou kunnen besturen (een bijverschijnsel van mijn professionele activiteiten). Het is lang bij dat idee gebleven, maar nu is het dan gelukt, en half januari 2009 heb ik na al die tijd weer eens een QSO gemaakt, in het kader van de Waterlandronde op 145.350 MHz. Ik geef hieronder een korte beschrijving van mijn versie van de T813 ombouw.

In mijn opzet is alleen nog de zend/ontvangunit T813S in zijn (min of meer) oorspronkelijke vorm terug te vinden. Ik heb de unit eerst afgeregeld voor 2m gebruik zoals beschreven in de door VERON meegeleverde ombouwhandleiding. Elk van de 160 kanalen tussen 144 en 146 MHz (op een 12.5 kHz raster) wilde ik kunnen gebruiken, met onafhankelijke kanalen voor zenden en ontvangen. Bestudering van de bitpatronentabel in de ombouwhandleiding leert dat daarvoor 10 bits van de digitale frequentiesynthesizer onafhankelijk van elkaar gezet moeten kunnen worden. Deze 10 bits komen in de T813S binnen via een kabeltje eindigend in optocouplers (zie het printje rechtsonder op foto 1). De 10 datalijnen eindigen aan de andere kant in een PIO (parallel input/output) chip, die vervolgens via een USBinterface op een laptopje is aangesloten.

Foto1:

De formule in de ombouwhandleiding om de stuurbits te berekenen vormt het hart van mijn besturingsprogramma. Dit in C geschreven programma zorgt ook voor de omschakeling van de T813S van zenden op ontvangen vice versa. Het programma 'ziet' via de PIO dat ik op de op de microfoon gemonteerde PTT knop (foto 3) druk, en reageert daarop door het synthesizerbitpatroon aan te passen aan de vooraf ingestelde zendfrequentie, en vervolgens eveneens via de PIO een relais te sluiten waardoor de T813S in de zendmodus wordt gezet.Van dit programma heb ik ondertussen allerlei varianten gemaakt, zoals een scanner van een deel naar keuze van de 2m band, en een speciale repeaterversie (met vast verschil tussen zenden ontvangstfrequenties). De microfoon is een electretkapseltje, ingebouwd in de behuizing van een afgedankte Philips vergadermicrofoon. In de behuizing zit ook het voor de microfoon benodigde 3.6 V NiCd batterijtje, dat via de 12 V voeding van het hele systeem in geladen toestand wordt gehouden. De microfoon kan zonder extra transistor of transformator op de originele LF module van de T813 worden aangesloten. Deze LF module zit in een nieuw kastje, dat tevens als 'junction box' dient.

Foto2:

De PIO en zijn USBinterface vormen samen een kabeltje met aan een kant een USB connector, en aan de andere kant een DB25 connector waarop 24 individueel als input of output te configureren bits uitkomen. De fabrikant van het interfacekabeltje levert een software library (voor PC of Mac) mee. Die is nodig is om de bits vanuit een gebruikersprogramma aan te kunnen sturen. Momenteel werk ik nog met een simpel dipooltje van installatiedraad, op een plank gespijkerd en voorzien van een instelbare Lstub voor de aanpassing op 50 Ohm coax. Met een output van 2 Watt (zender teruggeregeld van de maximale 10 W output) kan ik mij in de omgeving goed verstaanbaar maken. Het dipooltje hangt in de shack, waardoor het ook storende signalen uit de computer oppikt. Voor de afronding van dit project ga mij nu dan ook in de eerste plaats met de antenne bezig houden.

Foto3:

Bij de foto's: Foto 1: T813S module met de door mij ingebouwde optocouplers (links onder). De datalijnen verlaten de T813S door het gat waardoor oorspronkelijk een bout voor rekmontage liep. Foto 2: De 'junction box'. Links een relais om de set tegen ompoling van de accu te beschermen. Midden het originele T813 LF printje. De instelbare volumepotmeter is vervangen door een potmeter in het frontpaneel. Rechts een reedrelais en optocoupler voor de zend/ontvang schakeling. Foto 3: werkende opstelling. Het rode kabeltje bevat de USBPIO interface. Het geheel wordt bestuurd vanuit een Mac iBook, maar de software kan ook op een PC draaien. Voor de aardigheid (en geinspireerd door de Technische Notities van PA0SE in Electron 10/2008) heb ik een antieke hoornluidspreker aangesloten. De 'driver' van de luidspreker is overigens een modern 0.5 W, 8 Ohm luidsprekertje, want de oorspronkelijke inhoud was defect. Het klinkt best goed, maar ik prefereer toch een moderne luidspreker...

Edo Dooijes PA0EDO

4. Een huisarts met (radio)heimwee ?

Tja beste lezers,ook hier in Monnickendam hebben wij van die huisartsenbikkels!!! Zij staan altijd voor uw en mij klaar tijdens ziekte of andere tijden(psychisch??)en doen dit met (naar ik hoop) veel inzet en overtuiging. Nu wil het geval dat onze oudste plaatselijke huisarts dhr A.H van S. (de waterlanders weet wel wie ik bedoel) op zijn "fut"feestje een prachtige zeezeilreis kreeg aangeboden van een goede vriend van de familie,tja en van zeilen is onze huisarts helemaal gek!!! Goh wat was dit een geschenk uit de hemel voor hem. De reis zou de week voor kerst plaats vinden vanaf de Canarische eilanden,langs de Afrikaanse (zeerovers) kust en dan de oversteek naar de Cariben!!! al met al een prachtige tocht van 4 weken!!. Maar tja,een huisarts die geen verbinding met het thuisfront kan houden is als een chirurg met een botte motorzaag,immers zijn GSM toestel werkt niet buiten de territoriale wateren!!ja een satelliet toestel wel, maar dat kost een vermogen!!!!

Zo kwam onze huisarts op het idee om met zijn zeil vriend eens een visite(en dat geheel kosteloos)bij mijn thuis te brengen om eens nader kennis te maken met"een bakkies" specialist (ook geheel kosteloos), want dat schijnt een stuk voordeliger te zijn als die dure GSM verbindingen vanaf het zeilschip!. Zijn vriend had natuurlijk wel de nodige marifoon ervaring,maar hoe gek het ook mag klinken,hij heeft alleen maar een VHF set aan boord!!!! voor haven en kust verkeer!!!! (nog net niet navigeren met een TOMTOM op de oceaan HiHi) en GEEN HF marifoon aan boord(oei,oei wat link!!) Nu heb ik beide heren een avond of 3 mee laten luisteren op de korte golf(80,40 en 20 meter SSB)en de eerste avond vroegen ze zich beide af,waar komen al die smurfen stemmen vandaan !!!! Het blijkt namelijk dat het begrip SSB nog niet helemaal door drong bij onze medici en hadden nogal wat moeite om stations mooi verstaanbaar in te tunen,maar bij de 3e avond ging het al aardig. Tja ,zei de vriend van onze huisarts, nu moeten wij toch ook zo'n "ding "mee aanboord nemen,en u begrijpt het al,hun oog viel op mijn pas gekochte KENWOOD TS 480 HX mobiele transceiver(Pout =200W),ze hadden hiermee reeds 3 dagen geklooid en waren aan de set gewend geraakt. Al snel zei de vriend ,Klaas ik neem de set van je over,Hoeveel wil je ervoor hebben???ik moet er even overdenken jongens,(nu werd het gesprek niet meer kosteloos ,Hi)nou zei ik tegen de vriend,wat heb je er voor over???€ 7500 is dat genoeg??(dit zijn artsen tarieven dacht ik nog),nu wil ik niet gemeen gaan doen en heb hun eerlijk mijn inkoop factuur laten zien en hij betaalde het bedrag wat ik ook heb betaald,maar zei ik met alleen een transceiver ben je er nog niet!!!!er moet ook nog iets van een antenne en een tuner mee,anders kom nog niet ver!!

Ik had voor de mannen een mooie automatische tuner gekocht(CG 3000) met een achterstag als antenne,en omdat het een hele grote KATAMARAN zeilschip was(van polyester/glasvezel) moet er ook een "radiaal" mee als tegen capaciteit!!! Hiervoor had ik een dikke koperdraad van ca 30 meter genomen met op het eind een plastic balletje,die ze achter het schip mee konden slepen in het zoute water.

Daar aangekomen (Tenerife) de heleboel gemonteerd en een proef uitzending gestart,dit deden we iedere avond om 2100 uur Monnickendamse tijd. De freq die we gebruikte was 12.350 Mhz,dit is een maritieme freq band,en een zekere Herb Hilgenberg leidt hier ook een info ronde voor alle plezier jachten die de oceaan oversteken(hij zendt vanuit Canada)geeft ook weerberichten en coastguard info door geheel vrijwillig!!! Na een verblijf van een week op Tenerife,vertrokken de mannen(er stond toen windkracht 8!!)en na de eerste volle dag op open zee had ik inderdaad een perfecte verbinding me de zeilers!!!in totaal waren ze met 4 bemanningsleden omdat de reis 247 aan een stuk doorging(zeilen wachtlopen en klaar maken),dit ging zo de hele week goed. Echter op dag 9 had ik geen contact meer!!!ik hield op een zeekaart hun positie bij,en ieder avond kwamen de familie leden van de huisarts bij mij mee luisteren,maar ze werden bezorgt omdat er na dag 9 t/m dag 17 niets meer te horen viel(ze zouden toch niet vergaan zijn of overvallen door de zeerovers)maar plots op dag 18 hoorde ik dik in de ruis hun oproep!!!!!ze hadden diverse problemen!de antenne was los geraakt(dat was snel verholpen)en de counter/aarde draad was voor de helft opgevreten door de haaien(het plastic balletje fungeerde als lokaas!!),ze hadden nu een te korte counterpoise/draad,gelukkig hadden ze nog een rolletje speakerdraad mee en heb gevraagd of ze dit niet als tegencapaciteit wilde gaan gebruiken,en het werkte!!!!back on the air again!!! Nu de familie weer met onze huisarts kon communiceren vloeide er tranen aan weerszijden!!ik kon duidelijk horen dat ze (de 4 mannen) het erg zwaar hadden en ze waren nog maar halverwege! Ook zeiden ze dat ze 8 dagen lang in complete windstilte hadden gelegen en daar qua diesel niet opgerekend hadden. De laatste paar dagen vlak voor hun aankomst in de Cariben had er een grote walvis met de catamaran mee gezwommen ,en op de door de huisarts gemaakte video kon je duidelijk zien dat de walvis de bemanning zat aan te staren met een blik van"je doet me toch niks,want met 1 mep van mijn staart is de boot totalloss.

Thuis gekomen heb ik de video zitten kijken met de huisarts,en hij zei heel oprecht dat de RADIO verbinding het enige verzetje was waar de hele bemanning naar uit zat te kijken,en stuk voor stuk wilde ze in de KENWOOD set kruipen om maar zo dicht mogelijk bij hun familie wilde zijn. De huisarts heeft van deze hele reis ook een lezing gehouden hier in Monnickendam en gezegd dat een mens niet zonder communicatie kan,het was erg leuk om te zien en te horen hoe ik mijn zelf kon horen midden op de oceaan en in de Cariben op de HF set met 4 van die kerels erom heen(barstend van de heimwee).

73's Klaas PA3GPP

5. Hoe diep ligt mijn QTH?

Buitenlanders snappen er vaak niets van als je tijdens een qso vertelt dat je qth feitelijk minus 3 meter ASL (“above sea level”) ligt. Terwijl je aan de microfoon zit moet er dan minstens een reddingboot onderweg zijn of, nog beter, een reddingsonderzeeër. Leg dan maar eens uit dat je in een polder woont en dat er continu pompen werken om te zorgen dat iedereen droge voeten houdt en dat we daarom niet ter plekke te verzuipen..…

Toch is dit voor de een groot deel van de zendamateurs in Nederland een feitelijkheid waar je eigenlijk niet bij nadenkt…of misschien wel : Hoe laag woon ik of hoe hoog staat mijn antenne werkelijk t.o.v. de zeespiegel ? Het antwoord op deze vraag is te vinden op : www.zeeniveau.nl , simpel je postcode intikken en er rolt per direct de “diepte” van je qth uit !

Menno, PE1LDZ ( op 3,5 meter diepte, HI !)

6. SEMDAG 2009

Op zondag 17 mei 2009 wordt door enige amateurs de jaarlijkse SEMdag georganiseerd. Net als vorig jaar zal dit plaatsvinden vanaf het Fort bij Edam gelegen aan het Oorgat no. 10, Deze dag wordt een demonstratie gegeven met uitsluitend oude legerapparatuur zoals de AN/GRC9, de KL 3035, RT 3600 en natuurlijk Duitse SEMapparatuur.

In het fort wordt een radiokamer ingericht, ook zullen wij QRV zijn vanuit de DAF 1 tonner YA126. Voorts wordt een tentoonstelling ingericht met als thema “Communicatie bij de krijgsmacht”.Hierbij wordt getoond dat het leger niet alleen van zenders gebruikt heeft gemaakt maar ook van berichtenhonden en duiven. In de collectie bevindt zich zelfs een van een petroleumlamp voorziene

seinlamp. Films zullen worden getoond over de telegrafistenopleiding gedurende WOII en de militaire opleiding in het algemeen.

Voor bezoekers is het Fort geopend van 12.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. De medewerkers van het Fort verzorgen een uitstekende rondleiding, genoeg componenten om er een leuke (familie)dag van te maken. De toegangsprijs, inclusief rondleiding, bedraagt Euro 2,50, te voldoen aan de kassa van het Fort. Meer info is te vinden op de website van het fort: www.fortbijedam.nl .

Voor de amateurs die ons draadloos willen bezoeken. Wij zijn in de lucht in AM op 3705 kHz. In CW in het segment 3570 – 3580 kHz. Met de SEM:mode FM op 50.4 kHz. Vanuit het Fort wordt uitsluitend met “groen”gewerkt. Van buiten het Fort is gebruik van alle rigs toegestaan. Maak verbinding met ons, het slagen van de dag en het promoten van onze mooie hobby wordt natuurlijk ook bepaald door de inzet van tegenstations!! Indien er nadere berichten zijn dan worden deze op de wekelijkse afdelingsronde van de afdeling A56 Waterand, PI4WLD, vrijdagavond v.a. 21.00 uur l.t 145.350 MHZ , aan U bekend gemaakt.

Tot ziens of werkens op 17 mei!!

Namens de gehele crew (9 man) Ger Fritz/PA3GKX Email: PA3GKX@AMSAT.ORG

7. De Uniden 2020 transceiver .

Graag wil ik wat vertellen over mijn ervaringen met de Uniden 2020 transceiver uit de nalatenschap van Ger , pa0oi. Het is een apparaat grotendeels met halfgeleiders uitgerust , maar in de zender zitten de buizen 12BX7 als driver en 2 stuks 6146B parallel in de PA , goed voor zo'n 100 Watt output . De set bestrijkt 8 amateur banden , en ontvangst op 15 en 27 Mhz . Het gaat dan om 80 , 40 , 20 , 15 en 10 meter . Omdat de set wel altijd had gewerkt durfde ik het wel aan om het apparaat aan te steken en eens te zien hoe de set eraan toe was . De ontvanger kwam meteen tot leven en zowaar , de zender werkte ook alhoewel de output aan de lage kant was . De gloeidraden van de buizen worden met een schakelaar op het front ingeschakeld . Bij de ontvanger kon de haarlijn van de VFO schaal niet op de 25 kHz punten worden gezet . De set heeft een vanaf het front instelbare haarlijn zodat de trommelschaal van het VFO kan worden geijkt op de 25 kHz punten met de interne markergenerator . Tenminste niet bij alle banden . Later daarover meer . De RIT potmeters stonden ook niet goed en de ventilator maakte veel lawaai en draaide niet geweldig .

1 Nadat ik de kast wat had schoongemaakt werd het tijd om de bovenen onderkant er maar eens af te halen en nu kwam het inwendige tevoorschijn . Eerst de stof en vetresten verwijderd en dat heb ik ook gedaan in het PA gedeelte want door hoogspanning wordt nogal wat vuil aangetrokken . Dus ook hier reinigen met trichloor en de beide buisjes glommen weer van genoegen na de schoonmaak beurt .

2 De ventilator heb ik uitgebouwd en uit elkaar genomen . Schoongemaakt en lagertjes van olie voorzien . Speling opgeheven en weer in elkaar gezet en op z'n plek terug gezet . Nou , dat scheelde een flinke slok op de bekende borrel .. bijna geruisloos !

3 Toch vond ik het wel prettig als bij alleen ontvangst de ventilator uit bleef en dat heb ik opgelost met een klein relais dat dan door de 12 volt gloeispanning wordt geschakeld . Dus als de schakelaar " Heater " wordt bediend gaat de ventilator draaien en dat is dus alleen nodig bij zenden . Zie schema detail 1

4 Onderkant van de set en dan de onderkant van de PA unit . Hier heb ik twee zenerdiodes die de schermspanning van de PA buizen stabiliseren ( BZX98C100 ) wat beter gemonteerd . Deze diodes hebben een metalen behuizing en raken

makkelijk metalen chassis delen dus leek het me beter om ze in een soort kunststof doosje te doen . Stukje PVC Uvormig gebogen en daarin zitten nu de twee zeners opgeborgen . Keurig toch ? Zie voor schakeling schemadetail 2 .

5 Kom ik aan een ander punt en wel de ALC . Op de meter die op het front van de set zit was geen ALC uitslag waarneembaar . Dus zender flink uitsturen , maar niente . Zou best wel eens het schakelaartje waarmee de meterfuncties gekozen wordt , als schuldige kunnen zijn . Dus ... voorfront naar voren kantelen en de schakelaar nakijken . Deze schuifschakelaar zat erg losjes in elkaar en deze kon ik uit elkaar halen , schoonmaken en weer opnieuw in elkaar zetten . Speling weg en werkt weer prima . Alleen .... nog geen ALC uitslag . Nu bleek dat er een schakelingetje in de PA module zit ( onderkant ) waarmee de ALC spanning wordt gemaakt . Regeltransitor Q 1001 wordt geregeld door de sturing en biasspanning . Deze transistor vervangen alsmede de diode D1002 Met de universeelmeter was nu duidelijk ALC spanning te zien en .. ha, ha , ook de meternaald op het front van de set wiebelde keurig mee en zo hoort het ook ! Zie schemadetail 3 .

6 Bij het afregelen van de ontvanger op de diverse banden bleek er een spoel los te hangen op de print , erg link want de draadjes zijn zomaar stuk . De spoel bevat een kern en als die wordt gedraaid , draait de spoelvorm mee en trekt de aansluitdraden stuk . En dan ben je nog niet jarig .. want repareren gaat wel , maar het uitbouwen van de RX RF Module is erg lastig vanwege de ketting bediende bandschakelaar en afstemcondensatoren erop . Dus heel voorzichtig het spoeltje wat gekanteld en met lijm de vorm weer vastgezet in het onderstuk . Gelukkig ... gelukt ! De kern kon ook weer goed worden ingesteld . 7 Nu had ik al in het begin van dit verhaal gemeld , dat de haarlijn op sommige banden niet goed op de 25 kHz ijkpunten kon worden gezet . dat kan dus met een handeltje op het front . Dit kan wijzen op afwijkende kristalfrequentie van enkele oscillatoren die op de z,g, Local Oscillator Module zitten . Dat zijn er 10 , voor elke band één . Eerst de ijkgenerator gemeten en die stond nagenoeg goed . Dus nu de diverse kristal frequenties meten en afregelen op de juiste waarde . Helaas , bij twee ervan kreeg ik dat niet voor elkaar . Dan zou ik iets kunnen veranderen aan de capaciteiten die parallel aan de trimmers staan . Maar ... dan moet die hele module eruit en dat is heel veel werk . En nu is het wel hobby maar op zulk extra werk zit ik niet te wachten . Ook hier weer de toestand van ketting aangedreven bandschakelaar en afstemcondensatoren . Nu kan een list helpen zoals ene Tom Poes pleegt te zeggen . Heel voorzichtig heb ik de tandsnaar van de VFO trommelschaal van zijn tandwiel opzij geschoven en nu de trommel enkele tandjes verzet . Dus de schaal kon nu worden gedraaid onafhankelijk van de afstemmning . Snaar er weer op en kijken of het nu lukt . En ja hoor , de haarlijn kon nog juist op de markerpunten worden gezet en nu dus bij alle banden . Ter verduidelijking .... de 10 kristaloscillatoren worden gebruikt voor de frequentie opbouw in de Uniden 2020 . En nu mag deze reparatie misschien niet geheel zijn zoals het hoort , maar soms kies je dan voor de eenvoudigste oplossing . Want het zou ook best wel kunnen dat enkele kristallen wat afwijken . 8 Even onderuit zakken , maar een volgend punt dient zich aan en ... de knop voor de RIT staat niet goed . Als deze op nul staat , moet de ontvangstfrequentie hetzelfde blijven met RIT uit of aan . En dat was niet zo . Dat is instelbaar met potmetertjes , maar wat altijd gebeurt ... niet goed te krijgen . Omdat dit eigenlijk met spanningsregeling wordt gedaan kon ik door weerstanden R 10 en R 11 wat aan te passen met parallel weerstandjes , de zaak voor Narrow en Wide ( 2 bereiken van de RIT instelling ) goed krijgen . Ook hier geeft het schemadetail 4 duidelijkheid .

9 Nu nog wat kleine dingetjes , zoals enkele in waarde gedaalde elcootjes . Maar de set werkt naar mijn idee weer optimaal . De kwaliteit van de ontvanger is uitstekend , ook al in geluidsweergave . De zender houdt zich erg rustig , kan heel mooi worden afgestemd en de output is meer dan 110 Watt op de meeste banden . Keurige dip waarneembaar in de PLATE afstemming en de preselect piekt de ontvanger EN zender prima . Dat moet trouwens wel gelijk zijn , zowel voor zenden als ontvangen . Dit omdat de preselect instelling wordt gedaan in de RX RF Module en de TX RF Module . Zo , dat waren zo wat zaken die ik tegenkwam bij de set . Het leek me wel leuk om daar wat van te vertellen . Natuurlijk is dit een apparaat uit een tamelijk ver verleden maar wat me wel opvalt is , dat er " op de banden " altijd met een soort van respect over de Uniden 2020 wordt gesproken warbij de kwaliteit van het apparaat altijd naar boven komt . Best 73,

Stef .,. pa0sjm

7. Slotwoord

Het wordt steeds leuker om de nieuwsbrief te maken. Er komen meer leden die prachtige kopij aanleveren. De kwaliteit van de nieuwsbrief wordt zo steeds beter en ik hoop dat het leesplezier toeneemt.

Het is jammer dat “maar” ongeveer 50 leden de nieuwsbrief lezen. Ik krijg ieder maand bij de verzending wel meldingen dat email adressen niet meer kloppen. Ik verzoek iedereen dat zelf in de gaten te houden en een wijziging zsm door te geven anders ontvang je de nieuwsbrief niet meer.

Ik sluit af met een treurige mededeling. Onze Electron is niet meer te lezen in de bibliotheek aan de Waterlandlaan in Purmerend. De bibliotheek heeft haar bladen assortiment gewijzigd en daar paste de Electron helaas niet meer in. Dus als de je de Electron wil lezen moet je toch echt lid worden van de Veron.

Tot de volgende keer en best 73’s,

Sietse (PA1XA) Redacteur