VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. September 2010 NIEUWSBRIEF Redactie: PA1XA pi4wld@veron.nl of pa1xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Menno Putman PE1LDZ 645498 pe1ldz@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Ledenadm. André Heijm PA3HGP 424160 pi4wld@veron.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@ amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA1XA Via email! pa1xa@amsat.org pi4wld@veron.nl
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://hamradio.nikhef.nl/afdeling/waterland/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA1XA)

  2. Verenigingsavond September (Bestuur)

  3. Bestuursmedelingen (Bestuur)

  4. Surplus Radio Society 15 jaar (PA5PEX)

  5. D’raf (Sjaak)

  6. In de lucht met een koperen remleiding antenne (PA3GPP)

  7. Programma afdeling Waterland (PE1LDZ)

  8. Slotwoord

1. Voorwoord

De zomer lijkt wel weer voorbij, de afgelopen dagen heeft het enorm geregend en hebben we herfstige temperaturen. We gaan weer denken aan de hobby. Ik ben de afgelopen maanden niet of nauwelijks actief geweest door vakantie en zeer drukke QRLmatige werkzaamheden, maar het begint wel weer te kriebelen. Volgende week is de jaarlijkse VHF contest en dat is een contest waarin soms nog hele leuke verbindingen te maken zijn, ik denk dat dat maar weer eens het begin van de activiteiten moet zijn. Het is de afgelopen weken stil op 145.250 dus er zullen nog wel wat leden op vakantie zijn. Maar de eerste maandag van september (6 september) is er weer een verenigingsavond, een mooi moment om bij te praten, kaarten op te halen en het amateur motortje weer te starten. Kom dus!

Ik moet jullie nog mijn excuses aanbieden voor het niet verschijnen van het Juni nummer van de nieuwsbrief. Door enkele trips naar het buitenland ben ik het gewoon vergeten en kwam ik er pas op de dag van de verenigingsavond achter dat ik de nieuwsbrief was vergeten. Een hele grote OEPS en het zal niet meer gebeuren.

Ik heb daardoor wel twee prachtige artikelen van Klaas achter de hand waarvan er in deze nieuwsbrief één staat. Dit is wat we willen lezen, hoe beleven onze leden hun hobby, Klaas ga zo door, je bent goud waard. Ik hoop dat dit artikel weer één of meer leden inspireert, want o wat zit ik te wachten op kopij.

Genoeg gezeurd, laten we er weer een mooi hobbyseizoen van maken!

2. September bijeenkomst

Maandag 6 september 2010 is de maandelijkse bijeenkomst van de Veron, afd. Waterland er weer. Kom dus naar het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om

20.00 uur en natuurlijk is Joop er om ons van natjes en droogjes te voorzien en kan je de QSLkaarten brengen en halen bij onze QSLmanager, Erwin, PA3BLS. Dit keer een lezing van Frans (PA1FR) over de digitale modes, waar hij zo langzamerhand wel de nestor van de afdeling in is. Veel van ons hebben wel het idee om er mee te beginnen, maar hebben een beetje drempelvrees. Niet nodig volgens Frans en dat gaat hij ons laten zien. Frans kennende wordt het een interessante luister/kijk/doe avond. Een absolute aanrader en een prachtig begin van het seizoen. Komen dus!!!

3. Bestuursmededelingen September 2010

Met het zomerreces bijna achter de rug gaan we de tweede helft van het verenigingsjaar in! PC600P gaat zijn derde periode beleven van 3 t/m 29 september. Met hulp van een aantal leden zal André, PA3HGP, onze speciale call tijdens de SSBvelddagen op zaterdag 4 en maandag 5 september activeren vanuit het clubgebouw van de Scouting Groep “Lamoraal van Egmond” aan het Doplaantje in Purmerend (achter de grote Albert Heijn).

Let wel : met hulp van.. want er kan niet verwacht worden dat André dit allemaal alleen op zijn nek neemt. Wie dus even een handje kan helpen is welkom evenals belangstelling voor het “special event station” (op bezoek voor een eyeball qso of om ook eens als operator te fungeren). Belangstellenden en helpende handen kunnen zich melden via de bekende kanalen als de Waterlandronde, per email of per telefoon bij André, PA3HGP, of de secretaris, Menno, PE1LDZ (0299 – 64 54 98)

Voor alle medewerkers aan de PC600P velddag zal er op zaterdag 4 september namens onze club een smakelijke Chinese hap aangeboden worden (en, nee, geen “Bamiporto” maar wel een culinaire verassing)

In de komende Electron van september, die over een kleine twee weken in de bus valt, is ook een artikel opgenomen over ons PC600Pgebeuren!

Menno Putman, PE1LDZ, secretaris.

4. Surplus Radio Society 15 jaar

In verband met het 15jarig bestaan van de Surplus Radio Society (een vereniging van verzamelaars, restaurateurs en gebruikers van voornamelijk militaire dump radioapparatuur) wordt op 4 september 2010 een Midzomer rendezvous gehouden. Van 10.00 uur tot 22.00 uur (locale tijd) wordt door radiotelegrafisten en telefonisten met oude legerzenders verbinding gemaakt met diverse radiozendamateurs.Dit gebeurt vanaf 5 locaties in Nederland. Deze locaties zijn:

Het Fort aan het Pampus Het Fort bij Edam Vanaf de troposcatter parabolen te Hoek van Holland Het WS19 radiomuseum te Budel. Het Fort Gagel te UtrechtNoord

Bezoekers van het Fort aan het Pampus zijn tijdens de reguliere openingstijden van het Fort van harte welkom. Voor de “insiders”: Vanuit Fort aan het Pampus zal gewerkt worden onder de call PA6FAP met een AN/GRC9 “barefoot”. Power plm. 10 Watts. Antenne ½ wavedipole. Gewerkt wordt in de 80 meter amateurband. Phone op 3705 kHz in AM. CW(morse) 3575 kHz plus/min.

Ben je geïnteresseerd kom gezellig langs, bezoek wordt zeer op prijs gesteld.

Pim, PA5PEX

5. D’raf

Enkele weken geleden kwam ons oud lid en laatste servicebureau houder van de afdeling, Sjaak Lekkerkerk, bij mij aan de deur. Hij was aan het ruimen en kwam nog wat amateur artikelen tegen die hij kwijt wilde. Tegen een kleine vergoeding of gratis mee te nemen wilde hij bespreken met de belangstellende. Ik heb daarna een mailtje van hem gekregen waarin de aangeboden artikelen worden opgesomd:

Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met:

Sjaak Lekkerkerk, telefoon 0299644374 of email jj.lekkerkerk@hetnet.nl

6. In de lucht met een koperen remleiding antenne.

Onlangs was ik een beetje aan het googlen op het internet zoekende naar een breedband antenne die het liefst vertikaal is, zo compact mogelijk en beresnel open af te breken is. Dit voor vakantie doeleinden zoiets mee te nemen,tja zo iets is er eigenlijk niet echt dus dan maar zelf iets gaan knutselen.

Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden van glasfiber hengels tot aluschuif mastjes/antenne's, maar ja deze zijn zo erg "opzichtig", het moest iets worden wat minder de aandacht trekt van mede k(r)ampeerders. Ik vond op "2dehands.nl" een voertuig antenne van een SEMinstallatie, met 5 metalen opschroef deeltjes van ca. 90 cm lang en een dito voet met een sterke veer er in. Perfect als basis voor mijn projectje, wat ik nog meer ga gebruiken is de automatische antenne tuner van CG(type 3000), een stukje PFTE (nylonstaf materiaal), een plaatje lexaan (onbreekbaar plexiglas) en natuurlijk koperen REMLEIDING van ca.10 meter lengte ø 10 mm diameter.

Mijn oudste zoon Patrick die als peuter al met mijn porto liep te klooien en super nieuwsgierig is mbt de techniek, wilde maar wat graag de portabele antenne helpen bouwen, dus wij met ons 2tjes de werkplaats in een aan de slag te gaan. Als eerste hebben wij de koperen remleiding gevormd tot een zeer ruime/grote spoel met een diameter van 17 cm,20 windingen, dit hebben wij gemaakt op een stuk hulp buis, opgespannen in de draaibank en dan met 15 omw/min de koperen remleiding gewikkeld op de hulpbuis, resultaat een wel zeer strakke spoel! Nu moest de spoel echter wel wat versterkt worden, immers de windingen moeten elkaar niet raken en van gelijke afstand zijn, daar komt dan ook het lexaan plaatje mooi van pas. We hebben daar om de 2 cm gaatjes van 10,5 mm geboord,dit aan beide zijden zodat we straks mooi de remleiding er doorheen kunnen "rijgen", zo gezegd zo gedaan.

Per ongeluk hebben we de mooie keramische isolator van de bestaande SEM/Jeep antenne (de voet dus) laten vallen,en die brak!!!!! Wel alle .............~@$%^&*(<>?"{} (deze symbolen stellen onze vloekvorm voor anno 2010).

Nu hebben we geen mooie basis meer om de voedingsdraad naar de tuner te laten lopen, echter Patrick vond nog een stuk massief PFTE nylon onder de draaibank en zei: Pap,we kunnen hier toch een mooie isolator van draaien??? Hij had gelijk!! We hebben er een mooie isolator van gemaakt die tevens als spoel steun fungeerd en als hulp mastje. Ik heb er een gat ingeboord waar precies de Sem/Jeep antenne in past zodat dit nu ook mooi stevig zit. Dwars op het stuk nylon hebben we ook een gat geboord waar wij middels een rvs boutje de spoel aan de Sem/jeep antenne kon worden bevestigd. Klaar is de antenne!!!

Nu maar in het veld de boel experimenteren. Ik heb ca 15 extra antenne delen (van ca 90cm) bij de Sem/Jeep antenne dus da's mooi proberen geblazen. Er is echter een probleem!!! Bij meer dan 4 delen gaat de antenne voetveer buigen!!! en valt de antenne om (top zwaar). De antenne stond ca 50 cm boven het maaiveld opgesteld. Nu blijkt dat met ca 5 delen de antenne overal af te stemmen is van 160 t/m 6 meter. Ik heb ook met 8 delen geprobeerd maar kreeg de antenne niet of moeilijk in resonantie op de lage banden(16080 meter). De antenne werkt prima, maar echt super met 4 toploading radialen die we hebben gemaakt van litze draad lengte ca 3 meter lang, geknoopt aan de nylon tuidraad, kan ik meteen de antenne storm vast zetten. Ook hebben we 8 rvs lasdraden als toploading gebruikt met een lengte van ca 1 meter, ook dit werkt super, maar maakt de antenne mechanisch instabiel!! (zonder tuidraden) en wel heel opzichtig (wel mooi trouwens, hi).

We hebben de antenne meegenomen naar onze vakantie bestemming in Denemarken en opgesteld op de caravan dissel,binnen 17 seconden kwamen er mede kampeerders wederom vragen wat de bedoeling was van dat stuk rood glimmende koper met die legergroene "stok" en of het geen schadelijke straling veroorzaakte!! Ik zei:Pak de antenne maar vast,als u na 2 sec geen losse tanden en rechtop staande haren hebt is dit absoluut veilig!!! Men heeft nooit deze proef willen proberen,maar kwam wel gezellig mee luisteren op de HF banden! De antenne heeft 1 nadeel, dit is dat deze werkelijk alle storingen van de omvormers op pikte van de caravans/campers! Ik heb bij ons zelf deze uit gezet, en kon toen perfect weer ontvangen (ruis nivo ca s4). Ik heb ter illustratie nog wat foto’s gemaakt.

Al met al zal ik deze antenne vaker gaan gebruiken, maar ik neem als backup antenne ook weer mijn 3 glas fiber hengels mee(7, 9 en 12 meter lang).

Klaas PA3GPP en Patrick (PA...QRP) van der Lingen

7. Programma najaar 2010, begin 2011

4 oktober Lezing, inhoud NNB
1 oktober Verkoopavond (let op nadere mededelingen in deze convo)
6 december Lezing, inhoud NNB
10 januari Nieuwjaarsbijeenkomst
7 februari Jaarvergadering & bestuursverkiezing*)

*) Bestuursverkiezing : het lijkt nog erg ver weg maar er is dringend opvolging in het bestuur nodig. Niet voor alle bestuursleden maar toch zeker wel enkele… U weet allen ook wat het alternatief is als we het bestuur niet rond krijgen?! Dit is geen dreigement maar gewoon realiteit. Neem eens in overweging dit een jaar te doen, enige avonden voor de club in te zetten die zich al zo lang voor u inzet, of wil een ieder straks na 7 februari 2011 zijn QSLkaarten in Zaandam gaan ophalen?

Menno Putman, PE1LDZ, secretaris.

8. Slotwoord

Zo dat was hem weer, ik hoop dat het weer een leuke en interessante nieuwsbrief was. Ik heb nog een prachtig artikel van Klaas, maar dat bewaar ik voor de Oktober editie. Misschien kan Klaas ons nog even bijpraten over zijn ervaringen van het afgelopen vakatieseizoen, heet van de naald.

Verder is de oproep van Menno belangrijk en zijn de voor de hand liggende leden van de afdeling al meerdere keren bestuurslid geweest, het wordt nu echt tijd dat er nieuw bloed in het bestuur komt. We hebben nog een half jaar, doe er iets goeds mee!

Tot de volgende keer en best 73’s,

Sietse (PA1XA) Redacteur