VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Oktober 2010 NIEUWSBRIEF Redactie: PA1XA pi4wld@veron.nl of pa1xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Menno Putman PE1LDZ 645498 pe1ldz@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Ledenadm. André Heijm PA3HGP 424160 pi4wld@veron.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@ amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA1XA Via email! pa1xa@amsat.org pi4wld@veron.nl
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://hamradio.nikhef.nl/afdeling/waterland/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA1XA)

  2. Verenigingsavond Oktober (Bestuur)

  3. Waarom verbaast het mij niet? (PD2YL)

  4. Mededelingen van de secretaris (PE1LDZ)

  5. Met wat geluk mooie nieuwe DX (PD2YL)

  6. Heil microfoon en Icom SM50 (PA3GPP)

  7. Programma afdeling Waterland (PE1LDZ)

  8. Slotwoord

1. Voorwoord

Ik ben net weer terug van een weekje 9H, wat was het nog lekker weer. Ik was daar tegelijk met de VRZA 9H expeditie en heb een paar uurtjes achter hun station kunnen zitten. Het blijft verbazen dat 9H zoveel aandacht trekt. Ik had in 1.5 uur SSB op 20m toch ruim 200 QSO’s. Midden op de dag en toch W’s en JA’s! Echt leuk en lekker om weer eens aan het andere eind van een pileup te zitten.

Het is vandaag prachtig weer en echt nog even nazomeren. Dat zal wel snel afgelopen zijn en dan kunnen we ons weer zonder excuses in onze shacks terug trekken, want het is buiten toch niks. Dat is het voordeel van het zijn van zendamateur, ook met slechter weer vermaken we ons prima. Ik ben benieuwd wat het najaar ons gaat brengen, ik hoor jullie graag op de HF banden en hoop dat 145.250 weer met eer de naam “huis frequentie” van Waterland gaat dragen. Zet aan die set, het mag weer!!

2. Oktober bijeenkomst

Maandag 4 oktober 2010 is de maandelijkse bijeenkomst van de Veron, afd. Waterland er weer. Kom dus naar het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om

20.00 uur en natuurlijk is Joop er om ons van natjes en droogjes te voorzien en kan je de QSLkaarten brengen en halen bij onze QSLmanager, Erwin, PA3BLS.

Menno heeft laten weten dat degene die hij op 't oog had voor de lezing heeft afgezegd en dat hij op zo korte termijn niets anders heeft kunnen regelen. Daarom neemt Nico een DVD mee over een DXpeditie en als dat niet lukt dan wordt het onderling QSO en kaarten.

3. Waarom verbaast het mij niet.

Waarom verbaasd het mij niet dat ondanks de oproep in de nieuwsbrief weer dezelfde mensen de antenne’s op staan te zetten voor de velddag bij het scoutingebouw. Duidelijk stond er toch “André kan het niet alleen”, Nee helemaal alleen was hij inderdaad niet want zoals gewoonlijk waren Frans en ik er om hem te helpen het spul weer op te zetten. Maar eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat 2 ruime 65+ ers, sorry heren, en een dame met een handicap hier weer voor opdraaien. Net als in het voorjaar toen er ook vanuit het scoutinggebouw PC600P geactiveerd werd.

En laten we met z’n allen Jannie niet vergeten, als er één iemand een erelidmaatschap, lintje of speldje verdiend is zij het wel. Geen lid van onze afdeling, geen zendamateur, nee ze heeft helemaal niks met onze hobby, maar staat daar weer van alles schoon te maken, de wc’s, de vloeren en keuken zodat wij als vereniging geen gek figuur slaan als er mensen langs komen. Jannie je bent voor onze afdeling zo langzamerhand onmisbaar geworden als er activiteiten zijn!!

Carla, PD2YL

4. Mededelingen van de secretaris Oktober 2010

De speciale call voor een (echt) laatste periode PC600P is al 3 weken geleden aangevraagd via de secretaris van het HB, tot nu toe heeft de secretaris er nog niets van vernomen. Het zal de komende dagen wel binnen komen. PC600P , een extra en laatste keer, wordt aangekondigd in het decembernummer van Electron (eind november in de bus).

De verkoopavond, begin november, staat ook bij "Komt u ook" in Electron van november (die eind oktober komt).

73, Menno (PE1LDZ) Secretaris A56

5. Met wat geluk een mooie nieuwe dx

Op 21 augustus zat ik al om 6.30 beneden, denkende dat het 8.30 was dat ik mijn bed uit stapte. Ik zag dat de SARS rtty contest aan de gang was en heb na een half jaar de hf set en laptop maar weer eens aangezet om te kijken of er wat te beleven was, rond 7.45 hoorde ik met een behoorlijk signaal KH6ZM ehhhhh Hawai heb ik nog niet en een hoop spektakel op zijn frequentie. Ik heb een kwartiertje alleen maar zitten kijken en toen was het ineens een minuut of wat ijselijk stil, ik denk ach laat ik mijn call er eens in gooien, kijken wat er gebeurd.

En tot mijn grote verbazing kwam daar glaszuiver en flink hard KH6ZM voor mij retour en mijn rapport werd door hem bevestigd, waarna meteen weer de gebruikelijke herrie losbarste en het station op Hawai weer stil werd, ik heb nog even zitten kijken en na een minuut of wat werd het weer stil op de frequentie en ineens was hij er weer om een verbinding te maken. Ik ben wel supergelukkig met mijn 146’ste gewerkte dxcc land.

Carla PD2YL

6. Heil microfoon en Icom SM50

Ondergetekende is al enige tijd in het bezit van diverse Icom tranceivers, dit met volle tevredenheid!!,maar wat kan je als amateur nu nog verbeteren aan een TOPLINE transceiver zoals de IC 7700. Helemaal niets!!!!! Toch ben ik wel een beetje een audio freak(komt waarschijnlijk nog uit mijn FM piraten tijd) en wil een absolute perfecte audio op SSB, dit is natuurlijk wel een uitdaging!! Het is als een goede maaltijd, de basis en ingrediënten moeten goed zijn dan volgt de rest vanzelf. Dus kwam het idee om net zoals bij wijlen W2ONV Bill, een super studio sound te creëren die bij iedere amateur '" opvalt" op de toch al drukke amateur banden. Natuurlijk kan je, je hele radio shack vol stouwen met effect apparatuur, maar dat is nu net niet mijn opzet.Hoe maak je nu een studio broadcast sound met geringe middelen:

Wel nu, ik heb gekozen voor het volgende: als eerste natuurlijk een goede HF set (IC 7700,overigens ook met de IC 7000 werkt het perfect), de EQPlus box van W2IYH, de tafel mic van ICOM SM 50(dit is het nieuwste model) en de HEIL PR 781 of de PR 40 (deze laatste kost een vermogen en heeft geen hoorbare betere resultaat als de PR 781). Nu is het mijn bedoeling om het microfoonkapsel van de HEIL te combineren met de voet (incl. de bedienings organen/filters) van de ICOM SM 50, beiden zijn dynamisch!! De Heil PR 781 is ,indien rechtstreeks gemonteerd op de IC7700 set, ERG zacht van audio output zodat men vrij luid moet tetteren in de microfoon, dit is niet echt plezierig want al gauw is je stem gelijk aan Martin PF9A die een 24 uurs contest heeft gedraaid.

De oplossing is als volgt: voorzichtig heb ik het microfoonkapsel van de ICOM SM 50 gedemonteerd, de bedrading van het mic element geheel verwijderd (los van het printwerk in de SM 50). Nu gekeken of de HEIL mic op de plaats van het originele element past(en dit past natuurlijk niet!). Wat nu, hopla naar de werkplaats en een verloop/adapter ring van titanium gedraaid (had ik nog liggen van een andere klus) Deze ring past met een pers passing precies over de HEIL en in de SM 50. Nu moest de mic bedrading ook worden aangepast, daarvoor heb ik in de HEIL de XLR aansluiting verwijderd,en voorzichtig de ctjes in de mic terug geplaatst waarna ik de dikke HEIL mic kabel door de flexibele zwanenhals van de SM 50 heb laten lopen zodat deze meteen HF afgeschermd wordt. De mic kabel nu weer aangesloten op de print in de SM 50 mic en proberen maar!!. Wouw!!!!! Wat een sound en wat is de mic HARD!! Gelukkig heeft ICOM een potmeter onder in de voet zitten waar je het audio niveau mee kunt instellen (het blijkt namelijk dat er een voor versterkertje in de SM 50 zit gevoed uit de TRX). Na het juiste uitgangs audio niveau te hebben ingesteld heb ik nu ook de instellingen van de EQPlus audio box ingeregeld op deze microfoon combinatie, dit was niet al te moeilijk doordat ik mezelf kon monitoren op een 2 de HF set, ook de equalizer in de IC 7700 moest iets worden bijgesteld, minder bass en veel treble. (resp +1 bass,en +5 treble), tevens een beetje compressie uit de set(niet veel), de rest van de compressie komt van de EQPlus box.

Het resultaat is nu dat ik alle opties van de ICOM SM 50 mic kan blijven gebruiken met de ongelooflijke mooi HEILsound. De Rrapporten liegen er dan ook niet om, ik krijg nu regelmatig emailtjes van amateurs (ook luister amateurs) die mij een audio file sturen en dat is erg leuk,hoewel voor iedere amateur het audio altijd erg persoonlijk is, immers niemand heeft het zelfde gehoor en/of ontvanger. Kortom ,als amateur blijf je ,je station steeds weer aan het upgraden/verbeteren dat houdt de hobby nu juist zo aantrekkelijk.

Klaas PA3GPP en Patrick (PA...QRP) van der Lingen

7. Programma najaar 2010, begin 2011

1 november Verkoopavond (let op nadere mededelingen in deze convo)
6 december Lezing, inhoud NNB
10 januari Nieuwjaarsbijeenkomst
7 februari Jaarvergadering & bestuursverkiezing*)

*) Bestuursverkiezing : het lijkt nog erg ver weg maar er is dringend opvolging in het bestuur nodig. Niet voor alle bestuursleden maar toch zeker wel enkele… U weet allen ook wat het alternatief is als we het bestuur niet rond krijgen?! Dit is geen dreigement maar gewoon realiteit. Neem eens in overweging dit een jaar te doen, enige avonden voor de club in te zetten die zich al zo lang voor u inzet, of wil een ieder straks na 7 februari 2011 zijn QSLkaarten in Zaandam gaan ophalen?

Menno Putman, PE1LDZ, secretaris.

8. Slotwoord

Een beetje op het laatste moment, maar hij is er dan toch. De nieuwsbrief van Oktober. Ik had gelukkig nog een paar leuke artikelen van Carla en Klaas, maar het is nu weer op. De zomer is weer voorbij, dus er zijn toch wel wat verhalen te vertellen?! Een fotootje van de vakantieantenne en de ervaringen ermee zou leuk zijn voor de volgende nieuwsbrief, geeft een beetje zomes gevoel in de sombere november maand. Ik hoop dat ik wat kopij ontvang, want anders wordt het een magere nieuwsbrief. Laat ik helder zijn, als ik in de komende maanden geen kopij ontvang dan stop ik er in februari mee, want bedelen om kopij is een keer niet erg, maar maanden achter elkaar!

Tot de volgende keer en best 73’s,

Sietse (PA1XA) Redacteur