VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. September 2012 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 3 september (Bestuur)

  3. Laadschakeling voor NiMh accu’s (PA0SJM)

  4. Radiostation in fort Uithoorn (PE1HOY en PA3FBF)

  5. ROM De Lichtmis (PA3FII)

  6. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Ik weet eigenlijk niet of ik blij moet zijn. A.s. maandag begint het seizoen voor de zendamateur weer, maar dat is meestal ook een beetje het einde van de zomer. Ik weet niet of ik daar al klaar voor ben.

A.s. maandag wel een goed begin overigens, want het bestuur heeft een mooie lezing voor ons kunnen regelen. Piet, PA0POS, komt ons vertelen over zijn professionele ervaring met het oplossen van radiostoringklachten, iets waar wij steeds meer mee geconfronteerd worden. Ik heb in mijn voorwoord in augustus al een balletje opgegooid om daar als afdeling eens iets voor te regelen, maar ik krijg geen reactie. Jammer eigenlijk, ik speel met het idee om het bestuur te verzoeken om op onze website een ledenforum te starten zodat we over dit soort dingen kunnen praten, maar als er op mijn voorstellen en ideeën geen reactie komt is dat mogelijk ook geen succes. Om dit idee op waarde te schatten verzoek ik jullie mij te laten weten wat je er van vindt, mijn emailadres staat op pagina 1 van deze nieuwsbrief.

Wij zijn een HF actieve afdeling en dat blijkt iedere keer weer in de afdelingscompetitie en het feit dat onze QSL manager met kilo’s kaarten loopt te slepen. Op 15 september a.s is de HFdag er weer in Apeldoorn. Een mooi programma met lezingen over expedities, contest informatie en uitslagen en technische onderwerpen, dit keer over eindtrappen. Zet die dag in jou agenda en ga daar eens kijken, je zal veel gelijkgestemde zendamateurs treffen daar.

Deze maand geen dikke nieuwsbrief maar toch weer een leuk artikel van Stef en Ger (PA3GKX) blijft het nieuws halen met zijn groene morsevingers en zijn enthousiasme om de jeugd warm te maken voor onze hobby. Een topper die Ger. Ik heb zijn artikel niet opgenomen in deze nieuwsbrief maar als bijlage bijgevoegd, omdat de conversie van JPEG naar Word en weer naar PDF doorgaans lijdt tot kwaliteitvermindering. Dus veel lees plezier.

2. Maandag 3 september

Dit stond in de nieuwsbrief van augustus:

“Nu we het toch over lezingen hebben; op onze afdelingsbijeenkomst op maandag 3 september krijgen wij de heer Piet van der Post/PA0POS van het Agentschap Telecom.

Hij geeft een lezing over de afhandeling en metingen bij storingsmeldingen TV en Radio van particulieren en bedrijven. Hierbij komen ook bezoeken aan en metingen bij radioamateurs die storing veroorzaken of ontvangen ter sprake. Alsmede de huidig geldende regelgeving EMC en de CE markering op elektrische en elektronische apparatuur. Misschien is deze lezing heel interessant als opvolging van de lezing die we in juni over storing hebben gehoord.”

Zoals gewoonlijk is de bijeenkomst in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er om ons van de natjes en droogjes te voorzien en is Erwin, de QSL manager er, met de kaarten.

3. Laadschakeling voor NiMh accu’s

In het algemeen geldt dat NiMh batterijen gedurende een bepaalde tijd met een bepaalde stroom moeten worden geladen . Daarbij is de gekozen stroom ongeveer een tiende van de capaciteit . Ik heb hier bijv. een batterij van 2100 mA/h en die zou ik dus kunnen laden met 200 mA gedurende zo’n 10 uren . We hebben vaak nog van die ladertjes uit de Nicad tijd en die komen eigenlijk te kort omdat de geleverde stroom te laag van waarde is. Het schijnt niet goed te zijn voor de NiMh accu als deze met te lage stroom wordt geladen . Dus … maken we gebruik van een constante stroombron .

Met slechts 4 onderdelen en een externe voeding zijn we er … de schakeling werkt als volgt … de basis van de NPN ( BD139) is 6,2 Volt vanwege de zener . Als gevolg daarvan is de emitterspanning ongeveer 0,6 Volt lager , dus 5,6 Volt . Meet even de emitterspanning na want er kunnen kleine afwijkingen zijn . Door nu de emitterweerstand een bepaalde waarde te geven kiezen we de laadstroom . In het voorbeeld kiezen we een laadstroom van 200 mA ( 0,2 A ) Nu geldt R = U : I . >>>> R = 5,6 : 0,2 = 28 ohm . Hierbij stellen we dat Ie gelijk is aan de collectorstroom Ic . ( eigenlijk : Ie = Ic + Ib )

Sluiten we nu deze schakeling aan op een voeding gedurende 10 uur dan loopt er dus gedurende die tijd 200 mA als laadstroom . En dat is wat we willen ! Maken we gebruik van een meerstanden schakelaar met meerdere weerstanden op de plaats van de emitterweerstand , dan kunnen we diverse stroomwaarden kiezen al naar gelang de capaciteit van de NiMh accu . De aangelegde voedingsspanning kan tot 15 volt zijn . Of .. als we 12 Volt accu’s willen laden , wel 20 Volt . Op de plaats van de accu aansluiting heb ik een 9 V batterijclip en de accu’s doe ik in een houder voor 2 of 4 batterijen .

73 , pa0sjm

4. Radio station in het Fort bij Uithoorn (Reminder)

Tijdens de open monumenten dagen op 8 en 9 september is een speciaal radiostation actief in het fort bij Uithoorn, met de roepnaam PH6FBU. Dit fort wat deel uit maakt van de stelling van Amsterdam beschikt nog over een originele telegrafisten kamer. Hier stond de telegraaf om verbindingen te onderhouden met de andere forten van de stelling.

In het weekend staat in de telegrafisten kamer een radio zendstation, hiermee worden verbindingen gemaakt over de gehele wereld in telegrafie en telefonie door radio zendamateurs. De openingstelling is van: zaterdag 8 september 10.0018.00. zondag 9 september 10.0018.00.

Ook wordt er geprobeerd contact te maken met andere forten in de stelling van Amsterdam die beschikken over een radio station. Er is een speciale QSL kaart te verkrijgen als er een verbinding wordt gemaakt met dit station. Het station is actief op de HF / VHF en UHF band. Locatie: Fort bij Uithoorn nabij de Amstelhoek.

Bericht van Marcus (PE1HOY) en Monika (PA3FBF)

5. ROM De Lichtmis

Op 22 september 2012 vindt weer de jaarlijkse radio onderdelen markt (ROM) plaats bij wegrestaurant de Lichtmis, gelegen aan de A28, tussen Zwolle en Meppel, afslag Nieuwleusen/Hasselt. De markt is geopend vanaf 9.00 uur, toegang is wederom gratis. Parkeren indien het weer het toelaat, op het weiland tegenover de markt, a 2 Euro per auto: maak hiervan dan zo veel mogelijk gebruik, een parkeerboete is vele malen hoger. Het aantal standhouders zal ook dit jaar weer de 200 voorbij gaan, samen met een groot aantal kofferbak verkoopplaatsen, zal het aanbod wederom groot zijn.

Ook standhouder zijn dit jaar? Huurprijzen: 30 Euro voor een kraam van 4 meter (incl. zeil), met uw auto achter de kraam. Kofferbakverkoop 15 Euro per auto. Info en reserveren: info@stichtingrom.nl

Voor een hapje en een drankje kunt u terecht in het restaurant op het marktterrein. De markt is tevens een ideale plek om elkaar weer eens in een eyeball qso te ontmoeten. Tot ziens op 22 September 2012.

Met vriendelijke groeten, Jan Pasman PA3FII Secr. Stichting ROM

6. Slotwoord

Het is te merken dat het nieuwe seizoen staat te beginnen, de markten en special events zijn niet van de lucht. Dus het is niet alleen in de shack te doen de komende maand, maar zeker ook nog buiten. Het weer kan nog lekker mee doen en dan heb je nog heerlijke dagen met onze hobby. In dat kader voeg ik de ook de nieuwsbrief van de afdeling Zaanstad bij, daar staat de agenda van onze zusterafdeling in en misschien dat daar ook nog zaken in staan die de moeite waard zijn van het bezoeken.

Tot morgen want dan beginnen we goed met een leuke lezing, misschien kan Frans ook de TAPIR nog eens meebrengen? Met de kennis van Piet en een goede storingzoeker kunnen we misschien is morgen een goed moment om eens te praten over een storingscommissie?

Best 73’s,

Sietse (PA4XA) Redacteur