VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. September 2013 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 2 september 2013 (Bestuur)

  3. Van de voorzitter (PA1FR)

  4. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Meestal begin ik de eerste nieuwsbrief van het seizoen met iets als: de zomer is voorbij, het wordt weer tijd voor de hobby. Het is ongelofelijk maar waar, de zomer is nog niet voorbij in Nederland en ondanks het dipje dit weekend zit er weer een prachtige week aan te komen. Wel zijn we praktisch allemaal weer terug van vakantie en hebben de meesten van onze leden thuis hun beslommeringen weer op gepakt en zijn er enkel die weer naar het QRL moeten. Ja, ook Waterland is een behoorlijke grijze duiven afdeling. Dat is niet erg en we zijn blij met alle kennis die er is, maar wat gaan we daar aan doen, dat nieuwe bloed?

Helaas heb ik weinig of geen copij ontvangen, het is dus een slow start. Gelukkig heb ik van Frans wel zijn eerste ‘van de voorzitter’ dit seizoen ontvangen dus is het niet helemaal een versie waar de redacteur voorleest uit eigen werk.

Bij mij staat de hobby op een lager pitje door de drukte op het QRL en de schaarse vrije tijd met dit mooie weer besteed ik liever aan het ‘tussen de wielen’ zijn dan in een warme shack. Is er dan helemaal niets gebeurt hier, nee zeker niet. Ik ben naar aanleiding van Peter PA2V zijn lezing over 4m enthousiast geworden en ik ben dan ook bezig met het omschakelen van 2m (DX) naar 4m. Ik heb de wil, die ik hier al enkele malen geventileerd heb, om mijn antennes te renoveren/onderhouden hier mooi mee gecombineerd. In het najaar worden mijn 2 en 6 m + 20 jaar oude Cue Dee antennes vervangen door een nieuwe 5 el. 4m en een 4 el. 6m antenne van Innovantennes, de bekende loop fed yagi’s. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Volgend voorjaar vervang ik dan mijn 2 el. 3 banden beam en komt er een nieuwe rotor, dan ben ik er weer klaar voor de komende jaren.

Niet alleen bij ons start het nieuwe HAM seizoen ook andere activiteiten staan weer voor de deur. Wat dachten jullie van:

  1. DeHFdag

  2. De dag van de amateur

  3. De PA beker contesten

  4. De CQWW contesten

  5. De JOTA

Tijd om wakker te worden uit de zomerslaap, lijkt mij. Ik hoop dat we een mooi seizoen tegemoet gaan. Denk daarbij ook eens aan copij, wat heb je gedaan deze zomer tijdens de vakantie? Laat het mij c.q. ons weten, we genieten echt van deze ‘real amateur life’ verhalen.

2. Maandag 2 september

Op maandag 2 september is de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen 2013/2014. Er is deze keer geen lezing en hebben we een onderling QSO avond. Alles wat niet in de nieuwsbrief staat over de afgelopen zomer kan je dan met je maatjes bespreken. De bijeenkomst is in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er ook om ons van de natjes en droogjes te voorzien en zorg ik, door de vakantie van Erwin, de QSL manager, voor de goed gevulde koffer met de QSL kaarten. Er moet zelfs een extra doos voor aan te pas komen. Komen dus, want anders moet ik alles weer mee terug slepen.

3. Van de voorzitter.

Na een lange periode van rust, zowel voor u allen als voor de afdeling, is de vakantie 2013 nu nagenoeg voorbij en gaan we allemaal weer met onze normale bezigheden en dingen verder. Ik hoop dat u genoten hebt van al het mooie weer dat er de afgelopen maanden is geweest en ik moet nog even terugdenken

aan mijn opmerking in mei dat het maar steeds koud en nat bleef. Dat is wel heel erg veranderd; heel veel zon en prachtige temperatuur!

Begin juni hadden we de antennemeetdag, door Sietse georganiseerd in Hemmeland en een groot succes. U heeft hier al uitgebreid over kunnen lezen in de nieuwsbrief van juni. Zoals hij zelf al opmerkte een heel leuk en leerzaam evenement dat voor herhaling vatbaar is.

Op zaterdag 8 juni hebben we een oefen vossenjacht gehouden in het Purmerbos. Andre/PA3HGP en ondergetekende hadden alle zendertjes geprepareerd; de antenne was op een bamboestok gewonden om de 6 meter draad kwijt te kunnen en zo een handzaam antennemastje te vormen. We hadden een mooie maar warme zaterdagmiddag en er waren 7 afdelingsleden gekomen om aan de oefening deel te nemen. Door twee man werden er vier zenders uitgezet in het Purmerbos en met de aanwezige peilontvangertjes gingen we aan de slag. Het bleek nog niet zo eenvoudig om alle zenders te vinden en er werd ook wel eens een nat voetje gehaald hi. Tussentijds was er nog een verfrissing en koek en omstreeks

16.00 uur was iedereen bezweet maar voldaan weer terug op de startplek. Ook dit evenement vraagt om herhaling en dat gaan we ook zeker doen en met de ervaring van nu wordt dat erg interessant .

Op maandag 2 september hebben we weer onze afdelingsavond in het clubgebouw van de visvereniging en hebben jullie allemaal de gelegenheid om vakantieervaringen uit te wisselen en misschien zijn er ook nog mensen die in hun vakantie radioactief zijn geweest en dat willen we natuurlijk graag weten!

Voor de komende periode zouden we ook nog wel wat leuke lezingen willen hebben; het is nog steeds lastig om inleiders te vinden die ons boeiende dingen kan voorschotelen. Mocht u nog iemand weten dan houdt het bestuur zich aanbevolen.

Ondergetekende heeft van enkele leden vernomen dat Henk Jansen/PA0HAJ vrij ernstig ziek is. Wat er precies aan de hand is weten we niet want Henk heeft aangegeven geen contact te willen hebben met andere collega’s dus geen telefoon en bezoek. Het bestuur heeft Henk namens ons allen een van harte beterschapkaart gestuurd en wij hopen dat Henk gauw weer zal opknappen. Mochten we meer info krijgen dan hoort u dat zo spoedig mogelijk.

Ik hoop u a.s. maandagavond weer te ontmoeten en spreken,

Frans/PA1FR

4. Slotwoord

Na een rappe plakken en knippen actie met het stuk van Frans ben ik weer bij mezelf terug. In de afgelopen maanden zijn er meerdere elektrische apparaten stuk gegaan. Niet van die ‘ik repareer het wel even’ zaken maar echt stuk is stuk. Wat een frustratie. Nu zijn wij hier wel zuinig op onze spullen, dus misschien speelt slijtage en ouderdom ook een rol, maar toch.

Dacht ik alles gehad te hebben, begint mijn 7 jaar oude PC te sputteren. Wil af en toe niet meer opstarten. Alle hardware gecheckt en lijkt goed, maar toch. Mogelijk dat dit dus de laatste nieuwsbrief is van deze PC. Asap een nieuwe PC ernaast en proberen zoveel mogelijk over te zetten, dan hoef ik pas te switchen als alles weer werkt. Dan is het dus ook over met mijn oude vertrouwde Windows XP, zal alles onder Windows 7 of 8 wel weer werken? Sommige mensen vinden zo’n proces leuk en spannend, nou ik niet. Ik wil gewoon een werkende PC die ik begrijp en alles mee kan doen wat ik wil. Met onze hobby is er echter software die niet meer zo makkelijk werkt op nieuwere Windows versies. Onze software heeft ook een grijs duifje hier en daar, hi.

Tot maandag,

Best 73’s,

Sietse (PA4XA)