VERON afd. 56 Waterland

Elektronische Nieuwsbrief.

December 2013

Redactie:

PA4XA

pa4xa@amsat.org

veronBestuur6.jpg

Naam

Call

Telefoon

E-mail adres

Voorzitter

Frans Lindeman

PA1FR

649169

pa1fr@amsat.org

Secretaris

Bert van der Meer

PA5BM

647532

pa5bm@amsat.org

clubzaken: pi4wld@veron.nl

Penningmeester

Pim Eijlander

PA5PEX

364031

pa5pex@veron.nl

Bestuurslid

Web-master

Gert Meinen

PA3AAV

Via email!

pa3aav@veron.nl

Bestuurslid

Jan Beijer

PE2ELS

020-4930194

jbeijer2@xs4all.nl

QSL manager

Erwin Kleis

PA3BLS

438934

pa3bls@amsat.org

Leesmap

Nico van der Bijl

PA0MIR

434954

pa0mir@veron.nl

Waterland Award

Martin Ouwehand

PF9A

366101

pa8mo@hetnet.nl

Redactie nieuwsbrief

Sietse

PA4XA

Via email!

pa4xa@amsat.org

Waterland ronde

Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz

Homepage

http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

1. Voorwoord (PA4XA)
2. Maandag 2 decmber 2013 (Bestuur)
3. Van de voorzitter (PA1FR)
4. Een houten experiment (auteur onbekend?)
5. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Vorig weekend was de CQWWCW contest en daar heb ik maar eens wat tijd voor gemaakt. Niet fanatiek 48 uur aan de gang, maar het weekend gebruikt om een paar zelf gestelde doelen te realiseren. Ik denk dat dat één van de mogelijkheden is om een contest, die je niet kan winnen (O ja?), toch leuk en spannend te maken. Ik had een aantal doelen: 100.000 punten gehaald met zo min mogelijk QSO’s. Dit betekent dat je veel multipliers moet halen, dat zijn in de CQWW zones en landen. Daarnaast krijg je voor een Europees land 1 punt, maar voor alle landen buiten Europa 3 punten, dus 3 punters graag. Omdat de hogere banden goed bruikbaar zijn heb ik gekozen voor alleen de 15 m band. Voordeel van een hogere band is dat ze met licht lekker open zijn, maar met de schemering al inzakken en in het donker praktisch uitgestorven zijn.

Dus zaterdagochtend met een bakkie koffie rustig begonnen rond een uur of negen. De band gonsde al van de activiteit dus al snel begonnen de QSO’s binnen te stromen. Ik werkte voor 80% CQcontest roepende stations (search en pounce) en als er een klein vrij gaatje was even CQ-roepen (Runnen). Maar ook het cluster goed in de gaten houden of er geen nieuwe multipliers werden gespot. Zo ben je er lekker druk mee. Gedurende de dag gewoon lekker koffie drinken, eten en af en toe even kletsen met de XYL. Omstreeks 17.00 uur ging de band al weer langzaam dicht, maar had ik al wel lekker wat Yanken getankt.

Zondagochtend van hetzelfde laken een pak. Op het gemakkie weer opgestart en toeteren maar weer. Condities waren weer prima en in de ochtend naar het Oosten (JA, VK, ZL etc) en gedurende dag weer langzaam naar het Westen. Zoals gewoonlijk knalde het Caraibisch gebied er weer uit en vonden veel multipliers hun weg naar mijn log vinden. Zelfs de Pacific kon ik 2 x werken. Ook nu was het rond 17.00 uur weer een langzaam dovend kaarsje. Met veel moeite kon ik mijn doel realiseren en vonden drie belangrijke W’s hun weg naar mijn log. Resultaat van twee uiterst relaxte dagen contesten: 100.033 punten, wat een lekker voldaan gevoel. Waar bestond het resultaat uit: 333 Q, 96 landen (bijna DXCC in twee dagen!!) en 35 Zones (bijna het WAZ award in twee dagen!!) en heel veel drie punters. Super! Waar heb ik dit mee gedaan: 100 watt en een 2 el 3 banden beam. De PC en N1MM als contest logger en een Microkeyer2 als interface, zodat ik 90% van het loggen via het toetsenbord kon doen. Geen hoogvlieger dus, maar met een eigen doel binnen mijn mogelijkheden, heb ik mijn contest, in de contest, toch echt gewonnen.

2. Maandag 7 oktober

Helaas geen lezing, maar wel onze voorstellen (?) voor de VR en natuurlijk een gezellige avond samen. De bijeenkomst is zoals altijd in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er ook om ons van de natjes en droogjes te voorzien en is Erwin, de QSL manager, er zelf weer met de QSL kaarten.

3. Van de voorzitter.

We zijn weer aangekomen in de laatste maand van dit jaar; de dagen kort en het weer vaak onstuimig met de eerste sneeuw. Maar zover is het nog niet. De temperatuur ligt nog boven de 5 C en er zitten nog veel bladeren aan de bomen. Maar het is wel een gezellige maand met Sinterklaas en de kerstdagen en tevens een periode om weer eens lekker in de shack bezig te zijn!

Begin november hield onze afdeling de jaarlijkse verkopingsdag in het clubhuis. Helaas was er weinig aanbod van spulletjes vanuit de afdelingsleden maar gelukkig hadden we wel ons afdelingsmateriaal dat onder de hamer ging. Alle overtollige zaken gingen vlot van de hand en de opbrengst van totaal € 170,- werd direct door de penningmeester geïncasseerd en is bijgeschreven op onze afdelingsrekening.

De nieuwjaarsreceptie voor de afdeling vindt plaats of op maandag 6 of op maandag 13 januari 2014, de juiste datum krijgt u zo spoedig mogelijk te horen na afspraken met de clubhuisbeheerder.

Ik wil graag weer tijdens de nieuwjaarsreceptie foto’s laten zien van afdelingsevenementen van dit jaar maar heb er zelf niet zo veel. Mocht u nog leuke foto’s van het afgelopen jaar hebben van afdelings activiteiten dan deze graag aanleveren aan ondergetekende op pa1fr@veron.nl

In december krijgt u de gelegenheid om punten voor de komende Verenigingsraad in te brengen zodat deze door verenigingsraad kunnen worden beoordeeld gedurende de ALV. Wel dient u de eventueel in te brengen zaken zelf op papier te zetten en van uw motivatie te voorzien !

Helaas hebben we geen inleider voor een leuke lezing in december kunnen vinden zodat het bij een (uitgebreid) onderling QSO zal blijven. Voor uw agenda volgen hier de data van de clubavonden in 2014:

ma 6 of 13 januari (nieuwjaarsreceptie), ma 3 feb (ledenvergadering), ma 3 maart, ma 7 april, ma 12 mei (5 mei is feestdag), ma 2 juni, ma 1 sept, ma 6 okt, ma 3 nov. (verkoping) en ma 1 dec. In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten i.v.m. vakantieperiode.

Dit was het weer van mijn kant en ik hoop u allen aanstaande maandag 2 december weer te ontmoeten op de afdelingsavond.

Frans/PA1FR

4. EEN HOUTEN EXPERIMENT. (overgenomen uit SRA Bulletin van 6 mei 2013)

In het vorige nummer van dit periodiek meldde ik reeds dat ik na het slagen van het gepruts met een 1 op 1 balun op een stukje plastic-buis, een HF- beam wilde maken van hout. Inmiddels is dat klusje geklaard, zodat ik hiervan verslag kan doen.

De boom bestaat uit twee bezemstelen van de Gamma, die ik van een vorig experiment nog in huis had. Deze gerecyclede stelen zijn afgezaagd op een lengte van 1.22 m elk en met behulp van een plaatje Trespa en een beugel stevig aan een campingmastje vastgezet. Op dat Trespa- plaatje is een 32 mm pvc-buisje geschroefd waarin de bezemstelen zijn pasgemaakt. Ze waren oorspronkelijk te dik, dus moest er rondom wat af. Om draaien in het buisje te voorkomen zijn ze met een splitpen vastgezet. Zo'n splitpen heeft een mooi oogje voor een touwtje, waarmee wordt voorkomen dat- ie zoek is of op de grond valt, net als je de boel in elkaar staat te monteren. Aan elk uiteinde van deze boom is, weer met behulp van een plaatje Trespa en een buisje, (nu 5/8" elektrabuis) een haakse verbinding gemaakt voor de benen van de beam. De eerste stukken hiervan, ongeveer 1.35 lang zijn aan beide einden voorzien van een stukje 1/2" elektrabuis. Ik wist niet van het bestaan af, maar Stan had het voor me in huis. Dat past aan de kant van de boom precies in de 5/8" buisjes. Aan de andere kant is er een spoel op gemonteerd en past de tweede, dunnere helft van het been van de beam weer precies in het uiteinde. Het toeval kan je soms echt van pas komen. Het spreekt vanzelf dat de benen van de beam heel dun zijn. De dikste helft is ongeveer 12 mm dik, de tweede dunnere helft is iets minder als 10 mm.

Alle onderdelen zijn rond en liggen zo bij de Gamma in het houtrek. Ondanks de lichte onderdelen ging de constructie toch nog teveel doorhangen. Daarom monteerde ik op de beide uiteinden van de boom een draadeind van een halve meter naar boven in het trespa waaraan naar elke kant een spandraad. kon worden vastgemaakt, om de boel wat rechter te houden. De spoelen, op elk been een, vier stuks dus, zijn gewikkeld van geïsoleerd montagedraad. Dat is draad met een massieve ader, dus geen soepel dun luidsprekersnoer of zoiets. Langs de houten delen is 2 1/2 mm2 elektradraad getaped.

Om de boel uit elkaar te kunnen nemen is met zgn Amp-stekkers op de verbindingen het draad onderbroken. Om de onderdelen steeds op dezelfde plek te monteren is met de kleuren van de draad en de montage van stekkertjes ( om en om ) gewerkt.

Toen alles was gemonteerd kwam de hamvraag: wat doet- ie? Met de Antan gemeten bleek het resonantiepunt van de antenne op ongeveer 16.5 MHz te liggen. Dat is een goed uitgangspunt om met de automatische LDG-tuner op 14 en 18 MHz af te stemmen. Inderdaad, dat ging perfect. In mijn enthousiasme vergat ik het mastje omhoog te schuiven en zo kon ik met de beam op zo'n 1.50 hoog reeds met heel Europa werken op 20, 17 en 15 meter met 50 watt. Toen ik de beam omhoog had gezet op ongeveer 4 meter, bleek IJsland en Libanon ook goed mogelijk. Later op de avond nog als extraatje een verbinding met een station in Argentinië op 17 meter, met goede rapporten. Als overgang van de beam naar coax-kabel had ik de eerder gemaakte 1op 1 balun in gebruik, ook heb ik een van de vroeger gemaakte lucht-1 op 4- baluns er tussen gehad. Ik kon geen verschil ontdekken, de tuner kon het makkelijk aan. Zelfs op 40 meter kon ik nog afstemmen, maar daar heb ik nog geen verbindingen gemaakt. In het oorspronkelijke ontwerp wordt er vanuit gegaan dat de antenne met enig knipwerk op de 14 MHz zou worden afgestemd. Hoe men dat met deze afmetingen wilde bereiken is me een raadsel, want de antenne is daarvoor simpelweg te kort. Er is hierdoor op het web dan ook enige discussie ontstaan, omdat ook anderen dat hadden ontdekt, zo lijkt het. Je weet echter niet wat reëel is en wat is nagepraat. Je weet daardoor niet zo goed wat te geloven, je komt er achter als je het ook maakt. Daarom ging ik maar uit van de oorspronkelijke maten en spoelen van degene van wie ik dit idee heb afgekeken, KJ5VW, met het gemelde resultaat. Ik ben er wel tevreden over, de tuner heeft er weinig mee te doen en het is zodoende een multiband-antenne, die ik in mijn stoel kan omschakelen.

6. Slotwoord

Met dit leuke artikel (ik loop voortaan met andere ogen door de Gamma, hi) is de laatse nieuwsbrief 2013 een feit en ondanks de beperkte dikte de moeite van het lezen waard.

Ik hoop dat ik deze nieuwsbrief bij jullie thuis krijg want mijn internet en email zijn niet je dat de afgelopen dagen. Al een klusje gehad om het artikel van Frans binnen te krijgen, maar gelukkig via een ander account toch gelukt.

Rest mij jullie nog een goed weekend te wensen en tot maandag.

Best 73’s,

Sietse (PA4XA