VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Februari 2014 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 6 januari 2014 (Bestuur)

  3. Van de voorzitter (PA1FR)

  4. Mastwielklem (PA5KK)

  5. Meten en instellen van een LFsignaal (PA0SJM)

  6. Eraf (M. Voorloop)

  7. Eraf en Eraan (PA0SJM)

  8. Noordelijk Amateur Treffen (J. Knot)

  9. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

PACC, PACC, PACC. Ja zeker, volgende week is het weer zover. Een geweldige contest die voor ons Nederlanders een leuke uitdaging geeft en ook nog eens flink punten oplevert voor het afdelingsklassement (mooi scrabbel woord). Gezien de condities op de HF banden kan het zo maar zijn dat ook 10m een rol van betekenis gaat spelen en daar kan je met minimale middelen hele leuke verbindingen maken en dit keer zit jij aan de goede kant van de pileup. Ze willen je echt heel graag werken. Dus Australië nog nooit gewerkt of Japan, volgende week komen ze naar jou toe ipv andersom. Er is nog een week om de antennes in orde te maken en de set te testen, maar dan kan het weer los, van zaterdag 12:00 UTC, 13:00 lokaal, tot zondag 12:00 UTC, geen onoverzienlijke periode en als je op de hogere HF banden gaat werken kost het je niet eens een uurtje slaap. Gewoon doen!

A.s. maandag is onze jaarvergadering er weer. Als onderdeel van de nieuwsbrief heb ik afgelopen week de stukken, namens de secretaris, al verspreid dus deze nieuwsbrief is wat magerder dan normaal. Nu heeft Stef (PA0SJM) gelukkig zijn best weer gedaan, dus helemaal zonder copij zat ik niet, maar het is wel mager. In verband met het feit dat Erwin, onze QSLmanager, lekker in het zonnetje ligt, heb ik de QSLkoffer. Helaas liep Erwin zijn vertrek en de komst van Jan, PA0VSS, met de nieuwe kaarten elkaar net mis dus zijn er geen nieuwe kaarten, maar dat betekent dat er volgende maand een extra grote lading kaarten zal zijn, ook niet verkeerd. Dus wel komen a.s. maandag want het bestuur wil graag weten wat we van ze vinden en of we nog nieuwe ideeën voor ze hebben. Nog twee dagen dus dat moet lukken lijkt me. Tot maandag.

2. Maandag 3 februari

Op maandag 3 februari 2014 is traditioneel onze jaar vergadering. Die duurt niet de hele avond, dus er zal voldoende ruimte zijn voor onderling QSO en dat vinden de meesten van ons ook wel lekker. Stukken zijn al verspreid dus als je ze bij de hand wil hebben, even uitprinten want ze zullen niet in stapels aanwezig zijn. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er ook om ons van aalle natjes en droogjes te voorzien en ben ik er namens Erwin, de QSL manager,  mett de QSL kaarten.   

3. Van de voorzitter. 

Zo, we hebben het oude jaar weer achte er de rug en zijn met frisse moed aan 2014 begonnen. De nieuwjaarsreceptie was heel gezellig met toch zo’n 30 personen waaronder gelukkig ook een aantal dames

s die de komst van het nieuwe jaar met ons meevierden n. Hapjes en drankjes voldoende en de har ring van 

Martin/PF9A was weer perfeect!Met de doorlopende fotoshow op de grrote TV keken we ook nog even terug op de eveenementen van het afgelopen jaar.  We werden allemaal weer veerrrast door Martin met een trofee voor onz ze inzet in 2013 voor de Waterland Cup. Dit iis toch wel een prima evenement waaraan d door velen van onze afdeling wordt meegedaaan. Ook de inzet voor de afdelingscompet titie was weer uitstekend en dat we ditmaa al op een derde plaats eindigden is niet erg want ook anderen moeten kunnen winnen.  Ik hoop dat velen van ons ookk weer mee zullen doen aan de PACC die op p 8 en 9 februari zal plaatsvinden. Deze plezie erige contest wordt wereldwijd goed gewaa ardeerd en het is dus van groot belang dat er z zoveel mogelijk Nederlandse amateurs mee edoen om de interesse op peil te houden. BBovendien levert het punten op voor het afdelingsklassement (wel de  afdeling 56 in uw log vermelden…)  Komende afdelingsbijeenkom mst op maandag 3 februari is onze jaarlijkse huuishoudelijke vergadering binnen de afdeli ing (ALV) en hier zal het afgelopen jaar  worden beha andeld alsmede het beleid voor dit jaar. Als er n nog tijd over is dan wil ik een paar Youtube opnamen la aten zien over de opleiding van telegrafisten b bij de Koninklijke Marine (plm 1950/55) en hoe een ra adiobuis gemaakt wordt door een radioamateur.  Verder heb ik weinig te meld den dus spreek ik de wens uit u allen komen nde afdelingsbijeenkomst weer tte zien en te spreken.  Frans/PA1FR 

 

4. MASTWIELKLEM 

Klaas Jan, PA5KK maakt mas stwielklemmen voor het makkelijk plaatsen  van een tijdelijke antennemast voor vakantie o of veldwerk (DARES).Ze moeten door de ko oper echter zelf van een verfje worden voorz zien. 

Bestellen kan per mail, zelf afhalen er wordt niet verzonden, betaling vooruit bij voorkeur per bank, contant mag ook, levertijd ± 14 dagen. De productie start pas bij minimaal 10 bestellingen, en de prijs is 45 Euro per stuk Het email adres is pa5kk@amsat.org

5. Meten en instellen van een LF signaal

Een dubbelof 2 toon generator is een laagfrequent generator waar je 2 tonen uit kunt halen , elk apart of beide samen en dit apparaat kan worden gebruikt om het signaal van een zender te beoordelen. De tonen, 700 en 1900 Hz moeten redelijk nauwkeurig worden ingesteld, dus gaan we die meten. We kunnen dat op 2 manieren doen, voor 1900 Hz : a / met de scope b / vergelijken met een andere ( ijk ) toon van dezelfde frequentie

Eerst methode a Om de frequentie te meten kijk ik met de scope . We moeten dus de lengte van één sinus opmeten .. dus de lengte in cm op het scherm vermenigvuldigen met de tijdbasisinstelling . ( 1 periode )

Deze staat op 0.1 mSek . ( tijd per cm ) We kunnen zien dat 1 sinus ongeveer 5,2 cm lang is, dit dan vermenigvuldigd met de stand van de tijdbasis >> 5,2 x 0.1 = 0,52 mSec. Dus dit is de factor T. T = 0,00052 Sec . ( mSec is een duizendste sec )

>> nu weten we dat f=1:T , dus f = 1 / 0,00052 = 1923,076 Hz . Mooi … dus zit ik redelijk op die 1900 Hz … maar ik wil het wat nauwkeuriger doen . Ik heb het nu expres NIET over een Dig. Counter . Nee , ik vond dit ook wel leuk om te doen . En … ik weet niet of mijn counter zo laag kan meten , hi .

Nu methode b Vergelijken met een andere ( ijk ) frequentie. Als meetinstrument gebruik ik mijn gehoor, dat is best selectie ! Er bestaat een mooi programma voor de PC , n.l. Audacity . Een redelijk klein programma waarmee je bijv. platen en cassette bandjes kunt overzetten op CD. Maar dit programma heeft ook een nauwkeurige toongenerator .

Na opstarten van Audacity zien we bovenin de balk de knop : Genereren .

Klik daarop en in het menu zien we Toon . We kunnen een gewenste frequentie invullen , dus klop ik 1900 Hz in . Klik op de groene pijlknop en .. er komt een prachtige toon uit de pc speakers. Toevallig heb ik een kleine versterker ( Signal Tracer ) en deze sluit ik aan

op de uitgang van de dubbeltoongenerator. Ook daarvan hoor ik nu de toon uit de luidspreker van de ( meet ) versterker . Dus … hoor ik nu 2 tonen tegelijk .

Nu zet ik beide volumes ongeveer even hoog … en .. omdat ik de toon van de 2 toon generator al behoorlijk goed had ingesteld hoor ik nu van de beide tonen een soort zwevingstoon … een nogal langzame geluidsverandering . Hoe dichter de beide signalen in frequentie overeenkomen des te lager wordt die zwevingsfrequentie . Die kan ik nu hele goed op “ zwevingsnul “ instellen . Ik weet nu dat beide frequenties nagenoeg hetzelfde zijn ! Dus .. bijna exact 1900 Hz !!!

Zo kan men met toch eenvoudige middelen aardige metingen doen en .. het is nog leuk ook! Om de beide frequenties die uit de 2toon generator komen gelijk in output te maken , gebruik ik daar een eigenbouw meetkop voor samen met een Buisvolt meter (GM6001 ) Natuurlijk zijn er veel betere methoden maar met dit verhaal wil ik aangeven dat ook met simpeler middelen iets kan worden afgeregeld. Die meetkop zal ik in een ander artikeltje beschrijven . Ik kan er HF signalen van onder de 100 mV mee meten . En dat is toch best leuk !

73 , PA0SJM

PS. Dat van die 2 bijna gelijke frequenties komen we bijv. ook tegen in de direct conversie ontvanger . De oscillatorfreq. is nagenoeg gelijk aan de ontvangstfreq . en de verschilfrequentie na menging is het hoorbare geluidssignaal .

6. Eraf

Na contact met de algemene website van de VERON werd me aangeraden met de afdeling Waterland contact op te nemen.

Ik heb een aantal weerstanden over die ik gratis van de hand wil doen. Ooit mee mogen nemen toen de school waar ik als vrijwilliger werkte op moest ruimen wegens een aanstaande verhuizing, maar natuurlijk grotendeels in een doos verdwenen omdat het er veel en veel te veel waren. Na splitsing van een aantal waardes met een bevriende electronicahobbyist bleef er nog een flinke partij over die ik van m'n leven waarschijnlijk niet op zal maken. Verkopen is met de prijzen van tegenwoordig amper te doen en als nietamateurzoon maar fervent lezer van Electron (omdat m'n vader wel amateur is) weet ik dat de VERON veel in het werk stelt om jongeren te interesseren in de radiohobby, dus leek me dat een mooie bestemming.

De lijst hieronder is slechts een indicatie van het aantal: het zijn er zoveel dat ik ze niet exact geteld heb. Het vermelde aantal is op z'n minst aanwezig, maar het zijn er steeds (veel) meer.

100 >100 270 >50 390 >50 470 >50 en 20 keer metaalfilm (?) 1/2 Watt 2,2k >50 keer 1/4 Watt, stuk of 10 1/2 Watt en enkele vermoedelijke 3 Watters 3,3k >20 x 1/4 Watt, stuk of 10 vermoedelijke 3 Watters 6,8k >20 keer 1/4 Watt >30 keer 1/2 watt metaalfilm 8,2k plusminus 20 x 1/4 Watt 10 keer metaalfilm 1/2 Watt 10K >100 39k >20 x vermoedelijke 3 Watters 68kplusminus 20 stuks 1/4 Watt 2 x vermoedelijk 3 Watt 100k >50 150k >20 270k >50 330k x vermoedelijk 3 Watt 560k >20 680k >20 (1/2 Watt) 1M >20

Mochten deze weerstanden van pas komen, dan hoor ik dat graag, verkopen of weggooien kan altijd nog.

Groeten, Menno Voorloop mailto:mvoorloop@mvoorloop.nl

7. Eraf en Eraan

Wie kan dit gebruiken … balk met 10 wandcontactdozen . Ik heb de schakelaar overbrugd, die kan er niet tegen, die grote schakelstroom ! Als er meerdere gegadigden zijn, zal ik door loten vaststellen wie hem krijgt.

Misschien is er iemand die nog ergens een PCL82 , PCC85 en een E80CC buis heeft liggen … dan zou ik die wel willen overnemen .

Stef, ( 0299362082 ) pa0sjm@veron.nl

8. HET NAT IS NIET DOOD. Het LEEFT !

Na onderbreking van één jaar, waarin we andermaal hebben gezocht maar gunstiger voorwaarden, kunnen we U hierbij mededelen dat:

het 37e NOORDELIJK AMATEURTREFFEN (NAT) zal plaatsvinden op zaterdag 5 APRIL 2014 in de Prins Johan Frisozaal van het Prins Bernhardhoevecomplex in Zuidlaren. Entreeprijs, omgewijzigd 5 Euro. Catering in de zaal en parkeerruimte voor voldoende auto’s

Stands, 4 x 1 meter met voldoende ruimte er achter Euro 40,00 (was Euro 45,00 in 2012) Aanmelding standhouders en nadere informatie via amateurtreffen@gmail.com.

Jelle Knot

9. Slotwoord

Terwijl ik bezig was met het maken van deze nieuwsbrief en door mijn copij map heen ging kwam ik steeds meer copij tegen, weliswaar ook van andere afdelingen, maar toch. Deze maand dus toch weer een mooie goed gevulde en informatieve waarschuwingsbrief. We mogen onze handen dicht knijpen met Stef, zijn input is altijd van technische aard en dat is echt een belangrijk onderdeel van onze hobby. Stef, zouden we niet eens een 'meet avondje' kunnen organiseren, waarbij jij de belangrijkste functies van enkele meetinstrumenten aan ons uitlegt, ideetje?

A.s. maandag dus even de afdelingszaken bespreken en dan vol gas naar de PACC. Ik kijk er naar uit.

Veel lees plezier met deze nieuwsbrief,

Best 73’s,

Sietse (PA4XA)