VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. April 2014 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

 1. Voorwoord (PA4XA)

 2. Maandag 7 april 2014 (Bestuur)

 3. Van de voorzitter (PA1FR)

 4. PI4AA (Afd. 't Gooi)

 5. Coversity network NO Nederland (Hamnews)

 6. SDR voor iedereen (Afd. Twente)

 7. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Het begint een beetje saai te worden, maar ook deze maand heb ik geen tijd gehad voor de hobby. Ik word wat ouder, heh?, maar merk daar niets van op het QRL. Het lijkt alleen maar drukker te worden en de werkzaamheden stapelen zich op. Ik kan me herinneren dat 10 jaar geleden 55 de leeftijd was waarop je je kon gaan bedenken wat je ging doen met al die vrije tijd die binnen handbereik lag. Dat resulteerde doorgaans in een wat rustiger werktempo en een acceptatie van de omgeving dat je vast wat kon gaan wennen aan het idee dat je binnen afzienbare tijd kon gaan stoppen met werken. Op dit moment is dat allemaal 10 jaar opgeschoven en is 65 nu de leeftijd waarop je je met deze zaken kan gaan bezighouden. Het is snel gegaan op dit vlak, pensioenen voor de komende pensionadas worden nog verder uitgekleed en ook de pensioenleeftijd blijft een dagkoers. Uitgebreid hobbieën lijkt er dus voorlopig niet in te zitten, snif. Maar niet getreurd, het feit dat je werk hebt is minstens zo belangrijk als de toekomstige pensionering.

Dat gezegd hebbende is het heerlijke voorjaar weer begonnen met de belofte van een mooie zomer. Hier moeten nog steeds wat nieuwe antennes de mast in, maar met het vooruitzicht op eventuele boze buren ben ik daar wat huiverig voor. Mijn huidige Cue Dee antennes zijn slank en weinig opvallend, maar Cue Dee bestaat al een eeuwigheid niet meer en de huidige generatie antennes zijn wat bonkiger. Nu wordt mijn 4m antenne korter als mijn huidige 2m antenne, maar mijn nieuwe 6m antenne wordt weer iets langer dan mijn huidige 6m antenne. Daarnaast zijn het allebei LFA yagi's met een gesloten dipool waardoor ze nog wat meer opvallen. Dus het wordt het juiste moment kiezen, maar met een stelling naast de mast valt het natuurlijk altijd wel buren op dat er wat gebeurt. We gaan het zien.

Voorlopig eerst maar eens even een leuke verenigingsavond, SDR, ik ben benieuwd.

2. Maandag 3 februari

Op maandag 7 april 2014 is er weer een verenigingsavond. Er staat een zeer interessante lezing op het programma. In de weinige tijd die ik heb en aan de hobby kan besteden, doorgaans een beetje luisteren, zijn er twee onderwerpen die blijkbaar leven in de amateur gemeenschap. Ze klinken allebei een beetje hetzelfde, SDR en DMR, maar zijn twee totaal verschillende zaken. Het bestuur kon daarom niet beter bij de actualiteit aansluiten met de e lezing van a.s. maandag. TOP!! De bijeenko omst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw w van de hengelsport vereniging in Purmere end, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Pu urmerend. De avond begint om 20.00 uur enn natuurlijk is Marianne er ook om ons van aalle natjes en droogjes te voorzien en is Er rwin, de QSL manager, er met de QSL kaaarten en dit keer is er weer 'verse' aanvoe er!

3. Van de voorzitter.

Maart roe ert zijn staart en april doet wat hij wil; dat t zijn bekende

uitspraken n maar dit jaar heeft maart in ieder geval zzich van z’n beste

kant laten n zien met prachtig weer en hoge temperatuuren. Het is ook nog eens e een maand geweest met weinig regen, dus n niets te klagen! April is oo ok prima begonnen en hopelijk zet deze tre end zich voort en wordt dit t ook een prachtige maand. Voor de radioho obby is het mooie

wx wat minnder want de animo om in de shack te gaan n zitten zal bij weinigen van ons aanwezig zijjn.

Met de grote Russische commppetitie n.a.v. de Olympische Spelen in Sots sji is het ook gedaan. Er zijn meer dan een n miljoen qso’s gemaakt n

en ook leden van onze afdeling hebben daar aan meegedaan. . Een groots opgezette en prima georganise eerd evenement waarvoor de Russische radio oamateurs een pluim verdienen!

Tijdens onze afdelingsbijeen nkomst begin maart hebben we de voorstel llen voor de Veron VR besproken. Het was een g geanimeerde discussie soms en de stemres sultaten zullen op de komende grote VR door o onze secretaris en een afdelingslid worden ingebracht.

Gedurende onze volgende bi ijeenkomst op 7 april krijgen we een lezing van Aris Homan/P PA3AQU over het “Spelen met de Dongel” waarin Aris ons laat t zien en horen wat de mogelijkheden zijn om via ee en USB interface in de PC een uitgebreid frequentiespectruum te kunnen ontvangen met behulp van Software Defined Radio (SDR) . U zult ongetwijfeld wel eens gehoord hebben van de (dure) FUNcube dongel waarmee dit gerealiseerd kan worden maar er zijn ook minder dure oplossingen v via de ruim beschikbare DVBT sticks waaarmee ook mooie resultaten te bereiken z zijn. Aris zal dit thema uitgebreid d behandelen en als het kan ook laten zien met een werkend exemplaar. Dit onderwerp sluit prachtig g aan op de belangstelling die er in de amateeurwereld is voor het werken met SDR, zoals in het mailtje van onze redacteur Sietse ddat aan u allen is gestuurd, naar voren komt.

Zo, dit was het dan weer . Ik k wens u allen mooie voorjaarsdagen toe en n zie u graag op maandag 7 april weer in ons cclubgebouw aan de Vrouwezandstraat voor r een interessante lezing.

Frans/PA1FR

4. PI4AA

Beste OM, XYL,

De oude crew van PI4AA, de nationale VERON nieuws zender, is gestopt met hun uitzendingen. Geen van de andere afdelingen is bereid of in staat dit over te nemen. Diverse leden en het bestuur van afdeling ’t Gooi hebben besloten deze uitdaging aan te nemen. Dit kunnen we echter niet alleen. We zoeken nog een aantal medewerkers die zich op verschillende terreinen willen inzetten:

technisch redactioneel als presentator administratief

Uiteraard is het voor het redactiewerk en de presentatie niet noodzakelijk om over een zendmachtiging te beschikken. Wil u meewerken in een of meerdere bovengenoemde teams neem dan contact op met het afdelingsbestuur.

Het is de bedoeling is om op vrijdagavond om de week een uitzending te verzorgen. Hierdoor zijn er altijd 2 dinsdagen en 2 donderdagen op de club om een en ander voor te bereiden, daarnaast kan er natuurlijk ook het nodige vanuit huis gedaan worden. Als we een grote crew bij elkaar kunnen krijgen hoeft men maar om de zoveel tijd een uitzending te verzorgen

We zullen in eerste instantie beginnen op 2 en 80 meter, naderhand zullen we dit uit gaan breiden. De uitzendingen zullen plaats vinden vanuit de Radiokelder in het oude Lucent gebouw, Jan v.d. Heydenstraat 3638 1221 EJ te Hilversum. Op dit moment zijn wij al druk bezig om een en ander voor te bereiden; zo is er door Remco PA3FYM een voorstel gemaakt voor een liggende Delta Loop die voor 80 meter is bedoeld. Door de grote hoogte (c.a. 35 meter boven de grond) verwacht hij een zeer goede dekking in het verzorgingsgebied van PI4AA. In de komende weken komt de gehele inventaris van PI4AA ter beschikking van onze afdeling, wij gaan dan beginnen met een simpele studio te bouwen in de radiokelder. Wij krijgen daar onder meer beschikking over mengpaneel, moderne digitale audio recorders, computers, meerdere zend ontvangers en extra eindtrappen.

Behalve de het uitzenden van Pi4AA zien we als bestuur ook de voordelen van de zelfbouwactiviteiten en het eventuele versterken van onze eigen PI4RCG zender. We zullen u via onze website, www.pi4rcg/pi4aa op de hoogte houden van de activiteiten rond pi4aa.

Omdat wij dit project goed en professioneel op willen zetten vragen wij u met nadruk om na te gaan of u ons op enige manier kunt helpen, het gaat nogmaals niet alleen om de techniek maar ook om redactie, presentatie, interviewen, het bemannen op vrijdagavonden van de zenders en verder zijn ook meedenkers van harte welkom. Wij als bestuur zullen ons maximaal inzetten om dit een succes te laten worden, laat ons weten als u ons daar bij wil helpen. U kunt zich aanmelden bij bestuur@pi4rcg.nl

Met vriendelijke groeten,

Namens: Voorzitter Veron afd ’t Gooi Dennis Bosheck PE1NOB

5. Coversity netwerk NoordNederland

Het coversity netwerk, een netwerk van gekoppelde repeaters in het NoordOosten van ons land, is onlangs uitgebreid. Apeldoorn is aan het netwerk toegevoegd. Het coversity netwerk heeft de call PI2NON en zend uit op de frequentie 430.2750 MHz met een chift van 1,6 MHZ zonder CTCSS. Bron coversity.nl en hamnieuws.nl.

Voor de huidige dekking zie het onderstaande kaartje.

6. SDR is er nu voor iedereen

Met de lezing van aanstaande maandag in het achterhoofd is het onderstaande artikel uit de Twentebeam interessant. Als je het er voor over hebt om naar Twente te rijden kan je deelnemen vermoed ik, maar of dat gaat gebeuren nee. Toch is de informatie in het artikel van belang, je krijgt er een goed beel bij wat de zelfbouw mogelijkheden van SDR zijn. dus bij deze:

"De afdeling VERON VRZA Twente biedt een ieder die belangstelling heeft of kennis wil maken met Software Defined Radio de mogelijkheid deel te nemen aan het Zelfbouw project LIMA SDR . Het zelfbouw project Het Lima SDR zelfbouw project is ontwikkeld door Deutscher AmateurRadioClub e.V. Ortsverband Duisburg (L02). Lima SDR is een zelfbouw project voor iedereen die zich voor Software Defined Radio technologie interesseert. Omdat de Lima SDR ook geschikt is voor degene die geen ervaring hebben met de moderne componenten of geen ervaren zelfbouwers zijn, was dit voor de VERONVRZA afd. Twente het ideale zelfbouwproject voor geïnteresseerden in Software Defined Radio. Het concept voldeed aan alle eisen die we

vooraf gesteld hadden. Zoals prijs kwaliteit, eenvoudig in te regelen en geen bijzondere apparatuur noodzakelijk. Ook de aanwezigheid van een bouwbeschrijving waarin stap voor stap de opbouw is beschreven was voor ons van doorslaggevende aard. Een bijkomend voordeel van deze bouwbeschrijving is dat na iedere stap een test volgt voordat je verder bouwt. Zo wordt voorkomen dat je fouten moet zoeken, of erger, dat er iets stuk gaat omdat een voorgaand deel niet goed is. De originele bouwbeschrijving is in het Duits. Een Nederlandse vertaling is gemaakt door de VERON Afd. Woerden. Deze vindt u onder downloads op de site van de VERON VRZA Twente.

Binnen de afdeling waren er al zendamateurs die ervaring hadden met de Lima SDR. Het enthousiasme waarmee zij de Lima SDR hebben gebouwd en de opgedane kennis was mede aanleiding dit zelfbouwproject op te starten. Zo maakte Roy PE1ONW met zijn broer PA3TON de eerste verbinding met IS0RHV, rapport 55 met 1 Watt. De conclusie was dan ook dat de Lima SDR zich kan meten met het hoogste segment analoog. Bij voldoende deelnemers is de VERONVRZA afdeling Twente bereid een zelfbouwkit samen te stellen en ook voor een bepaalde tijd technische ondersteuning te leveren. U kunt zich hiervoor opgeven door een mail te sturen aan limasdr @ verontwente.nl De kit bestaat uit:

 • Alle componenten;

 • Printplaten met voorgesoldeerde SMD component (SI 750SMT). Deze mogelijkheid wordt geboden om ook degene die geen ervaring hebben met het solderen van een SMD component te verzekeren van een goed werkende SDR;

 • Behuizing;

 • Geprogrammeerde controllers (16F84A04P en ATTINY 4520PU);

 • Software;

 • ESD polsbandje met gebruiksinstructie.

Een prijsindicatie voor de Lima SDR kit is voor RX + TX € 220,00 en alleen voor het RX deel € 150,00. U ontvangt dan te zijner tijd een mail of er voldoende belangstelling is. Bij onvoldoende belangstelling ontvangt u van ons een besteladvies. Bij voldoende belangstelling ontvangt u de juiste prijs (deze is afhankelijk van het aantal deelnemers). U kunt dan het geld overmaken en bij ontvangst van het geld wordt uw deelname bevestigd. Alvast bedankt

http://www.verontwente.nl/index.php/zelfbouw/limasdr

6. Slotwoord

In de vorige nieuwsbrief heb ik het volgende bericht opgenomen:

Zoals ik al heb aangekondigd gaat de 2e antenne(meet)dag dit jaar ook weer door. Om even te kunnen zien of er voldoende belangstelling is, verzoek ik belangstellende dit aan mij (pa4xa@amsat.org) kenbaar te maken. Ideeën of verzoeken voor die dag zijn van harte welkom. Natuurlijk is eigen inbreng essentieel (mastjes, antennes, indien voor handen meetapparatuur), maar we kunnen van te voren ook nog een en ander regelen. Dus laat je horen zou ik zeggen. Ik richt me qua weekend op het eerste volle weekend van juni, maar ik zal zsm even bellen met de scouting in het Hemmeland wat er daar in de agenda past. Nieuws volgt.

Ik heb geen enkele reactie op dit bericht ontvangen! Dus is er wel belangstelling? Ik ga die dag niet organiseren als er niemand komt, dus graag even asap een berichtje aan pa4xa@amsat.org dan kan ik de contacten gaan leggen en afspraken gaan maken. Verder geen nieuws deze maand en dus tot a.s. maandag.

Veel lees plezier met deze nieuwsbrief,

Best 73’s,

Sietse (PA4XA)