VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Mei 2014 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 12 mei 2014 (Bestuur)

  3. Van de voorzitter (PA1FR)

  4. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Ik moet het even kwijt, what the Fu..... Ik heb nu al maanden geen copij meer ontvangen, anders dan de bijdragen van Frans en Bert namens het bestuur. Eén maandje kan, maar al maanden!? Dit is niet leuk meer, ik overweeg om alleen maar als doorgeef luik te gaan fungeren. Informatie die ik ontvang stuur ik door, maar iedere maand een uur of twee achter de PC zitten om een leuke nieuwsbrief te maken is zonde van mijn tijd. Ik hou één slag om de arm hier, want misschien heeft iemand wel copij gestuurd, maar is dat hier niet aangekomen. Dat is in het verleden vaker gebeurt, maar ik krijg toch wel heel veel mail, dus die kans lijkt mij niet zo groot. Het resultaat deze maand is echter wel een magere nieuwsbrief, met de bijdrage van Frans en de aankondiging van de lezing van aankomen maandag, sorry maar ik kan beter dingen doen met mijn spaarzame vrije tijd.

Goed, dat gezegd hebbende is er ook goed nieuws. Ten eerste staan er een aantal leuke lezingen op de rol voor de komende maanden en ten tweede gaat de antenne meetdag door en wel op 31 mei a.s., dus ik hoop dat nu veel leden hun agenda vrij houden. Ik kom binnenkort met een de aankondiging incl. een aantal vragen voor het meebrengen van materialen.

A.s. maandag is er weer een lezing en dit keer wel een heel bijzondere. Cor Moerman (PA0VYL) van het RZAM museum uit Budel komt ons vertellen over het zendamateurisme in WOII. Is dat mooi of niet. Een periode die voor ons allemaal, zelfs nu nog, betekenis heeft. In die periode hebben ook zendamateurs een rol gespeeld, ik ben zeer benieuwd wat die dan was. Dus komt allen en laten we zorgen voor een volle zaal, dit zijn lezingen die maar sporadisch langs komen.

2. Maandag 12 mei

Op maandag 12 mei 2014 is er weer een verenigingsavond. Er staat een zeer interessante lezing op het programma. Zie hierboven. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er ook om ons van alle natjes en droogjes te voorzien en is Erwin, de QSL manager, er met de QSL kaarten en dit keer is er weer 'verse' aanvoer!

3. Van de voorzitter

Terwijl ik dit op papier zet, is het begin mei en is alles buiten weer mooi groen geworden, komen overal de bloemen en planten tevoorschijn en wordt de nachtvorst minder en de temperatuur aangenamer; kortom het is lente! Op onze afdelingsavond in april hadden we een hele interessante lezing van Aris Homan/PA3AQU over het gebruik van een aangepaste DVBT stick in de PC om met SDR (Software Defined Radio) en een aantal software programma’s een heel groot gedeelte van het frequentie spectrum op het beeldscherm te toveren. Aris liet ons zien hoe je de (goedkope)

stick kon gebruiken om heel bijzondere stations te ontvangen bijvoorbeeld het in real time zien waar vliegtuigen boven ons land vlogen en het ontvangen van meldingen via het C2000 systeem. Dat dit een prima onderwerp was bleek wel uit het forse aantal afdelingsleden dat aanwezig was! Aris werd aan het eind dan ook beloond met een flink applaus en onze kaas waardering.

Afgelopen vrijdagavond was het weer een gezellige en lekker drukke ronde op de 2 m ondanks het feit dat PI4AA zonder enige informatie vooraf op onze rondefrequentie zijn uitzending startte. Gelukkig stopte dit na een melding van PA1BSC aan PI4AA . Tijdens de ronde kon ik u mededelen dat wij voor de maanden mei en juni weer een lezing kunnen organiseren mede door de inspanning van Sietse/PA4XA. Op maandag 12 mei (dus niet op 5 mei….een feestdag) gaan we Cor Moerman/PA0VYL van het radiomuseum Budelbij ons verwelkomen; hij zal een lezing houden over het zendamateurisme in Nederland gedurende de tweede wereldoorlog. Cor weet daar mooie en spannende verhalen over en ik heb al van diverse kanten gehoord dat dit een fantastische lezing is. Ik heb het idee dat het op maandagavond 12 mei dan ook weer druk gaat worden in ons clubgebouw.

Ook kan ik nu al aankondigen dat we op onze afdelingsbijeenkomst op maandag 2 juni ook een interessante lezing in petto hebben die gegeven zal worden door Edwin Vos/PA3GVQ en die zal gaan over het ontstaan en uitvoeren van de digitale omroep (TDAB+) die sinds september 2013 wordt uitgezonden voor publieke en landelijke omroepen op de 220 Mhz. Edwin denkt plm 2 uur nodig te hebben voor zijn presentatie en dus gaan we precies om 20.00 uur beginnen; zet de datum in uw agenda en zorg dat u tijdig aanwezig bent.

Fijn dat het toch weer gelukt is om mooie lezingen te organiseren en mocht u ook nog een goed idee hiervoor hebben dan graag contact met onze secretaris opnemen. Dit was dan weer het goedenieuws voor deze maand en ik hoop u allen op 12 mei weer te ontmoeten bij de lezing van Cor.

Frans/PA1FR

4. Slotwoord

Helaas een zeer beperkte nieuwsbrief. Ondanks een snelle scan van enkele regionale nieuwsbrieven heb ik geen andere stukken kunnen vinden om deze nieuwsbrief nog iets op te leuken. Gelukkig is er wel een mooie lezing aankomen maandag, dat maakt weer een hoop goed.

In dat licht zijn we ook nog aan het kijken of de ontwikkelaar van de Hy End Fed antenne een lezing kan komen geven en heb ik ook nog wat andere ijzers in het vuur. Een lezing op de verenigingsavond moet toch wel de standaard worden (natuurlijk hebben we onze vaste activiteiten) wat mij betreft. Ideeën op dat gebied of COPIJ geeft het aan me door.

Best 73’s,

Sietse (PA4XA)