VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. September 2014 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 1 september 2014 (Bestuur)

  3. Van de voorzitter (PA1FR)

  4. Stroomparasieten (PE5ALX)

  5. ROM Assen 2014 (PA3CEG)

  6. Fotoimpressie antennemeetdag 2014 (PA0SJM)

  7. Uit de oude doos (PD2YL)

  8. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Het begon zo hoopvol in juni en juli, prachtig weer en het was heerlijk buiten toeven. Toen kwam augustus, zwembandjes om zou ik zeggen. Wat een ellende dat weer, als er iemand een antenne klusje gepland had dan zal dat wel niet door gegaan zijn vermoed ik. Nu zijn de berichten voor het begin van september goed, dus als het nog moet gebeuren kan het nu wel. Hier moet er ook nog veel gedaan worden. Ik heb het al vaker gemeld, maar nu gaat het er echt van komen. Alle plannen zijn gemaakt, de nieuwe setup is bekend en alle activiteiten beschreven. Ik hoop voor 1 oktober a.s. weer jarenlang probleemloos en onderhoudsarm te kunnen hobbyen, op een rotortje vervangen na, zucht. Door al dat gewijzig in mijn setup komen er wel de nodige 2e hands antennes en andere RZAM zaken bij mij los. Ik maak wel een lijstje voor volgende maand, misschien dat er een afdelingslid is die zaken met we wil doen.

Dit keer is onze verenigingsavond echt op de eerste van dag van het nieuwe seizoen, 1 september. Nu hoorde ik ook dat de condities weer wat aan het aantrekken waren met wat uitbarstingen op de zon als basis. Het kan dus een mooi najaar worden. Nu zijn de afdelingsavonden daar een belangrijk onderdeel bij. We hebben in het voorjaar gezien hoe veel animo er was tijdens de lezingen, dus als je iets weet of zelf te vertellen hebt geef het door aan het bestuur, heel veel leden zullen je dankbaar zijn.

Dit keer (onder andere) een geweldige bijdrage van Alex (PE5ALX), dit is nu experimenteren en met uitkomsten die u zal verbazen. Alex, TOP!!

2. Maandag 1 september

Op maandag 1 september 2014 is er weer een verenigingsavond. Er staat weer een interessante lezing op het programma. Zie voor informatie de bijdrage van Frans hieronder. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er ook om ons van alle natjes en droogjes te voorzien en is Erwin, de QSL manager, er met de QSL kaarten en dit keer is er weer 'verse' aanvoer!

3. Van de voorzitter

Op dit moment is de vakantie voor de meesten van ons een enkeling uitgezonderdvoorbij en hopelijk was het weer beter dan de afgelopen weken het geval was. Na deze rustperiode gaan we weer op volle kracht van start en op maandag 1 september beginnen we weer met onze afdelingsbijeenkomst in

het clubhuis van de hengelsport vereniging in Purmerend waar we gezellig over de afgelopen vakantie kunnen praten maar waar we ook beginnen met een boeiende lezing! Zelf ben ik niet naar het buitenland geweest maar heb ik heerlijk met de boot op het IJsselmeer gevaren en ook in het lighthouseweekend de vuurtoren van Marken in de lucht gebracht vanaf de boot met cw op de HF banden.

Tijdens onze laatste bijeenkomst op 2 juni hield Edwin Vos/PA3GVQ een lezing over het ontstaan en de realisatie van de digitale omroep (TDAB : Terrestrial Digital Audio Broadcasting) die vanaf september 2013 wordt uitgezonden door de publieke en landelijke omroepen. Edwin gaf een duidelijke uiteenzetting over ontstaan en noodzaak van de DAB waarbij de digitale uitzendingen het alternatief gaan vormen voor de huidige analoge FM omroep. De voordelen zijn legio; de ontvangst van deze signalen is storingsvrij; er kunnen door de kleinere bandbreedte dan de huidige FM meer zenders in de lucht komen en er kan meer informatie via deze digitale uitzendingen worden gegeven waaronder de mogelijkheid om reclameboodschappen uit te filteren… Edwin had ook een aantal DABontvangers meegenomen om de ontvangst te demonstreren en het geluid uit deze kleine draagbare ontvangers was fenomenaal! De prijs is nog wat aan de hoge kant maar dat zal snel wijzigen als de DAB meer zal worden beluisterd en de vraag naar ontvangers zal toenemen. Edwin kreeg na afloop van zijn interessante lezing een fors applaus alsmede onze Waterland kaas.

Op zaterdag 31 mei werd met veel succesweer een antenne meetdag georganiseerd door Sietse/PA4XA bij scouting Waterland in Monnickendam. Het was prachtig wx en koffie en koek stonden klaar in de tent op Hemmeland voor de deelnemers. Er werd door diverse collega’s flink gewerkt aan het opstellen en meten aan diverse antennes; van langdraad en dipool tot vertical en 2 meter antennes waarbij er gezellig onderling qso was en de handjes uit de mouwen werden gestoken. Helaas was er (te) weinig belangstelling voor het houden van een vossenjacht zodat de spullen hiervoor in de auto bleven liggen.

Aanstaande maandag zal ons bestuurslid Gert Meinen/PA3AAV een bijzondere lezing geven over zijn rol als scheidsrechter bij een Amerikaanse radiocontest; op 12 en 13 juli 2014 werd een contest gehouden , georganiseerd door het WRTC (World Radio Team Championship); een vierjaarlijkse competitie tussen tweepersoons teams van radioamateurs vanuit de gehele wereld die in een periode van 24 uur zoveel mogelijk qso’s wereldwijd proberen te maken. Op zich niets bijzonders, maar in dit geval worden alle deelnemers uit 38 verschillende landen en in 2014 zo’n 59 teams, in Amerika (in dit jaar nabij Boston) bijeengebracht op divers locaties met zoveel mogelijk gelijke condities en elk team voorzien van dezelfde antenne en

apparatuur om verschillen te minimaliseren. Elk team dus een eigen locatie en ook elk team een eigen scheidsrechter; en nu komt het, vanuit Nederland was Gert/PA3AAV ook gevraagd om als scheidsrechter op te treden. Hij moest bij zijn team zowel de procedures in de gaten houden en bij vragen en problemen de beslissing nemen hoe te handelen. Gert zal hierover ons uitgebreid informeren. Dit wordt een zeer interessante lezing dus kom allemaal op 1 september!!

Dit was het dan weer; ik hoop op een grote opkomst komende afdelingsbijeenkomst en mocht u nog suggesties hebben voor een leuke lezing dan dit opgeven bij onze secretaris PA5BM/Bert.

Frans/PA1FR

4. Een winteravond en de jacht op stroom parasieten in en rond het huis

Nee, niet een nieuwe diersoort maar wel een fenomeen dat de laatste jaren steeds meer voorkomt in de vorm van allerlei huishoudelijk en speelgoed apparatuur. We kennen het allemaal een adaptortje hier een apparaatje daar. En argeloos laten we het in het stopkontakt zitten en daar begint de ellende. Nu had ik al een tijd een elektronische watt meter in huis een wonderlijk apparaat waar je de te meten stekker van het te meten apparaat in steekt en de stekker van het watt verbruik meetapparaat in het stopkontakt. Maar ja dan de vraag wat(t) meet je? Het kan volt(lichtnetspanning), Ampere(stroom door het apparaat), Watt verbruik, Powerfaktor(induktieve/capacitieve belasting), kw/h meten. Een komplete elektriciteitsmeter in je hand.

Dan beginnen met het aansluiten van allerlei rond slingerende apparaatjes te meten: bureaulamp, radio, stekker ledlicht, telefoon ladertje. Maar al gauw kwam ik er achter dat in het lage gebied zo vanaf 4 watt dat het ding onnauwkeurig was. En het was me het te doen wat die dingen die zo permanent in het stopcontact zaten verbruiken. Dat moet onderzocht worden! Soms ook al stond het apparaatje uit toch verbruikte het nog stroom. Een keuken led lampje met sterkte regelaar met schakelaar in de uit stand toch 5 watt verbruik.

Op internet vond ik wel een test van zulk soort meters maar mijn meter stond er niet tussen. een slecht teken? Een andere meter die ik heb stond wel in het lijstje en was als zeer slecht beoordeeld. Dan maar zelf aan de slag. Iets met een shuntweerstand en een multimeter. Shuntweerstand in een kastje bouwen en met een stekker en een contrastekker veilig, want het is lichtnet spanning. Er komt een snoertje uit met 2

stekkers die in de wisselspanningsmeter gestoken moeten worden. Nu had ik van een kennis een hele tas met weerstanden gekregen. Mooi een avondje weerstanden sorteren op zoek naar de weerstandjes met een zwarte ring links van de gouden. 1 10 100Ohm. Gelukkig zaten er daar genoeg van in. Grote 0,1 of 1 Ohm weerstanden zaten er niet tussen. Ik dacht met veel weerstanden parallel kan ik nauwkeurig een shunt maken. Nou dat was makkelijker gezegd dan gedaan elke multimeter gaf wat anders aan. Dan maar de duurste meter aangehouden. Ook bleek al snel dat ik in de millivolts moest meten om nauwkeurig te kunnen meten. Vielen de goedkope meters dus sowieso af. Jammer dat goedkope meters geen millivolts wisselstroom konden meten. Omzetten naar dc wilde ik niet omdat je dan rekening moet houden met de spanningsval over de diodes en de wortel 2, dat zou niet meer eenvoudig worden. Een elektronica ontwerper die ik nou eenmaal niet ben draait daar zijn 2 rechter handen niet voor om. Die doet iets met een ic`tje om de spanning te 100voudigen en een micro processortje en een display programmeren om het geheel weer te geven, iets voor PA0VW. Maar ik wilde het geheel eenvoudig houden. Zelf de waarde lezen van de multimeter en dan de rekenmachine erbij. Zo `metenderhand` krijg je wel gevoel voor welke spanning bij welk vermogen hoort. Leuk om een grafiekje voor te maken. Maar dat doe ik maar niet want het is afhankelijk van de shunt weerstand die men gebruikt. Nu gebruik ik een 1 ohm shuntweerstand dat rekent lekker makkelijk.

Wat(t) verbruikt mijn computer? Eerst de net spanning meten bij mij 228 volt. De gemeten spanningsval over de shunt is 0,35volt AC. De shunt is 1 ohm. U=IxR dus 0,35=??x1 dus I=0.35 P=IxU. 0,35x228=79,8. Verbruik 79,8 Watt.

Nu dat led lampje in de 'uit' stand: Spanning over shunt 0,022vac 0,022=??x1ohm. 0,022ampere x228v AC =5 Watt!! en dan staat 'ie uit. 24uur 365 dagen per jaar x Eu 0,25 KW/h. 5x24uurx365dagen is 43,8 kilowatt=Eu 10,95 voor iets wat 'uit'staat. Niet eens een standby stand! Zit de schakelaar aan de secundaire kant van de schakelende voeding bij naderende inspectie. Voluit gebruikt het lampje 8,2 Watt en minimaal 6 Watt. Niet een zeer groot rendement dus. Voeding slurpt het meest. Led zelf is 2 Watt. Volgende actie is netschakelaar voor de schakelende voeding zetten`a Eu 2,75. Bespaar ik Eu10,95 per jaar

Verder in het huis gevonden : _ transistor radio met klokje digitaal 2Watt (klokje gebruik ik niet) _ voeding halogeen lamp met dimmer aan de secundaire kant 7Watt (vergeten netschakelaar te monteren) _ Scheidingstransformator badkamer 6Watt (transformator onbelast gebruikt ook stroom) _ lader elektrische tandenborstel 2Watt (alleen laden als accu leeg is kan ook)

Dat is dus 22 Watt ruim Eu 48,aan sluipverbruik per jaar. Dat rechtvaardigt de aanschaf van 4 stekkerschakelaars van Eu 2,50 elk ruim vind ik. Dat heb je er dan na 3 maanden uit daarna gewoon pure winst.

En als er bij mij al zoveel te verbeteren valt hoe is het dan in een gezin met kinderen met vele telefoon laders, spelcomputers en laptop en andere spullen. Een magnetron met klokje niemand kijkt toch ooit op dat klokje. staat wel 3 Watt (Eu 6,60 per jaar) voor niets te verbruiken. Een rondje door het huis is wel gerechtvaardigd vind ik. Een ander geeft er niet om en kiest voor gemak.

Wat(t) heb ik geleerd van dit experiment: Ik dacht dat ik aardig bezig was maar schijn bedriegt. Ongemerkt gebruiken er apparaten een stroom zonder dat je ze gebruikt of het door hebt dat ze 'aan' staan. De aanschaf van stekkerschakelaars of stekkerblokken met schakelaar lonen zich zeker. Inmiddels heb ik de halogeen verlichting vervangen door LED dankzij een duitse lage prijzen supermarkt aanbieding van led lampen. Ik meet net als elektriciteitsmeter, dat doet puur ohmse belasting. Veel geleerd over stroomgebruik. Ook schakelende voedingen kunnen stroom vreters zijn. Als een apparaat niet standby hoeft te staan spanning eraf. Je houdt zo geld over om leuke dingen mee te doen, de energie leverancier verdient al genoeg geld aan mij vindt ik. Nadeel van mijn methode: zelf rekenen en relatief dure wisselspanningsmeter nodig die kan meten in milivolt wisselstroom.

Wat wordt het volgende experiment? Ik heb veel batterij gevoede apparaten in huis. Batterijen zijn best duur ook al koop je ze goedkoop in. Iets om al die met batterij gevoede apparaatjes als weerstations klokken en afstandbedieningen te voeden. Ik verbruik 30 batterijen a Eu 1,50 per stuk per jaar is Eu45,. Schakelingetjes moeten goedkoop en simpel zijn om snel kosten te kunnen besparen. Een adapter verbruikt teveel stroom meer dan batterijen per jaar kosten. Oplaadbare batterijen vind ik lastig want ik weet zeker dat ik ze vergeet op te laden. Denk er aan wifi, gsm en DECT signalen op te pikken en gelijkrichten en omhoog transformeren. Ik zag jaren geleden op de tv iemand die dat deed. Nadeel alleen hier is dat het hier in dit gebouw ontzettend afgeschermd is voor hfsignalen. Dikke muren en speciaal zonwerend folie op het glas dat hf signaal tegenhoud. Het is wel een manier om iets nuttigs te doen met al die 'HAARP" nutteloze signalen om ons heen. En een draad is veiliger en gaat vaak nog sneller ook (HAARP is High Active Auroral Rechearch Project.)

Of iets met zonnecellen maar het is niet echt licht in mijn huis, met niet veel direct zonlicht geven zonnecellen maar weinig spanning. Ooit kocht ik 3 tuinlampjes op zonnecellen. De bedoeling is dat overdag de zonnecel door zonlicht een NiCad cel oplaad en als het dan donker wordt brand er een led'je in gevoed door de NiCadcel. Natuurlijk heb ik het opengemaakt om te kijken hoe het een en ander in elkaar stak. Er bleek 1 NiCad cel in te zitten en een elektronisch schakelingetje die de cel oplaad via de zonnecel en een die spanning omhoog transformeert van 1,2 volt van de NiCad cel naar 3 volt om de led 'snachts te laten schijnen. Een dubbele dcdc omzetter?? Op internet ben ik een leuk en simpel schakelingetje tegengekomen waar ik mee ga stoeien. Een heel simpel dc naar dc omzettertje 1,5v dc naar 3v dc. Ik verwacht veel zon deze zomer dus ga ik op zoek naar goedkope zonnecellen. Misschien sloop ik de tuin lampjes wel nu ik geen tuin meer heb, zon heb ik wel. Ik verlang zo naar de zomerzon en batterij besparing door de zon. Laat de zomer maar komen dan kan ik leuk experimenteren met zonneenergie.

Alex, PE5ALX

5. Radioonderdelenmarkt Assen 2014

Jaren hebben we onze Radio onderdelenmarkt georganiseerd in november maar hebben dit jaar weer besloten de datum naar oktober te halen en wel nu op 11 oktober 2014. We hopen met deze verschuiving wederom tegemoet te komen aan de wensen van zowel de bezoekers als de standhouders. We rekenen weer op een grote opkomst. Tevens zal er weer voldoende ruimte zijn voor onderling QSO onder genot van een hapje en drankje.

De samenwerking met Vitalisvlooienmarkten.nl is gecontinueerd , waardoor we de toegangsprijs hebben kunnen houden op € 3,50 en biedt tevens toegang voor zowel onze Radiomarkt als ook de grootste Vlooienmarkt van het Noorden. Kinderen t/m 13 jaar gratis. De markt worden weer gehouden in de veilinghallen van Flowerdome in Eelde en wel aan de zijde van de ruime gratis parkeerplaatsen waar ook de gedeelde ingang met Vitalis is. De hal heeft een oppervlakte van 2500 3000 m2 is uitstekend verlicht / verwarmd en bevindt zich op ca. 12 km. ten noorden van Assen, en is direct aan de A28 gelegen.

Onze Radio markt is voor het publiek geopend van 9.30 tot maximaal 16.00 H. Adres; Burgemeester J.G. Legroweg 80, 9761 TD, EELDE. Standruimte voor ca. 4 meter a € 30,en ook een halve kraam is mogelijk voor shack opruiming enz. Voor de standhouders is het mogelijk om al op de vrijdagmiddag op te bouwen.

De organisatie is in handen van de st. Radio Contest Groep Assen. Voor informatie en standhuur:

Eene de Weerd, PA3CEG. tel: 0592613557

Email: eenedeweerd@hetnet.nl of pa3ceg@hetnet.nl

6. Foto impressie antenne meetdag 2014

Foto's van Stef (PA0SJM) De rest van zijn foto's zijn te vinden op de website van de afdeling.

7. Nieuws uit de oude doos AUSTRALISCHE ZENDAMATEURS VERRICHTEN SCHITTEREND WERK TIJDENS

EEN WATERSNOOD (1929).

In April van dit jaar werd het eiland Tasmanië, ten Zuiden van het vasteland van Australië, door een ernstigen watersnood geteisterd. De hoofdstad van het eiland, Hobart, werd volkomen geïsoleerd van het overige gedeelte; alle telefoonen telegraaflijnen waren verbroken. Verbindingen van de hoofdstad met de rest van het eiland zouden dus onmogelijk zijn geweest, en hieruit zouden vele moeilijkheden zijn voortgekomen, indien er geen zendamateurs waren geweest. De Australische zendamateurs, die zich in normale tijden volgeus hun zendmachtiging alleen bezighouden met het doen van zendproeven, werden door den PostmasterGenoral van Tasmanië te hulp geroepen. De leiders van de afdeling Hobart van den Australische Bond van Zendamateurs de W. I. A. — toonden zich onmiddellijk bereid alle mogelijke medewerking te verlenen, en het succes van de gezamenlijke poging van P. T. T. en W. I.

A. moet voor een groot deel toegeschreven worden aan de uitstekende organisatie van den Bond van Zendamateurs.

De operateur van het amateurzendstation VK7G te Hobart was de eerste, die des Vrijdagsavond verbinding kreeg met een station buiten het bedreigde gebied. Een bekend Australisch zendamateur, H. W. Maddick. wonende te Melbourne, was dien avond juist aan het experimenteren met een nieuw kortegolfontvangtoeslel; plotseling hoorde hij op ongeveer veertig meter signalen van een station, dat duidelijk te kennen gaf, dat het dringende berichten mede te delen had. Daar de heer Maddick zijn eigen zender enigen tijd geleden verbouwd had om proefnemingen te doen óp den 200meterband, was hij zelf niet in staat met 7CW in verbinding te komen. Hij belde daarom den secretaris van den bond van zendamateurs te Melbourne op, die besloot persoonlijk een verbinding tot stand te brengen tusschen zijn zender en dien te Hobart, hetgeen hem inderdaad spoedig gelukte.

De amateurzender te Hobart verzocht vervolgens zijn collega te Melbourne den directeur der P.T.T. aldaar, toestemming te vragen om al het officiële werk der posttelegrafisten te mogen overnemen, hetgeen ogenblikkelijk werd toegestaan. Terwijl op deze wijze de dringendste telegrammen en het persnieuws tussen Hobart en Melbourne werden gewisseld, wisten andere zendamateurs met medewerking van de

P.T.T. nog een verbinding tot stand te brengen met een amateur te Melbourne, terwijl ook communicatie werd verkregen met een zendamateur te Lannceston, de voornaamste plaats van het noordelijke gedeelte van Tasmanië.

Dag en nacht werkten de verschillende amateurs door, want door een verandering van de golflengten van ongeveer 40 op 80 meter, was het mogelijk ook gedurende den nacht de verbindingen te handhaven. Twee stations waren gedurende achttien uur in verbinding en duizenden woorden werden over en weer geseind. Eerst des Zondagsavonds waren de telegraaflijnen der P.T.T. voldoende hersteld, zodat het werk toen weer op de normale wijze hervat kon worden, doch gedurende twee dagen, dat de zendamateurs de P.T.T. vervangen hadden, was er hoegenaamd geen vertraging in het telegraafverkeer te bespeuren geweest!

Carla (PD2YL)

7. Slotwoord

Wat een mooie nieuwsbrief zo aan het begin van het seizoen, als dit het niveau wordt voor de rest van het seizoen dan zitten we goed A.s. maandag is de eerste afdelingsavond er weer en ik hoop dat er veel leden 'acte de precense' zullen geven. Na elkaar twee maanden niet te hebben gezien, valt er natuurlijk veel bij te praten.

Rest mij om Alex, Stef en Carla te bedanken voor hun bijdragen, dit is waar het om gaat. Niet al te hoogvliegend, maar gewoon leuk om te lezen. Veel lees plezier en tot maandag.

Best 73’s, Sietse (PA4XA)