VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Oktober 2014 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 6 oktober 2014 (Bestuur)

  3. Van de voorzitter (PA1FR)

  4. Antenne perikelen (PA4XA)

  5. Ontkoppeling en afscherming (PA0SJM)

  6. Eraf (PA0SJM)

  7. Uit de oude doos (PD2YL)

  8. Lijst van Sietse (PA4XA)

  9. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Mijn vorige bijdrage begon ik met het weer en deze weer weer of zo. Wat is er toch aan de hand met dat weer, het lijken de radiocondities wel, geen pijl op te trekken. 3 oktober en prachtig zonnig en warm weer, het lijkt wel zomer. Heren of dames daarboven, opletten dit weer hoort bij augustus en het weer van augustus hoort in oktober! Voorlopig maar even van genieten en vanmiddag na deze klus weer even 'tussen de wielen' zoals André altijd zegt.

Qua hobby heb ik het best druk gehad, na jaren klagen en zeuren in dit voorwaard is het er dan eindelijk van gekomen. Mijn antennes, ik heb er een stukje over geschreven, zie hoofdstuk 4.

A.s. maandag weer verenigingsavond en dus hopen we weer op een goede opkomst. Zet deze avond nog even in de agenda of laat een wekker aflopen, maar kom gewoon.

Vorige maand was ik wat slordig geweest met copij van Stef, dat maak ik natuurlijk deze maand goed. Sorry Stef, maar laat ze maar komen die leuke technische bijdragen van je.

Zoals beloofd heb ik een lijstje gemaakt van de spullen die ik over heb in de shack. Ik heb dit lijstje bijgevoegd en als je dus belangstelling ergens voor hebt, schiet me dan maandag aan. We komen er echt wel uit.

2. Maandag 6 oktober

Op maandag 6 oktober 2014 is er weer een verenigingsavond. Er staat weer een interessante lezing op het programma. Zie voor informatie de bijdrage van Frans hieronder. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er ook om ons van alle natjes en droogjes te voorzien en is Erwin, de QSL manager, er met de QSL kaarten en dit keer is er weer 'verse' aanvoer!

3. Van de voorzitter

Helaas heb ik de lezing van Gert/PA3AAV begin september niet kunnen bijwonen want net daarvoor ben ik gevallen over een tuidraadje en heb ik mijn ribben flink gekneusd. Een week nagenoeg roerloos op bed met pijnstillers en nu weer aan het opkrabbelen. De lezing van Gert was interessant maar helaas ontbrak het geluid en dat maakt het juist spannend! Gert geeft deze lezing de komende maandag 6 oktober, nogmaals maar nu met geluid en kan ik er dus zelf ook nog van genieten hi.

Graag wil ik hierbij uw medewerking vragen voor de jotadag van scouting Monnickendam die op zaterdag 18 oktober weer plaatsvindt op hun terrein in het Hemmeland. Andre/PA3HGP en Lucien/PD0LFJ hebben al aangegeven assistentie te willen verlenen op die dag maar wat meer handjes zijn welkom om de (jonge) welpen en scouts een plezierige dag te bezorgen. Met name 2m verbindingen en HF (ssb) met andere scoutingclubs staan op het programma en ook morse oefeningen op de PC voor de

kleintjes is altijd een succes.

Verder wil het bestuur nog weten of er onder u belangstelling is voor deelname aan de Regioraad Veron in november; zo ja, neem dan even contact op met onze secretaris Bert/PA5BM voor nadere info.

Tijdens onze afdelingsbijeenkomst op maandag 3 november houden we onze jaarlijkse verkoping van radioen andere verwante spulletjes dus verzamel uw overtollige zaken

maar vast. Voor de bijeenkomst in december is er weer een lezing in de maak maar daarover wordt u volgende maand geïnformeerd. Rest mij om u allen komende maandagavond weer te begroeten. Geniet nog maar van het prachtige najaarsweer met hoge temperaturen want voor je het weet zitten we midden in de herfst met storm en regen!

Frans/PA1FR

4. Antenne perikelen

Al lange tijd val ik jullie lastig met mijn gejammer en geklaag over het antenneonderhoud dat ik nu toch echt moest gaan plegen. En weer vond ik een goede smoes om het een poosje uit te stellen. Enkele weken geleden was genoeg opeens genoeg en wist ik als donderslag bij heldere hemel wat ik nu echt wilde met mijn antennes.

Wat was de oude situatie: 2 el voor 10/15/20, rotary dipole voor 12/17, 4 el yagi voor 6, 10 el yagi voor 2, kelemen trapdipool voor 30/40/80 en vertical Inv. L 24m voor 80/160. Geweldig hoor ik u denken en dat is het natuurlijk ook in een woonomgeving. Maar het waren wel veel compromissen en een compromis bij antennes is doorgaans een (sterk) verminderde effectiviteit. En dat klopt ook in de praktijk. T/m 30 m kon ik aardig tot goed uit de voeten, maar daaronder was het erg moeizaam allemaal.

Daar kwam nog bij dat 2 meter niet echt mijn ding is (thuis, maar contestlocatie contesten geweldig) maar ik had er wel een aardige setup voor en die werd dus nauwelijks tot niet gebruikt, zonde! Vorig jaar is mijn interesse gewekt voor 4m en dus moest 2m wijken voor 4m en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Samen met de noodzaak om nu toch echt eens onderhoud te gaan plegen was deze 'bandverandering' de aanleiding om eens flink te prakkiseren. Dat leidde in eerste instantie tot het idee een flinke onderhoudsbeurt aan de mechanische zaken te plegen en daarbij de 2m yagi te vervangen voor een 4m yagi. Van het een kwam het ander want als je dan toch bezig bent dan kan je meteen de, overigens prima werkende 4el 6m yagi, mee nemen en ook die vervangen. Uitgebreid zoeken en googelen leverde de overtuiging op dat het een 4el LFA 6m yagi moest worden met daar boven een 5 el LFA 4m yagi. Na enige tijd sparen (ook een goede smoes) deze twee antennes aangeschaft, maar bij het in elkaar zetten schrok ik toch een beetje. Het zijn waanzinnig mooie en goed doordachte antennes, maar twee boven elkaar is toch wel even een, slik buren etc. De moed zakte onmiddellijk in de schoenen en weer werden de plannen uitgesteld, want er moest opnieuw geprakkiseerd worden. Dat heeft tot twee maanden geleden geduurd en toen was ik er opeens uit: combi antenne voor 6 en 4, 160 doen we niet meer. 40/80 alleen als het nodig is en 30m zo goed mogelijk. Dat leverde de volgende nieuw antenne wensen op:

Standaard in de mast: 2 el voor 10/15/20 (houden, want werkt perfect) rotary dipole voor 12/17 (houden, want werkt perfect), 4 el yagi voor 6 en 5 el yagi voor 4 op één boom van 3.5 meter met één coax van EAantennes Korte vertical (9m) met autotuner voor lokaal verkeer 40/80

Antennes die ik naar believen kan ophijsen: Deltaloop fullsize voor 30, dat wordt mijn bandje Trapdipool voor 40/80 voor de contesten en een evt. dxpeditie

Toen ik dit wist werd het opeens helder in mijn bovenkamer. Ik ben meteen begonnen, het was immers prachtig weer in september, en heb alle overtollige kabels draden antennes verwijderd (m.u.v. 2 en 6) en heb vervolgens alles netjes gemaakt, nagekeken, gesmeerd, geschilderd etc. Vanaf dat moment was de zin in de hobby er ook weer volop, ik heb al weer prachtige DX gewerkt op 20 t/m 10 en dat smaakt echt naar meer.

Nu is er nog één klus die dit jaar nog moet gebeuren en dat is de vervanging van twee yagi's (6 en 2) voor een combiyagi (6 en 4), maar helaas heeft de levering van deze antenne de nodige vertraging opgeleverd en heb ik die nog niet in huis. Maar als die er is dan komt er een steiger en ga ik samen met Erwin (PA3BLS) de twee antennes verwijderen, de draaipijp iets in korten en de nieuwe yagi plaatsen. Eén extra paar sterke handjes (steiger bouwen) zonder hoogtevrees zijn zeer welkom. Wie o wie? Als dat gebeurt is dan ben ik waar ik wezen wil, actief op de voor mij belangrijke banden en op een manier die in mijn situatie optimaal is.

Niets meer te wensen over? Ja zeker, want twee zaken staan nog op de rol maar dat moet volgend jaar (of het jaar daarop? Ik begin nu al weer smoezen te verzinnen, hi), dat is het vervangen van mijn 10 jaar oude maar nog wel goed werkende rotor en het wisselen van mijn 2 el driebander voor mijn reserve exemplaar die na een opknapbeurt van André staat te glimmen in de schuur. Daarmee worden dan meteen al die roestige bouten en moeren die er nog zijn, vervangen voor RVS want wat mij betreft nooit meer verzinkt montage materiaal.

Zo dat wilde ik even kwijt.

Best 73's,

Sietse (PA4XA)

5. Ontkoppeling en Afscherming

Ik had al eens een beschrijving gegeven van mijn CW hulpje om de morse tonen uit de soundcard van de pc om te zetten in een open/dicht schakel contact. ( key ) Dus de morse piepjes worden versterkt en via een transistor ( darlington ) als schakelaar naar de key aansluiting van de transceiver gevoerd .

Hierbij nog even het schema … het signaal komt via de LM386 op een diode verdubbelaar en de spanning daaruit schakelt de Darlington waardoor het relais schakelt in het ritme van de CW signalen. Dat laatste is niet nodig , dus heb ik alleen de darlington ( BC517) in gebruik. De collector/emitter werkt nu als schakelaar en dat is dus het key signaal( gesleuteld open/dicht contact). Zelfs één BC547 doet het !

Ik had alles netjes gebouwd in een PVC kastje , de bekende kunststof kastjes met aluminium deksel .

Maar vanwege RF instraling was er nogal wat afscherming nodig , dus het printje eerst met isolatietape omwikkeld en daarom enkele lagen aluminium folie . Dat was al een stuk beter . . . dacht ik . Want , had ik het op 20 m. bijv. RF vrij dan was het weer foute boel op 15 of 10 m. Een mooi blikken doosje van Evert Jan ( dank je wel ! ) bracht de oplossing . Het printje er in, alle aansluitingen via doorvoer condenstoren naar binnen . Deksel erop en hoezee , geen enkele RF instraling meer ! Zie verder op hoe het is afgewerkt.

Hier een kijkje in het kastje en rechterfoto : de aansluitingen via doorvoer C ’s ( foto’s boven )

2 doorvoercondensatoren van 1 nF .

Och , hoewel dit allemaal vast en zeker bij iedereen bekend is wilde ik het toch in de nieuwsbrief kwijt

Hiermee wil ik aangeven dat afscherming en ontkoppeling erg belangrijk is maar ook dat zal wel oud nieuws zijn . Kijk ook nog even naar de ingang van de schakeling … de afscherming van de ingaande afgeschermde kabel is NIET met de massa van de schakeling verbonden maar via een grote capaciteit (330 nF ) naar massa. Verder zijn aan de ingang van de LM386 ferriet kralen gebruikt, dus op de verbinding van de potmeter loper naar de ingang van het IC. Dit alles om HF inspraak te voorkomen. Vol vermogen op alle banden .. dus gewoon door een betere afscherming te gebruiken en een HF “dicht“ kastje . Ik houd me aanbevolen voor commentaar. Dan weet ik in elk geval dat het gelezen wordt !!

73, Stef (PA0SJM)

6. Eraf

Aangeboden : Realistic PRO38 scanner .

Mocht iemand interesse hebben in dit scannertje, een Realistic PRO38 , dan hoor ik dat graag. Het is een 10 kanaals scanner. Met de toetsen kunnen de frequenties worden ingesteld per kanaal nummer. Er is ook nog een schema bij en ik had ergens ook nog een gebruikers handleiding, maar die moet ik dan zoeken . Of .. via google heb je dat ook . 3 Freq. banden : 66 88 Mhz , 136 – 174 MHz en 406 – 512 Mhz . Zonder batterijen . Prijs : fles rode wijn !

73 , pa0sjm@veron.nl

7. Nieuws uit de oude doos

PROEFNEMINGEN MET EEN TRANSPORTABELEN KORTEGOLFZENDER (1929).

Uitstekende resultaten op den 20 m band. De Duitsche zendamateur D4BX heeft onlangs met een transportabelen kortegolfzender interessante proeven genomen op; een in beweging zijnde motorboot. Bij de eerste proefnemingen was de zender in een woning te Berlijn opgesteld. De zender werkte toen op 40 m. De input was 8 watt. Reeds spoedig werden betrekkelijk goede resultaten bereikt. Eenigen tijd later werd de zender op een hoogte nabij Müncheberg opgesteld. Hierbij werd een dipoolantenne van 2 maal 10 m lengte gebruikt, die 1.50 m boven de aarde bevestigd was. De afstanden die thans overbrugd werden, waren reeds aanmerkelijk grooter dan voorheen.

Om te beproeven of de uitzendingen ook goed zouden zijn, wanneer de zender werkelijk in beweging was. installeerde men dezen op een kleine motorboot. Wederom maakte men gebruik van een dipoolantenne, welke tusschen den vlaggestok. den mast en den zender was bevestigd. Aan de kiel van de boot was een koperen plaat bevestigd, welke als aarde benut werd. Verder was er op het schip een tweelamps ontvanger geïnstalleerd. Met alle landen van Europa werden uitstekend verbindingen verkregen. De grootste afstand, welke overbrugd werd, was met Tiflis in den Kaukasus Het bleek dat, wanneer de motor van de boot werkte, dit niet de minste storingen in de qualiteit van den zender opleverde. Ontvangst was echter bijna niet mogelijk, wanneer de motor werkte. De zender was kristal gestuurd, zodat de golflengte volkomen constant was. Daar de proefnemingen gewoonlijk overdag plaats vonden en kortegolf telegafie op den 40 meterband over groote afstanden dan niet zulke goede resultaten oplevert, besloot men de uitzendingen op den 20 mband voort te zetten. Door een eenvoudig apparaat werd de frequentie verdubbeld. De stations waarmee thans gecorrespondeerd werd, meldden echter, dat de golflengte verre van constant was. Het bleek, dat dit het gevolg was van het schommelen van de boot en dat bovendien, zodra iemand in de boot zich bewoog een golflengteverandering plaats vond. De enige methode om de golflengte weer constant te maken, was het gebruiken van een kristal, dat speciaal bestemd was voor uitzendingen op 20 m. Men ging hiertoe dan ook over, waarna een groote verbetering bemerkt werd. Het gelukte spoedig met stations over heel de wereld in verbinding te komen, hetgeen voor een zender met een dergelijke geringe energie, een groot succes is. Telegrafieverbindingen werden verkregen met Canada, Java, Argentinië, NieuwZeeland, Australië en verschillende andere landen.

Carla (PD2YL)

8. Het lijstje van Sietse

De volgende items zijn over compleet of niet meer in gebruik in mijn shack en zoeken (kostprijs in overleg, maar doe zeker een bod) een nieuwe eigenaar:

2 x 10 el. Cue Dee antenne (gebruikt) 2 x Mast voorversterker voor 2m met voorschakelunits (gebruikt) 4m mastvoorversterker (nieuw) 2m eindtrap (+200 watt FM/SSB/CW), merk TE Systems, model 1410G, heeft 12v voeding 20A nodig (weinig gebruikt) 4 el. LFA yagi voor 50 MHz (nieuw) 4 el. CueDee yagi voor 50 MHz (gebruikt) 5 el. LFA yagi voor 70 MHz (nieuw) Rotor, Create 53 (gebruikt) 40 m dipool (MFJ) (nieuw) Bird 43 wattmeter met enkele courante meetkoppen (gebruikt) Yaesu NC50 batterij(snel)lader, werkt maar heeft een poetsbeurtje nodig

Ik heb nog wel meer leuke items, maar dat komt tzt wel, eerst maar eens kijken of hier belangstelling voor is.

73's, Sietse (PA4XA)

9. Slotwoord

Ik hoor mezelf te graag lu... in deze versie van de nieuwsbrief. Gelukkig doen Carla en Stef ook een stevige duit in het zakje en is het hoop ik toch weer een lezenswaardige nieuwsbrief. Tenslotte, mijn verzoeken om copij en lezers (stuur me een emailadres van iemand die wil meelezen). Veel lees plezier en tot maandag.

Best 73’s, Sietse (PA4XA)