VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. December 2014 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 3 november 2014 (Bestuur)

  3. Van de voorzitter (PA1FR)

  4. Maaimachine vs Zendamateur (PA3KVL)

  5. Eraf (PA4XA)

  6. Zaanstad (PA4XA)

  7. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Mijn dag begon goed gisteren. VU4KV werd door mij gewerkt op 12m in CW en dat met 100 watt en een draaibare dipool. Steeds weer blijkt dat goed luisteren de sleutel (oh wat mooi) is. Zo maar in de blind in een (echte) pileup gaan roepen is een praktisch kansloze methode. Je kan geluk hebben, maar dat koste heel veel tijd. Hoe dan wel?

Ik heb het geluk dat ik eerst met mijn oude FT1000D en vervolgens met mijn huidige FT2000 over een ingebouwde tweede ontvanger beschik. Dus ik kan met een stereo hoofdtelefoon aan één kant het DXstation horen en aan de andere kant de pileup. Door nu goed in de pileup te luisteren kan je (vergt oefening en ook een klein beetje geluk) de stations horen die het DXsation werkt. Gisteren schoof de operator van VU4KV langzaam naar boven en naar beneden op zijn upfrequencies. Je hoort niet al zijn tegen stations maar soms hoor je er een en dan heel goed luisteren waar de volgende zit. Gisteren hoorde ik hem langzaam naar beneden gaan. Ik hoorde dat hij een Rus werkte en draaide snel zo'n 50 hertz naar beneden, één keer roepen en voila PA4XA 599. Dit trucje werkt ook prima met het tweede VFO, ik heb jaren een FT102 gehad en het vergt wat meer klikken en draaien, maar doet precies hetzelfde. Sla dus de volgende pileup eens niet over (want ik ben toch kansloos) en doe wat ik hierboven beschrijf, het is echt leuk en wat een adrenaline rush als je jouw call hoort. Succes!

2. Maandag 1 december

Op maandag 1 december 2014 is er weer een verenigingsavond. Er staat een lezing over antennes op het programma, zie voor alle informatie de bijdrage van de voorzitter. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er ook om ons van alle natjes en droogjes te voorzien en Erwin, de QSL manager, is bruin gebrand weer op zijn post. Geen enkele reden om niet te komen dus.

3. Van de voorzitter.

We zitten bijna in de feestmaand december maar aan het weer zou je dat niet zeggen. Nog steeds temperaturen boven de 10 graden en bij mij voor de deur zitten bijna alle bladeren nog aan de bomen. Fantastisch natuurlijk maar bij herfst en winter denken we toch aan andere omstandigheden ! Ook de condities op de HF banden zijn nog steeds uitstekend, met name de hogere HF banden 10 en 12 m geven vaak nog heel leuke DX dus wat dat betreft niets te klagen.

Onze afdelingsbijeenkomst begin november stond in het kader van de verkoping. Er was best wat belangstelling, ook nog van buiten de afdeling maar het aanbod was zeer matig. Toch werden er nog zaken gedaan en veranderde diverse spulletjes van eigenaar. Maar niet alleen de verkoping stond in de belangstelling, ook het onderling QSO was prima zodat het nog redelijk laat werd voordat de laatste man verdween. We misten Marjan voor onze koffie en drankjes omdat haar man in het ziekenhuis was opgenomen maar dat laatste is gelukkig weer achter de rug en Henk is weer thuis. De vervanger van Marjan heeft het die avond uitstekend gedaan.

Maandag 1 december hebben we weer een lezing en dat belooft interessant te worden want Wim Telkamp/PA3DJS gaat ons alles vertellen en laten zien over NVIS Near Vertical Incidence Skywaveradio propagation; een systeem dat het mogelijk maakt om over korte afstanden (200300 mijl) verbindingen te maken met speciale antennesystemen. Wim is een specialist op dit gebied en dit zal zeker een boeiende avond worden.

Om alvast in de stemming te komen; onze nieuwjaarsreceptie zal in januari 2015 plaatsvinden maar nog niet is op dit moment de datum bekend. Het kan maandag 5 januari of maandag 12 januari worden afhankelijk van de beschikbaarheid van ons clubgebouw. Wanneer het ook is, het zal weer erg gezellig worden met de nodige hapjes en drankjes en ik zal ook weer proberen om die avond een foto presentatie in elkaar te zetten. U krijgt tijdig bericht over de juiste datum.

We naderen weer met rasse schreden het eind van 2014 en zullen met frisse moed weer starten het komende jaar. Ik wil u er wel vast aan herinneren dat in februari 2015 zowel uw voorzitter als de secretaris zullen aftreden zodat de hierdoor te ontstane vacatures weer ingevuld moeten worden wil onze afdeling blijven bestaan; denk er over na en wellicht iets voor u !!

Rest mij om namens het gehele bestuur van de afdeling Veron Waterland u allen, familie en vrienden gezellige en mooie feestdagen toe te wensen , een voorspoedig ouden nieuw en wij zullen zeker met u een glas heffen op het nieuwe jaar !

Frans/PA1FR

4. Maai robots met eigenzinnig gedrag

Zoals de meeste misschien weten,verkopen wij o.a tuinen parkmachines waar ook de nieuwste trend”robot maaiers”onder vallen. Nu zijn deze robots toch een mooie oplossing voor mensen die geen herrie, onderhoudt en fysieke arbeid wensen. Het vereist echter wel een specialisatie om deze te instaleren, echter, deze robots hebben vaak ook een eigen mening! Zo zijn er bepaalde modellen die op een of andere manier hun eigen leven en route bedenken met alle narigheid van dien! Zo is er 1 serie die steevast niet zijn laadhok in te krijgen is, dit zou hij dus wel moeten doen wanneer het begint te regenen en wanneer de accu zwakker wordt. Wat is er aan de hand?

Zelf ben ik er reeds uren en dagen mee zoet geweest waarom deze robot de ene keer wel en de andere keer niet het hok in wil, zelfs de importeur is er minimaal 7x bij geweest en heeft geen enkele verklaring voor het eigenwijze gedrag van de robot. Even kort over de werking van de meeste robots, het is een apparaat die een lion accu pack aan boord heeft en aan de hand van de capaciteit ca 1 a 2 uur kan maaien op deze lading. De robot rijdt binnen een zgn “peremetrische signaal draad” die een pulse signaal van 8 en/of 7 kHz moduleert op deze draad,het signaal heeft verschillende kanalen/frequenties zodat de robot van de buurman niet gestoord wordt. Het is net een elektrische geit die binnen een schrikdraad afrastering loopt,maar dan zonder gemekker.

Enfin, maar nu het probleem van het opzoeken van zijn laadhok, wat is dat toch? Gelukkig als zendamateur heb ik wat HF kennis paraat, dat heeft de importeur blijkbaar dus niet. Die heeft al moederborden en zender/ontvangers gewisseld zonder resultaat, men gaf de omgeving de schuld dat wil zeggen, er zouden ondergrondse hoofdstroom kabels of ijzeren pijpen door de tuin lopen die het signaal zouden verstoren, mogelijk ook de wereld befaamde WIFI repeaters die via het lichtnet hun signaal verspreiden zouden een bron van storingen kunnen zijn. Helaas, ik heb dit uit kunnen sluiten door de eigenwijze robot in zijn donder te grijpen en hem lekker in een wijdse omgeving (Hemmeland) zijn werk te laten doen, en wat denkt u? Ook hier wil hij niet goed zijn hok in!? Dus weg alle “misschien dit en dat” theorieën.

Op een mooie zomerdag zat ik wederom in de tuin met de importeur en dit keer ook iemand van de fabriek erbij bij de bewuste eigenwijze robot. Tja, wat nu zei de klant wat gaan we er nu aan doen? Ik zag dat moeders de vrouw de BBQ aan het prepareren was en diverse salades aan het afdekken was met ALUMINIUM folie. Plotseling leek ik wel Wikkie de Viking,en het muntje viel bij mij! Ik vroeg de vrouw des huizes om een stuk aluminium folie, wat moet je daar nu mee Klaas vroegen de klant, importeur en fabrikant tegelijk.

Welnu geef mij nu eens de transmitter die in het laadhok zit gemonteerd, zei ik, dan gaan we die eens lekker dik inpakken met folie, net als een sandwich broodje. Stom verbaasd en met veel ongeloof werd er gekeken naar het eindproduct, een mooi ingepakte transmitter met een dik pak folie. Nou zei de klant als dit werkt eet ik het gras zelf op. Ik wilde niet zeggen “daar hou ik je aan” het lijkt mij niet echt gezond en melken zal ik hem daarna evenmin doen. De robot werd midden in het veld gezet en vol verwachting volgden wij hem op de voet en voila in 1 keer liep hij keurig recht zijn hokkie in! Toevalstreffer zei de importeur, nou dan doen we het nog minimaal 10x, zei ik. En alle 11 pogingen waren bingo!!!

Hoe is het mogelijk? Ik heb de heren uitgelegd dat de transmitter een zeer sterk strooiveld maakte, waarbij de robot bij het naderen van zijn laadhok de ontvanger overstuurde door strooiveld signalen waarbij de robot totaal de weg kwijt raakte. Door de aluminium folie wordt dit signaal ”binnen” gehouden, zeg maar afgeschermd als een soort HF blik zoals in onze TRX setjes.

Er wordt nu druk met de engineering onderhandeld, want het is een wereldwijd probleem, wat men eerst niet toe wilde geven natuurlijk. Na ca.7 maanden werden van deze serie alle robots terug gehaald voor ombouw, met dank aan die ene zendboer uit Monnickendam. Als ik nu op de dealer meetings kom buigen ze nog net niet voor me, wel geinig om te zien wat de reacties allemaal zijn. Hulde aan de kennis van de radio amateur, problem solved! Kijk ook eens naar mijn filmpjes op youtube:

www.youtube.com/watch?v=Hl2MfdXcz1o, www.youtube.com/watch?v=KH7sxhbS3aE

www.youtube.com/watch?v=-Vkq9vI0OPk

Veel maai plezier,PA3KVL Klaas

PS Zo maai ik mijn achter tuintje zelf:

https://www.youtube.com/watch?v=CeX1QHoAhP4

5. Eraf

Ik heb een nieuwe 40m MFJ dipool te koop. Voor 35 euro ben je de man of vrouw natuurlijk. Interesse? Ik neem hem maandagavond mee. Zien en voelen is toch het beste.

PA4XA, Sietse

6. Verenigingsavonden Zaanstad

De verenigingsavond van de afdeling Zaanstad zijn op de 2e woensdag van de maand in "Clubhois De HAM", Noordsterweg 4, 1521 JS in Wormerveer (tel. 0756286479). Tegenover de ingang van zwembad de Watering.

Op 10 december a.s. heeft de afdeling Zaanstad haar 'eindejaarsavond', zoiets als onze nieuwjaarbijeenkomst. Dus zin in een hapje en een drankje en leuke gesprekken met onze mede R46ers dan weet u waar u wezen moet.

Sietse, PA4XA

7. Slotwoord

Ik ben erg blij met weer een bijdrage van Klaas. Wat een mooi verhaal en wat kan de kennis van een zendamateur toch handig zijn bij het oplossen van problemen. Ik hoop dat ze je voortaan wel wat extra korting geven bij de inkoop Klaas, hi.

Ik eindig met een slot(woord) over mijn antenne perikelen dit jaar. Ik ben er klaar mee! Nou ja, klaar. Ik ben dit najaar druk gaan wijzigen, slopen en onderhouden aan een situatie die ik in een jaar of tien had opgebouwd. Dat zat als een warme jas. Maar opeens was alles anders en er was een jas, maar warm? Dus wat bedoeld was als een paar dagen buffelen, werd een paar maanden tunen en tweeken om dat warme jas gevoel weer te krijgen. En dat is gelukt. Alles werkt weer en zelfs beter dan gehoopt. Mijn 30m deltaloop experiment is jammerlijk gefaald, zelfs mijn eigen tv en stereo gingen volledig over de rooie (inclusief mijn echtgenote, hi). Als dat al bij mij zelf is, dan kunnen de buren ook dergelijk problemen hebben. Er hangt nu dus weer een oude en vertrouwde maar nu single band 30m inverted V en dat werkt perfect, wel wat richtingsgevoelig maar VU4KV was 559 afgelopen vrijdagavond, helaas werkte hij toen alleen NA en SA. Ik moet nog wel mijn nieuwe dualband yagi voor 6 en 4 installeren en ik hoop dat dat dit jaar nog lukt, maar mogelijk dat ik dat naar het voorjaar schuif. Misschien wel een combi met de reserve HF beam en de nieuwe rotor, hoef ik maar één keer steiger te huren. We zien wel. Dus jullie zijn weer bij op mijn antenne situatie en ik zal jullie er niet langer mee lastig vallen. Volgende keer plaats ik nog wel een mooie foto van het eindresultaat.

Voorlopig eerst de verenigingsavond met de NVIS antenne, ik ben erg benieuwd. Deze convo komt eerder dan normaal, omdat ik de komende dagen er echt geen tijd voor heb. Maar beter te vroeg dan te laat zal ik maar zeggen.

Best 73’s, Sietse (PA4XA)