VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. April 2015 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

 1. Voorwoord (PA4XA)

 2. Maandag 13 april 2015 (Bestuur)

 3. Draadloze accu's, toekomst of fictie (PA3KVL)

 4. Unchecky (PA0SJM)

 5. Een 3 banden antenne (PA0UNT)

  1. Eraf

   1. PA0SJM

   2. PA0EDO

 6. Bericht van Agentschap Telecom

 7. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Ik heb weinig inspiratie deze keer. Al een kwartiertje peinzend naar het scherm zitten kijken, maar er komt niets. En nu? De laatste tijd ook weinig aan de hobby kunnen doen, druk op het QRL. Ik ben nu 53 en dacht dat ik zo langzamerhand bij de oude knarren ging horen en dat het dus wat rustiger werd. Maar nee, het wordt alleen maar drukker, minder mensen zelfde of meer werk. Laat ik niet klagen, ik heb werk en het is nog leuk ook, maar ik hoop dat er over een jaar of 5 een regering komt die vindt dat er wel erg veel jonge lui werkeloos zijn en dat daar maar een plaats voor moeten worden gemaakt. Waar kan ik tekenen?

Er ligt nog steeds een klus op me te wachten, twee antennes eruit en één antenne erin, maar doordat mijn mast niet kantelbaar is, is dat niet even geregeld. Eind april/begin mei is het mooi weer, geluk dwing je af, en dan gaat het echt gebeuren. Wat antennes betreft staat ook de 'antennemeetdag' op mijn lijstje. Ergens begin juni in het Hemmeland, zal het wel worden. Ik zou graag wat reacties willen op deze oproep om belangstellenden. Voor 2 man ga ik het niet organiseren, voor een man of 10 wel. Dus heb je daar zin in, het is altijd gezellig, laat het me dan via email weten.

Dat was even schrikken, afgelopen woensdag, die lentestorm. Herfststorm en voorjaarsstorm is niet prettig maar je weet dat hij komt, maar nu weer een lentestorm. Nog effe en dan melden ze een zomerstorm, hoezo het klimaat verandert niet. Het ging behoorlijk tekeer hier en de antennes zijn weer even behoorlijk getest, gelukkig geen (zichtbare) schade, straks maar eens kijken of ze ook elektrisch onbeschadigd door deze serieuze bult wind zijn gekomen. Antenneonderhoud is echt een must want er komt een moment dat ze of stuk waaien of op straat liggen en dat zijn zaken die buren echt niet mee willen maken met die lelijke antennes. Ik blijf een voorstander van elkaar helpen op dit gebied, met antennes werken heeft toch altijd iets met veiligheid te maken en alleen aan de slag is een recept voor ongelukken. Belangstellenden?

2. Maandag 13 april

Op maandag 13 april komt Dick PA0GRU ons vertellen over zijn activiteiten als Intruderwatch van de Veron. Dat is zeer interessant en zou iedere zendamateur aan het hart moeten liggen. Onze banden zijn voor ons van onschatbare waarde, maar ook andere partijen die daar niet horen zien de waarde er van. Oppassen, oppassen, oppassen is dus het devies en Dick voegt daarbij de daad bij het woord en steekt zijn (schaarse) vrije tijd in het behartigen van onze belangen. Je kan hem laten merken dat je het waardeert dat hij ook jouw belang behartigt door er gewoon te zijn, geen smoesjes gewoon komen. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er weer zijn om ons te voorzien van een natje en een droogje. Erwin, de QSL manager, zorgt weer voor de QSL koffer.

3. Draadloos accu’s laden,toekomst of fictie?

Recent las ik in een landelijk nieuwsblad een artikel mbt het draadloos opladen van accu’s. Direct werd ik zeer nieuwsgierig over hoe dit laden nu in zijn werk/praktijk gaat. Ik ging er van uit dat het de zoveelste bron van storing zal gaan worden voor ons als amateurs,maar nee het zit (gelukkig)toch anders in elkaar.

Hoe werkt het eigenlijk dat “draadloos”laden, welnu draadloos opladen berust op de zgn inductiewet van Faraday (en ook nog een wetje van Ampere). Helemaal draadloos is het toch ook weer niet, er zit nml wel een netsnoer aan het “basis”laadstation die van daaruit een stroom door een spoel stuurt en daarmee een magnetisch veld opwekt (tot zover geen stress met frequentie vervuiling). Het door de spoel gemaakte magnetisch veld maakt op zijn beurt weer een inductie spanning in de 2de spoel (in dit geval het draadloze apparaat) die aan een gesloten circuit (batterij) een stroom afgeeft. Hiermee kan men met een relatief kleine hoeveelheid energie draadloos overbrengen zonder kabels.

Natuurlijk kennen we reeds de elektrische tandenborstels en vele smartphones die al zo werken. Er zijn nu investeerders gevonden (Korea) die nu echt een revolutionaire sprong gaan wagen en ook grotere accu’s gaan laden op deze manier. Zij zien een heuse markt in de intern transport sector (veiling wagens,transport van bagage op luchthavens enz). Ook in de medische wereld is dit de oplossing voor het laden van bijv pacemakers en andere implantaten (insuline pompen) zonder hak en breek werk in je lijf. Naast de huidige accu technieken komen er steeds betere opslag (accu’s) middelen. Samsung en Zens denken zelfs aan een systeem om hiermee auto’s te gaan laden op parkeer plaatsen bij supermarken en parkeer terreinen en ja zelfs tijdens het rijden met een systeem onder het wegdek.

Zijn er ook nadelen? Natuurlijk wel, er moet een normalisatie of standaard systeem gaan komen die voor alle apparaten dezelfde waarde’s afgeven en zoals altijd is het weer knokken wie dit gaat worden (weet u nog met het video tijd perk van VHS,BETAMAX,V2000 enz). Of het schadelijk is voor de omgeving? Dat is men nu ook aan het onderzoeken, immers maak je voor grotere draadloze systemen geen enorm elektro magnetisch veld (super magnetron???). Feit is dat er vele bedrijven zijn die voor deze vorm van laden er velen miljarden dollars aan research in steken voor het meest innovatieve systeem. Zelfs een paar fast food ketens gaan dit nu experimenteel in hun restaurants invoeren als service voor hun klanten naast het al reeds gratis aanwezige Wifi netwerk. Men streeft naar een effectieve rijkwijdte van ca 1 a 2 meter tussen basis lader en uw smartphone, ik kan u zeggen dat de rijkwijdte met 5 watt energie de effectieve afstand voor het laden “slechts” 4 cm is, tel uit je winst als je naar een afstand van 1 a 2 meter wil gaan. Tja vroeger, begin jaren 6070, hadden we allemaal wel eens een AM ontvangertje gezien die muziek liet horen zonder een batterij of wat dan ook, dit puur op de energie van het sterke middengolf radio signaal, gelukkig gaat men het niet meer op deze manier uitvoeren.

73, Klaas (PA3KVL)

4. Unchecky

Bij het installeren van programma’s op je pc moet je altijd erg goed uitkijken dat er niet van die geniepige vinkjes staan bij allerlei zaken die je NIET wilt. Dus je kunt die vinkjes weghalen en dan het programma installeren maar veel handiger is een klein programmaatje welk dat netjes voor ons doet! Ga daarvoor naar www.unchecky.com en lees eerst even het verhaaltje over het programma. Kies eerst de taal Nederlands . Dan kun kun je klikken op download en het is dan snel geïnstalleerd. Het programma draait op de achtergrond van de pc mee en werkt uitstekend. Controleer wel even of de service van Unchecky actief is, dat zie je door te klikken op het icoon HOME. Ik zou zeggen ... doe er uw voordeel mee. Nu niet meer zomaar een andere zoekmachine of andere troep binnengehaald.

73 , pa0sjm

5. Uit het archief van PA0UNT. Een drie banden antenne voor 160 80 40 meter.

Op 160 meter werkte ik PA2AVS die met een behoorlijk signaal binnen kwam. In dit qso vertelde hij over zijn 3 banden antenne en verwees hij mij naar een artikel in het Rothammel Antenneboek. Dit artikel en de bevindingen van PA2AVS inspireerden mij om ook eens zo'n 3 banden antenne te maken. Over mijn signaal op 80 en 40 meter was ik tevreden maar op 160 meter was het toch wel behelpen. Ik wilde ook wel een antenne hebben die op alle drie de banden goed zou werken. Het resultaat ziet je in figuur 1.

Figuur 1.

Als je het artikel in Rothammels boek leest (editie 1984, pagina 307) zul je zien dat daar een coaxkabel wordt gebruikt met beneden aan de deltaloop een schakelsysteem. Dat beviel mij niet zo. Ik heb de mijne voorzien van een open lijn zoals in figuur 1 te zien is. Je hebt natuurlijk wel wat ruimte nodig maar er zijn veel amateurs die een 2 keer 20 m inverted V gebruiken en deze amateurs hebben de helft van deze antenne al staan. Je hoeft dan alleen nog op punten XX het 2 keer 40 m deel te bevestigen en dan zo uitspannen zoals figuur 1 laat zien. Je ziet dan ook dat mijn hoogte maar 10 m is. Hoe hoger hoe beter, maar het werkt bij mij naar volle tevredenheid op 160 80 en 40 meter. Maten: E = 'begane grond', goed geaard EX = bij mij 10 m AX = 20 m XBZ = 40 m AE = 3,5 m BE = 2,5 m XY = 12,8 m (of langer) ZE = 2,5 m ***** Bron: SRA Bulletin Maart 2015

6. Eraf

6.1 Aangeboden : bos coax kabel , deze kabel is 75 ohm en zal zo’n 15 tot 20 meter zijn. Kleur zwart en diameter is 6 mm . Prijs 0 € !

73 , pa0sjm

6.2 Lijstje no 1 van te ontzamelen radiospullen

 1. Racal RA17 communications receiver, in 2004 overgenomen van de afdeling Waterland, incl manual en mijn reparatie/restauratie rapport: €75 foto op http://www.dpph.nl/wetenschap_techniek/radio_tv_audio/radio.html

 2. R&S antenne swr/power meter NAK/BN26033/60 30230 MHz 100 W: gratis

 3. Diamond SX200 antenne swr/power meter 1.8200 MHz 5/20/200 W: € 20

 4. enkele stuks QQE06/40 (NOS): € 20 per stuk

 5. Marconi thermische wattmeter (ingebouwde dummy load) TF1152A/1 50 Ohm 25 W: € 30

 6. dummy load 50 Ohm 10 W Nfemale Kathrein K6226401: € 25

 7. twee Collaro tape decks waarvan 1 ongebruikt in doos: gratis foto's op http://www.dpph.nl/wetenschap_techniek/radio_tv_audio/recorders.html

 8. 3cmmateriaal waaronder golfpijpen, hoornantenne, verzwakker, diodehouder + kristaldiodes, 2K25 klystrons: teab

 9. Hewlett Packard HP715A klystronvoeding voor 2K25 en soortgelijke klystrons: € 50 foto op http://www.dpph.nl/wetenschap_techniek/radio_tv_audio/microgolf.html

 10. door mij voor computerbesturing omgebouwde T813 transceiver: € 25 exclusief de computer! beschrijving op http://www.dpph.nl/pdfs/T813verhaal.pdf

Alles is te bekijken bij mij thuis in Purmerend. Maak even een afspraak 0299430084, 0651327306 of e.h.dooijes@dpph.nl

Groet, Edo PA0EDO

7. Bericht van Agentschap Telecom

Op 26 januari 2015 hebben de Amateurverenigingen VERON en VRZA en Agentschap Telecom gesproken over gedeeld frequentiegebruik. Op 29 januari is eenzelfde gesprek geweest tussen Agentschap Telecom en de Stichting DKARS. Aanleiding was het nieuwsbericht van het agentschap over gedeeld frequentiegebruik en de onrust die hierover is ontstaan binnen de amateurgemeenschap. Tijdens deze gesprekken is uitgebreid stilgestaan bij de betekenis van de primaire status van radiodiensten en in het bijzonder die van de radioamateurdienst in de 70cm amateurband.

In deze band is ook frequentieruimte bestemd voor het gebruik van SRDtoepassingen. Denk hierbij aan o.a. afstandsbedieningen van auto's, draadloze garagedeuropeners, enzovoorts. Het gebruik van deze apparatuur heeft de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt en is maatschappelijk erg belangrijk geworden. Het is dus van groot belang dat andere gebruikers van deze frequentieband rekening houden met dit SRDgebruik in Nederland.

Tijdens de gesprekken is door het agentschap aangegeven dat er geen intentie is om de toewijzing van deze frequentieband aan de amateurdienst, noch de primaire status daarvan, te wijzigen. Maar ook de andere gebruikers van het spectrum hebben rechten. Agentschap Telecom heeft aangegeven dat 'primaire status' daarom niet inhoudt dat andere gebruikers alle verstoringen hoeven te accepteren. Zendamateurs moeten, gezien de maatschappelijke belangen en de impact van verstoringen op het frequentiegebruik met een secundaire status of zelfs non interferentie basis (NIB), hier verstandig mee omgaan. Bij normaal gebruik is het mogelijk dat alle soorten gebruik in deze frequentieband vreedzaam kunnen samenleven.

Het is de verantwoordelijkheid van de radiozendamateur om het gebruik van frequentieruimte zo in te richten dat dit niet leidt tot overlast in zijn/haar omgeving. Alle partijen zijn het er over eens dat het gebruik van frequenties door radiozendamateurs niet los kan worden gezien van de algemene fatsoensnormen en waarden in onze hedendaagse maatschappij. Elke zendamateur dient verantwoord om te gaan met zijn gebruik van het spectrum, mede gezien de experimentele doelstelling van de radioamateurdienst. Verantwoord gebruik van deze frequentieruimte is niet alleen in het belang van de omgeving maar ook in het belang van de radiozendamateur en het zendamateurisme. Overlast kan leiden tot publiciteit die het zendamateurisme schaadt.

Naast de maatschappelijke waarde van de experimentele doelstelling van het zendamateurisme is het een prachtige hobby waar heel veel mensen plezier aan beleven. Door omgevingsbewust te zijn en de rechten van andere frequentiegebruikers te respecteren, kunnen we samenwerken aan het behoud van het positieve imago van het zendamateurisme en maatschappelijke problemen voorkomen.

Bron: Agentschap Telecom

8. Slotwoord

Door sprokkelen toch weer wat interessante informatie bij elkaar kunnen brengen. Wat te lezen, twee uitnodigingen (antennemeetdag/verenigingavond) en wat te kopen, voor ieder wat wils zou ik zeggen. Waar ik erg blij mee ben is weer een bijdrage van Klaas, zoals gewoonlijk weer interessant en informatief. Niks copieren, hij schrijft zelf en heeft daar meteen zijn ideeën bij die hij met ons deelt, Klaas TOP!!

Maandag de 13e weer een leuke lezing van Dick PA0GRU, onze Veron Intruderwatch. We merken dagelijks dat het hier en daar niet pluis is in onze amateurbanden, maar daar hebben wij een 'mannetje' voor, Dick dus. Neem kennis van dit feit en maak er gebruik van. Door Dick zijn contacten in Europa is het soms mogelijk om een 'intruder' een draai om zijn oren te geven en dat is een belangrijke taak, naast alle (soms onvermijdelijke) EMC storingen, zijn dit lieden die tot de orde moet worden geroepen. Waar mogelijk steun Dick daarin!

Best 73’s, Sietse (PA4XA)