VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. September 2015 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 2 september 2015 (Bestuur)
  3. Leesmap (PA0MIR)
  4. Antenne plaatsingsproblemen (Secretaris HB)
  5. Uit het archief van PA0UNT (SRAbulletin)
  6. Er aan (PA4XA PA0SJM)
  7. Kaarten DvdRA (Secretaris)
  8. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Het is lekker warm en we genieten nog van een 'nazomer', zo roepen de weermannen. Hoezo nazomer? Wat mij betreft is het nog zomer en komt de nazomer op zijn vroegst ergens half september. Er lijken ook wat tropo condities op 2m te zijn. Dat is nu altijd het vervelende. Condities op 50, 70, 145 etc lijken zich altijd voor te moeten doen als het heerlijk weer is. Wat moet je doen? Binnen zitten en genieten van mooie condities of buiten zitten en genieten van mooi weer? Is er niemand die kan regelen dat er bere condities zijn bij slecht weer?

Met dit betoog betekent het ook dat dit de eerste nieuwsbrief van het nieuwe seizoen 2015/2016 is. Het is nog even wennen, mijn schrijfersbrein moet weer even wakker worden. Gelukkig heb ik wel wat copij ontvangen dus dat staat natuurlijk in de nieuwsbrief.

Ik heb voor de vakantie beloofd iets te laten weten over mijn nieuwe antenne voor 4 en 6 m. Hij doet het fabelachtig, echt top. Al hele leuke verbindingen gemaakt op 6 en vorige week ook op 4m, Maar twee, maar natuurlijk wel meteen nieuwe landen, hi. Om even te laten zien waar het over gaat hier even een foto. Het is de bovenste antenne, hij blinkt nog lekker maar wat is ie mooi he?

2. Maandag 7 september

Op maandag 7 september 2015 is er weer een interessante lezing, PA0MBJ, Mans, gaat ons vertellen hoe we een transceiver moeten kiezen c.q. selecteren. Interessant want ik denk dat we meestal op ons gevoel af gaan en 'van horen zeggen'. Maar eigenlijk is dat natuurlijk niet heel verstandig. Een transceiver is een aankoop die jarenlang goed moet bevallen, spijt van de aankoop is een probleem. Dus komen en mogelijk dat hij ook nog een zelfbouw tuner meeneemt. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er (hopelijk) weer zijn om ons te voorzien van natjes en droogjes. Erwin, de QSL manager, zorgt weer voor de QSL koffer.

3. De leesmap

Afgelopen week bezig geweest met het uitzoeken van een zestal jaar leesmappen. De XYL was hier zoals je zult kunnen begrijpen zeer enthousiast over. Op de foto is te zien hoe dat er nu uitziet, maar inmiddels is alles wel gesorteerd op jaargang zodat ik ervoor kan zorgen dat deze op de verkoopavond in november voor een kleine bijdrage kunnen worden verkregen door

geïnteresseerde amateurs.

Helaas zal niet elke jaargang daarbij compleet zijn, in enkele gevallen zijn nummers dan wel volledige mappen nog niet op het honk teruggekeerd. Daartegenover staan dan weer tijdschriften die ik er niet in heb zitten maar die dan opeens wel aanwezig zijn. Overtollige en dubbele exemplaren zullen op 7 september dan ook door de liefhebbers kunnen worden meegenomen. Helaas zijn eer problemen met de ontvangst van het blad CQmagazine, waar na het nummer van december 2013 niets meer van wordt ontvangen en uit reacties op mijn mails blijkt inmiddels dat zij geen abonnementen op het papieren blad buiten de USA uitgeven; wel kun je een digitaal abonnement krijgen maar voor de leesmap hebben we daar natuurlijk niets aan. Overigens, de uitslagen van door dit blad uitgeschreven contesten staan in het algemeen al binnen redelijke tijd op de contestwebsites. Het aantal deelnemers aan de leesmap is helaas in de afgelopen jaren tamelijk sterk teruggelopen, dus nieuwe lezers/deelnemers worden door ondergetekende zeer op prijs gesteld willen we in staat zijn deze service ook in de komende jaren te handhaven dan is uitbreiding van het aantal deelnemers wel noodzakelijk.

In het algemeen stuur ik 2 keer per maand een leesmap uit gevuld met 3 of 4 tijdschriften uit de volgende lijst:

QST Radcom CQDL Funkamateur Practical Wireless DX Magazine SRS bulletin Tips & Trucs

Computer Easy Computer Totaal

Er wordt dan wel verwacht dat je binnen een dag of 5 de map doorkijkt en verder brengt naar de volgende deelnemer op de lijst. De kosten voor 2016 zullen € 25,zijn en dat is eigenlijk geen geld om bij te blijven.

Aanmelden graag via email, zie de voorkant van de nieuwsbrief.

Nico, PA0MIR

4. Antenne plaatsingsproblemen?

Naar aanleiding van de toezegging door het HB op de laatste VR ontvangt u hierbij een lijstje van advocaten die, voor zover bekend, sinds 2001 bijstand hebben verleend aan een radiozendamateur bij een antenneprobleem. Voor de goede orde: Het lijstje houdt geen aanbeveling in.

Het is geen uitgebreide lijst. Aan diverse amateurs is namelijk juridische bijstand verleend door een jurist van hun rechtsbijstandsverzekering en/of door PA0GMM. Ook zijn er amateurs die zich hebben laten bijstaan door een andere amateur of zelfstandig hebben gehandeld.

Bestuursrechtelijke procedures: 1) mr.B.F.Eblé, Nieuwe Gracht 76, 2011 NJ Haarlem., 0235325950,

info@eble.nl

2) mr.B.Korvemaker, De Boer & Egberts advocaten, Heliconweg 52, 8914 AT Leeuwarden, 0582941614. 3) mr.M.L.M.Stultiens, Dunsbergen Noteboom advocaten, Grote Markt 2021, 4201 EB Gorinchem, 0183631800. 4) mw.mr.M.D.Ubbink, Stellingwerf Van Beek & Drosten advocaten, M.H.Tromplaan 3335, 7513 AB Enschede, 0534800643, ubbink@sbd advocaten.nl

Civiele procedures (conflicten met woningverhuurders):

1). mr.R.Scheltes, Advokatenkollektief Rotterdam, 0104650966.

2) mr.C.C.A.Stallen, Fellenoord 130, 5611 ZB Eindhoven, 0402668767.

Informatie waar je denk ik beter mee verlegen kan zijn als om verlegen zou ik zeggen. Bron: Secretaris HB

5. Uit het archief van PAØUNT.

4 elements collinear voor 20 meter. Deze collinear is een monobandantenne voor 14 MHz en is ook te bereken en te maken voor andere amateurbanden. Zoals je in de tekening ziet is deze antenne als inverted V opgesteld, Het voordeel van deze opstelling is dat er maar één mast nodig is. De antenne heeft een gain van 4,3 dB.

Dit verhaal doe ik zo eenvoudig mogelijk, technisch is er nog veel meer over te vertellen. Zoals de tekening laat zien bestaat deze antenne uit vier stukken van een halve golflengte. In beide zijden zit een kwartgolflengte stub. De stubs heb ik op 14,130 MHz gedipt. Deze lengte is bij mij 4,90 m. De ½ λ stukken zijn als volgt berekend: 300/14,130 = 10,60 meter. Ditmaal de verkortingsfactor > 0,98 × 10,60 = 10,40 m. De ¼ λ stukken zijn dan 300/14,130 = 10,60/2 = 5,20 m. Maar na het dippen werd het 4,90 m. Deze antenne hangt bij mij stralend naar het noordwesten zuidoosten. De antenne heeft geen voorachter verhouding zoals een beam dat heeft. Een nadeel is ook dat je hem niet kunt draaien, hi. Voordeel is wel dat dit een erg goedkope antenne is en dat de antenne net zo goed werkt als een beam. Ik heb al veel DX gewerkt oa de westkust van Canada. De lengte van de open lijn is bij mij 12,80 m en wordt afgestemd met een balanstuner. De punten A hebben een hoge impedantie. Dit zijn dus gevoelige punten en bij iedere capacitieve benadering zal de antenne verstemmen. De isolatoren op deze punten moeten dus van goede kwaliteit zijn.

De punten B zijn laagohmig en voeren een grote antennestroom. Punten AAXX is de open lijn met de draden 6 cm uit elkaar. De ¼ λ stubs zijn ook openlijnstukken en aan de onderkant doorverbonden. De zijden AABAA zo mogelijk uit één stuk draad maken, in elk geval met zo weinig mogelijk lassen/soldeerverbindingen in verband met corrosie. Het voedingspunt ligt bij mij op 10 meter hoogte en voor de 20 meter

band moet dat absoluut niet lager. De uiteinden zitten bij mij op 3 meter hoogte. Een technische beschrijving vindt je in het ARRL Antenneboek. Ik heb de antenne op amateurwijze berekend en de antenne werkt bij mij zeer goed.

Ik kan er op alle amateurbanden mee werken, op de 20 meter band uiteraard het beste en op de andere banden is het een compromis. De impedantie op de punten XX is ongeveer 300 Ω en dat is de juiste overdrachtsimpedantie voor een gebalanceerde lijn. Elke amateur die een invertedV antenne voor 80 meter kan uitspannen is, gezien de winst op 20 meter, beter uit met deze antenne.

Bron: SRA Bulletin 7 Mei 2015

6. Er aan

Gezocht: ik zoek een Kenwood microfoon voor mijn basissetje (TM441E). Nu ik hem niet meer gebruik voor packet, is gewone voice weer aan de orde. Ik kan de mic. nergens meer vinden, misschien heb ik hem wel verkocht tijdens een verkoping? Wie heeft er een oude (spare) kenwood mic te koop/ter beschikking? Het gaat om een microfoon met een 8 polige mic plug. Fouten in de bedrading los ik wel op. Wie o wie?

Sietse (PA4XA)

Gevraagd ter overname : een draaischakelaar met minimaal 20 standen en een ringkern 4C6 ( paars ). Diam. zo’n 40 mm. Dit om te gebruiken in een proef met een antenne tuner .

Stef, PA0SJM

7. Kaarten voor de DvdRA!

De toegangskaarten voor de Dag voor de Radio Amateur op 7 november kosten voor leden 8 €. Dat is de prijs voor leden van de VERON .

Nu kan ik als secretaris van de afdeling de kaarten vooraf bestellen tegen gereduceerd tarief van 7 € . Dat is een euro goedkoper en ... bij de kassa kan men dan zo doorlopen naar binnen. Bij een minimum aantal van 4 kaarten kan ik deze bestellen!

Geïnteresseerden moeten dan dat bedrag naar mijn rek. overmaken. NL44INGB0001443655 t.n.v. S.J.Macrander te Edam onder vermelding van DvdRA. Ik moet het bedrag vóór 1 oktober overmaken aan de Veron Evenementen, dus ruim daarvoor moet ik het dan op mijn rekening binnen hebben!!

Stef (PA0SJM) Secretaris A56

8. Slotwoord

Ik heb als bijlage bij deze nieuwsbrief ook nog een uitnodiging voor het NAT bijgevoegd. Het duurt nog even voordat dat er is, maar beter vte vroeg dan te laat.

Ik heb nog een prachtig artikel van Ger (PA3GKX) liggen en weer een mooi project van Stef (PA0SJM), maar die bewaar ik voor de volgende nieuwsbrief. Copij is schaars en dus moet ik er voorzichtig mee omgaan. Ik hoop niet dat jullie het me kwalijk nemen, Ger en Stef?

Zo dat was het weer. Ik hoop dat we een mooi actief seizoen tegemoet gaan. De zonnevlekken cyclus is weer aan de neergaande lijn begonnen, dus als je nog (relatief makkelijk) iets wil moet het dit jaar gaan gebeuren. Of anders vast nadenken over top antennes voor de banden van 10 MHz en lager. Genoeg te doen en te bedenken zou ik zeggen.

Al die ideeën kan je natuurlijk prima bespreken tijdens de verenigingsavonden. Zorg dat je er bij bent en voor zover ik weet staan er weer leuke lezingen op het programma. Geniet nog even van het mooie weer, maar dan kan de shack weer in eer worden heropend na een vakantieperiode.

Tot maandag 2 september a.s..

Best 73’s, Sietse (PA4XA)