VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Oktober 2015 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 5 oktober 2015 (Bestuur)

  3. Terug naar de oorsprong (PA3GKX)

  4. De Smatch tuner (PA0SJM) Let op: is PDF bijlage!

  5. DKARS magazine, waar te vinden? (PA4XA)

  6. Er aan (PA4XA)

  7. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Vorige keer riep ik iets over de nazomer en dat die er niet was. Nou, nu is hij er! Al 1.5 week lang genieten we van een prachtige rustige en aangename "indian summer". Ik was gisteravond voor het eerst sinds tijden weer eens present in de Waterlandronde en er waren diverse deelnemers die van dit prachtige weer gebruik maakten om nog wat aan de antennes te doen. Top, maar het zijn wel de voorlopig laatste mooie dagen lijkt het, dus ligt er nog antennewerk, doen het kan dit weekend nog.

Vorige week heb ik samen met André de stuurkabel voor mijn 'halfsize K9AY loop' getrokken en tegelijkertijd maar even de dakgoot schoon gemaakt voor de komende periode. Die combinatie is mooi, valt het niet op dat je aan de antennes werkt, hi. Vandaag de rest van de voorbereidingen doen en dan kan ik een dag uitzoeken waarop ik de zaak ga opbouwen (zo dat ik hem ook makkelijk weer kan weghalen) en ga testen. Ik ben erg benieuwd en hoop maar dat het werkt zoals beloofd, hier tussen de huizen in. Met die loop hoop ik de komende winter periode een iets betere ontvangst te krijgen op 80/40/30. Gewoon zenden met de Kelemen trap dipool, maar luisteren op de loop. Ik hou jullie op de hoogte.

Verder is er de komende periode veel te doen op expeditie gebied, vooral de pacific is een hotspot en daar zit voor mij nog best wel wat nieuws, zelfs nu ik al 328 landen heb gewerkt. Op zendamateur.com staat iedere maand een mooi overzicht waarin op de kalender methode je op één pagina zowel de contesten als de dxpedities kan zien. Erg handig!

Genoeg geleuterd, a.s. maandag weer een lezing en dat smaakt prima. Fijn dat het bestuur en voorla Stef hier zo voortvarend mee aan de slag is, complimenten. Maar Stef kan dit niet alleen, weet of hoor je wat op lezingen gebied geef het even door. Daar hebben we allemaal plezier van.

2. Maandag 5 oktober

Op maandag 5 oktober 2015 is er weer een interessante lezing. PA7ZEE, Geert, gaat ons alles vertellen over de 'Grimeton radio'. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nog nooit van had gehoord, maar na maandag zal het voor ons geen geheimen meer hebben. Ik hoorde gisteren dat het te maken heeft met zenden (en ontvangen) op 17khz. Dat komt goed uit, want laat ik daar nu toevallig een fullsize dipool voor hebben hangen. Mijn 2 elementsbeam voor die frequentie is de laatste storm gesneuveld, maar de dipool doet het wel aardig, hi. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er (hopelijk) weer zijn om ons te voorzien van natjes en droogjes. Erwin, de QSL manager, zorgt weer voor de QSL koffer.

3. Terug naar de oorsprong

Eindelijk een “gaatje” en tijd in mijn agenda gevonden om vakantie te gaan vieren. Ik zit in de Ardennen, hoewel de temperatuur doet vermoeden dat ik ergens in de tropen ben beland. Temperaturen van boven 30 graden Celsius en een alles verzengende “koperen ploert” boven mijn hoofd. Een groot gedeelte van mijn planten in de tuin vertonen 2e en 3e graad verbranding. Ik overweeg ze maar op Marktplaats te zetten en aan te bieden als tabak.

Eigenlijk kan je niets doen. Ja, zitten suffen, duffen, puffen en naar de radio luisteren. Vele uren breng ik door met het luisteren naar Radio 5 Nostalgia die uitzendt op 747 kHz en gelukkig kan ik deze zender ook in de Ardennen prima ontvangen op 1251 kHz.

Al weer een tijd geleden kreeg ik van Martin (PF9A) een Panasonic RF3100L ontvanger. Eigenlijk een vermaaksdoos, maar wel een met alle banden en een ingebouwde bfoschakeling. Na een apkbeurtje en een wasstraatje is de Panasonic zowel optisch als technisch weer in prima staat. Goed, ik vermaak mij dus in de Belgische tropen met de Panasonic die afgestemd staat op Radio 5. Regelmatig wordt gemeld dat de zender per 1 september 2015 de uitzendingen op de middengolf gaat beëindigen en daarna alleen nog te ontvangen is met een Dab Plus ontvanger.

De techniek is niet te stoppen en dat zou ik niet eens willen, maar het stoppen van de middengolfuitzendingen betekent meteen de doodsteek voor de kristalontvanger die Peter/PA0PJE en ik op het Fort bij Edam als onderdeel van onze tentoonstelling hebben staan. Het is opvallend dat vele bezoekers en dat zijn in de loop der jaren toch enige duizenden geweest, vol bewondering het “knutseltje” van PJE bekijken en beluisteren. De proof of the pudding is voor onze kristalontvanger niet meer in the eating, de bezoekers moeten ons voortaan maar geloven dat je radio kon ontvangen “zonder batterijtje of stekker” waarbij uitsluitend gebruik gemaakt werd van de door de zender uitgestraalde energie. Blijft toch een leuk ding, die oude kristalontvanger. Het lukte toch maar om met een handjevol (nou ja, niet overdrijven) onderdelen, wel 5! stuks, radio kon beluisteren.

Wij hebben op het fort iets met eenvoudige schakelingetjes. Niet dat wij andere aspecten van de hobby op een lagere plaats zetten, want beide hebben wij zoals dat genoemd wordt een zeer brede belangstelling voor eigenlijk alles wat met radio te maken heeft. Met een van deze schakelingen heeft een groot aantal van u al eens kennis kunnen nemen. Ik herinner hierbij aan het Sputnikproject, wat een jaarlijks terugkerend fenomeen is geworden.

Op een dag diepte PJE uit zijn koffer een nieuwe knutsel op. Het bestond uit de bodem van een blikken sigarendoosje met daarop een hooibergschakelingetje. Nou ja, hooiberg is overdreven, beter is een strobaaltje. Het bestond uit 1 transistor met daaromheen wat componenten. Zo’n soortgelijke zender moet in de Amerikaanse Vanguard hebben gezeten, aldus PJE. Het zendertje geeft een vermogen af van 40 milliwatt en er kan uitsluitend cw mee worden bedreven. Om een lang verhaal kort te maken; de hele dag is getracht onder de roepnaam van het fort PA6FBE een verbinding tot stand te brengen wat helaas niet lukte. Om de moed erin te houden kwamen wij tot de conclusie dat het niet aan ons en ons materiaal lag, maar dat eventuele tegenstations even niet ter beschikking waren. De dag erna weer geen reactie op onze cq gekregen totdat… aan het einde van de middag een station voor PA6FBE terugkwam en er een niet onverdienstelijk qso met een Russische amateur tot stand kwam. Ondanks dat dit een “kippenvel” moment voor ons was reageerden wij naar elkaar met “zie je wel; het werkt”. Je moet per slot van rekening enig vertrouwen in je spullen hebben. Thuisgekomen stelde Peter via het reversebeaconnet vast dat ons signaal gehoord was bij Moskou, Noord Zweden en in Reykjavic op IJsland. Zie je wel; het werkt en missie geslaagd!

Bij een van onze wekelijkse radioactiviteiten kreeg ik van PJE een kartonnen doosje in mijn handen gefrommeld. “Cadeautje”. Op de doos stond duidelijk wat de inhoud was nml. : MMM voor PA3GKX. MMM staat voor Michigan Mighty Mite en betreft een 1 transistor schakeling voor een cw zendertje. Het zendertje is al eens beschreven in het Elektron in een artikel over de bakenzenders die SK6RUD in de lucht heeft staan. (Elektron juni 2008 pag. 252). De inhoud van de doos bevatte 1 oud filmrolkokertje, 1 afstemC, 2 weerstanden, 1 ctje, 1 transistor en een kristal. Door andere bezigheden is het bouwpakketje even blijven liggen, maar onlangs heb ik het in elkaar geknutseld. Zie de foto hieronder: Op 5 juli 2015 op het fort, wij hebben daar bijna onbeperkte antenne mogelijkheden, de set (hi) aangesloten. Peter test de Mite, “machinist” wat aan de antennetuner en stuurt een serie cq’s de lucht in. Nog maar een serie, over op ontvangst en stomverbaasd horen wij onze roepnaam PA6FBE retour komen van een Ierse zendamateur die in ZuidFrankrijk vakantie viert. Het revearse beacon net meldt dat wij ook gehoord zijn in Geneve en in Mainz. Onze dag kon niet meer stuk – een verbinding over een respectabele afstand gemaakt met een zendertje wat gebouwd is met de paar onderdelen die veel amateurs nog wel in de shack hebben rondslingeren en waar de prijskaartjes al lang niet meer op zitten. Toegegeven 1 onderdeel kan wat problemen opleveren nml het Xtal. Helaas is de mogelijkheid dit te laten slijpen steeds minder geworden, maar snuffelen op een radiomarkt kan nog aardige resultaten opleveren.

Hieronder volgt het schema en de onderdelenlijst.

Q1: 2N2219A generalpurpose N NPN transistor. Preferably use a heat sink. TANK COIL: Use a 30 mm diameter form (35mm film canister) and 0,5 mm enameled

d wire. To make the tap, wind L1 to the "tapped at" nu umber of turns (see table below). Make a looop about 25 mm long, twist it a few times and d finish winding. Sand the insulation off th he end of the loop. This is your tap. Ater winding L1, wrap it with h a thin layer of masking tape and wind L2 oon top of the tape in the same direction as L1. S Secure L2 with more tape and finish by sannding insulation off remaining leads.

L1: (primary/collector windings) ) 160m60 turns, tapped at 2 20 80m45 turns, tapped at 15 5 40m21 turns, tapped at 7 30m15 turns, tapped at 6

L2: (secondary/antenna windings s) 160m8 turns 80m6 turns 40m4 turns 30m4 turns

XTAL: Fundamentalmode crystal foor the desired frequency.

ANTENNA: For 40 metres use either 1⁄4 wave wire (10 metres) as antenna or better, use 15 metres of 2core electrical wire, split it over 10 metres to form a 2x10 metre dipole, fix the split with a knot, so it can't go any further, and use the rest of the unsplit part as feed line and connect that to the L2 coupling coil. 8form flat electrical wire has an impedance of roughly 75 Ohms.

Hebt u ergens in uw shack in een verloren hoekje, doosje of lade nog kristal(len) liggen met bruikbare frequenties en doet U er toch niets mee, dan willen Peter PA0PJE en Ger PA3GKX deze graag adopteren. Wij zijn de eerste 2 zondagen van de maand van 11.00 –

16.00 uur en iedere woensdag van plm. 10.30 – 15.30 uur QRV op de hfbanden vanaf het Fort bij Edam Oorgat 10 te Edam onder de roepnaam PA6FBE en sinds kort ook op vhf

145.350 mHz.

Met QRP groeten van Ger, PA3GKX.

4. De SMatch tuner

Stef, PA0SJM, heeft een mooi artikel gemaakt over de door hem gebruikte SMatch Tuner. Doordat het in PDF formaat is, was het niet mogelijk om het werkbaar in Word te krijgen op het moment dat ik het nodig had namelijk nu. Daarom Tompoes verzin een list: ik heb het artikel als PDF bestand bijgevoegd bij de nieuwsbrief.

5. DKARS magazine

Een keer in de maand heeft de stichting DKARS een prachtig internet bulletin over onze radiohobby. Vol met feiten en wetenswaardigheden. Echt de moeite waard. Je kan het vinden op www.dkars.nl.

6. Er aan

Gezocht: ik zoek nog steeds een Kenwood microfoon voor mijn basissetje (TM441E). Nu ik hem niet meer gebruik voor packet, is gewone voice weer aan de orde. Ik kan de mic. nergens meer vinden, misschien heb ik hem wel verkocht tijdens een verkoping? Wie heeft er een oude (spare) kenwood mic te koop/ter beschikking? Het gaat om een microfoon met een 8 polige mic plug. Fouten in de bedrading los ik wel op. Wie o wie?

Sietse (PA4XA)

7. Slotwoord

Zo dat was het weer voor deze maand. Twee mooie artikelen van Ger en Stef, copij uit eigen kweek zal ik maar zeggen. Goede voorbeeld doet goed ...

Er komen hobbymatig weer mooie maanden aan, de CQww's, de PAbeker, de PACC, beter condities op HF, kans op openingen op 6 meter. Genoeg om wakker en actief voor te blijven. We beginnen a.s. maandag weer met een mooie lezing, ik hoop jullie daar in grote getale te zien.

Fijn weekend,

Best 73’s, Sietse (PA4XA)