VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Februari 2016 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

 1. Voorwoord (PA4XA)
 2. Maandag 11 januari 2016 (Bestuur)
 3. Van de voorzitter (Bestuur)
 4. Eindgevoede antenne (PA3DS)
 5. Uitnodiging velddag 2016 (PG2AA)
 6. Vlooienmarkt Den Bosch (Organisatie)
 7. QSL kaarten in MH17 (Nieuwsbrief Ede/Wageningen)00)
 8. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Een beetje laat, zo op de zondagmorgen voor de verenigingsavond, maar het QRL heeft zijn tol weer geëist. Soms ben ik wel een beetje jaloers op al die 'pensionadaas' die er bij ons rondlopen. Mijn tijd zal ook wel komen, snif.

Niet zo sexy die jaarvergadering, maar het is toch weer zo ver. Morgenavond hebben we de jaarvergadering 2016. Bestuursverkiezing, kascontrole, verslagen etc. we moeten er weer aan geloven. Niet zo sexy dus, maar wel belangrijk. Dit is de democratie in het klein, hier kunnen de leden zich laten horen. Wat gaat er wel goed (applaus) maar ook wat gaat er niet goed (boehh). En laten we dat niet alleen denken maar het ook zeggen en als het effe kan kom met constructieve ideeën om het te veranderen. Nieuwe ideeën zijn zo en zo natuurlijk van harte welkom. Ik hoop dat er morgen toch voldoende leden zijn om een constructieve vergadering te hebben. Maar ieder nadeel heeft z'n voordeel, er is voldoende ruimte voor onderling QSO en dat is ook altijd weer leuk.

Nog nieuws van het hobby front hier? Nou nee, ik wordt dit jaar 55 maar de werkdruk neemt alleen maar toe, hoezo we moeten oudjes ontzien. Wat wel een heugelijk feit is dat mijn hengel terecht is (lag in de caravan, ja waar anders?), ik hoop dat ik voor de PACC de K9AYloop nog operationeel heb want op 40 en 80 wat extra ontvangst is wel nodig in deze QRM gevulde woonbuurt. Daarnaast kwam ik er op tijd achter dat je je frontend van je trx kan opblazen als je die niet voldoende beschermd tegen je eigen signalen (zenden ontvangst antennes zijn niet meer het zelfde). Gelukkig was er een relatief goedkoop filter te koop waardoor dat probleem tijdig is getackeld. Dus als je met een aparte RXantenne aan de gang gaat, let op!

2. Maandag 1 februari

Na 3 weken is er weer een verenigingsavond, de ALV. Wij hopen dat u de moeite neemt om ook deze avond te bezoeken. Het bestuur wil graag met u in gesprek over lopende en komende zaken. Wij voeren uit wat de afdeling ons opdraagt, dus grijp uw kans! De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er weer zijn om ons te voorzien van de standaard natjes en droogjes, maar natuurlijk hebben we ook allerlei 'lekkere hapjes' (gevolgd door het bovengenoemde geluid). Sietse, de plv. QSL manager, zorgt weer voor de QSL koffer, die deze maand goed gevuld is na een kaartloze januari.

3. Van de voorzitter

Voor u ligt het jaarverslag over 2015. Het bestuur heeft gelukkig dit jaar maar weinig in persoon hoeven te vergaderen. De activiteiten buiten de clubavonden staan helaas op een laag pitje en ook van de kant van de scouting bleek er geen behoefte aan onze inzet. De bestuursleden worden allen een dagje ouder en dit geldt ook voor de leden. De continuïteit van de afdeling is dan ook een grote zorg van het bestuur maar wij nemen de zaken zo goed mogelijk waar. Gelukkig zijn er ook nog veel leden actief en de opkomst bij de lezingen dit jaar maakte welduidelijk dat goede programma's op onze vereningingsavond een positief resultaat kunnen hebben.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel , in de PACC van dit jaar liet de afdeling toch weer zien dat de amateurs in Waterland actief verbindingen maken en zo kon er toch weer een prijsje op onze palmares worden bijgeschreven. 13 deelnemers aan de PACC en een derde plaats in het landelijk klassement van ruim 50 afdelingen mag toch gezien worden. Het afdelingsklassement dat over vrijwel het hele jaar 2015 loopt laat de invloed van de iets mindere condities zien maar we handhaven ons toch goed bovenin en als iedereen zou proberen één keer per maand een paar uurtjes mee te doen en zijn score op zou geven zou het stijgen goed mogelijk zijn ook al zit de concurrentie in het land bepaald niet stil.

Naast deze positieve punten moet het me toch van het hart dat de stijgende gemiddelde leeftijd van het bestuur mij wel zorgen baart; ik wil dan ook ieder die zich hierdoor aangesproken voelt vragen om er eens over na te denken of hij niet een klein keitje kan bijdragen aan de goede gang van zaken in de afdeling door ook eens een taak op zich te nemen dan wel zich als vrijwilliger beschikbaar te stellen voor die taken die het bestuur nu noodgedwongen wel moet laten liggen. Een eerste vereiste voor een en ander is uiteraard zorgen dat je op de hoogte bent van wat er speelt en houd daarom altijd de site van de afdeling in de gaten, die door de webmaster zo voortreffelijk wordt bijgehouden.

Nico , PA0MIR

4. De eindgevoede antenne

Menigeen is ons al voorgegaan, het lijkt wel een rage te worden. Als je tegenwoordig niet werkt of experimenteert met een endfed halfwave antenne, zoals dat in goed Nederlands heet, tel je eigenlijk niet meer mee. Je wilt niet dat dit je overkomt dus kochten Aris en ik op de Dag voor de Radioamateur (en handelaar) elk een bouwpakketje voor zo’n huisvlijtactiviteit.

Aris meldde al snel dat hij zijn exemplaar voor vijf banden gereed had, om af te regelen. Dat afregelen zouden we doen op het ruime parkeerterrein van Magnushof, vlak naast mijn huis. Immers, daar is plenty ruimte, en in het weekeinde ligt dat er bijna ongebruikt bij. Door diverse oorzaken schoof het wat op in de tijd, maar op een goede dag leek het weer mee te werken en spraken we af dat het er nu maar eens van moest komen. Het enige, het was nog niet helemaal weekend en nogal wat mensen moesten voor de afreis naar de herfstvakantiebestemming vast nog even naar opoe of opa in het grote gebouw. Je wilt niet met schuldgevoel op Gran Canaria onder je parasol zitten tenslotte. Aris had als rijdend kantoor de Berlingo natuurlijk mee en met de achterklep aan de luwe kant open werkte dat perfect. De eerste klus was om de antenne in de lucht te krijgen en het lange stuk op 40 meter af te stemmen, dmv de “knipmethode”. Nou ben ik zelf wel tevreden als mijn draadje op een meter of drie hoog aan een boomstam hangt, want zo verwacht ik er ook mee te werken.

Maar, zoals we weten, is onze voorzitter meer van de wetenschappelijke aanpak. Hij had gepland dat de draden over de Vvorm van de 9meter hoge lichtmasten moesten worden geworpen en hiervoor een hondenwerpstok met tennisbal aangeschaft. Helaas bleek de praktijk toch een beetje weerbarstig, 9 meter is knap hoog om een balletje dat niks weegt overheen te gooien. Toen het dan na veel gedoe toch een keer lukte, wilde de bal aan de andere kant niet zakken en moest deze met een hengel naar beneden worden gehaald. Zo waren we wel een tijdje zoet, maar door bij de andere mast maar meteen met het gehengel te beginnen ging dat wat vlotter. Inmiddels had ik af en toe wat gedempt gelach gehoord uit een auto die niet zo ver weg stond, de jongelui die daarin zaten waren vast niet alleen jolig vanwege het bier en het blowen.

Maar dat kon ons niet weerhouden, nu kon eindelijk de antennedraad aan beide kanten tot 9 meter hoog worden opgetrokken en na wat openneer bewegingen en afknippen van steeds weer een stukje zaten we mooi met minimale SWR op 7.100 Mhz. Op de hogere banden was het niet allemaal even perfect, maar min of meer aanvaardbaar. We hadden al geconstateerd dat de samensteller van de pakketjes het met de bijgeleverde spoelen niet zo nauw had genomen, dus waren we benieuwd hoe dat zou aflopen. Dus nu de spoel met de einddraad er aan en gemeten op de 80 meterband. Een keer een stukje van de draad af en meteen goed, hoe bestaat het ! Dan komt het spannende moment: wat is er nu geworden van de mooie afstemming op de 40 meter, van een half uur geleden? Nou, letterlijk niks dus. We waren weer met de SWR op 40 meter precies daar waar we begonnen waren. Dat geeft dus al aan, dat de spoel z’n werk niet 100% goed doet. Maar voor het moment was het wel genoeg geweest.

Op de hogere banden was het niet allemaal even perfect, maar min of meer aanvaardbaar. We hadden al geconstateerd dat de samensteller van de pakketjes het met de bijgeleverde spoelen niet zo nauw had genomen, dus waren we benieuwd hoe dat zou aflopen. Dus nu de spoel met de einddraad er aan en gemeten op de 80

meterband. Een keer een stukje van de draad af en meteen goed, hoe bestaat het ! Dan komt het spannende moment: wat is er nu geworden van de mooie afstemming op de 40 meter, van een half uur geleden? Nou, letterlijk niks dus. We waren weer met de SWR op 40 meter precies daar waar we begonnen waren. Dat geeft dus al aan, dat de spoel z’n werk niet 100% goed doet. Maar voor het moment was het wel genoeg geweest.

Een ontvanger even aangesloten gaf dikke signalen, met de ontvangst was niks mis. Vanwege de tegenvallende temperatuur werd het ook tijd om in te pakken. Ondertussen was ons al opgevallen dat steeds meer bezoekers hun auto s nogal dicht bij ons parkeerden. Ze waren, zo lijkt het, toch wel erg nieuwsgierig waarom twee bejaarden steeds om die hoge lantarenpalen heen dansten en onduidelijke dingen met een draadje uitvoerden. Het is natuurlijk ook gek, om zulke dingen, die niemand begrijpt, uitgerekend op het terrein van een tehuis voor demente bejaarden te gaan doen. Er zitten daar patiënten, die misschien wel voor minder afwijkend gedrag zijn opgeborgen. Enfin, wij hebben het er zonder kleerscheuren vanaf gebracht en Aris heeft er weer een antenne bij. De mijne, voor drie banden, ligt inmiddels ook klaar om getest te worden. Dat doen we later maar eens, als het niet zo koud is. Benieuwd hoe dat uitpakt.

Gerrit (PA3DS) Overgenomen uit SRA bulletin van januari 2016!

5. Velddagen 2016

Graag nodig ik u uit voor deelname aan één van de velddagen in 2016. Dit jaar vinden de veldagen plaats op:

CW: 04 en 05 juni

SSB: 03 en 04 september

Sommige afdelingen organiseren af en toe ook een velddag buiten de reguliere weekenden. Hierbij het verzoek om dan toch ook zoveel mogelijk tijdens een van de officiële IARU weekenden actief te zijn. Het volledige reglement staat dit jaar weer in het juninummer van Electron. Ook zal het reglement te vinden zijn op de VERON website. Veel zal er dit jaar niet in het reglement veranderen. We hopen op veel activiteit uit Nederland gedurende de velddagen. Hou er rekening mee dat deelname enige voorbereiding vereist. Wellicht is het een goed idee om dit onderwerp op een afdelingsvergadering aan de orde te stellen en ook in uw afdelingsbulletin of webpagina. Sla ook het Electron er eens op na en lees in de HF rubriek bij de uitslag van de velddagen de ervaringen van de deelnemers die de afgelopen jaren actief waren. Merk het plezier dat men had gedurende dit evenement. Meedoen en de promotie van de hobby staat voorop bij de velddagen. Daarnaast zijn er regelmatig amateurs die als eenmansstation er op uit trekken. Juist dan is het leuk als er vooraf in uw afdeling bekend is wie dit van plan zijn, waarbij men dan elkaar kan stimuleren. Wat is nu nodig om mee te doen? Nou eigenlijk niet eens zo veel. Een dipool gevoed door een open lijn is al voldoende om op de HF banden mee te doen. Het opzetten van een mastje voor de dipool is binnen 30 minuten te realiseren. De huidige transceivers zijn tegenwoordig zo klein van omvang dat er geen aanhangwagen nodig is om met de afdeling actief te zijn. Ver hoeft u ook niet van huis te gaan. Zo deden tijdens velddagen amateurs mee vanuit hun tuin met een parasolvoet als basis voor en vertical. De velddag wedstrijd duurt 24 uur, maar men kan ook kiezen voor een kortere periode of een periode op zaterdag en een periode op zondag. Zoek contact met de contestamateurs binnen de afdeling om de minder ervaren amateurs de kennis bij te laten brengen van het contesten. Als er vragen zijn hoor ik het graag. Veel plezier op deze contestdagen, geniet van de natuur en hopelijk is het mooi weer voor de BarBQ!

Jan Visser, PG2AA

HF Velddag contestmanager

PG2AA@veron.nl

6. Vlooienmarkt Den Bosch

Op zaterdag 19 maart 2016 wordt de landelijke radiovlooienmarkt in Den Bosch (Autotron in Rosmalen) weer georganiseerd. De secretaris (Stef) kan toegangskaarten van te voren bestellen a 8 euro per stuk. Dan hoef je dus niet in de rij! Er is een minimum van 5 kaarten (in één keer) die zo besteld kunnen worden. Interesse? Meldt je bij Stef.

7.QSL kaarten op rampvlucht MH17

Een fragment uit het YouTube filmpje (gemaakt bij de rampplek) waarop de QSL kaarten te zien waren. Vorig jaar werd het VERON hoofdbestuur gewezen op een YouTube filmpje waarop Nederlandse QSL kaarten waren te zien, die aan boord waren van rampvlucht MH17. Door het DQB (Dutch QSL Bureau) werd inderdaad bevestigd dat rond die tijd een zending QSL kaarten onderweg was naar YB. Meer kon toen helaas niet gemeld worden.

QSL kaarten op Schiphol Een tijdje geleden werd het hoofdbestuur wederom getipt. De QSL kaarten, een deel van de geborgen lading van MH17, zouden op Schiphol zijn. Na wat speurwerk is het hoofdbestuur in contact gekomen met de advocaat van Malaysian Airlines. Hij bevestigde dat de QSL kaarten in zijn beheer waren.

Specialistische reiniging Het hoofdbestuur heeft de mogelijkheid onderzocht om de kaarten terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaren, de amateurs die de kaarten verstuurd hebben. De advocaat van Malaysian Airlines heeft aangegeven dat de 465 kaarten, uit veiligheidsoverwegingen, eerst specialistisch gereinigd moeten worden. De kosten voor die reiniging bedragen 15.000 Britse Pond excl. BTW (ca. 25.740 euro).

Rechtmatige eigenaren De VERON en het DQB zijn niet de rechtmatige eigenaren van de QSL kaarten. Dat zijn altijd nog de amateurs die de kaarten verstuurd hebben. Het hoofdbestuur of DQB neemt daarom ook niet de beslissing of de kaarten wel of niet gereinigd moeten worden. Gezien de hoge kosten is het onwaarschijnlijk dat de rechtmatige eigenaren de kaarten terug willen hebben. Desondanks wil het hoofdbestuur via deze weg amateurs de kans geven om hun QSL kaarten terug te krijgen. Daarvoor moet wel het eerdergenoemde bedrag van 15.000 Britse Pond excl. BTW in zijn totaliteit betaald worden aan het reinigingsbedrijf. Indien één of meerdere amateurs hiertoe toch bereid zijn, dan kunnen zij zich via het contactformulier melden bij de algemeen secretaris. Hij zal hen in contact brengen met de advocaat van Malaysian Airlines.

Een bijzonder bericht overgenomen uit de nieuwsbrief van de afdeling Ede/Wageningen uit januari 2016.

8. Leeuwarden (HAM ECC 2018)

In september 2013 is Leeuwarden, samen met de hoofdstad van Malta, uitgeroepen als culturele hoofdstad voor 2018. Het thema dit jaar is “Het verbinden van mensenen daar kunnen wij als radiozendamateurs bij uitstek een bijdrage aan geven.

Dit is het begin van een nieuwsbrief van de afdeling Friesland. Ik heb het hele PDF file als bijlage bij de nieuwsbrief gevoegd.

Sietse (PA4XA)

9. Slotwoord

Tsja, wat zullen we zeggen.

 1. De PACC is er weer, a.s. 13 en 14 februari! Neem deel en vergeet niet om als club de afdeling Waterland in te voeren in het log in verband met het afdelingsklassement.
 2. Geen eigen copij dit keer, dus veel leen (beter goed gejat als slecht verzonnen) artikelen van andere afdelingen. Ik hoop niet dat dit een trend dit jaar word, copij aub!
 3. Een bijzonder artikel over QSL kaarten en de MH17. Zonder het te weten zijn zendamateurs toch ook een beetje betrokken bij deze ramp.
 4. ALV saai, welnee gewoon mee praten en denken.
 5. Alle stukken voor de ALV heb ik iedereen al gemaild, vergeet ze niet mee te nemen dat maakt het volgen va de ALV een stuk makkelijker.
 6. Beter laat dan nooit (niet).

Fijn weekend en tot morgen,

Best 73’s, Sietse (PA4XA)