VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Maart 2016 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

 1. Voorwoord (PA4XA)
 2. Maandag 11 januari 2016 (Bestuur)
 3. SDR ontvanger (PA0SJM)
 4. Vlooienmarkt Tytsjerk (FrieslandNoord)
 5. Juan da Nova 2016 (afd. Wageningen, maart 2016)
 6. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Hij was weer top, wat? De PACC natuurlijk. Lekker druk en natuurlijk veel Oostblok aanbod, maar een pileup is een pileup en dat is en blijft genieten. Al is de eerste wel weer even zweten, maar na een uurtje timmer je de verbindingen er zo weer uit. 571 QSO's in nauwelijks 9 uur contesten, niet slecht. Log geupload en afwachten maar weer. Weer een jaar wachten, maar dat is de moeite wel waard.

Ik zit deze nieuwsbrief te maken terwijl de waterlandronde gaande is. Het blijft toch een leuke ronde, en als je wat wilt weten dan is er altijd wel iemand die het antwoord heeft. Dus als je op vrijdagavond even niet weet wat je moet doen, 21.00 lokale tijd op 145.350, meld je in.

En toen was ik weer wakker. Na een nachtje slapen weer fris en fruitig er tegen aan, gaap. Ik heb net de mast weer even uitgedraaid en halve golf dipool voor 60 m als Inv. V opgehangen. S5 storing op de dag met 6dB attenuation! Ik ben er zo langzamerhand wel achter dat er in ieder geval een heel sterk stoorsignaal bij mijn buren vandaan komt. Schakelende voeding? Kijk eens op de website van de RSGB (www.rsgb.com) en zoek naar de EMC site, zeer interessant. Heel veel waardevolle informatie bij het onderzoeken van een storing. Ik heb al vaker gezegd, de afdeling waterland zou z'n eigen kleine EMCcommissie moeten hebben. Het onderzoeken en bespreken van storingen die we in de regio ervaren en voor en door zendamateurs. Kunnen we als begin niet eens een stoorzoekontvangertje bouwen met de vereniging?

Maar goed, eerst de lezing van a.s. maandag. Voor mij zijn de steekwoorden: leger, groen en zwaar. Wordt weer leuk, komen dus.

2. Maandag 8 maart

Deze maandag is het groen in het clubgebouw. Richard Arends (call mij onbekend) en een amigo komen ons vertellen over Angry niners en andere mooie groene RZAM spullen. Ik weet dat we wel enkele echte liefhebbers hebben dus die staan al in de start blokken, maar ook voor de rest simpele zielen is dit een interessant onderwerp. Die legermannetjes hebben doorgaans wel verstand van zaken, ze moesten immers verbindingen maken onder de meest moeilijke omstandigheden. Dus het wordt leuk en leerzaak. Komen! De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er weer zijn om ons te voorzien van de standaard natjes en droogjes, maar natuurlijk hebben we ook allerlei 'lekkere hapjes' (gevolgd door het bovengenoemde geluid). Erwin, onze QSLmanager, is weer terug van vakantie en zorgt weer voor de QSL koffer, waar ook weer wat nieuwe kaarten in zitten!

3. Interessant idee voor een SDR ontvanger

Een ontvanger voor groot frequentiebereik is te maken voor weinig geld omdat deze met enkele onderdelen is te realiseren. Er is een UHF Dongle nodig, een 100 MHz kristal oscillator en een dubbel gebalanceerde mixer ( SRA1 of SBL1 ). Verder wat klein materiaal zoals een 5 volts stabilisator en een paar ringkerntjes voor een laagdoorlaatfilter.

Het is met de dongle mogelijk om het frequentiebereik boven de 30 MHz (UHF) te ontvangen maar de HF banden hebben een andere benadering nodig , immers de dongle werkt niet op de band 1 30 MHz. Daartoe dient volgende slimme oplossing: Door de HF te mengen met de 100 MHz van de kristaloscillator wordt de frequentie bijv. 7,255000 MHz weergegeven als 107,255000 MHz. Dus de lage band wordt geconverteerd naar 100 130 MHz . Dat kan de dongle dus wel ontvangen. In een kastje bouwen we een laagdoorlaatfilter tot 35 MHz. De band 1 30 MHz gaat naar de balansmixer waar ook het 100 MHz kristaloscillator signaal wordt aangeboden. Het somsignaal gaat dan naar de dongle die ook in het kastje is gemonteerd en via de USB uitgang wordt de PC aangestuurd.

Voor ontvangst van de frequenties boven de 30 MHz schakelen we de kristaloscillator uit en wordt de 2de antenne connector op de dongle aangesloten. Er zijn dus 2 antenne connectoren op het kastje, voor de band tot 30 MHz en de band boven de 30 MHz. Met een dubbelpolig schakelaartje schakelen we ófde mixeruitgang naar de dongle óf de antenneconnector voor de band boven 30 MHz . Met dezelfde schakelaar wordt de Xtal oscillator uit gezet voor de UHF band ontvangst. Antenne connector 1 ( voor HF ) wordt via een laafdoorlaatfilter ( 2 ringkernen ) aangesloten op de mixer. Mocht iemand hier meer van willen weten dan kunt U de QST uit onze mooie leesmap zien te bemachtigen, maar ik heb ook een scan van het artikel. En dat kan ik dan wel doorgeven . Er is free software bijv. SDR Sharp te downloaden van www.sdrsharp.com. (overgenomen uit de QST van januari 2016)

Stef (PA0SJM)

4. Radio vlooienmarkt Tytsjerk

VERON afdeling FrieslandNoord organiseert voor de 31e keer: Radiovlooienmarkt Tytsjerk op zaterdag 9 april 2016.

Wat kun je wederom verwachten: Onderdelen en apparatuur van laagfrequent tot en met SHF zoals; antennes en antennemateriaal, coax, elektronica onderdelen, dongels, bouwpakketten, surplus, nieuw

old stock (NOS), zelfbouw, boeken en tijdschriften, enz. Zakken met mooie hoogwaardige onderdelen? Jazeker, maar de voorraad slinkt. Verder: het Service Bureau (eventueel spullen van te voren bestellen bij servicebureau A14), verkoop/inbrengstand. Het thema op de 1e verdieping zal gaan over MORSE en allerlei zaken hier omheen. Komt dat zien en horen. Wil je meedoen met dit gebeuren? Laat het weten aan het bestuur.

Iets te verkopen? Denk aan de inbrengstand en neem eventueel contact op met het A14 bestuur om dit te regelen (10% opbrengst is voor de organisatie). En natuurlijk wordt het weer gezellig, net zoals de voorgaande 30 jaar. Tref oude bekenden en praat weer eens bij. Nieuwe bezoekers en vooral jeugd zijn van harte welkom. Er is genoeg te beleven op het brede gebied van het radio amateurisme, dus kom, kijk en beleef.

Informatie betreffende tafels: neem contact op met Tom, PA2IP via pi4lwd@amsat.org of kijk op www.pi4lwd.nl. De zaal is open om 9.00 uur en om 15.00 uur is alles weer opgeruimd. Kom s morgens op tijd want op=op en weg=weg! Consumpties verkrijgbaar voor gewone prijzen. En waar vind je dit nog?=> De toegang is zoals altijd GRATIS.

Halverwege LeeuwardenHardegarijp slaat men af richting Tytsjerk. Het dorpshuis ‘Yn e Mande’, Noarderein 1, is te vinden na 300 meter aan de linker kant. Ruime parkeergelegenheid (ook gratis) tegenover en naast het dorpshuis.

Graag tot ziens in Tytsjerk op zaterdag 9 april 2016. Radiovlooienmarkt Tytsjerk: Zeker niet de grootste, wel de gezelligste!

5. Juan da Nova (FT4JA)

Last month, we reached a milestone with the shipment by sea of our equipment which marks a definite point of no return for the project both for logistical and financial support. Each element has been extensively tested in real conditions in order to overcome any bad surprise, then conditioned to simplify its installation. In total, just over 1,200 kg of equipment are engaged in this adventure, complemented by what is brought by the 10 operators reaching a total of almost 1.5 tons. Departure for Juan de Nova is expected on 26 March.

http://www.juandenovadx.com/en/equipment/

Now that we have secured the hardware side, it is imperative to make sure we keep the announced objectives: Provide to the greatest number a contact with Juan de Nova, especially for an ATNO Special attention to the hardtoreach zones Special efforts on the low bands To do this we have carefully looked at the propagation conditions. These will of course be updated closer to the departure to maximize them. For Tromelin, they had proved fairly accurate, even for short openings LP and other peculiarities. A schedule such as this one (FT4JA Planning) will be displayed in front of each station and will be the score to play for the operators. Not surprisingly, the areas under the best conditions will be Europe and Japan followed by the east coast of the US and Oceania. To conclude, the most difficult area to work will be the west coast of the US. We will follow these schedules so as not to miss any opening, with priority for those benefiting from shorter openings. This is what we announced and this is what we will do. We rely also on the cooperation of all of you. We invite you to send now your information to the pilot station dedicated to your area. There is still time to make the necessary adjustments. Once there, our pilots will be the only contact persons. We will be sent daily compilations of your comments to adjust our operation if need be. Finally, let us remind you that the band plan coordinated with VK0EK is available on our website. The success of these two concurrent projects will rely on your understanding of this band plan and how you stick to it. http://www.juandenovadx.com/en/bandplan/ Only one thing has changed since our initial announcement: we will have 7 stations instead of 6, which you will admit, is a good thing except for our sleep!

Thank you to all those who continue to support us through a donation. It is important that the mobilization continues. Remember that all donations above or equal to €/$25 will allow you to receive the QSL card direct automatically. Our efforts to reduce the budget are important. However, wishing to offer a service worthy of the event, the expenses that we face remain very high. http://www.juandenovadx.com/en/howtohelpus/ A forthcoming communication, a few days before departure, will detail the practical aspects, such as realtime monitoring, online log, OQRS, QSL manager.

Until then, you have a few weeks to prepare your antennas and your station! We are very busy on a daily basis to deal with different topics. Stress steadily increases, but not as much as the motivation that drives our team!

FT4JA Juan de Nova 2016

http://www.juandenovadx.com

6. Slotwoord

Het is geen hele dikke nieuwsbrief geworden. Ook de publicaties van de andere afdelingen gaven weinig soelaas. Maar ja geen copij is geen copij, dus . .

Het voorjaar is onderweg (zeggen ze), toen ik vanmorgen de mast uitdraaide was alles, inclusief hijsdraad, nog zo stijf als een plank. Wat mij betreft mag het wel wat sneller. Kan iemand even bellen?

Ik sluit af met een verhaaltje:

Een lerares Spaans probeerde aan haar klas uit te leggen dat in het Spaans, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Engels, zelfstandig naamwoorden mannelijk of vrouwelijk zijn. 'Huis' bijvoorbeeld, is in het Spaans vrouwelijk: la casa, 'potlood' daarentegen, is mannelijk: el lapiz. Daarop vroeg een van de studenten: welk geslacht heeft 'computer'?

In plaats van direct een antwoord te geven, deelde de lerares de klas in twee groepen, meisjes en jongens, en vroeg hen zelf te bepalen of 'computer' een mannelijk of vrouwelijk zelfstandig naamwoord was. Elke groep moest vier redenen opgeven voor hun keuze.

De groep jongens besloot dat het woord 'computer' zonder twijfel een vrouwelijk woord was (la computadora), omdat:

 1. Niemand anders dan de schepper ervan de logica begrijpt....
 2. De taal waarmee computers met elkaar communiceren onbegrijpelijk is voor alle anderen...
 3. Zelfs de kleinste foutjes opgeslagen worden in het geheugen om later terug gehaald te kunnen worden....
 4. Je, zodra je een band opbouwt met een computer, je halve salaris uitgeeft aan accessoires.....

De groep meisjes echter, constateerde dat computers mannelijk (el computador) moesten zijn, want:

 1. Voordat je iets met hem kunt doen, moet je hem eerst opstarten...
 2. Ze bevatten veel gegevens, maar kunnen niet zelfstandig denken....
 3. Ze worden geacht problemen op te lossen, maar meestal vormen ze zelf het probleem....
 4. Zodra je er een hebt gekozen, realiseer je je dat je, als je wat langer had gewacht, een beter model had kunnen hebben.

De meisjes wonnen.

Fijn weekend en tot overmorgen,

Best 73’s, Sietse (PA4XA)