VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Mei 2016 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 2 mei 2016 (Bestuur)
  3. Verslag vorige bijeenkomst (PA0SJM)
  4. Rekenen met kleine getallen (PA0SJM)
  5. Testertje (PA0SJM)
  6. Wijziging DXCC lijst (PA4XA)
  7. Repeaterkaart VERON (SRAbulletin, april 2016)
  8. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Op de verjaardag van onze Koning maar eens achter de PC gaan zitten. Net even de sfeer opgesnoven in het Leeghwaterpark in Purmerend en ik moet zeggen het was fris maar gezellig druk met zowel aanbieders als kopers. Viel me mee na die voorgaande winterdag.

Hobbymatig is het rustig, weinig tijd en veel sociale activiteiten. Ik heb m'n tweede storing nog niet gevonden, maar heb wel een heel goede aanwijzing wat het is, hoe het is gekomen en wie de stoorder is. Namelijk mijn buurman. Tijdens een gezellige buurtborrel, vroeg de buurman (waar ik de TomTom voeding heb gevonden) hoe het met de storing stond. Nou, moet ik nog doen maar die nieuwe buurman is er bijna nooit. Vraagt mijn directe buurman, o wat is er aan de hand dan. Ik doe mijn verhaal over mijn storing en mijn vermoeden dat het de mechanische afzuiginstallatie is die wij allemaal op zolder hebben. O zegt hij doodleuk, daar heb ik laatst nieuwe condensatoren ingezet en nu loopt hij een stuk harder. Tsja en dan is één en één twee. Ik wilde de buurtborrel niet verpesten, maar ik kom hier nog wel even op terug. Nu is daar ook wel aanleiding voor want hij meldde mij dat hij een 'piep' hoorde vanuit mijn huis? Nou ben ik niet doof dus?? Mooie aanleiding om van een piep naar een afzuiginstallatie te komen. Bericht volgt.

Deze versie van de nieuwsbrief heet 'Stef leest voor uit eigen werk'. Stef heeft geweldig zijn best gedaan deze maand en heeft een diverse mooie artikelen aangeleverd. Ik ben daar blij mee en zeg, geef me meer van deze pensionados!

2. Maandag 2 mei

Het wordt goed luisteren deze keer. Want de lezing gaat over 'fluisteren', maar dan wel zendamateur fluisteren. Whisper ofwel WSPR, waarvan de eerste twee letters wel iets moeten hebben van 'Weak Signal'? Mans, PA0MBJ, komt ons alles vertellen en demonstreren over deze interessante mode, waar je zowel zendend als ontvangend iets aan hebt. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal e er weer zijn om ons te voorzien van de stanndaard natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmmanager, is er weer en zorgt weer voor de QSL koffer.

3. Verslag vorige bijeenkom mst

“Voordracht” van Klaas , pa3 3kvl. De Antennemast Vervanging . Ja dat mag je het wel noeme en, bijna als een voordracht. Zeer boeiende e lezing door iemand uit onze eigen gelede eren. We hebben genoten van de avonturen n bij het opzetten van een nieuwe antennemast.. Deze was ergens in België gekocht en daa ar mankeerde technisch nog wel heel wat a aan. Zoals bijv. een knik in de mast omdat e er een zwaar stuk metaal op was gevallen. Dat kkon de prijs van de mast wel aardig drukke en, als je de koop aandurft tenminste! We wet ten inmiddels dat het bedrijf van Klaas nergens voor terug g deinst en het was dan ook ee en pracht gezicht bij het zien hoe hij dat u uitdrukken van die knik aanpakte. Heftruck eronnder en drukken maar. Het dak van de lood ds werd in elk geval net nog niet opgetild. M Maar… recht werd ie echt! Dat, en dat wee t Klaas ook best ewel, kun je eigenlijk alleen m maar doen als je de middelen hebt en … de kknowhow! Gelukkig heeft Klaas ook erg goed bij j m

de technische tijd zijnde zoons die volop meewerken .

Klaas in actie met een aanda achtig gehoor !

Hij heeft het nu weer goed v voor elkaar en hij kan vanaf het dak van de e loods de antennes nu makkelijk bereik ken voor evt. reparaties. Alleen een trapje is nodig .

vader en zoon , mooi tooch ?

Mooie beelden en film van de e mast installatie. Mooi team, Klaas met zij jn zoons ! Klaas … hartelijk dank voor j je mooie lezing. Je mag aannemen dat we alllen hebben genoten en dat diegenen die er niet bij waren wel wat gemist hebben.

Misschien mag dit worden ge ezien als een aansporing om eens vaker een n bijeenkomst te bezoeken!

Met dank aan Nico voor foto’s.

Stef, pa0sjm

4. 47 nF … 47000 pF … 0,047uF … huh ?

Ja , hoe was het nu ook alweer ? Kwam iemand met een schema aan en daar had hij een condensator nodig van 47000 pF. Die heeft hij niet, dus die even kopen. In zijn voorraadje was wel een condensator van 0,047 uF … dus uitgelegd dat die ook kon worden gebruikt. Hoe kan dat nou?

Vroeger op de lagere school werd me geleerd dat 1 km gelijk was aan 1000 meter. Maar ook dat 1 m gelijk was aan 0,001 km. Oftewel 1 x 1/1000 km. Dat kunnen we ook schrijven als 1 x 10¯³. We leerden toen ook dat we handig konden werken met een trap .. op de treden staat dan km op de bovenste en 3 trappen lager vinden we de meter . Dus als we willen weten hoeveel meter 1 km is dan gaan we 3 treden naar beneden .. dus komen er 3 nullen bij . Dat geeft dus 1000 m .

Nu dus naar de condensators … ik geef hieronder de trap weer :

Op de bovenste trede zien we de Farad … dat is een heel grote condensator. Waarbij we moeten denken aan platen van 1 m² met 1 mm afstand. Dat is natuurlijk erg onpraktisch dus werken we met kleinere waarden. Nu zien we 6 treden lager de microfarad, �F. Hieruit is af te leiden dat 1 F = 1.000.000 �F. Naast de trap ziet U links enkele getalvoorbeelden … 1.10² = 1 x 100 = 100 . Maar ook 1 x 10¯²= 1 x 1/100 = 1/10²= 0,01 . Nu pakken we een condensator , bijv. 1 pf . Dat is 1 x 10¯¹²F . ( 1 / 1000.000.000.000 Farad ) en 1 �F is 10¯6 F. ( 1 / 1.000.000 F ) Van enkele veel voorkomende waarden heb ik rechts de omzetting weergegeven . Je ziet daar 47 nF47000 pF : we gaan dus 3 stappen omlaa , dus komen er 3 nullen bij.

47 nF47. 10¯³uF . De punt is het maalteken . We gaan hier 3 stappen omhoog, dus moeten we 3 nullen naar links vanaf 47, dat geeft 0,047 uF. ( Hier delen we dus 47 door 1000 )

1000 pF naar nF ( nano F) is 3 stappen omhoog dus delen door 1000 = x 10¯³. Dus dit geeft dan 1 nF . ( 1 nanofarad ) 4,7 nF .. dat is 4700 pF . 3 treden omlaag naar pf is dus x 1000 . ( x 10³ ) Willen we hier nu uF van maken , dus van die 4,7 nF , dan gaan we weer 3 stappen omhoog en dat is dus delen door 1000 . ( x 10¯³) = 0,0047 �F. Ook handig is om te zeggen : de komma gaat 3 plaatsen naar links … dus komen er 2 nullen vóór de 4. Misschien lijkt het wat lastig , maar met gebruik van de trap kom je er altijd uit.

NB! Rechts naast de trap heb ik klein foutje gemaakt : 4,7 nF = 4700 pF = 4,7 x 10¯ 6 uF = 0,0047 uF

73, Stef—pa0sjm

5. Testapparaatje

Via een Chinese website heb ik een alleraardigst apparaatje gescoord. Dat is een testertje voor allerlei elektronische componenten. Het ding is voorzien van een processor en er zit een testsocket op waarin je de te testen component kunt steken. Hier zien we enkele foto’s van de testresultaten:

Zo ziet het testertje eruit bij ontvangst, maar je kunt ze ook in een behuizing kopen. Ongeveer voor een tientje had ik het ding in huis. Dat was incl. portokosten!

elco test met ESR waarde een BF245C fetje

PNP transistor BC557c NPN transistor BC547c Een transistor kun je zo maar in het testvoetje drukken zonder te kijken naar de aansluitingen . De tester ziet welk punt basis, collector of emitter is met de nummers van het testvoetje erbij.

Een interessante test was die van een triac, je weet wel … die dingen die wel in dimmers worden gebruikt. Wederom de aansluitingen netjes weergegeven .. hier zou alleen de katode anode 2 moeten heten. ( denk ik )

triac TIC206 Si diode weerstand 1 kOhm

En zo ziet het er uit als we een test doen. De specificaties bij de onderdelen zijn wel wat summier maar bijv. de versterkingsfactor van transistors wordt wel gegeven. Zo ook bij elco’s de ESR waarde ( equivalent series resistor ), welke niet te hoog mag zijn. Zelf heb ik bij Fred PE1DHN een mooi kastje bemachtigd en het na wat figuurzaagwerk in gebouwd . Het lijkt mij een waardevolle aanwinst in de shack.

Mooi is, dat het testertje zelfuitschakelend is en de gemeten stroom in uit situatie is eigenlijk 0 mA. Bij testen is dat ongeveer 21 mA bij gebruik van een 9 Volt batterij. De website van de Chinees is : www.aliexpress.com. Zeer correcte afwerking en snelle levering . Dus …. testen maar ! Het schijnt dat ik een wat oudere versie heb , Evert Jan heeft er ook een gekocht welke nieuwer versienummer heeft. Wat de verschillen zijn weet ik nog niet . In elk geval doet deze het goed!

73 . Stef—pa0sjm

6. Wijziging DXCClijst

Op 28 maart 2016 maakte de ARRL bekend dat Kingman Reef (KH5K) met ingang van 29 maart uit de DXCClijst wordt verwijderd. Vanaf deze datum zal de DXCClijst uit 339 entiteiten bestaan. Reden van deze wijziging is het feit dat het beheer van Kingman Reef van de Amerikaanse Marine over gaat naar de Amerikaanse Fish and Wildlife Service. De Fish and Wildlife Service beheert dan Kingman Reef en Palmyra Island. Deze eilanden liggen volgens de DXCCregels te dicht bij elkaar met gevolg dat Kingman Reef afvalt. Dat u het weet!

Sietse (PA4XA)

7. Nieuwe kaart voor VHF en UHF repeaters

Het wordt vaak besproken op repeaters en diverse internetforums: “Welke repeater kan ik waar vinden met welke subtoon”. Daar hoopt de VERON nu iets constructiefs aan te kunnen bijdragen door het publiceren van de nieuwe en geheel verse repeaterkaart voor VHFen UHFrepeaters. In een duidelijk overzicht staan alle repeaters met roepletters, locatie, frequentie en subtoon/CTCSS genoemd. Ideaal om uit te printen en in de auto mee te nemen voor een gezellig QSO onderweg. Ook erg makkelijk om een set te programmeren met alle repeaters van Nederland. Deze kaart is te vinden op de VERONsite onder de rubriek ‘DOWNLOADS/REPEATERKAARTJES EN BANDPLANNEN. Overgenomen uit SRA Bulletin van April 2016.

8. Slotwoord

Het is weer een leuke informatieve nieuwsbrief geworden. Stef heeft het leeuwendeel bijgedragen, maar ook de afdelingsbladen van andere afdelingen zijn een welkome bron van copij. Of dat allemaal zo maar mag (copyright) weet ik eigenlijk niet maar ik vermeld het in ieder geval wel.

Maandag weer een leuke lezing en ik ben erg blij met de activiteiten van dit bestuur

(e.g. Stef) om iedere maand iets moois te presenteren. Dat zijn toch de zaken waar de leden het meest plezier aan hebben. Top!!

Ik ben een paar dagen vroeger dan normaal, maar gezien het feit dat ik vandaag een 'extra' dag vrij ben maak ik gebruik van de gelegenheid, dan heb ik het weekend wat meer tijd voor andere zaken in de hoop dat ik mijn ijsmuts af kan zetten.

Best 73's,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56