VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. September 2016 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 5 september 2016 (Bestuur)

  3. Bezoek aan Fort Edam (PA0SJM)

  4. ROM De Lichtmis (PA3FII)

  5. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Tsja, dat was twee maanden vakantie als redacteur. Dat blijkt niet te verschillen van andere vakantie periodes, ze zijn voor bij in een zucht. Dus zaterdagochtend weer achter de PC om de eerste nieuwsbrief van het seizoen 2016/2017 te maken. Zoeken naar inspiratie, mmm. Ondertussen luister ik met een half oor naar de heruitzending van de daily minutes van PA0ETE op PI2NOS. Een verhaal in het Engels over de Sony Betamax, is dat amateur nieuws? Ik kan het even niet volgen maar misschien ligt dat aan mij.

Hier thuis is het qua radio een rustige zomer geweest. Enkele verbindingen en uurtjes achter de set, maar uiteindelijk mager. Wat wel is gebeurt is dat ik mijn oude getrouwe FT847 heb ingeruild en dat daar nu een hagel nieuwe IC7300 voor in de plaats is gekomen. De eerste keer dat ik vreemd ga met mijn liefde voor Yaesu en dat betekend ook het aanpassen van de standaard Yaesu bekabeling want Icom doet het natuurlijk net even anders. Ik hoop vanmiddag de laatste hand te kunnen leggen en dan kan ik in ieder geval 6 en 4m weer bevolken, maar ook HF is bij de hand. Ik heb nog nooit zoveel positieve signalen op internet gezien als bij deze IC7300. Kijk eens op Youtube en je valt om van verbazing. Nu is het de vraag of dat hier ook zo zal zijn, want iedere RX situatie is toch weer anders. Dus wat gaat deze mooie nieuwe handzame set met de aanzienlijke stoorproducten doen die zo langzamerhand rond mijn QTH zijn ontstaan. Ik laat het jullie weten.

Een belangrijk element bij storing is het gebruik van aarde en laat daar nu net de lezing van a.s. maandag over gaan. Een onderwerp die ik nog nooit heb gezien in onze afdeling, dus dat is echt super (tnx Stef!!). Iedere zendamateur zou zich bewust moeten zijn van het belang van aarde in allerlei zaken die onze hobby betreft, veiligheidsaarde, antenneaarde, aardnetwerken etc. Als dat nog niet op het netvlies zit dan is a.s. maandag een must. Zit het wel op het netvlies dan ook natuurlijk, want er zijn veel ideeën over aarde die doorgaans een klok en de klepel verhaal betreffen. Dus alles uit je handen laten vallen, afspraken afzeggen, vrouw instrueren niet gestoord te willen worden en op tijd aanwezig zijn. Er zijn geen excuses om er niet te zijn!

2. Maandag 5 september

Op maandag 5 september is de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen. Pier Heeck komt ons dan bijpraten over aarde en aardproblemen. Wij hopen dat dit onderwerp voldoende leeft bij de Waterlandse zendamateur om voor een grote opkomst te zorgen.

De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er weer zijn om ons te voorzien van de standaard natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, is weer thuis en zorgt weer voor de QSL koffer.

3. Bezoek aan Fort Edam

Stef heeft een prachtige verslag gemaakt van zijn bezoek aan Fort Edam. Omdat het heel veel foto's zijn en allemaal keurig in de layout zitten, is het kopiëren naar deze nieuwsbrief geen optie. Ik doe het artikel daarom als bijlage bij de nieuwsbrief.

Overigens zijn Cora en ik op 14 augustus door toeval ook in het Fort beland. Ger en Peter waren er natuurlijk ook. Peter heeft ons de shack laten zien en Ger heeft ons een privé rondleiding door het fort gegeven. Wat was dat een onverwacht leuke middag. Het is een museum op een mooie locatie, zeer de moeite waard om daar met de familie en zeker ook de kleinkinderen een bezoek te gaan brengen. Ger en Peter, bedankt voor de persoonlijke aandacht!

4. Radioonderdelenmarkt De Lichtmis

Op 24 september 2016 is het weer zover, de 35e Radio Onderdelen Markt van de Stichting Radio Onderdelen Markt gaat plaatsvinden op de oude vertrouwde plek, bij wegrestaurant/pannenkoekenrestaurant de Lichtmis, gelegen aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Evenals voorgaande jaren zal het aanbod van onderdelen voor de radiozenden luisteramateur weer groot zijn op de ruim 200 kramen op de parkeerplaats. Bezoekers zijn welkom vanaf 8.30 uur, de toegang is nog steeds gratis, en parkeren kan indien het weer het toelaat weer op het weiland tegenover de markt voor slechts 2 euro. Maak hiervan wel gebruik, een bekeuring ligt vele malen hoger, wij schakelen de politie in als het een chaos rondom het terrein wordt. Kraamhuur is mogelijk voor 30 Euro p.st. met zeil voor de regen die wij ook dit jaar weer niet verwachten. hihi Meer info op: www.stichtingrom.nl

Zoals misschien de ronde door zendamateurland gaat, zal ook volgend jaar weer een markt worden gehouden, dit in tegenstelling tot eerdere berichten. Houdt de website in de gaten voor informatie vanaf volgend jaar.

Met vriendelijke groet,

Secretariaat Stichting Radio Onderdelen Markt

Jan Pasman PA3FII

5. Slotwoord

Het is, door gebrek aan copij, geen lange nieuwsbrief geworden, we zullen het maar opstart problemen noemen. Ik hoop dat we voor de volgende nieuwsbrief wat meer copij mogen ontvangen. Van de zomer nog iets interessants gedaan in de hobby, op vakantie de set mee gehad, ergens iets leuks gezien of gelezen? Dat is wat de leukste copij kan zijn. Ik reken op de leden van onze mooie afdeling.

Het seizoen gaat weer beginnen. Het is nu tijd om nog even aan de antennes te rommelen, in het najaars zonnetje ideeën op te doen voor experimenten in het najaar en de winter. Ik ga dit najaar mijn halfsize K9AY loop in stelling brengen en dat vergt nog wel even wat denken opstelwerk maar ik verheug me er al wel op. Ik moet eerste even mijn problemen met Ziggo oplossen (breek me de bek niet los) en dan kan het echt weer gebeuren. Ook de nieuwe set biedt weer een uitdaging en dat is echt leuk.

Dus schut de rust van de zomer van je af en denk weer eens na over de hobby, er is voldoende uitdaging als je die zelf maar zoekt. Dit kan beginnen met het eindelijk aanpakken van een onder geschoven kindje, aarde, maandag kan je daar de nodige kennis over op doen. Tot maandag,

Best 73's,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56