VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. November 2016 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 3 oktober 2016 (Bestuur)
  3. Meetnetwerk Beretta (Hobbyscoop)
  4. DXcluster handig? (PA1FJ)
  5. Off Center Fed Dipole (ZA bulletin)
  6. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Gisteren was de Dag van de Radioamateur 2016. Het was weer een mooie dag. Vele bekenden gezien en gesproken. Ik had weinig of geen 'spulletjes' nodig, maar moest uiteindelijk bij André lenen om die paar dingen toch te kunnen bekostigen. Tsja, wij zendamateurs gaan altijd op pad met het idee dat we alles hebben, maar dat ene dingetje zal ik maar nodig hebben en niet meteen kunnen pakken. Nu weet ik dat dat soort ideeën vaker eindigen in 'ik had het inderdaad niet nodig' dan 'goed dat ik het toch even heb gekocht. Met dit feit in het achterhoofd is het natuurlijk prachtig dat onze afdeling op maandag 14 november a.s. alle leden de gelegenheid biedt om een tafeltje te pakken en daar al die 'ik had ze toch niet nodig, in e hoop dat er iemand langs komt die denkt 'maar dat ene dingetje zal ik maar nodig hebben en niet meteen kunnen pakken'. Komt het bekend voor?

V.w.b. de hobby is het hier rustig. Vorige week nog wel even wat qso's gemaakt in de CQWWSSB, maar dat is bijzaak. De hoofdzaak is de CQWWCW aan het einde van de maand. Gisteren was er een lezing van de EMC Commissie van de VERON en boy o boy het was een hele volle bak. Een grote zaal, maar toch stonden er nog mensen. Geeft dit iets aan? You bet, dat het iets aangeeft. EMC problemen (storingen) worden steeds meer een probleem en of we het nu leuk vinden of niet, iedere zendamateur zal moeten nadenken hoe hij of zij daar het hoofd aan gaat bieden. Ik roep al jaren dat wij in de afdeling een eigen 'EMC Commissie' moeten hebben. Waar kunnen we ons geld beter aan besteden dat aan middelen om onze hobby te beschermen. Ik roep het bestuur op om hier een punt van te maken. Ik begreep gisteren dat dit ook een agendapunt is tijdens de komende regioraden. Ik hoop dat de aanwezige besturen de handschoen oppakken en er werk van gaan maken. Een voorbeeld kan bijvoorbeeld het aanschaffen en bouwen van een 'EMCSpion' die via het blad Funk als bouw pakket word aangeboden. Deze blijkt verrassend goed te werken, dus één beschikbaar via de afdeling kan al een hoop helpen bij het lokaliseren van storingen. Zou je deze unit en andere handige EMC hardware niet via de EMC Commissie van de Veron kunnen aanschaffen, ideetje?

Helaas kan ik maandag de 14e zelf niet aanwezig zijn ivm QRLmatige verplichtingen. Maar mocht ik nog iets leuks voor de verkoping hebben dan zal ik een vertegenwoordiger vragen om deze toch te koop aan te bieden. Ik hoop dat iemand dan denkt 'maar dat ene dingetje zal ik maar nodig hebben en niet meteen kunnen pakken'. Fijne verkoping gewenst.

2. Maandag 14 november (let op de dag!!!)

Op maandag 14 november is er weer een bijeenkomst. Zoals gewoonlijk in november de verkoping. Nog ruim een week om shack en zolder uit te mesten en de boel in te pakken. Dat moet genoeg zijn. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de

hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er weer zijn om ons te voorzien van de standaard natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, is weer thuis en zorgt weer voor de QSL koffer.

3. Meetnetwerk 'Baretta'

Wie kent m niet; de papegaai Baretta van Piet PD2HPE uit Utrecht. Deze radiopapegaai is bijna dagelijks te beluisteren via de bovenregionale repeaters PI3UTR en PI2NOS als hij vrolijk op de achtergrond mee zit te kletsen met zijn baasje. Tijd om Baretta een beetje roem te geven!! Hobbyscoop presenteert in samenwerking met PC7X het meetnetwerk Baretta:

Bovenregionaal Amateur Radio Experimentele Transmitter Test Applicatie

Okee, het is misschien een beetje een vergezochte afkorting, maar leuk vinden we m wel :).

Wat is het meetnetwerk?

Baretta is een meetapplicatie die je gewoon in je webbrowser kan gebruiken voor het uitvoeren van verschillende metingen aan jouw zendinstallatie. Het idee hiervoor komt voort uit de immer voortdurende ergernis dat repeaters worden gebruikt als testplatform. Een testje op z’n tijd is natuurlijk niet erg maar dit loopt nogal eens de spuigaten uit. Omdat Hobbyscoop vindt dat dit beter kan is daarom gewerkt aan een netwerk van extra ontvangers die zijn bijgeschakeld naast de UHF ontvangers van PI2NOS. Op een separate lege frequentie, namelijk 431.600 MHz (geen shift), kan hierdoor naar hartelust getest worden zonder overlast te veroorzaken bij andere radiozendamateurs.

Meetfuncties

MeetnetNatuurlijk biedt het meetnetwerk meerwaarde ten opzichte van het testen op een repeater. We hebben daaromde volgende functies ingebouwd:

Er zitten nog enkele andere leuke features in de pen, maar dit kost nog wel flink wat ontwikkeltijd. Daarnaast zullen in de toekomst meerdere ontvangers worden toegevoegd

Hoe werkt het?

Super eenvoudig:

  1. Om het meenetwerk Baretta te openen klik je op de knop“MEETNETWERKrechts op de Hobbyscoop website.
  2. Stem je transceiver af op 431.600MHz. Gebruik geen shift en ook geen CTCSS toon.
  3. Papegaai, desgewenst activeer je links onderin de papegaai knop, deze wordt dan lichter van kleur.
  4. Zodra je gaat zenden zie je onmiddellijk de ontvangers waarop je binnenkomt.
  5. Spreek nu in de microfoon, bij voorkeur precies zoals je dit ook tijdens een QSO doet.
  6. Zodra je de microfoon loslaat gaat het papegaai knopje rood knipperen en wordt jouw audio via de PC opnieuw afgespeeld.
  7. Je kan op deze manier de kwaliteit van jouw audio beoordelen. Eventueel kan je de referentiefile afspelen ter vergelijking.
  8. modulatiemeter. Je ziet tijden spreken ook de niveaumeters uitslaan:

A. Als de Peak meter regelmatig naar de 0dB beweegt dan is alles in orde!

B. Het is niet erg als deze soms iets verder of minder ver uitslaat, maar niet voortdurend.

C. Je audio is duidelijk te zacht als deze niet boven de 6dB uitkomt.

D. Je audio is duidelijk te hard wanneer deze structureel boven de +6dB uitkomt.

9. In het histogram rechts onderin kan je prima of jouw modulatie gemiddeld gezien in orde is.

Tenslotte

Het meetnet is experimenteel en heeft tot doel om radiozendamateurs een middel te geven om naar hartenlust te testen. We verzoeken daarom dringend om niet langer de repeaters voor dit doel te gebruiken. Woon je (nog) niet in een gebied dat onder de dekking van Baretta valt dan vragen we je om een beetje geduld. Bij gebleken succes (en minder onnodig getest op repeaters) worden ontbrekende plekken ook van een meetpunt voorzien. Wij bedanken René PC7X en Rob PE1CHL voor hun inzet! Veel plezier met het meetnetwerk Baretta! Bron Stichting Hobbyscoop

https://www.hobbyscoop.nl/wpcontent/ uploads/2016/08/modulatiemeter.png https://www.hobbyscoop.nl/wpcontent/uploads/2016/08/Histogram.png

4. Voor en nadelen van DXclusters

Steeds meer zie dat veel stations graag gebruik maken van DX clusters, is dit handig? Ja, je hoeft niet zelf meer over de banden te gaan speuren en met programma’s als Hamradio de luxe hoef je alleen nog maar op de call van het dx station te klikken en je transceiver staat op de juiste QRG. Maar wat zijn de gevolgen?

Velen vinden het wel makkelijk dat je zelf niet meer hoeft te zoeken, lineair aan en schreeuwen maar! Het resultaat enorme onhandelbare pileup’s waar de wet van de sterkste geld en ham spirit ver te zoeken is. Zijn de mensen tegenwoordig het zelf de banden afspeuren verleerd, het lijkt er vaak wel op. Maar draai nu eens paar kHz verder en kom je vaak tot de ontdekking dat er nog ander dx stations uit dezelfde regio actief zijn die vaak onopgemerkt blijven.

Maar oh wee als je dit station op de DX cluster zet, nou dan vliegt men er op af als bijen op de honing. Zelf zal ik nooit zo gauw een station in het DX cluster zetten. Ik zal het station eerst vragen of dit eventueel wenselijk is. Werk in elk geval het DX station eerst voor dat je hem in het DX cluster zet anders kan je hem mogelijk zelf niet meer werken. Ook zie je regelmatig dat elke station dat het DX station werkt dit ook nog eens in het DX cluster zet, zo bijvoorbeeld het geval was met A5A in Bhutan waar op een gegeven moment meer dan 30 stations melding maakten van dit station, mogelijk ter eigen glorie, maar heeft geen enkele toegevoegde waarde.

Het enigste wat handig is aan een DX cluster vind ik zelf om te zien of er uit een bepaald gebied activiteit is. Hoe fijn zou het zijn als eens de DX clusters eens een poosje allemaal QRT gaan. Oh jee dan moet men weer zelf gaan zoeken en dat hebben ze vaak nooit geleerd of verleerd! Het zou mogelijk veel interessanter zijn op de DX clusters alleen de calls van de DX stations op de betreffende band te vermelden en niet de calls van de melders en ook niet de frequentie. Tenslotte het spreekwoord zegt ‘spreken is Zilver en zwijgen is Goud’.

Maar het is natuurlijk ook een zaak dat het DX station een goede operator is en de pileup kan handelen. Kijk hiervoor maar een in de DX Code Of Conduct. Misschien zou ook wel eens fijn zijn een weekeind wereld wijd geen internet, wat heerlijk rustig ‘back to the 60’s’.

(bijdrage van Fred PA1FJ, waarvoor hartelijk dank) Bron: PI4GAZ bulletin

5. Off Center Fed Dipole (OCFD)

Stef attendeerde mij op een interessant artikel in het Zuid Afrikaanse clubblad over de OCFD. Dit artikel was in PDF en ook nog eens in in tweeen gedeelde A4tjes. Ik heb geprobeerd deze om te zetten naar Word, maar dat was geen succes. Gelukkig heeft Stef het artikel uit het blaf geknipt en PDF naar mij gestuurd. Ik doe het daarom als bijlage bij de nieuwsbrief want het is de moeite van het lezen waard. Het voordeel van een OCFD is in iedere geval dat het tegemoet komt aan het feit dat wij doorgaans niet twee exact gelijke helfte van een antennen kwijt kunnen op de postzegetjes waarop we in Nederland wonen. Dus een antennen met twee ongelijke delen is mogelijk een oplossing hiervoor. Veel lees plezier en dank Stef, goed opgelet.

Sietse (PA4XA)

6. Slotwoord

Het was hard werken dit keer. Ik heb door tijd gebrek de nieuwbrief in delen moeten maken, maar goed net op tijd gelukt, hi.

A.s. maandag een mooie avond, dus hou de agenda's vrij. Best 73's, Sietse (PA4XA)

Redacteur A56