VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Maart 2017 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 6 maart 2017 (Bestuur)
  3. Vooraankondiging april bijeenkomst (Bestuur)
  4. CW examen in Belgïe (Ede/Wageningen)
  5. Eraan/Eraf (PE1OUD)
  6. Vlooienmarkt Tytsjerk (Afd. Friesland)
  7. Leuke lezing in Zaandam (Bestuur A46)
  8. Hellemonster artikel (als PDF bijlage, via PD2YL)
  9. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Maart is doorgaans vlees noch vis, qua weer dan. Nog geen lente en ook geen winter meer. Een paar dagen geleden raasde er een echter herfststorm voorbij. Gelukkig was de gemiddelde windsnelheid niet verontrustend, maar dat waren de windstoten wel. Ik heb er een paar voorbij horen komen, waar mijn nekharen recht overeind van gingen staan. Oei oei de antennes? Gelukkig hebben die het ook deze keer weer overleefd. Waarbij blijft de lente, weg met die kou en die antenne krakende winden. De krokussen steken hun kop wel weer boven het grasveld uit, dus er is hoop.

In februari was er natuurlijk de PACC. Ik hoop dat jullie daar allemaal weer van genoten hebben. Ik wel, al ben ik maar een paar uurtjes QRV geweest. Toch 225 qso's in het CW log. Bij de PACC komt al het goede uit het oosten, russen tanken zullen we maar zeggen. Laten we blij zijn dat ze meedoen anders wordt het een moeizame contest. De condities waren belabberd wat mij betreft. Ik heb alleen 10, 15 en 20m gedaan en 95% van de verbindingen werden op 20m gemaakt. 10 was potdicht (in mijn uurtjes) en 15 was ook drama. Het is wel vreemd dat er niemand retour komt op de CQ (ook geen Rus) en dat er dan opeens twee Amerikanen voorbij komen. Tsja het kan verkeren. Ik vermoed dat de aantallen qso's dit jaar aanzienlijk lager liggen dan vorig jaar, maar goed dat hoort ook bij de stand van de zonnevlekkencyclus. De lage banden, daar moeten we zijn de komende jaren. Antennetje bouwen?

Maandag weer een mooie bijzondere lezing. Radar en oorlog, niet direct iets waar wij zendamateurs iets mee van doen hebben, maar wel interessant en Radar blijft wel radiosignalen. Dus gewoon komen.

2. Maandag 6 maart 2017

Op maandag 6 maart een lezing van Hans Walrecht. Omdat het zo interessant is hierbij een wat langere inleiding:

Deze presentatie heeft alles te maken met bommenwerpers en jachtvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, maar uiteraard ook met radio en antennes. De presentatie begint met de radiobundels die de Duitse bommenwerpers geleidden naar de Britse doelen,

zoals Knickebein, Xen Y Gerät en wat de Britten er tegenin konden brengen.

In de luchtslag om Engeland moeten de Britten met de weinige jagers die ze bezitten de Duitse overmacht het hoofd bieden. De Britse Chain Home radar is daarbij heel belangrijk. Er wordt ook getoond hoe de Chain Home zenders en ontvangers werkten en de manier waarop hoogte, richting en afstand van de vijandelijke vliegtuigen werden berekend. Niet veel later beginnen de Britten met het bombarderen van Duitsland. De Britse bommenwerpers lijden veel verliezen door de Duitse Kammhuberlinie (of “Himmelbett”) met de Duitse radarsystemen Freya, Würzburg en de Duitse nachtjagers, die met Lichtenstein radar waren uitgerust.

De Britse piloten moesten hun doelen zien te vinden in het pikkedonker en bij bewolking. Er komen drie oplossingen: “Gee”, “Oboeen de H2S radar. Deze laatste radar werkte met een magnetron, waarvan de werking ook de revue passeert. De Britten wilden meer weten over de Duitse systemen en voerden de spectaculaire “Raid on Brunevaluit. Reacties op elkaars ontwikkelingen leiden tot de eerste elektronische oorlogsvoering in de geschiedenis. Er is een belangrijke link tussen de Philipsfabrieken en de Britse radar. Op zichzelf al een spannend stukje geschiedenis. Eventueel kan als afsluiting het Eureka/Rebecca baken kort besproken worden. Dit systeem maakte precisie droppings mogelijk, zoals tijdens de operatie Market Garden in 1944. De presentatie is van veel beeldmateriaal voorzien.

De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan (of een vertegenwoordiger) zal er weer zijn om ons te voorzien van de natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, heeft even andere dingen aan zijn hoofd dus zorgt Sietse (PA4XA) voor de QSL koffer. En goed nieuws op dat gebied, alles lijkt nu geregeld met Zaanstad en er is een koffer vol QSL kaarten. Wie maakt ons los?

3. Vooraankondiging april bijeenkomst Omstreeks 11 maart ontvangen de afdelingen de z.g. Beschrijvingsbrief voor de VR van 22 April 2017. Deze brief omvat alle zaken die tijdens de VR ( Verenigingsraad) ter sprake komen. Daarin dus ook de ingediende voorstellen. Als afdeling kunnen wij daarover stemmen, bijv. tijdens de bijeenkomst van 6 april a.s. Komt goed uit omdat we dan geen lezing hebben.

Nu krijg ik, als secretaris die Beschrijvingsbrief aangeleverd en indien er leden zijn die deze brief ook willen hebben dan kunnen die via mail even contact opnemen met mij. (pa0sjm@veron.nl) Ik zal die dan per mail in een bijlage naar U sturen. Onze afdeling wordt vertegenwoordigd door Bert, pa5bm en Gerard, pe1oud. Zie voor info de Electron van maart pag. 107. Stef, pa0sjm

4. CW examen in Belgïe

5. Eraan/eraf

Gratis wegens overcompleet ( dubbel besteld ), wel verzendkosten of afhalen op verenigingsavond: Inhoud Electron op CD van 2014

Gerard, PE1OUD

6. Vlooienmarkt Tytsjerk 2017

VERON afdeling A14 FrieslandNoord organiseert voor de 32e keer: Radiovlooienmarkt Tytsjerk op zaterdag 1 april 2017.

Wat kun je wederom verwachten: Onderdelen en apparatuur van laagfrequent tot hoogfrequent; antennes en antennemateriaal, coax, elektronica onderdelen, dongels, bouwpakketten, surplus, nieuw old stock (NOS), zelfbouw, boeken en tijdschriften, enz. Zakken met een assortiment mooie hoogwaardige elektronica onderdelen weer verkrijgbaar bij de A14 afdelingsstand. Verder: het Service Bureau (eventueel spullen van tevoren bestellen bij servicebureau A14), verkoop/inbrengstand. Op de 1e verdieping wordt een zelfbouw tentoonstelling gehouden. Wil je hieraan meedoen? Laat het op tijd weten aan de organisatie. Iets te verkopen? Denk aan de inbrengstand en neem eventueel contact op met het A14 bestuur om dit te regelen (10% opbrengst is voor de organisatie). En natuurlijk wordt het weer gezellig, net zoals de voorgaande jaren. Tref elkaar weer en praat weer eens bij. Er is genoeg te beleven op het brede gebied van het radio amateurisme, dus kom, kijk en beleef. Informatie betreffende tafels: neem contact op met Tom, PA2IP via pi4lwd@amsat.org of kijk op www.pi4lwd.nl. De zaal is open om 9.00 uur en om 14.30 uur is alles weer opgeruimd. Kom s morgens op tijd want op=op en weg=weg! Consumpties verkrijgbaar voor gewone prijzen. => De toegang is zoals altijd GRATIS. <=

Halverwege LeeuwardenHardegarijp slaat men af richting Tytsjerk. Het dorpshuis ‘Yn e Mande’, Noarderein 1, is te vinden na 300 meter aan de linker kant. Ruime parkeergelegenheid (ook gratis) tegenover en naast het dorpshuis.

Graag tot ziens in Tytsjerk op zaterdag 1 april 2017. Radiovlooienmarkt Tytsjerk: Zeker niet de grootste, wel de gezelligste!

7. Leuke lezing in Zaandam

Beste OM,/(X)YL,

Bij deze wil ik u van harte uitnodigen op de verenigingsavond van de VERON Zaanstreek op 8 maart a.s. waar Jan Klos PD0SAO ons met vele lichtbeelden een indruk zal geven van zijn antennemast project, zijn amateurstation, de Radiobeurs in Duitsland, de afdeling A46 en meer. Tot ziens op de verenigingsavond in maart!

De verenigingsavond is in "Kluphois De HAM", Noordsterweg 4, 1521 JS in Wormerveer (tel. 0756286479). Tegenover de ingang van zwembad de Watering.

Het Bestuur

8. Lord said (overgenomen uit Hellemonster, via PD2YL)

Een mooi verhaal vanaf de website van Hellemonster. Ik hoop dat ze het goed vinden? Op aangeven van Carla (PD2YL) heb ik deze pagima bekeken er staan hele leuke artikelen op. Ik zal af en toe eens een artikel in PDF bij de nieuwsbrief voegen.

Carla, dank voor de tip!

9. Slotwoord

Een nieuwsbrief met een hoop informatie over komende activiteiten in den lande. Altijd leuk en leerzaam. Zeker de lezing in Zaandam lijkt mij leuk (Stef?).

Maar maandag eerst alles over Radar en het gebruik ervan in de oorlog. Een lezing die de algemene kennis zeker zal verbeteren.

Best 73's,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56