VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Juni 2017 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 12 juni 2017 (Bestuur)
  3. Zo zie je nog eens wat (PE1FWM)
  4. Niet geschoten is altijd mis (PA3GKX)
  5. Erwin, PA3BLS, krijgt een gouden spelt (PA4XA)
  6. RABO fietstocht 10 juni a.s. !!! (Bestuur)
  7. Even voorstellen, de nieuwe voorzitter van de EMC Commissie (HB, Veron)
  8. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van dit seizoen. In juli en augustus komen er geen nieuwsbrieven uit ivm de vakantietijd. In het eerste weekend van september ligt de eerste nieuwsbrief van het seizoen 2017/2018 weer in de mailbox. Het is weer hard gegaan, dit seizoen. Zo zaten we nog in een boterzachte winter en nu staat het zonnetje weer aan de hemel en is het ruim boven de 20 graden. Niet verkeerd natuurlijk, maar de tijd vliegt.

We zitten aan het begin van het sporadische Eseizoen, de eerste Eskip verbindingen op 6, 4 en 2 zijn gemaakt. Hoe de zonnevlekken cyclus ook is, Eskip is er ieder jaar weer. Altijd weer iets om naar uit te kijken, als de condities op de HFbanden te wensen over laten. Tegenwoordig heeft praktisch ieder HFset wel 6 meter aan boord. Met een simpele verticale antenne of mooier bv. een HB9CV zijn prachtige verbindingen te maken. Echt de moeite waard om in te investeren.

Als je nu vragen hebt over iets, kom er dan mee. In dat kader wil ik eens beginnen met een vragen rubriek. Heeft u een vraag en/of een probleem, stuur ze me. Ik zorg dat er antwoord komt, er zijn voldoende leden van deze afdeling die voldoende kennis aan boord hebben. Op die manier blijft een vraag/probleem niet hangen tussen een vragenstellen en een antwoordgever, we hebben er dan allemaal plezier van. En denk er dan aan: er bestaan geen domme vragen! Dit wordt een nieuwe rubriek voor het seizoen 2017/2018. Laat ze maar komen.

2. Maandag 12 juni 2017 Op maandag 12 juni is er een lezing uit eigen stal! Gert, PA3AAV, neemt ons mee in zijn zelfbouw project van een HF eindtrap. Gert kennende heeft hij ons veel te vertellen en te laten zien. Een absolute aanrader voor de zelfbouwers onder ons! De bijeenkomst is

zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan (of een vertegenwoordiger) zal er weer zijn om ons te voorzien van de natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, zorgt natuurlijk weer voor de QSL koffer.

3. Zo zie je nog eens wat!

Naast onze gezamenlijke hobby heb ik nog een tweede n.l. muziek. En heel af en toe heb ik nog wel eens een optreden. Zo kon het gebeuren dat ik 22 april een dingetje had in Assen. Na wat gezoek vonden we De Witte Bal waar we zouden optreden. Tijdens het uitladen van de instrumenten keek ik terloops om de hoek een zijstraatje in en zie dit!

Op de Brink in het centrum van Assen stond een 25 mtr hoge verplaatsbare mast met daarop een FB 33 3 element HF beam (met een iets scheve dipool hi) en een X200 voor 2m en 70 cm. Wat een geweldig gezicht, daar moest ik dus op af! Het bleken leden te zijn van Radio Club Assen. Het doel was mensen kennis te laten maken met onze “fascinerendehobby, het was de tweede dag dat ze daar stonden. Het station werd bemand door Gerard PD2VW en Michel PC9C. Michel haalde zijn full licence in 1998 op de Filippijnen en haalde het Nederlandse Novice examen in 2013, werd PD9D en in 2014 werd het de call PC9C.

Op de foto Gerard PD2VW links en Michel PC9C rechts.

Even wat cijfertjes over de mast:

Masthoogte: 8,52545 meter Totaal gewicht: 4000 kilo Maximale windsnelheid: 130 km/u Maximale topbelasting: 150 kilo Kleur: Groen (Duitse leger) Opbouwtijd exclusief antennes: ca 30 min.

Zie ook de webpagina van RCA voor meer info en de tekeningen van de mast:

http://www.radioclubassen.nl/mast.html

In het bovenste mastdeel zitten nog 3 uitschuifbare buizen waarmee de 45 mtr gehaald wordt. Op de Brink waren die niet uitgeschoven in verband met de harde wind. Enhij is te huur, echt! Maar..., in hun woorden: De mast wordt niet verhuurd t.b.v. illegale praktijken zoals onbemande Radiostations enz. enz. Zo zie je nog eens wat!

73’s EvertJan de PE1FWM.

4. Niet geschoten is altijd mis (noodkreet)

Peter/PA0PJE en Ger/PA3GKX zijn op zoek naar een lege kast van een Murphy B40 of B41 voor de tentoonstelling op het Fort bij Edam. Wie heeft zoiets nog liggen en wil hier vanwege ruimtegebrek af? Reacties gaarne naar Ger via email info@fortbijedam.nl of tel 0204821029.

Ger, PA3GKX

5. Erwin, PA3BLS, krijgt gouden Veron speld

Hij wist van niets, maar Jolanda zijn vrouw wist van iets. Erwin kreeg op 1 mei j.l. tijdens de verenigingsavond een gouden speld van de Veron opgespeld door de vicevoorzitter van de Veron, Guido van den Berg (PA0GMM). Na enkele decennia QSLmanager te zijn voor onze afdeling, had het bestuur besloten om dat te waarderen. Gelukkig nam het HB van de Veron deze voordracht over en zo zat hij daar niets vermoedend te wachten op de lezing van de avond. Totdat zijn Jolanda, samen met Cora en Janny (XYL's Sietse en André) de zaal in kwamen lopen. O jé nattigheid, dat was wat hij voelde. Maar er was geen ontkomen aan, met een mooi verhaal van Guido over de RZAM praktijken van Erwin werd zijn gouden speld een feit. Erwin, hij is verdient! In ieder geval gratis naar de dag van de amateur, hi.

Sietse (PA4XA)

6. RABO fietstocht (herhaling bericht!)

Oproep aan onze meer of minder sportieve leden! Deze oproep geldt ook voor familieleden, aanhang vrienden en kennissen! In totaal zoeken we liefst 10 deelnemers voor:

Fietsen voor de clubkas!

Kan de clubkas van uw vereniging een extraatje gebruiken?

Doe dan mee met de Rabo FietsSponsortocht. Op zaterdag 10 juni 2017 organiseert

Rabobank Waterland en Omstreken samen met Toerclub en Wielervereniging

Volendam een grote fietstocht door onze prachtige omgeving.

Er zijn drie routes, van zo’n 35 km lang, met diverse stempelposten en de mogelijkheid

om tussenstops te maken. Starten kan in Purmerend, Westbeemster, De Rijp, Ilpendam,

Oosthuizen en Edam. Verenigingen en stichtingen die klant zijn van Rabobank Waterland

en Omstreken kunnen zich inschrijven. Voor maximaal tien leden ontvangt de vereniging

€25,per persoon. Met tien fietsende leden kan de club zo maximaal €250,bij elkaar

fietsen voor de clubkas.

Wij willen als groep rond 10 uur vertrekken vanuit Purmerend bij het hoofdkantoor van de Rabobank en verwachten uiterlijk 1 uur daar terug te zijn zodat er geen beslag ligt op de hele dag. Meld je aan bij één van de bestuursleden, liefst bij Pim, PA5PEX die zal zorgen voor de registratie. Vorig jaar waren we helaas maar met 6 deelnemers, maar het was een heel geslaagd gebeuren en we hebben zeer gezellig rondgefietst door de mooie omgeving hier. Ook deelnemers die met ondersteuning fietsen mogen zich melden!

Het bestuur.

7. Even voorstellen, de nieuwe voorzitter van de EMCcommissie

Na een nieuwe voorzitter voor de PRCommissie, benoemde de Verenigingsraad afgelopen zaterdag ook een nieuwe voorzitter voor de EMCEMF Commissie, André Canrinus PA3FIS. Hij volgt daarmee Jan Janssen PAØJMG op. Wij stellen André aan je voor:

André is lid van de VERON sinds de jaren ’80. Hij werd besmet met het radiovirus toen hij als 13jarige, het eerste deel zocht van een elektronica project (SIBAT, Simpele Bijna Alles Tester). De plaatselijke boekhandel wist diegene die ook dit elektronicablad kocht. Eenmaal aangebeld, bleek hij inderdaad deel 1 te hebben. Daarna is hij André’s mentor geworden en kwam hij na die tijd daar heel vaak om printjes te etsen, leren solderen, etc. Hij was zendamateur en André is daarna luisteramateur geworden, NL6761. “Praten kan altijd nog, leer eerst maar eens goed luisteren, dat is veel belangrijker”, waren zijn wijze woorden. En dat deed André.

Met een QRPtransceiver begonnen In die tijd heeft André veel ontvangers zelf gebouwd en van zijn eerste verdiende centen een kortegolfradio gekocht (DX160 Realistic), die hij nog altijd heeft! Pas vele jaren later, getrouwd, verhuisd, andere werkgever, heeft hij de radiohobby weer opgepakt en uiteindelijk zijn Amachtiging gehaald. Veelvuldig heeft hij zelfbouwprojecten gedaan of transceivers (na)gebouwd. Op de kortegolf is hij met een QRPtransceiver (CHN80/40/20) begonnen. Zijn eerste verbinding (wel zeer moeizaam) werd gemaakt met een Nederlandssprekende zendamateur in Canada, met slechts 5 Watt!

Geschrokken van de QRM Na een poosje er tussenuit te zijn geweest (wat je om je heen vaker hoort: verhuizen, kinderen, drukke baan, etc.) heeft hij enkele jaren geleden weer eens de spullen aangezet. Enorm geschrokken van de QRM ben werd hij met de neus op de feiten gedrukt. Helaas zijn de HFbanden de oude niet meer. Graag wilde André daar zijn steentje aan bijdragen om dit in de toekomst te kunnen verbeteren voor luisteren zendamateurs. Hij werd lid van onze EMCEMF Commissie.

Zijn EMC werkervaring Van 1993 tot 1998 was hij Test Engineer bij Telefication. Daar voerde hij zelfstandig EMCmetingen uit aan en radiometingen aan telecommunicatieapparatuur, inclusief de bijhorende rapportage. Hij was Senior Test Engineer van 1998 tot 2009 bij D.A.R.E!! Consultancy. Dat hield in het testen en meten aan een ruime pluimage van apparatuur en installaties voor de EMCrichtlijn, laagspanningsrichtlijn, automotive richtlijn en de Radio en Telecommunicatie richtlijn. Het adviseren bij een EMCprobleem en het geven van cursussen op het gebied van EMC richtlijn, laagspanningsrichtlijn en automotive richtlijn. Ook was hij spreker op nationale beurzen en op EMCbijeenkomsten. André is nu zelfstandig ondernemer. In 2009 richtte hij Canrinus Consultancy op. Een onderneming die geheel onafhankelijkbedrijven in Nederland en daarbuiten adviseert op gebied van EMC en elektrische veiligheid (LvD). Van print layout tot complete installaties. Maar ook storingsoplossingen indien een product bij de officiële instanties wordt afgekeurd, behoort tot de mogelijkheid. Ook heeft hij een eigen precompliance testlab opgebouwd waar zijn klanten ook graag en veel gebruik van maken. Verder geeft André regelmatig trainingen over EMC en LvD.

Zoals je kunt lezen is André zéér deskundig er ervaren op EMCgebied. De VERON is dan ook erg verheugd dat hij de taak van voorzitter van de EMCcommissie op zich heeft genomen. Zeker in een tijd waarin storingen op amateurbanden een steeds grotere bedreiging voor onze radiohobby is.

Bron: VERON Website

8. Slotwoord

Een beetje vroeger dan normaal, de nieuwsbrief een weekend eerder. Maar de RABO fietstocht en onze clubkas verdienen wat extra (herhaalde) aandacht. Het is toch weer een mooi gevulde nieuwsbrief geworden met een leuk artikel,een oproep en een lezing uit onze eigen afdeling. Top, zo moet dat. Ik hoop dat we deze trend na de zomer kunnen voortzetten. Voor de vragen rubriek kun je nu al vragen insturen (behalve als je het antwoord meteen nodig hebt natuurlijk), maar dan gaan we in september van start met hopelijk een leerzame rubriek.

Ik wens iedereen een hele fijne vakantie periode toe, vergeet Eskip om de hogere banden niet en blijf genieten van onze mooie hobby. O ja, voordat ik het vergeet. Mooi weer, antenne onderhoudtijd!!

Best 73's en tot september,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56