VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. September 2017 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

 1. Voorwoord (PA4XA)

 2. Maandag 4 september 2017 (Bestuur)

 3. Dag voor de radioamateur (PA0SJM)

 4. De knuppel in het Waterlandhok (PA0SJM)

 5. Software voor Signaalidentificatie (PA0SJM)

 6. Eraan Eraf

 7. Een mooie 100 watt dummyload (PA0SJM)

 8. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Het is weer zover. Het seizoen 2017/2018 gaat weer beginnen. A.s. maandag zijn we voor het eerste van de zomer weer bij elkaar. Nou ja, zomer? Het was me weer wat met dat weer. Als ik goed geteld heb, hebben we twee zomerse dagen gehad deze zomer. Nu zijn we wel wat gewend hier in Nederland, maar dat is toch echt ongehoord. Ik vraag me af waar de help/klachtendesk zit van het weer. Alles en iedereen is digitaal te bereiken vandaag de dag dus ook het weer moet een frontoffice hebben. Dat is een open deur, want fronten hebben ze zat daar, daar gaat mijn klacht nu juist over.

Maar goed, wat is er nog meer nieuw? Het enige dat mij is bijgebleven is weer een nieuwe versie van de geniale Joe Taylor (K1JT), WSJTX. Hier zit de mode FT8 in en die schijnt, ik heb hem nog niet geprobeerd, geweldig te zijn. Niet alleen voor VHF en hoger, maar ook voor de korte golf banden en juist voor 50 en 70 Megahertz. Kan iemand daar niet eens een lezing over komen geven. Van de installatie tot en met het gebruik. Wie o wie?

Op het persoonlijke hobbyfront is het erg onrustig. Er stapelen zich allerlei problemen op. Naast PLC die stoort op 6 meter (wie heeft daar ook last van?), de nog steeds onvindbare kraakstoring op 6m, heeft mijn nieuwe buurman nu ook zonnepanelen onder mijn antennes gelegd. Ik vraag me af waar ik dat allemaal aan verdiend heb? Gelukkig lijkt de storing van die installatie mee te vallen en kan ik nog enigzins gebruikmaken van de KG banden, maar juist 6 meter lijkt onder een enorme ruisverhoging te lijden. Het is gelukkig maar een relatief kleine hoek in mijn antennerichting, maar toch. Daarnaast doet opeens mijn DXcluster in Logger32 het niet meer? K4UGA reageert niet meer? Dit is de enige Telnetclusterlink in Logger32, andere links lijken ook niet te werken? Ook heb ik opeens problemen met het schakelen van mijn 6m eindtrapje, hij blijft hangen. Hoe kan dat nu opeens weer? En zojuist doet mijn externe HD voor backups niets meer? What the F...ck, spant iedereen nu tegen mij samen? Rustig blijven, diep ademhalen. Meestal komt het weer goed, dus laten we er vanuit gaan dat dat ook hier gaat lukken.

Als jullie dus a.s. maandag een mannetje volledig gestrest rond zien lopen, ben ik dat. Tips en tricks om al deze problemen op te lossen zijn dan van harte welkom.

2. Maandag 4 september 2017

Op maandag 4 september is er een lezing van Aris, PA3AQU. Hij heeft ons al vaker ademloos laten luisteren en dat zal nu ook weer het geval zijn. Dit keer staat het gebruik van zenders en ontvangers tijdens de 2e wereldoorlog op het programma. Een aansprekend onderwerp want daar is het natuurlijk eigenlijk allemaal begonnen, met de razendsnelle ontwikkeling van radiotechnieken. Zendamateurs hebben daar na de 2e wereldoorlog volop van geprofiteerd en zelfs nu zijn de apparaten uit deze tijd nog gewild en aanwezig op onze hedendaagse radiobeurzen. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan

(of een vertegenwoordiger) zal er weer zijn om ons te voorzien van de natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, zorgt natuurlijk weer voor de QSL koffer, waar deze keer in ieder geval weer nieuwe kaarten in zitten.

3. Dag van de radioamateur

Ook nu wordt U weer in de gelegenheid gesteld om de entreebewijzen vooraf te bestellen voor deze dag op 4 november 2017. Alleen voor de leden van de Veron. Dat kunt U doen door u aan te melden bij de secretaris en dan het bedrag van 7 € over te maken op NL44INGB0001443655 t.n.v. S.J.Macrander, Edam. Dus 1 € korting. Mail me dan ook even zodat ik Uw opgave kan noteren. (pa0sjm@veron.nl) Er moeten minimaal 4 leden zijn die hiervan gebruik willen maken, dit is het minimale bestel aantal. Voordeel is dat U dan 1 € minder betaalt en niet in de rij bij de kassa hoeft te staan. Het door mij over te maken bedrag moet vóór 1 okt. bij de organisatie binnen zijn.

Stef, pa0sjm Secretaris A56

4. De “Knuppel in het Waterlandhok ”

Jawel, zo voel ik dat aan. De knuppel, hi. Langere tijd ben ik aan het dubben geweest: zal ik het doen of toch maar weer wachten … nee , ik waag het erop. Ik plaats een oproep!

Waar gaat het om: ik wil mijn functie als secretaris van A56Waterland graag overdragen aan een opvolger. Misschien kan men zich herinneren dat ik me een paar jaren geleden heb aangemeld om secretaris te zijn voor onze afdeling omdat voor deze bestuursfunctie zich niemand beschikbaar wilde of durfde te stellen en … dat zou dan leiden tot het einde van onze mooie afdeling in Purmerend. Bij het aanvaarden van de secretarisfunctie had ik uitdrukkelijk gesteld dat ik dat wilde doen voor enkele jaren en beste radiovrienden … ik vind dat het nu wel mooi is geweest. Nu moet ik wel toegeven dat het eigenlijk best wel leuk is geweest om te doen … dus wat zeur ik dan! Nou .. eigenlijk zou eens iemand van wat jongere leeftijd, met frisse ideeën en andere inzichten onze nieuwe secretaris moeten worden. Mijn leeftijd (77) en enkele andere privé redenen nopen me om deze beslissing te nemen. Dus hierbij gooi ik de knuppel in het zo bekende hoenderhok en vraag iemand uit ons grote ledenbestand om het van mij over te nemen. Natuurlijk zal ik alle hulp bieden bij het inwerken en alle bescheiden overdragen. Beetje handig met de pc en dat is toch tegenwoordig iedereen en ik denk ook dat Word geen problemen geeft. Wie wil deze uitnodiging aanvaarden en enkele uren per week besteden aan deze mooie functie? Natuurlijk hoeft dat niet meteen van vandaag op morgen maar wel graag in het nieuwe jaar. In elk geval zal ik hulp bieden bij de zaken voor bijv. de komende ALV in 2018. En natuurlijk ook bij evt. andere problemen. Wie, o wie wil hier eens over denken? Bij deze … ik heb gezegd!

Stef pa0sjm secr. A56 Waterland

5. Software voor Signaalidentificatie

In het blad Funk, te vinden in onze leesmap, trof ik een leuk programma. Het draagt de naam Artemis en met dit programma kun je allerlei radiogeluiden hoorbaar maken en daarbij de gewenste informatie vinden over wat voor soort signaal dat is. Men begint met het downloaden (als freeware) van de Sigidwiki site:

www.sigidwiki.com/wiki/Signal_Identification_Guide

Het bestand uitpakken en opslaan waar men wil, zo heb ik het op een stick gezet. Er is ongeveer 73 MB mee gemoeid. Na het opstarten ziet men het volgende hoofdscherm :

Eerst moet de Databank worden geladen … eerste keer gebruik klikken op Update Dat duurt enige tijd (60 MB)en dan zien we links de uitgebreide kolom met allerlei modes. Nu klikt men bijv. op Olivia … en dan zien we rechts in het scherm de waterval met het signaal. Boven in het scherm zien we 3 knoppen waarvan de linkse (pijl nr rechts) wordt gebruikt om het geluid “af te splelen”. Dan gaat de waterval ook lopen en het midden van het scherm geeft meer informatie over het signaal. Onderin het scherm ziet U op welke banden dit kan worden gehoord.

In dit deel van het scherm kan men zelf een indeling geven, zo vinkte ik daar HAM aan. Erg handig. En dat kan men dan doen voor andere soorten uitzendingen. Als we later weer eens het programma starten kan men de lijst van signalen weer oproepen door de klikken op Load DB . (databank) In het hoofdscherm ziet u ook nog informatie over de gebruikte frequenties, mogelijke bandbreedtes , de mode en soort modulatie. Dus .. links naast de waterval. Er kan ook nog worden gewerkt met een filter.. om de databank wat nauwkeuriger te laten zoeken … zoals frequentie, bandbreedte, categorie, mode, modulatie en locatie. Hiermee kan men het zoeken verfijnen.

Wat ik eerst dacht, dat men een signaal uit de ether direct met dit programma zou kunnen beluisteren is dus niet zo, het is alleen maar een voorbeelden programma. Maar wel leuk!

Hier zien we de z.g. Sonogrammen en Geluidsvoorbeelden via Internet van de Sigidwiki site. Hier bijv. zien we 5 standaard modi van Olivia. Misschien ook wel interessant om daar eens te kijken. Verdere functies kan men vinden via de knop: Sigidwiki boven in het hoofdscherm. U kunt daar bijv. Rx/TxConditions kiezen met 3 functies: Now, Forecast en Detail. De knop AddOns geeft een keuzeknop GFD. Daar kan men direct bijv. een Frequentie ingeven of een roepteken. (call ?) Hierna opent een invoervenster waarin men een call of freq. kan invoeren. Zie hieronder: Alhoewel we hiervan niet zoveel mogen verwachten .. zo gaf de frewquentie 15,0 MHz geen resultaat ! Zelf heb ik nog lang niet alles begrepen en geprobeerd maar het is wel leuk om een en ander uit te proberen. Mocht U het hele artikel willen doornemen dan verwijs ik naar Funk Amateur nr. 6, 2017, pagina’s 522 en 523. Nu heb ik in elk geval de bron van het artikel vermeld. Natuurlijk kan ik U dat ook toesturen, gesteld dat U een beetje kunt vertalen uit Duits.

73 Stef pa0sjm

6. Eraan Eraf

6.1 Wegens beëindiging hobby bied ik, Frans PE2FV,te koop aan:

Mob. 2 m/70 cm set Yaesu FT2700RH. incl.mic. vraagprijs 150,00 €

Portofoon 70 cm Yaesu FT73R met acculader vraagprijs 25 €

 • Zelfbouw Frequentiemeter . Freq. offset mogelijk. Nette kast. 35,00 €

 • Mooie seinsleutel Junker, met afdekkap en grondplaat. 25,00 €

 • Antenne omschakelaar, 2 standen 10,00 € .

 • Rondstraler 2/70 en scannerantenne met mastje … gratis bij aankoop van één set.

 • Eigenbouw Voeding , 12/24 Volt regelbaar. Stroom . 5 A. 25,00 €

Frans, pe2fv visserfa@gmail.com (+31 626426134)

6.2 Gezocht: draaischakelaar

Wie heeft nog ergens een meerstanden draaischakelaar liggen en wil die aan mij kwijt? Ik zoek een één deks 20 standen schakelaar voor in een antennetuner. Mijn huidige schakelaar vertoont contactkuren. Het aantal standen (20) is niet kritisch , mag ook iets meer zijn. Kijkt U eens in de junk box of onderdelen voorraad, graag ter overname. Stef (pa0sjm@veron.nl)

7. Mooie 100 W. dummy load

In het blad Wireless van maart 2017 kwam ik dit interessante artikel tegen over een speciale weerstand, te gebruiken in een zelfbouw dummyload. Tot enkele GHz bruikbaar. Hierbij gaat het om een microwave power weerstand van 50 ohm, bruikbaar tot 100 W. Type aanduiding : RFP1109.

Deze weerstand wordt via eBay veel aangeboden, per stuk iets meer dan 1 pond. Zelfs wordt er al een set van 4 stuks aangeboden voor 5 Engelse ponden. Wel is gebleken dat het kleine lipje (boven de letters RFP) nogal teer is, de base met de 2 gaten is de ene kant van de weerstand terwijl het lipje de andere aansluiting is. Want de auteur van het artikel heeft ook een dummy gemaakt met 4 weerstanden … dus 2 in serie, parallel aan 2 in serie, zoals op afbeelding hieronder.

Dit is dan voor een dummy van 400 W. Links en rechts de weerstanden in serie. Dus 2 x 100 ohm en deze staan dan parallel. Nu is er wel een minder goed frequentiebereik. Maar eigenlijk is de 100 W. uitvoering met één weerstand vaak voldoende , zie een voorbeeld van de constructie op een koelplaat.

twee uitvoeringen van de 100 W uitvoering.

Hoe lang de dummy op vol vermogen mag worden opgestookt is niet helemaal duidelijk, de massa van de koelplaat zal dat bepalen. ( bron: Wireless Maart 2017 door MM0GWO, pagina’s 23,24 en 25 )

73 , Stef pa0sjm

8. Slotwoord

Het is deze keer een nieuwsbrief geworden die voor 90% is geschreven door Stef, PA0SJM. Ik heb van Stef zelfs nog een artikel over een knutselproject liggen die ik volgende maand kan plaatsen. Waarvoor mijn grote dank!

Tijdens het maken van deze nieuwsbrief is het me gelukt om mijn DXcluster in Logger32 weer aan de praat te krijgen, dat is weer een zorg minder. Maar nu de rest nog, oef.

Ik heb als bijlage nog een uitnodiging voor een radiobeurs in Oktober bijgevoegd. Voor de liefhebbers.

Best 73's en tot maandag,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56