VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Oktober 2017 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 2 Oktober 2017 (Bestuur)
  3. Knutselproject uit A43 (PA0SJM)
  4. DXpedities in één oogopslag (Hunsotron spet. 2017)
  5. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Op de afgelopen HFdag was er een lezing over de komende expeditie naar Bouvet Island, 3Y0Z. Die moet ergens begin 2018 actief worden en één van de expeditieleden is Michael PA5M. Deze expeditie gaat ongeveer 750.000 dollar kosten, ja u leest het goed

750.000 dollar. Iedere teamlid moet, om überhaupt mee te mogen, 25000 dollar bijdragen (incl. zijn eigen reiskosten). En waar ga je dan naar toe voor dat geld, een volledig verlaten rots in een ijskoude poolzee met heel veel sneeuw en ijs en voortdurend veel wind en regen. Geen strand met prettig geklede dames te bekennen, geen leuk barretje waar je nog even een drankje kan doen na een vermoeiende vakantiedag, geen luxe matras en inloopdouche om het vuil van die dag er af te spoelen en de vermoeidheid lekker uit te slapen. Wat hebben ze wel, een militaristisch opgesteld rooster, een stretcher die je moet delen met andere leden, een gat in de grond met een zeiltje er om heen als toilet, survival maaltijden en drie artsen omdat de risico's op allerlei geestelijke en lichamelijke problemen toch wel groot zijn.

Maar toch gaan deze zendamateur kanjers met veel plezier en vol goede moed. Ik vraag me af of er een hobby is waar een kleine groep zoveel investeert (op allerlei gebied) om een grote groep een vinkje in een logprogramma of een award aanvraag formulier te laten plaatsen. Dit is voor mij het ultieme zendamateurisme en we moeten heel trots zijn op deze groep daredevils en daarnaast apetrots zijn op het feit dat wij ook onderdeel uit maken van die wereld. Laten we die trotsheid omzetten in amateurwaardig gedrag op de amateurbanden, want die is soms helaas ver te zoeken. Ik zeg niet dat dat bij ons aan de orde is, maar ieder van ons kan daar toch iets aan bijdragen. Tot zover postbus 51.

Ik vraag me overigens af of deze kanjers het vinkje bij 3Y0 Bouvet ook in hun eigen logboek mogen zetten, anders moeten ze waarschijnlijk ook nog eens 10 jaar of meer wachten voordat ze zelf een kans hebben om een verbinding te maken met 'the most remote island in the world'. Kijk eens op hun site, https://www.bouvetdx.org, het is de moeite waard en misschien kan je de button 'DONATE' aan klikken want ze verdienen onze steun.

2. Maandag 2 oktober 2017

Op maandag 4 september is er geen lezing. Dit keer weer eens een ouderwetse onderlinge QSP party, met in de loop van de avond nog een DVD. Ik weet niet waarvan, maar ik vermoed een DXpeditie. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het

clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan (of een vertegenwoordiger) zal er weer zijn om ons te voorzien van de natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, zorgt natuurlijk weer voor de QSL koffer, waar deze keer in ieder geval weer nieuwe kaarten in zitten.

3. Knutselproject A43

Ik kreeg van Stef (PA0SJM) een email met de tekst:

"Dit kreeg ik binnen van Mans, pa0mbj. Gaat over een leuk knutselproject van de afdeling A43.Het is een soort storingsonderdrukker en zou evt. als afdeling kunnen worden gemaakt. In overleg met Nico kwamen we op het idee om een melding te doen in de Nieuwsbrief. Men kan ook op eigen gezag bestellen. Misschien bij meerdere aantallen handig. Om het geld hoeft men het niet te laten ... ! Op de website van de afdeling Wageningen ( www.A43.veron.nl) staat een uitgebreide beschrijving van het project. Compleet met foto's , printontwerp (print kan apart besteld worden) en schema's."

De basis voor deze mail was de mail van Mans:

"Ik mail je even vanwege een mogelijke interessante ontwikkeling hier in onze afdeling. We hebben nl. een knutselproject georganiseerd waarin we een XPhase 2 storingsonderdrukker schakeling hebben gebouwd. Dat apparaatje zet je tussen TRX en antenne en is in staat om lokale QRM vergaand te elimineren. Dat is een succes geworden (20 deelnemers hier) en inmiddels hebben al meer afdelingen interesse getoond. Voor die schakeling hebben we een professionele print ontworpen en daar een aantal van laten produceren. Dubbelzijdig, doorgemetalliseerde gaten en opdruk. Inmiddels is er ook een lezing over beschikbaar. We willen binnenkort een tweede batch printen bestellen bij de printboer maar daarvoor is een minimum aantal nodig om de prijs netjes te houden. Misschien is er in A56 land ook belangstelling? En eventueel kan de lezing ook bij jullie worden gehouden. Kijk voor meer info even op onze website: A43.veron.nl. Daar staat een uitgebreide beschrijving op van het printje en de werking daarvan. Mocht er van jullie kant belangstelling zijn dan horen we dat graag en kunnen we met het bestellen van een nieuwe set printen daar rekening mee houden. Om een indruk te geven van de kosten: het kale printje kost 9 euro en desgewenst een set onderdelen voor de print inclusief passende potmeters 20 euro. Zelf nog voor een kastje en connectors zorgen."

De volgende foto's/afbeeldingen waren bijgevoegd:

4. DXpedities in één oogopslag

Het is vaak lastig om uit te zoeken welke DXpedities er lopen op het moment dat u in de shack zit. DXnews.com heeft een handige site met een tabel waarop u in één oogopslag kunt zien welke DXpedities er op een bepaalde dag of periode actief zijn. Kijk op: https://dxnews.com/calendar/2017/september/. Wanneer u op een callsign klikt, dan krijgt u bovendien verdere informatie over de betreffende DXpeditie.

5. Slotwoord

Het is deze keer een korte nieuwsbrief, dit als gevolg van tijdgebrek en kopijgebrek. Het is even niet anders.

Voor mij is de komende donkere dagen periode er één waarin ik mij nu eens echt druk ga maken om RTTY en FT8. Gelukkig hebben zich al twee fijne radiovrienden gemeld om mij daarbij door de eerste problemen, instellingen etc, heen te leiden. Het hebben van een doel voor een periode geeft richting aan de hobby en start een denkproces en vervolgens het lekker uitvinden alle mogelijkheden. Heb je een dergelijk doel voor de komende maanden nog niet dan zou kopij er één kunnen zijn, hi. Maar alle gekheid op een stokje, stel jezelf een doel, het maakt de hobby zoveel leuker.

Best 73's en tot maandag,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56