Veron, afdeling Waterland A56

VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. November 2017 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

Nieuwsbrief November 2017 1

Veron, afdeling Waterland A56

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 4 November 2017 (Bestuur)
  3. Paint vervanger (PA0SJM)
  4. Handig testapparaatje (PA0SJM)
  5. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Dit wordt de kortste en laatste (niet schrikken; qua tijd voor de bijeenkomst) nieuwsbrief ooit. Ik maak de nieuwsbrief altijd op vrijdag of zaterdag voor de bijeenkomst, maar door een samenloop van allerlei factoren is dat er niet van gekomen. Ik moet het dus nu, zondagavond omstreeks 17.30 uur nog even doen. Ik geef daarom alleen de informatie voor morgen weer en de kant en klare copij die ik heb liggen. Dus weinig leesplezier deze keer, het is meer een mededeling.

2. Maandag 4 november 2017

Op maandag 4 november is er een lezing van PB2T over communicatie in de scheepvaart. Nu hebben we een hoop Marac leden en dus maritieme liefhebbers, dus ik vermoed dat dit wel een fijne en interessante lezing is voor veel van onze leden. Maar ook als je geen maritieme achtergrond hebt is dit interessant, want een varende shack heeft zo z'n uitdagingen. Komen dus. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van

de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan (of een vertegenwoordiger) zal er weer zijn om ons te voorzien van de natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, is op vakantie maar heeft er wel voor gezorgd dat de koffer en met een enkele nieuwe kaarten is. De QSL manager lijkt deze keer op mij.

3. Paint vervanger

Gebruikers van Windows 10 hebben ervaren dat de nieuwe Paint heel anders van opzet is als daarvoor en misschien lastiger in het gebruik. Met de oude paint was het door de eenvoud van het gebruik een erg handig hulpmiddel. Nu kwam ik in een magazine van onze onvolprezen leesmap een artikeltje tegen waarin een vervanger van de Windows 10 Paint wordt voorgesteld. U kunt dit downloaden als volgt: ga naar https://www.dotpdn.com/files/paint.net.4.0.16.install.zip U kunt evt.ook de webpagina bezoeken : http://www.getpaint.net

Het programma laat zich eenvoudig uitpakken en met de ong. 7MB zal dat snel gaan. Geen probleem met 32 of 64 bit en geen reclames. Het is in Nederlandse taal. Het werken met paint.net is eigenlijk net zo eenvoudig als met de oude paint. Er zijn wel meer mogelijkheden op het gebied van coy/paste, kleurgebruik, bestandsformaten en filters. Prima programma en makkelijker te begrijpen dan bijv. Gimp en andere prog”s. ( Uit: PC Active, Editie 295 2017 ) Zelf vind ik het een aanrader, dus !

73 Stef pa0sjm

Nieuwsbrief November 2017 2

Veron, afdeling Waterland A56

4. Handig testapparaatje

In onze, niet genoeg geprezen, leesmap treffen we regelmatig het Duitse blad CQDL. En in nummer 9 van 2017 kwam ik een erg leuk bouwprojectje tegen. Dat gaat om een Kristallentester en tevens een HF Generator.

Uit het schemadeel welk ik hierbij toon ziet men dat er met enkele kristallen wordt gewerkt en de kwaliteit van het kristal wordt aangegeven door een led. Dus als de oscillator werkt gaat de led oplichten. De uitgang van de oscillator gaat via een buffertrap naar de uitgangsconnector en de output kan ook verzwakt worden afgenomen. Kiest men nu kristallen in de amateur banden dan kan men dit apparaatje ook als testgenerator gebruiken. Er is ook nog een schakelaarstand voor een extern kristal en men kan ook meer kristallen gebruiken. Simpel door de eenvoud, leuk om te maken en een handig test/meet apparaatje. Handig is het om 2 leds toe te passen waarvan één (rood) laat zien dat het toestelletje is ingeschakeld en een tweede led (geel) laat de activiteit van het kristal zien. Aan te bevelen is wel om een metalen behuizing te nemen. Als U het gehele artikel wilt dan kunt U de betreffende CQDL raadplegen of wil ik het wel per mail aan U sturen.

73 Stef pa0sjm

5. Slotwoord

Zoals gezegd kort maar krachtig. Gelukkig nog met twee informatieve artikeltjes van Stef.

Best 73's en tot maandag,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56

Nieuwsbrief November 2017 3