VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Januari 2018 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 8 januari 2018 (Bestuur)

  3. Een helical antenne voor in het veld (PA0SJM)

  4. Vlooienmarkt (PH4CK)

  5. Gaat dit over ons? (PA4XA)

  6. Rondes (Afdeling Friesland)

  7. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Na twee weekjes vakantie was het toch weer lastig op te starten. Naarmate je ouder wordt lijkt dat steeds meer moeite te kosten. Ook deze eerste nieuwsbrief van 2018 is weer even in slingeren. Wat gaan we doen, wat ga ik zeggen? In ieder geval beginnen we het jaar altijd goed met de nieuwjaarsreceptie. Gezellig druk en lekkere hapjes en drankjes, ik kijk er weer naar uit.

De DXwereld gonst van de spanning ivm de komende DXpeditie naar BouvetIsland. Vanaf 20 januari a.s. zal 3Y0Z actief zijn voor een periode van drie weken. Er gaat één Nederlander mee, Michael, PA5M. Doorgaans betekent dat dat hij soms in het Nederlands een luister frequentie zal noemen. Hierdoor hebben we dus soms even een voordeeltje. Door de lage zonnevlekken, zal het wel moeilijk worden en zijn de lage banden the place to be, maar 20 en 30 meter kunnen nog steeds voor verassende signalen zorgen. Dus ondanks de kou toch maar even aan de slag met een dipool in de juiste richting zou ik zeggen. Ik ben wel bang dat alleen CW en digimodes voor ons een kansje maken, phone ik betwijfel het. V.w.b. digimodes zijn ze ook actief in de nieuwe mode FT8 en dat is aan één kant een voordeel, maar de andere kant ook een uitdaging want O boy wat zal het druk zijn als heel veel zendamateurs ze alleen in FT8 horen. We gaan het zien en horen.

Voor de rest heb ik weinig te melden, twee weken vakantie zijn voorbij gevlogen en allerlei geplande activiteiten zijn niet gelukt of door gegaan omdat mijn baas toch de nodige aandacht vroeg. Mijn goede voornemen om FT8 werkend te krijgen op mijn IC7300 is dus ook niet gelukt en daar baal ik van want ik zie toch wel leuke verbindingen

b.v. op 6 meter met FT8, waar normaliter eigenlijk niets te doen is. Maar goed de spullen staan er, dus we vinden wel weer een ander moment. Ik heb op de laatste mooie dag van het jaar nog wel even in de mast eea nagekeken en wat roestig gekleurde bouten en moeren van wat 'hammerite' voorzien. Ik weet niet of dat geholpen heeft, maar de stevige storm van van de week hebben we weer overleefd. Hebben leden van de afdeling nog schade geleden? Zo ja, vertel ons het verhaal eens inclusief foto's. We hoeven geen ramp toeristen te worden, maar van elkaar leren kan nooit kwaad.

Maar eerst de nieuwjaarsreceptie, tot maandag.

2. Maandag 8 januari 2018

Op maandag 8 januari is onze knallende jaaropener, de nieuwjaarsreceptie. Zoals gewoonlijk hapjes en drankjes en onderling QSO. Ook vrouwen, kinderen en huisdieren zijn welkom. Een mooie gelegenheid om elkaar de wensen voor het nieuwe jaar te doen en activiteiten te opperen en te plannen. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het

clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan (of een vertegenwoordiger) zal er weer zijn om ons te voorzien van de uitgebreide natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, is er weer en heeft de QSLkoffer bij zich met een enkele nieuwe kaarten.

3. Een Helical antenne voor in het veld

In onze, niet genoeg geprezen, leesmap vond ik een erg leuk ontwerp van een Helical antenne. Heel interessant voor gebruik op de camping als de mooie tijden weer zijn aangebroken. Het artikel staat in de Rad Com van oktober 2017, pag’s 26, 27 en 28.

De lengte van de antenne is ongeveer 2 meter, dus mooi makkelijk mee te nemen. Voor de uitvoering voor 80 m. wordt uitgegaan van een PVC pijp van 70 mm diam. en daar worden de windingen op gelegd. Moet dus wel een stevige pijp zijn. Nu worden op de pijp de windingen gelegd volgens de tekening. Dat wordt gedaan met 26,8 meter geïsoleerd draad (getwiste kern, stranded) om te komen aan een halve golflengte. Beginnen op zo’n 30 cm vanaf de onderkant. Boven in de pijp komt een aluminium pijpje van 10 cm en 112 mm diam. Dit pijpje vormt de capacitieve load en wordt ongeveer 5 cm in de pijp geschoven en vastgezet met 2 zelf tappende schroefjes.

De antenne wordt gevoed via een 1:4 autotrafo (unun) om aan te passen aan de 50 ohm coax. Schematisch ziet de antenne er uit zoals bovenrechts . Boven in de pijp komt de

capacitieve load en die bestaat uit een aluminium pijpje van 10 cm lang en 12 mm diam. Dit wordt half in de pijp gestoken en vastgezet met 2 parkers. Er is ook een 20 m. uitvoering en die komt op een pijp van 2 m. met een diam. van 20,3 mm. Voor de capacitive load wordt bovenin een aluminium buisje met een diam. van 19 mm. gebruikt. Een enkele radiaal van ong. een kwart golflengte , ongeveer 5,3 m. gaf een flinke verbetering in de prestaties van de antenne. Een swr van 1,5 : 1 is haalbaar over de 20 m. band mits zorgvuldige afstemming met de cap. load. Ik heb geen verdere gegevens van de 20 m. en 40 m. uitvoering, schijnt in het april nummer van Radcom te hebben gestaan. Artikel van Robert Webster, WR8RW. Originele artikel stamt uit het ARRL handbook van 1976. Dat boek heb ik, maar word daar niet veel wijzer van! Misschien mail naar WR8RW? Of … misschien heeft Nico dit blad nog thuis.

73 Stef pa0sjm

4. Vlooienmarkt

Zaterdag 24 februari 2018 organiseert de afdeling Noord Oost Veluwe van de landelijke Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek (VERON) al weer voor de twee en twintigste maal haar Elektronica Vlooienmarkt.

Deze wordt gehouden in de meer dan 1000 vierkante meter grote sporthal van MFC Aperloo waar ruim 220 meter aan kramen opgesteld zal staan. Op deze gezellige Elektronica Vlooienmarkt worden nieuwe of gebruikte spullen aangeboden door standhouders uit Nederland, Duitsland en België Er is een groot aanbod van spullen die op de een of andere manier met elektronica te maken hebben. Voor de radio hobbyisten zijn er allerlei spullen te koop variërend van antennes, kabels, meetapparatuur en voedingen tot allerlei soorten transceivers, porto`s. En natuurlijk wordt de zelf bouwende elektronica hobbyist niet vergeten door het grote aanbod van losse onderdelen en (sloop)apparaten. Zo zijn er voor de computer liefhebbers computers, laptops, componenten en accessoires verkrijgbaar. Maar ook op het gebied van Arduino, raspberrypie,shield en accessoires is er voldoende te vinden en dat vaak voor zeer gunstige prijzen. Ook zullen er allerlei soorten led verlichting , led strips, zaklantaarns, telefoonladers, opbergsystemen, opbergkratten, gereedschap en vele andere zaken te koop aangeboden worden.

Dus mocht u op zoek zijn naar een moeilijk verkrijgbaar onderdeel, verzamelt u oude radio’s, oude leger apparatuur, bent u een computeraar, of wat dan ook op het gebied van elektronica, kom dan zaterdag 24 februari 2018 naar deze gezellige Radiomarkt.

De markt wordt gehouden in het Multi Functioneel Centrum “M.F.C Aperloo" Stadsweg 27 't Harde. De markt begint om 09.00 uur en duurt tot 15.00 uur en de entree bedraagt 3 Euro. Er is voldoende gratis parkeerruimte .

Voor het laatste nieuws en informatie : www.pi4nov.nl

Namens de organisatie: Erik Klein PH4CK

5. Gaat dit over ons?

Deze tekst is te vinden in het toilet van een Australische radioamateurclub (uit een verslag van PA7X op de website van VRZAafdeling Helderland over zijn reis naar VK3land.

6. Amateurrondes

Elke week zijn er diverse amateurrondes, waaraan amateurs uit onze regio deelnemen. Onderstaand een overzicht van de meest beluisterde rondes, die onder andere gehouden worden. Natuurlijk kunt u zich hier ook in melden. Dagelijks:

• Nederlandstalig Amateurnet: dagelijks op 3.603 MHz LSB +/QRM vanaf 17:30u.

• Friese Merenronde: dagelijks op 145.2875 MHz FM vanaf 22:00u. Wekelijks:

12:00u. Het bovenstaande overzicht kwam ik tegen in de nieuwsbrief van de afdeling Friesland. Nu zullen wij hier de lokale rondes niet kunnen ontvangen, maar er zijn er zeker enkele die we wel kunnen ontvangen en als je dat wilt deelnemen. Dus doe er jouw voordeel mee zou ik zeggen.

Sietse (PA4XA)

7. Slotwoord

Tegen mijn gewoonte stuur ik deze keer een volledige nieuwsbrief van de afdeling Hunsingtron mee als bijlage. Er staan zoveel interessante artikelen in dat ik het zonde vond om er zaken uit te halen. Samen met het feit dat ze een lastige indeling gebruiken en die is in PDF al helemaal lastig te kopiëren. Dus deze keer, twee voor de prijs van één.

Veel lees plezier en ik hoop dat we in 2018 weer een mooi hobby jaar zullen hebben. Help mij de nieuwsbrief leuk en interessant te maken. Als je ergens iets leest of ziet, stuur het me dan kunnen we er allemaal van genieten.

Best 73's en tot maandag, Sietse (PA4XA) Redacteur A56