VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Maart 2018 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard Kruithof PD4BER 06-57747524 bernhard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Web-master Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 020-4930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 5 maart 2018 (Bestuur)
  3. Bootcamp voor ons brein (PA0DVV)
  4. De slechte leeftijd (PD2GG)
  5. 90 jaar legale radiozendamateurs (bron: PI4WNO)
  6. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

KOU!!! De vorige nieuwsbrief begon eigenlijk hetzelfde, STORM. Het weer doet rare dingen tegenwoordig, je kan je bijna niet voorstellen dat er nog mensen zijn die geloven dat het fenomeen van de opwarming van de aarde een 'HOAX' is. Helaas is de president van de USA daar één van, met alle gevolgen van dien. Het is nog -2c terwijl ik dit schrijf en wordt er ge-ijszeilt (hoe vaak gebruik je dat woord in je leven) op de Gouwzee bij Monnickendam. En toch opwarming, het kan vreemd lopen. Terwijl wij hier al een week in de Siberische kou zitten te bibberen, hebben de ijsberen op de Noordpool een zonnebril en zonnebrand nodig, want onze kou en het daarbij horende hoge druk gebied stuwen zachte lucht naar de Noordpool waar het nog nooit zo warm is geweest. Nu is dat relatief want het vriest er 10 graden overdag en 's-nachts nog 30 graden, maar dat is zo weinig dat het ijs daar niet of nauwelijks aangroeit. Dat wordt weer wat van de zomer, dan gaat het echt wel smelten daar. Voor zover mijn weerpraatje.

Toch nog maar even naar Edwin PE5EDW, extreem jong overleden aan een bacteriële infectie! Dit kan alleen maar te wijten zijn aan resistentie van bacteriën voor antibiotica lijkt mij? Nog even dan staat vossenjagen op de lijst van risicosporten en moet je je bijverzekeren. Wat een klap voor zijn vrouw en kinderen, zo heb je een sterke vitale jonge vent in huis en zo is hij weg, ik hoop dat we daarvan leren dat iedere dag een mooie dag is om te genieten, voor je het weet wordt je geveld door een beestje wat zelfs onder een microscoop moeilijk te vinden is.

V.w.b. de hobby is het enige memorabele deze maand, mijn deelname aan de PACC. De condities waren allerbelabberdst. 20, 40 en 80 (160 meter heb ik geen antenne voor) moesten het doen. Met veel moeite ook nog 11 verbindingen op 15 kunnen maken, maar dat stelde niets voor. Zoals gewoonlijk heb ik weer de 'geniet' stijl van contesten toegepast. Kachel lekker aan en gewoon naar bed, uitslapen, eten drinken met de XYL, TV kijken als er iets leuks was en tussen door een beetje toeteren (CW). In nog geen 8 acht uur effectieve on airtijd, ik heb alleen maar gerund, heb ik 455 qso's en 100 multipliers gedraaid. Gemiddeld zo'n 55 qso's per uur, niet slecht voor zo'n roestige CW contester als ik. Ik hoop dat ik niet al teveel neem-fouten heb gemaakt en daar keihard voor wordt gestraft, maar goed ook voor mij is deelnemen belangrijker dan het resultaat. Ik had nog wel een uurtje een gast-operator in de shack, onze QSL-manager Erwin PA3BLS, maar die is nog roestiger dan ik dus dat was een gevalletje meeluisteren en wennen. Wel gezellig overigens. Ik ben benieuwd hoe het de andere afdelingsleden is vergaan. Een stukje tekst (copij) zou leuk zijn, wie o wie?

2. Maandag 5 maart 2018

Deze maandag staat er weer een lezing op het programma: Evert, PA2KW, komt ons vertellen hoe je een dx-station moet c.q. kan werken in een pile-up. Operating practise dus en helaas ben ik als vervent DX-er maar al te vaak getuige geweest van het (wan)gedrag van mede DX-ers, gelukkig vaak uit het zuiden van Europa maar ook onze Nederlandse mede-amateurs weten er soms wel raad mee. Ik ben niet heiliger dan de paus en ik weet maar al te goed wat enthousiasme met je doet, dus een lesje amateur etiquette kan nooit kwaad. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw

van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan (of een vertegenwoordiger) zal er weer zijn om ons te voorzien van de uitgebreide natjes en droogjes. Erwin, onze QSL-manager, is er weer en heeft de QSL-koffer bij zich met een enkele nieuwe kaarten.

3. Bootcamp voor ons brein

Naar een artikel van José van der Sman (Elsevier) redactie.emedia@reedbusi-ness.nl Ook in onze vereniging ontkom je er niet aan: op een verenigingsavond zie je veel grijze koppen. Voor hen, maar eigenlijk voor iedereen, is dit artikel bedoeld.

Inleiding

We kunnen onze hersenen beter laten werken door ze goed te verzorgen en ze almaar uit te dagen. Wat kan een mens doen om zijn of haar intellectuele capaciteiten te verbeteren? Vroeger zou het antwoord luiden: niet veel. Wie met een IQ van een dubbeltje is geboren, krijgt er nooit een van een kwartje. Maar tegenwoordig weten we dankzij duizenden onderzoeken dat we weliswaar met zekere intellectuele vermogens en talenten worden geboren, maar dat we wel meer uit onze hersenen, ons geheugen en ons leervermogen kunnen halen als we daar ons best voor doen.

Hoe?

Door goed voor ons brein te zorgen en ons brein voortdurend te stimuleren. Tot op hoge leeftijd loont dat de moeite. Maar elke dag een cryptogram of sudoku maken is, hoe leuk ook, niet genoeg. Zo worden we wel meesterlijk in het oplossen van taal-en rekenpuzzels, maar meer ook niet. Om in bredere zin onze hersencapaciteit op te peppen, is een verbeterde werking van alle hersenfuncties en -circuits nodig. Er zijn acht manieren om dat voor elkaar te krijgen. Het beste is natuurlijk om ze alle acht toe te passen.

1 Slaap goed

Het lijkt vreemd om met dit advies te beginnen, maar uit duizenden onderzoeken is gebleken dat een gezonde nachtrust essentieel is om onze hersenen optimaal te laten functioneren. Dat wil zeggen: allerlei complexe taken goed te laten uitvoeren.

Wie kwalitatief en kwantitatief niet goed genoeg slaapt, wordt vergeetachtig en verstrooid. Hij of zij kan zich slecht concentreren, gaat fouten maken en zal vergissingen begaan. Hij of zij kan ook geen oplossingen meer bedenken voor problemen en vraagstukken en gaat, kortom, intellectueel slechter presteren. Wees dus slim en ga op tijd naar bed. Hou regelmatige slaaptijden aan die passen bij uw bioritme. Zorg dat u diep kunt slapen en s nachts niet wordt gewekt door licht, geluid of het gedraai van degene die naast u ligt. Probeer ook nachtelijk getob te vermijden.

2 Beweeg veel

Mens sana in corpore sano, schreef de Romeinse dichter Juvenalis al aan het begin van onze jaartelling. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Wie zijn hersencapaciteit wil verbeteren, doet er goed aan om een paar keer per week achter de boeken en het beeldscherm vandaan te komen en te gaan fietsen, rennen, sporten. Vele onderzoeken hebben de positieve effecten hiervan overtuigend aangetoond. Vreemd is dat natuurlijk niet. Ons brein is een fysiek orgaan dat net als alle andere organen baat heeft bij een goede doorbloeding. Daarvan gaat het beter werken. Wie voor een grote opgave staat, zoals een zwaar examen, een ingewikkeld project, een belangrijke lezing, een moeilijke bijeenkomst, of iets anders waar hij zijn hoofd bij moet houden, moet zich ook lichamelijk goed voorbereiden om het maximale uit zijn hersenen te halen.

3 Eet gezond

Ons brein moet ook eten. Het heeft mineralen, vitaminen, aminozuren en een beetje vet nodig om goed te kunnen functioneren. En natuurlijk vocht. Geloof niemand die zegt dat een bepaald voedingsmiddel uw IQ tien punten zal laten stijgen, maar hou een gezond voedingspatroon aan om het beste uit uw brein te halen. Drink dagelijks een paar liter vloeistof, maar wees daarbij zuinig met koffie, suikerhoudende frisdranken en alcohol.

4 Vermijd gifstoffen

Drank en drugs zijn schadelijk voor ons brein. Ze geven misschien even een oppepper waardoor we denken dat we slim bezig zijn met een trekje hier en een pilletje of lijntje daar, maar op de langere ter-mijn eisen alle gifstoffen hun tol. Ze tasten ons denk-en leervermogen aan en maken ons in feite dommer dan we waren.

5 Vermijd stress

Ons lichaam kan ook zelf gifstoffen produceren die slecht zijn voor ons brein: stresshormonen. Een beetje stress op zijn tijd kan geen kwaad en houdt ons alert, maar chronische stress is fnuikend voor een goede werking van het brein. Aanhoudende spanningen werken ontregelend en zelfs beschadigend, waardoor we ons niet meer kunnen concentreren en allerlei geheugen-en leerproblemen ontwikkelen. Laat problemen in uw leven dus niet zodanig uit de hand lopen dat ze een bron van chronische stress worden.

6 Zoek avontuur

Onze miljarden hersencellen houden van afwisseling. Dat prikkelt ze. Ze gaan erover communiceren met elkaar en zoeken naar slimme manieren om een en ander zo snel en goed mogelijk te begrijpen of te regelen. Daag uw brein dus uit door veel variatie in uw leven te brengen, nieuwe uitdagingen aan te gaan, spannende ervaringen op te doen. U hoeft niet tussen de haaien te gaan zwemmen, maar ga op reis, leer andere talen en culturen kennen. Lees boeken, ga naar het theater en de bioscoop, maak kennis met de leef-en denkwereld van anderen. Verdiep u in kunst, politiek, wetenschap; ja, alles wat uw brein aan het denken zet.

7 Gebruik handen

Doe niet alles met uw hoofd, gebruik ook uw handen om iets te leren of op te lossen. Neem een pen en maak een schets of schema. Gebruik blokjes of andere hulpmiddelen. Zoek een simpel klusje om onderwijl goed na te denken. Het werkt.

8 Vergaar kennis

Natuurlijk moeten we ook leren, leren, leren liefst een leven lang om zo slim mogelijk te worden en te blijven. Zoek daarom een opleiding die u werkelijk interesseert en laat uw onverzadigbare brein vullen met theoretische kennis en praktische ervaring. Blijf u bijscholen in uw beroep. Dat geldt voor een kapper net zo goed als voor een sterrenkundige. Ga er iets naast doen, als tweede vak of als hobby. Probeer verbindingen te leggen, snijpunten te zoeken, andere invalshoeken te bedenken. Ga geregeld bij uzelf na wat er nog ontbreekt aan uw kennis en haal het op. Probeer voor de lol ook van gebaande paden af te wijken, buiten gebruikelijke kaders te denken. Zo kunt u tot op hoge leeftijd uw hersens lekker bezighouden en dus optimaal gebruiken.

Dick PA0DVV Overgenomen uit de Flevostraler van Februari 2018!

4. De slechte leeftijd

In het kader van ‘een feest van herkenningvoor menigeen ? “De slechtste leeftijd is zestig”, zegt een 60-jarige man. “Je hebt altijd het gevoel dat je moet plassen en meestal sta je daar, maar er komt niets.

”Zo, denk je dat t een probleem is?vraagt de man die 70 jaar oud is. “Als je zeventig bent heb je problemen met je ontlasting. Je gebruikt laxeermiddelen, eet extra zemelen je zit uren op het toilet maar er komt niets!

“Om je de waarheid te vertellen”, zegt de man van 80 jaar, “tachtig is de slechtste leeftijd van allemaal.

“Heb jij ook problemen met plassen?vraagt de 60 jarige man.

“Nee hoor, ik plas elke morgen om 6.00 uur en plas als een racepaard op een platte steen; helemaal geen probleem.

“Dus, je hebt een probleem met je ontlasting?vraagt de 70-jarige man. “Nee hoor, elke morgen om 6.30 uur heb ik ontlasting.

Geïrriteerd zegt de 60-jarige: “Je plast elke morgen om 6.00 uur en poept elke morgen om 6.30 uur, waarom is het dan zo slecht om 80 te zijn?

Zegt de 80-jarige: “Ik word nooit voor 7.00 uur wakker.

Was getekend door ervaringsdeskundige (?) Harm de Haan PD2GG

Overgenomen uit de nieuwsbrief van PI4HAL.

5. 90 jaar radio amateurs legaal

Op 25 november 2017 is het 90 jaar geleden dat de amateurbanden officieel aan ons werden toegewezen. Om als amateur experimenten met radiogolven te doen moet je wel toegang tot de frequenties hebben.

In de beginjaren van de 20-ste eeuw werd algemeen aangenomen dat communicatie via radio golven een laag frequente aangelegenheid was. Experimenten van amateur raakte daardoor in conflict met commerciële-en overheidsdiensten. Radioamateurs ontdekten toen dat ook korte golf signalen overal over de wereld werden gehoord. Dat veroorzaakte een rush ook in de hogere frequentie banden. Iedereen kwam in de verdrukking. Radioamateurs, juist de mensen wiens experimenten de waarde van de korte golven in de eerste plaats hadden onthuld, liepen het grootste gevaar om opzij te worden geschoven. Destijds waren er maar heel weinig landen waar radioamateurs zich in nationale verenigingen hadden kunnen organiseren. In veel landen werd de werking van de amateurradio actief ontmoedigd of zelfs illegaal.

In Nederland was het de legendarische toen 18-jarige Nederlander Henk Jesse, met zijn zelf benoemde roepletters PACII, die als een van de allereerste zendamateurs met zijn zelfgebouwde apparatuur in december 1923 met Amerika wist te communiceren op de toen erg korte golflengte van 113 meter. Gelukkig waren er vooruitziende mensen die het probleem begrepen en in staat waren om een oplossing te vinden. In 1925 ontmoetten ze elkaar in Parijs en richtten ze formeel de International Amateur Radio Union of IARU op. Aan het einde van de jaren twintig, was de radioamateur een internationaal erkende gebruiker van de openbare ethergolven. Maar in de individuele landen varieerde de stemming van enthousiaste ondersteuning tot een volledig verbod. De eerste grote uitdaging voor de IARU vond plaats 27 november 1927 tijdens de Washington International Radiotelegraph Conference.

Radioamateurs zouden gemakkelijk tot banden kunnen worden veroordeeld die te smal zouden zijn om toekomstige groei te ondersteunen. In plaats daarvan werden toewijzingen behaald die we vandaag nog steeds kennen als 160, 80, 40, 20 en 10 meter, met een band van 5 meter die na de Tweede Wereldoorlog werd verplaatst naar 6 meter. Op de 1927 Washington Conferentie werd een enorme hoeveelheid regels geformuleerd, die door 72 landen, werden getekend. Echter in elk land moesten die regels worden geïmplementeerd. Het huidige bandplan is tot stand gekomen door jarenlange acties van de IARU, die in 1925 pas 25 landen vertegenwoordigde tot momenteel 150 van vrijwel ieder land.

(IARU, etc) Bron: PI4WNO bulletin

6. Slotwoord

Ondanks het ontbreken van enige copij toch geen verkeerde nieuwsbrief. Tips tegen het ouder worden, een grap en onze historie. Een mooie mix.

Tot maandag, ik denk dat we daar zo maar eens wat ogen open zullen zien gaan. Het zal de moeite waard zijn en gelukkig zal het iets minder (ijs)koud zijn dan vandaag en morgen. Geen reden om thuis bij de kachel te blijven dus.

Best 73's,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56