VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. April 2018 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard Kruithof PD4BER 06-57747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Web-master Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 020-4930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 9 april 2018 (Bestuur)

  3. Gesputter in mijn antennetuner (PA0SJM)

  4. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Het gebeurt me niet vaak, maar ik heb geloof ik een 'writers-block'. Wat zal ik weer eens opschrijven? Deze maand niets te melden over de hobby, sinds de PACC geen enkele activiteit meer. Waarom? Geen idee, het kwam er gewoon niet van.

Het enige memorabele wat ik me eigenlijk kan bedenken is dat het vandaag misschien wel 20 graden wordt. Ik hoorde gisteren op het nieuws dat het 170 dagen geleden was, dat dat het geval was. Ik vermoed dat de heer Trump denkt, hoezo opwarming? Maar ik denk, ik wist niet dat ik eigenlijk op IJsland woon. Maar ja, ik blijf positief er komt een geweldige zomer aan.

Wat wel het vermelden waard is, dat Stef weer een mooi stukje werk heeft geleverd. U leest het in zijn bijdrage over zijn antennetuner. Een ding wat we denk ik allemaal wel in de shack hebben. Afgestemde antenne's zijn een luxe zijn weinigen van ons gegund, vooral op de lagere banden. Draadjes met tuners zijn gewoon voor. Ik hoor wel steeds vaker dat er End-Feds worden gebruikt. Bedenk daarbij dat het hoogohmige antennes zijn en dat storing daardoor stevig op de RX binnenkomt, maar dat de kans op het veroorzaken van storing ook groot is. Kijk dan in ieder geval of je ergens wat tegencapaciteit kan bieden, ergens een aarddraad kan absoluut geen kwaad. Maar het blijft een enorme compromis antenne, een korte dipool zou altijd mijn voorkeur hebben. Tsja dat ben ik, writers-block duurt gelukkig nooit heel lang. Tot maandag!

2. Maandag 9 april 2018

Deze maandag staat er wel een heel interessante lezing op het programma: heeft u last van storing, let dan op!! Mans PA0MBJ, komt ons uitgebreid voorlichten over de 'Xphase-2 storingonderdukker. Een bouwproject wat al door veel zendamateurs is gebouwd en wat heel veel rust in de shack (ethertechnisch) heeft gegeven. Een absolute must dus voor de stedelijke zendamateur. Naast de lezing kunt u het bouwpakket ook kopen (30 euro compleet) en er meteen de volgende dag mee aan de slag. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging

in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om

20.00 uur en Marjan (of een vertegenwoordiger) zal er weer zijn om ons te voorzien van de uitgebreide natjes en droogjes. Erwin, onze QSL-manager, is er weer en heeft de QSL-koffer bij zich met een enkele nieuwe kaarten.

3. Gesputter in de antennetuner.

Al enige tijd gebruik ik een z.g. S-match als antenne-tuner voor mijn draaddipool. Zie het schema hieronder.

Ik heb over deze tuner al eens een stukje gemaakt voor de Nieuwsbrief. Het is een erg mooi ontwerp en voor een groot afstembereik geschikt. Ook is deze tuner heel klein te bouwen, ook al omdat de onderdelen klein in aantal zijn, slechts 3. Ook is de afstemcondensator niet bijzonder, een afstemmer uit een omroep radio van zo’n 2 x 500 pF met normale plaatafstand doet het prima tot wel 100 Watt. De spoel L is bij voorkeur een rolspoel maar die zien we niet meer zo vaak, dus heb ik een T200 ringkern bewikkeld met koperdraad en daar een flink aantal aftakkingen op gemaakt voor aansluiten op een 20 standen draaischakelaar.

De trafo T2002 is in mijn tuner een ringkern van 4 cm diam. bewikkeld met ongeveer 2 maal 8 windingen tweeling draad. Deze trafo zorgt voor galvanische scheiding van in-en uitgang van de tuner. Echter , hij maakt wel deel uit van de afstemkring. Omdat er hoge spanningen kunnen optreden tussen de primaire en secundaire wikkeling moet er erg goede isolatie zijn tussen die wikkelingen. Maar beetje eigenwijs … en … zal wel mee vallen, nam ik gewone gelakte koperdraad. Nou , de tuner deed het altijd erg goed tot op een keer tijdens afstemmen op 160 m. er iets sputterde .. en ergens een branderig geurtje te ruiken was . Zo te zien was er niks aan de hand … alleen was het een beetje vreemd dat de schakelstanden voor de diverse afstembereiken één of twee plaatsen opgeschoven waren. Toch hield dat me bezig en ik heb de trafo er eens uitgehaald en nader bekeken.

Hier dan de ingangstrafo waarvan een helft van de wikkelingen is verwijderd. En … na goed kijken naar de draadwindingen zag ik een plek waar doorslag had plaats gevon-den. Zie de rode pijl. Hier is dis inderdaad aangetoond dat er hoge spanningen kunnen optre-den. Nu heb ik de wikkelingen gemaakt met 2 stukken tweeling snoer. En dat werkt weer perfect. Alleen weet ik nog niet zeker of de isolatie van dat snoer voldoende goed is, eigen-lijk zou teflon isolatie gewenst zijn.

Omdat ik hierin wel een aardig stukje zag voor de Nieuwsbrief (onze redacteur kijkt altijd uit naar bijdragen voor publicatie) vindt u het hierbij, tot leringhe ende vermaak.

73 Stef pa0sjm

4. Slotwoord

Het is deze keer echt een korte nieuwsbrief, ik heb de laatste tijd geen nieuwsbriefen van andere afdelingen ontvangen en dat was mijn bron voor leuke 'leen' stukjes. Ik heb deze week geen tijd om daar zelf naar op zoek te gaan, dus alleen de copij van Stef maar die redt deze nieuwsbrief wel.

Maar de lezing van a.s. maandag maakt veel goed. Wat een lezing. Ik ben erg benieuwd, maar ja je zal het altijd zien. Het werk maakt mogelijk dat ik iets later kom. Dit is echt een 'must-be-there' lezing, dus gewoon komen. Tot maandag.

Best 73's,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56