VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. September 2018 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard Kruithof PD4BER 06-57747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Web-master Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 020-4930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 4 juni 2018 (Bestuur)

  3. Meccano Kristalradio (PA0SJM)

  4. Radiomarkt Assen (PA3CEG)

  5. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

We zijn er weer! Na een lange echt hete zomer is het gelukkig weer wat afgekoeld. Het was echt geen weer om in de shack te zitten en dat heb ik dus ook niet gedaan. Ergo, niets te vertellen over de hobby. Nu zijn de condities op HF toch kl... dus daar mis je niets aan, maar Es op 50 MHz is er toch wel regelmatig. Helaas weinig aan kunnen doen dit jaar, te warm. Dat is wel een dingetje, ik had liever het Es in de winter gehad, wel zo handig. Maar ja lievere koekies worden er niet gebakken. Wat zal het najaar gaan bieden? Ik hoop iets betere condities en meer shackweer.

Maar goed, genoeg geklaagd. A.s. maandag is het weer verenigingsavond, de eerste van seizoen 2018/2019. Meteen een lezing, maar wel een vreemde. Onderwerp is storing zoeken in elektronische apparatuur. Er is niemand die de lezing geeft? Dat moeten we zelf doen. In ieder geval wel iets om naar uit te kijken, zo'n vreemde presentatie. Daarnaast natuurlijk weer tijd voor onderling QSO, we hebben elkaar maanden niet gezien dus genoeg te bespreken denk ik. Tot maandag.

2. Maandag 3 september 2018

PA4TON heeft zijn PowerPoint presentatie ter beschikking gesteld. Hij gaat over storing zoeken in elektronische apparatuur, maar hij komt zelf niet mee. We lopen hem dus samen door. Samen komen we er wel uit. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er weer zijn om ons te voorzien van de uitgebreide natjes en droogjes. Erwin, onze QSL-manager, is er weer en heeft de QSL-koffer bij zich met een enkele nieuwe kaarten.

3. De Meccano Kristalradio (1922)

In onze onvolprezen leesmap trof ik weer eens het blad Radio Historisch Tijdschrift en in nummer 1 van 2016 was er een pracht artikel geplaatst over een radio gemaakt met Meccano. Nu bestaat dit merk niet meer, het waren constructie-bouwdozen waarmee je allerlei leuke en leerzame projecten kon maken. Bekend misschien bij velen zijn de rood of blauw gekleurde plaatstalen onderdelen welke rijk waren voorzien van gaten teneinde allerlei constructies mo-gelijk te maken. Er waren ook hoekstukjes en asjes enz. bij. Ik vond het daarom zo leuk omdat ik in mijn jonge jaren deze meccanodozen kreeg van de Sint. Je begon met een eenvoudig doosje en de vervolgdozen waren dan uitgebreider en kon je meer dingen maken. Heel leerzaam en altijd kwam ik dan wel boutjes en moertjes M3 te kort. Maar nu blijkt dat Meccano ook een radiobouwdoos had uitgebracht, naar mijn weten niet in Nederland bekend. Tenminste ik heb daar nooit iets over gezien. In het artikel in de RHT zien we hoe Tom Rentmeester een replica maakt van de kristalontvanger uit 1922. Dus , met mecca-no onderdelen. En het gaat hier om model nr2 . Zie bijgaande afbeelding.

Op de foto rechts de replica in volle glorie en … werkend. Het ingewikkelde schema ziet U hier onder … de beide cirkels stellen de 2 spoelen voor.

Tom moest elk onderdeel, buiten enkele aankopen zelf maken .. zoals de afstemcondensator en de kristalhouder.

Silicium stukje met veer.

Dit is toch prachtig … je moest met het veeruiteinde op een goede plaats op het stukje silicium vinden om de diode overgang te krijgen. Tijdens ontvangst niet stoten .. want dan moet je weer met het handeltje pielen tot de diode weer intact was. Later zagen we deze diode wel een rode behuizing met 2 pennen en het armpje waarmee je het tastveertje bewoog op het silicium.

En dan de afstemcondensater … bereik zo’n 300 pF en ook gemaakt uit driehoekige plaatjes ook weer voorzien van de gaatjes omdat dit meccano onderdelen waren. Er waren totaal 15

Deze moest je ook in elkaar zetten de mooie namaak cond. van Tom. Goed te zien dat het rechter pakker platen het draaibare deel is .

En dan op de volgende foto zien we het mechaniek om de spoel te bewegen op maximale ontStef (PA0SJM)

4. Radiomarkt Assen

35ste Radio Onderdelen Markt Assen zaterdag 6 oktober 2018

We hebben dit jaar besloten om onze Radiomarkt te houden op 6 oktober 2018. We hopen met deze datum weer tegemoet te komen aan de wensen van zowel de bezoekers als de standhouders.

Het wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio-en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw. Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in allerlei variëteit. We gaan ook weer stands inrichten waar demo wordt gegeven over de mogelijkheden met Radio, Elektronica, Mini PC’s, opleidingen en dergelijke.

We rekenen weer op een grote opkomst. Tevens zal er weer voldoende ruimte zijn voor onderling QSO onder genot van een hapje en drankje. De samenwerking met Vitalisvlooienmarkten is gecontinueerd. Hierdoor kunnen we de toegangsprijs houden op € 3,50. Dit geeft tevens toegang voor zowel onze Radiomarkt als ook de grootste Vlooienmarkt van het Noorden. Kinderen t/m 13 jaar gratis. De markt worden weer gehouden in de veilinghallen van Flowerdome in Eelde en wel aan de zijde van de ruime gratis parkeerplaatsen waar ook de gedeelde ingang met Vitalis is. De hal heeft een oppervlakte van 2500 -3000 m2 is uitstekend verlicht / verwarmd en bevindt zich op ca. 12 km. ten noorden van Assen, en is direct aan de A28 gelegen.

Onze Radio markt is voor het publiek geopend van 9.30 tot maximaal 15.00

H. Adres; Burgemeester J.G. Legroweg 80, 9761 TD, EELDE.

Standruimte voor ca. 4 meter a € 30,--en ook een halve kraam is mogelijk voor shack opruiming enz. Voor de standhouders is het mogelijk om al op de vrijdagmiddag op te bouwen.

De organisatie is in handen van de st. Radio Contest Groep Assen. Voor informatie en standhuur:

Eene de Weerd, PA3CEG.tel: 0592-613557

E-mail: eenedeweerd@hetnet.nl of pa3ceg@hetnet.nl

5. Slotwoord

Met een druk weekend voor de boeg moest het op de vrijdagmiddag gebeuren. Helaas weinig copij, maar Stef redde voor de zoveelste keer de nieuwsbrief. Hmmm, zorgwekkend! Dus een kleine nieuwsbrief incl. één bijlage. Gelukkig wel weer een leuke verenigingsavond.

Tot maandag.

Best 73's,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56