VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. November 2018 Redactie: PF2X pf2x@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard Kruithof PD4BER 0657747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PF2X Via email! pf2x@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PF2X)
  2. Maandag 5 november 2018 (Bestuur)
  3. Een cadeautje van de RABO bank (PD4BER)
  4. Boomantenne? (PA0SJM)
  5. Jota 2018 (PA3HGP/PD4BER)
  6. Kiwi SDR (PA1KE, uit Brac nieuws)
  7. Slotwoord (PF2X)

1. Voorwoord

De nieuwsbrief is een dag eerder dan normaal, maar a.s. zaterdag is de Dag van de Radioamateur, let op in de IJsselhallen in Zwolle!! Omdat ik daar morgen nog iets voor voor moet bereiden, dus vandaag de nieuwsbrief. VP6D (Ducie Island) wie heeft hem in het log (op Gert PA3AAV na, want die hem wel op enkele banden denk ik)? Nou ik niet, geen antennes beschikbaar voor 30 en 40m en daar was het het 'makkelijkst' hoor ik zeggen. Ik heb ze wel gehoord op 20 en 17 CW maar erg zacht en natuurlijk beredruk en heel veel US. Gelukkig had ik Ducie al bevestigd, dus gelukkig geen nieuw land gemist.

Wat wel een nieuw land was, was Kosovo (Z6)? Of toch niet? Ik lees daar wat wisselende berichten over, is hij nu wel of niet geaccepteerd door DXCC. Mijn programma (Logger32) herkent de Z6 prefix ook nog niet, dus maar even afwachten. Maar zo dictbij in CW op 20m was appeltje/eitje. Ook wel eens leuk voor de verandering.

Ik zit nu te luisteren naar Z32MD (Zimbabwe) die op 20m CW lekker binnenkomt op de 2 elements Fritzel. Net na enkele minuten in split kunnen werken, was nog een nieuw bandpuntje. Ik ben gewoon verzamelaar, bandpuntjes en locatorvakken ik wordt er blij van.

2. Maandag 5 november 2018

Rommelmarkt, vlooienmarkt, van de zolder naar de zolder? Het is maar hoe je het noemt, maar a.s. maandag is er weer onze jaarlijkse verkoping. Dit keer niet alleen leden die hun spullen te koop aanbieden, maar ook een veling van een hoop spulletjes van een overleden afdelingslid en er zit echt wat moois bij. Ik zal de lijst net als vorige maand even bij de nieuwsbrief voegen, dan kan je vast wat geld meenemen voor de 'must haves'. Als je spullen mee brengt om te verkopen, kan je gewoon een tafeltje in gebruik nemen, de kopers komen hopelijk in grote getale langs. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er weer zijn om ons te voorzien van de uitgebreide natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, is er niet maar heeft de QSLkoffer aan mij overgedragen en er zijn weer nieuwe kaarten.

3.Cadeautje van de Rabob bank 

Dat was een echte verrassin ng: De RABO bank Purmerend en omstreken n geeft onze afdeling zomaar Euro 250! N Nico PA0MIR was erbij toen de RABO bank k uitlegde aan welke verenigingen in onze re egio geld zou worden gegeven. Er was een b budget van Euro 

60.000 beschikbaar. Leden v van de RABO bank konden kiezen welke ver reniging geld zouden kunnen gebruiken. RA ABO bank leden hadden een stem gekregenn , of liever 5 stemmen, als ze zich vooraf hadden opgegeven. En tot onze blijdschap  waren op onze afdeling Waterland 19 stemm men uitgebracht – en die waren dus goed vooor een heus bedrag in geld – zie de foto.  Dank aan allen die op ons gestemd hadden,, en meteen een aansporing aan alle RABO led den onder ons om zich volgend jaar weer aa an te melden en hun stem op onze afdeling uiit te brengen.

 

     

4. Boomantenne?

In de Volkskrant trof ik dit leuke artikeltje over een, wel heel bijzondere, antenne. Of het werkt weet ik niet, wel wordt beweerd dat het perfect werkte. Idee voor zelf eens te proberen? Hoe de spoel contact met de boom maakt is me niet bekend, misschien inductief. Zie artikeltje hieronder

Wie die Essaïdi mag zijn en StrijpS is me niet bekend, misschien is er wat te vinden via internet. Dus voortaan velddagen zonder mee te nemen antennes?

73's,

Stef , pa0sjm

5. JOTA 2018

Het is de zaterdag voor de herfstvakantie, 20 oktober 2018. André PA3HGP/J is de hele dag in de lucht op 2 m en op 40 m om samen met de scouts in Waterland contacten te leggen met andere scouting stations. Er zijn wel 200 groepen actief op deze dag, door heel Nederland, maar we werken er maar met een stuk of wat: Alkmaar, Nijkerk, Almere. Veel verder dan dat komen we niet, maar dat is al mooi genoeg. De scouts bouwden een stellage voor de antennes, zie de foto. Bernard PD4BER hielp mee en zag hoe toegewijd André dit ambassadeurswerk verricht (zie foto). Het mooist vonden de scouts eigenlijk de morsesleutel die André had meegenomen en die op de computer de pinten en strepen in de bijbehorende letters liet zien. Bij het soldeerproject waar wij overigens buiten stonden werd enthousiast een print in elkaar gesoldeerd met ledjes.

Lucas van een jaar of tien brandde zich aan de soldeerbout. Onze hobby is niet zonder risicó’s. Volgend jaar weer, en dan hopelijk met net zulk fijn weer.

Bernard Kruithof PD4BER

6. Kiwi SDR

Klaas PA1KE werkt met Kiwi SDR. Ik werk het laatste halfjaar veel met de zgn. KiwiSDR. Dit is een SDR die via een browser lokaal en naar keuze op internet is te benaderen. Omdat je ervoor kunt kiezen je KIWIsdr op het internet te publiceren is er een netwerk onstaan van ruim 200 Kiwi SDR's wereldwijd. Ik gebruik de Kiwi vooral als bandmonitor en bedien er de set (IC7300) mee. Ook vertel ik graag iets over hoe ik mijn diverse (active) antennes schakel (en bescherm). Ik hou niet zozeer een presentatie maar meer een live demo. In principe laat ik drie onderdelen zien:

  1. De SDR en Catsync
  2. Het KIWI netwerk en de extensies
  3. Antenne schakelingen. Met vriendelijke groet, Klaas PA1KE

Hieronder staan enkele foto's;

7. Slotwoord

Zo het is weer mooi geweest, weer een paar uurtjes achter de PC om deze nieuwsbrief in elkaar te zetten. Zoals gezegd doe ik als bijlage de artikelenlijst van de nalatenschap van PA0CY erbij en tevens voeg ik maar eens een hele HAL nieuwsbrief bij. We hebben nogal wat maritieme leden en die kunnen deze nieuwsbrief wel waarderen denk ik. Tot maandag of misschien tot zaterdag in Zwolle.

Best 73's,

Sietse (PF2X) Redacteur A56