VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. November 2019 Redactie: PF2X pf2x@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard Kruithof PD4BER 0657747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PF2X Via email! pf2x@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PF2X)

  2. Maandag 4 november 2019 (Secretaris)

  3. Zendapparatuur in het verkeer (PE1LDZ)

  4. Slotwoord (PF2X)

1. Voorwoord

Ik vraag mij af of iedereen wel zit te wachten op mijn ontboezemingen. Natuurlijk ben ik 'onafhankelijk' redacteur, ja ja, maar de mening van het publiek moet er toch wel toe doen. Dus als je denkt nokken met dat geleuter, laat het weten. Ik heb geen teer zieltje, dus kan dat hebben. Maandag ben ik op de verenigingsavond, ik zet me schrap.

Maar het is nog geen maandag, dus ga nog maar even door. De experimenten met antennes zijn gewoon doorgegaan en ook SOTA blijft mijn aandacht hebben. Gisteren was de dag van de radioamateur en met een flinke boodschappenlijst op zak, ging ik op pad. Sorry, maar daarom de nieuwsbrief op zondag. Allereerst de nodige plugjes, led en connectoren en een inbouw kastje, want ik wil mijn QRM killer afbouwen. Print is klaar overigens. Je koopt een kitje voor een klein bedrag, maar daar blijft het nooit bij, snif.

Zoals jullie weten ben ik ook nog weleens vanaf de camping actief en dat is een heel project geworden. Netjes, onzichtbaar, handig, werkend, etc etc. Ik heb al heel veel stappen gezet en was dit jaar voor het eerst actief en dat was echt leuk. Maar antenne technisch niet ideaal. Mastje aan de caravan is ideaal, maar de antenne is erg beperkt en lastig omschakelen. Dat moet toch anders kunnen? Gisteren heb ik een LDG RT100 (mkII) tuner(tje) mee genomen. Een kleine buitenunit met een BiasT kastje bij de zender waardoor de voeding via de coaxkabel loopt. Wel een bijbehorende 1:4 balun erbij voor het aansluiten van draadantennes, maar die is ook klein en geschikt voor buiten. Dus van de winter eea klaar maken en dan van de zomer, met een druk op de knop actief op alle banden tussen 5 en 28 MHz, kijk dat is wat ik wil. Langzaam komt dit project tot een afronding, naarmate ik ouder word lijkt alles wel langer te duren, hi.

Ook heb ik mijn 30 meter Carolina Windom afgemaakt en getest, toppertje! 2 Spunten meer signaal dan mijn (lange) vertical en ook wat vrijer opgehangen en dus minder storing. En dan mijn favoriet, ik heb de miniwhip nu meerdere weken beluisterd. Wow, wat een aanvulling aan mijn antenne parkje. Achter in de tuin op iets meer dan 2 meter aan mijn tuinhuisje (cabin). Zwart gemaakt (Praktisch onzichtbaar), een eigenbouw mantelstroom filter er bij en een 30m lange coaxkabel. Maar jeetje wat heerlijk, het is zeker niet perfect, maar ik hoor dingen die ik echt niet hoor met mijn vertical of andere draadantennes. Ik heb al diverse Sota's gewerkt die ik echt niet hoorde op mijn vertical. De FT2000 heeft een aparte RXantenne ingang en die werkt subliem. Dus hier zit een gelukkige RZAM, en dat voor een paar tientjes. Heb je hem nog niet, probeer het. Appeltje eitje om hem te bouwen (en dat zeg ik!), stukje PVC pijp en klaar is kees. Doen!

2. Maandag 4 november 2019

Op maandag 4 november 2019 om 20.00 uur hebben we weer een bijeenkomst. Dit keer komt PA1B, Bert Kruyswijk, ons om te vertellen over een kleine dipool voor hf, QRP werken, en aanverwante zaken. Dit lijkt mij voor veel leden een interessante lezing, kleine antennes zijn dagelijks aan de orde. We wonen allemaal in een druk bebouwde omgeving, dus zijn kleine goed werkende antennes een must. QRP is iets wat je leuk moet vinden, maar een mooie verbinding met QRP kan evenveel plezier geven als een DXverbinding met 100 watt of meer. Dus absoluut de moeite van het onderzoek waard. Komen dus maandag. Natuurlijk komen we weer bij elkaar op het bekende adres van het clubgebouw van de Hengelsport Vereniging te Purmerend, Vrouwenzandstraat 157. Erwin is er zeker weer met zijn koffer met QSLkaarten. Er wordt door Marianne gezorgd voor de koffie of een ander drankje. Graag weer uw aandacht voor de wekelijkse Ronde op 145,350 MHz vanaf 21.00 uur op de vrijdagavond. Luister mee en meld je in. Op onze website http://www.veronwaterland.nl vindt U het laatste nieuws.

3. Gebruik van zendapparatuur in het verkeer (mobiel)

Aanpassingen regelgeving portofoongebruik in het verkeer Het is een hot item op dit moment. Vanaf 1 juli 2019 mag je als bestuurder geen enkel mobiel elektronisch apparaat meer vasthouden, dit door de herziening van wetsartikel 61a. Er is duidelijk gekozen voor de term “mobiel elektronisch apparaat.” Tot voor kort kon je bijna zeggen dat alleen het gebruik van de mobiele telefoon strafbaar was. Met de term “mobiel elektronisch apparaat is een veel grotere groep als verboden aangemerkt. Bij de particuliere bestuurders maar vooral bij bestuurders uit verschillende beroepsgroepen roept bovenstaand besluit veel vragen op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de transport sector, beveiliging we zijn dan ook op zoek gegaan naar wat dit besluit inhoudt. Na onderzoek blijkt dat er nog wel een aantal mooie openingen zijn om de portofoon toch te blijven gebruiken als bestuurder. Het HBJZ (Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische zaken, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) heeft zich uitgesproken over deze kwestie. Hoe kun je een portofoon boetevrij gebruiken in het verkeer?

De portofoon op zich is nog zeker boetevrij te gebruiken als bestuurder. Het enige punt is dat je deze niet in de hand mag houden tijdens het rijden. Wat wel mag is natuurlijk nog steeds het gebruiken van een oortje, zeer makkelijk in de variant met een boom microfoon. Ook goed bruikbaar in dit geval is een bluetooth headset. Hiermee los je ook direct het probleem van loshangende snoertjes op. Een andere optie is het gebruik van de portofoon in combinatie met een speaker microfoon. De speaker microfoon, ook wel spreek sleutel genoemd, wordt gezien als een electromechanisch apparaat. Het gebruik hiervan is ook na 1 juli 2019 nog steeds wettelijk toegestaan. Zorg voor veilig gebruik Een en al is natuurlijk veranderd voor de veiligheid van jou als bestuurder en je mede weggebruikers. Het gebruik van de portofoon in combinatie met de genoemde accessoires is dan wel toegestaan. Je bent en blijft natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op de weg. Net als bij het gebruik van veel andere zaken in het verkeer, mag ook portofoon gebruik met accessoires, niet tot gevaarlijke situaties leiden. Op basis van artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet kan alsnog een strafbaar feit gepleegd worden waarvoor een sanctie kan worden opgelegd. Dus zorg voor jou en je medeweggebruiker voor een veilig gebruik van je portofoon.

Overgenomen uit Radionieuwsflits 2019 Winter. Op aanwijzing van Menno (PE1LDZ)

4. Slotwoord

Dit keer echt een korte. Door onverwacht bezoek, viel mijn planning in het water en heb ik nog maar weinig tijd en morgen afronden is geen optie. Vandaag is toch wel het laatste moment om jullie de activiteit van morgenavond kenbaar te maken. Dus volgende keer weer een wat uitgebreider, maar voor nu. Tot morgen avond.

Best 73's,

Sietse (PF2X) Redacteur A56