VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. December 2019 Redactie: PF2X pf2x@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard Kruithof PD4BER 0657747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PF2X Via email! pf2x@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PF2X)

  2. Maandag 2 december 2019 (Secretaris)

  3. POC voor beginners (PE1LDZ)

  4. Irridium, een satellieten netwerk (Friese meren)

  5. Tip draadantenne materialen (PE1LDZ)

  6. Sky Warn Regonition Day (PI4HAL)

  7. Eraf (PA0SJM)

  8. Tussendoortje (PI4HAL)

  9. Regiovergadering NoordHolland (PD4BER)

  10. Slotwoord (PF2X)

1. Voorwoord

Het is een rustige maand geweest. Na veel (antenne) drukte op het hobbyfront in de afgelopen maanden, heb ik nu weer wat andere activiteiten aandacht moeten schenken. Wel af en toe wat aandacht voor SOTA en daar is mijn miniwhip antenne mij zeer behulpzaam bij. Toppertje.

Na mijn vraag vorige maand of mijn geleuter wel welkom was, dat was het blijkbaar geen commentaar ontvangen anders dan positief, heb ik mezelf een 'writersblock' bezorgd. Want wat zal ik deze maand weer eens aan het papier toevertrouwen? Klagen over het feit dat er weinig of geen copij is, hmm klagers hebben geen nood.

Gelukkig komt er op het scheiden van de markt nog een mooi stukje copij van Menno over POC, wat dat is? Lees het artikel.

Verder snuffel ik nog in de diverse afdelingsbladen, vaak komen daar ook wel leuke artikelen uit. Ik hoop dat ik geen copywright regels met voeten treed, maar desgevraagd kijk ik onschuldig, biedt mijn excuses aan en zeg dat ik het echt niet wist.

2. Maandag 2 december 2019

Op maandag 2 december 2019 om 20.00 uur hebben we weer een bijeenkomst. Dit keer komt onze eigen Gert PA3AAV ons laten zien en vertellen over zijn eindtrap. QRO is niet voor ons allemaal weg gelegd, maar zelf een eindtrap bouwen is een huzaren stukje op zich en absoluut de moeite waard om te zien en te horen van Gert. Ik zie wel eens de kreet: life is too short for QRP. Natuurlijk een kreet van echte QROers, maar toch . . . een mooie eindtrap kan ons allemaal wel bekoren. Komen dus. Natuurlijk komen we weer bij elkaar op het bekende adres van het clubgebouw van de Hengelsport Vereniging te Purmerend, Vrouwenzandstraat 157. Erwin is er zeker weer met zijn koffer met QSLkaarten. Er wordt door Marianne gezorgd voor de koffie of een ander drankje. Graag weer uw aandacht voor de wekelijkse Ronde op 145,350 MHz vanaf 21.00 uur op de vrijdagavond. Luister mee en meld je in. Op onze website http://www.veronwaterland.nl vindt U het laatste nieuws.

3. POC voor beginners

POC, wat is dat nu weer. Dit is vaak de eerste reactie van iemand die totaal onwetend is op dit gebied. En als je gaat googelen kom je dingen als “Proof of concept” of “Pieten Opleiding Centrum’’ tegen. Geen van allen is datgene wat we bedoelen. Binnen de portofoon wereld hebben we het met POC over Push to talk over Cellular.

Ook al zo’n moeilijk begrip. Laten we het eerst maar eens vertalen. Druk op het knopje over het GSM netwerk. Oftewel portofoongebruik over het GSM netwerk. Dit maakt het al veel duidelijker. Het gebruik van POC is dus mogelijk wanneer er een connectie is met het 3G of 4G netwerk is. Daarnaast is het gebruik van POC mogelijk wanneer je aangesloten bent op een Wifi netwerk. Kort gezegd, zolang je maar verbonden bent met internet kun je POC gebruiken.

POC, zoals eerder genoemd push to talk over cellular, gaat dus over het GSM netwerk. In Nederland hebben we een netwerk zoals bijna nergens anders in de wereld te vinden is. Bijna overal in ons kleine kikkerlandje is de ontvangst als zeer goed aan te merken. Dit is direct ook al het grote voordeel van het gebruik van een POC portofoon. Aan dit gegeven kleeft ook het nadeel. Het komt niet vaak voor, maar is de verbinding met je netwerk door een storing verdwenen dan is ook POC niet meer mogelijk. Het is dan wachten tot het GSM netwerk weer in de lucht is. Veel meer nadelen zijn er ook niet te noemen. Laten we dus maar doorgaan met de voordelen:

Geen vergunningskosten, een groot voordeel voor bijvoorbeeld een land als België. Geen grote investering nodig, dus ook toegankelijk voor kleinere bedrijven. Gesprekken in groepsverband mogelijk Koppeling met een centrale meldkamer mogelijk Via een ingestelde noodknop met een open verbinding meekijken Centrale data opslag Via GPS is het mogelijk te kijken waar iedereen zich bevindt

Het gebruik van een portofoon over het netwerk is dan ook een aanrader. Er zijn meerdere vormen om dit te gebruiken. We zullen een tweetal vormen uitlichten.

Allereerst het gebruik van Zello Zello is een app die je op je smartphone of op een Zello portofoon installeert. Via het netwerk van je provider, of via je wifi netwerk, heb je op deze manier van je toestel een portofoon gemaakt met een gigantisch bereik. Zello bestaat in een tweetal varianten. Een gratis variant en een variant waarvoor betaald dient te worden. De gratis variant is een mooie manier om kennis te maken met de wereld van de POC portofoons. De betaal variant is de uitgebreidere versie van de gratis variant. Het grootste voordeel van de betaalvariant is het feit dat je per account onbeperkt registraties kan aanmaken. Je kunt op deze manier veel overzichtelijker te werk gaan dan bij de gratis variant. Bij deze variant kun je per account slechts 4 registraties aanmaken. Beide varianten zijn goed te gebruiken, nadeel voor jou als gebruiker is wel dat PortofoonWEB geen ondersteuning kan bieden voor deze vorm van communicatie. Dit ligt volledig in handen van Zello.

Als tweede optie noemen we het Smartportofoon netwerk. Het Smartportofoon netwerk biedt een veel professionelere vorm van communicatie aan dan het Zello systeem. Het netwerk biedt de mogelijkheid om compleet op maat gemaakt te worden naar de wens van de gebruiker. Groot voordeel van dit systeem is dat dit platform volledig ondersteund wordt door Portofoon WEB. We zullen hier dus ook meer informatie over kunnen leveren. En bij vragen de juiste ondersteuning kunnen bieden. Voor meer informatie verwijzen we je door naar onze website.

Zoals je ziet biedt POC veel mogelijkheden. Het is de vorm van communicatie die de toekomst heeft. Dus ben je nu beginner op het gebied van portofoons of ben je al een ervaringsdeskundige. POC portofoons hebben de toekomst.

Zello Android gebruiksaanwijzing Door de enorme populariteit van Zello en de gigantische verkoop van de POC Zello portofoons krijgen wij met regelmaat vragen over zello. Na wat speurwerk op internet kwamen wij op de website van dutchnetwerkradio, een Nederlandse Zello gebruiksaanwijzing tegen welke wij graag met iedereen willen delen. Deze handleiding bevat ontzettend veel informatie van het installeren t/m configureren van Zello. Belangrijk om te weten is dat wij niet de schrijver zijn van deze handleiding en alle credits behoren tot dhr B.M. Goedemans. Kijk op deze website voor het downloaden van de Zello handleiding: https://drive.google.com/file/d/1C5HPz5MDC6qlJ00G5nsE8S1Wld01_dt5/view

Kijk op deze website voor alle informatie over POC: https://www.smartportofoon.nl/

Overgenomen van de website van de portofoon webwinkel uit Drachten. Menno (PE1LDZ)

4. Het Iridiumnetwerk

Doel van het Iridiumnetwerk is om mobiele communicatie (zowel spraak als data) mogelijk te maken op elk punt van de aarde, in de eerste plaats daar waar er geen toegang is tot het GSMnetwerk.

Het Iridiumsysteem bestaat uit drie belangrijke componenten: (1) de Iridiumsatellieten; (2) de speciale telefoons, en (3) een aantal grondstations. Er zijn 66 satellieten in het netwerk, en 13 reservesatellieten. De satellieten volgen een bijna polaire baan op een hoogte van 780 km, en hebben een omlooptijd van 100 minuten. De omloopbanen van de Iridiumsatellieten zijn zodanig berekend dat er op elk moment minstens één satelliet zichtbaar is vanaf elk punt op aarde. Elke satelliet staat op zijn beurt op elk moment in verbinding met vier andere Iridiumsatellieten. Gesprekken of boodschappen kunnen aldus van satelliet tot satelliet worden doorgegeven vanaf elk punt op aarde naar elk ander, zowel rechtstreeks tussen twee Iridiumtelefoons als tussen een Iridiumtelefoon en een andere telefoon, via een van de grondstations. Om naar een Iridiumtelefoon te bellen moet men eerst het "landnummer" 8816 of 8817 kiezen.

De "bus" voor de satellieten werd ontworpen door LockheedMartin, terwijl Motorola de elektronica en de speciale satelliettelefoons ontwierp. De eerste vijf Iridiumsatellieten werden op 5 mei 1997 gelanceerd vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië met 13 een Delta II. Vervolgens werden in 1997 en 1998 de andere satellieten gelanceerd met Amerikaanse Delta II (vijf satellieten per lancering), Chinese Lange Mars 2C(twee satellieten per lancering) en Russische ProtonKraketten (zeven satellieten per lancering). In 2002 werden twee vervangingssatellieten gelanceerd met een Europees/Russische Rokot. [1] Satellietbotsing Op 10 februari 2009 ging satelliet Iridium 33 verloren als gevolg van een botsing met satelliet Kosmos2251. Kosmos2251 was al sinds 1995 inactief en vloog in een baan dwars op de baan van de Iridiumsatelliet. De Iridiumsatelliet had geen ontwijkingsmanoeuvre gemaakt omdat de satellieten volgens berekeningen op 500 meter zouden passeren. Dit betrof de eerste botsing ooit tussen twee ruimtevaartuigen op hoge snelheid. Beide satellieten spatten in meer dan duizend stukken groter dan 10 centimeter uiteen.

Iridium NEXT In de periode van januari 2017 tot en met januari 2019 bracht Iridium een nieuwe generatie van 72, krachtigere satellieten genaamd Iridium NEXT in de ruimte ter vervanging van het oude Iridiumstelsel. Deze nieuwe satellieten zijn door Orbital ATK gebouwd. Op 6 januari 2017 gaf de FAA toestemming voor de lancering van zeven Falcon 9draagraketten vanaf Vandenberg Air Force Base met aanboord tien Iridium NEXTsatellieten per lancering. Deze vergunning was tot 2019 geldig. De laatste twee satellieten zouden in eerste instantie met een Russische Dneprraket gelanceerd worden. Doordat de Russische autoriteiten geen toestemming voor deze lancering verleende werd besloten ook deze twee satellieten samen met drie extra IridiumNEXT satellieten met een achtste Falcon 9 te lanceren. De overgebleven liftcapaciteit van deze raket zou door twee NASA satellieten ingenomen worden. De meeste oude satellieten zullen na buitengebruikstelling een deorbitmanoeuvre maken en verbranden in de atmosfeer. Iridium heeft echter voor tien satellieten die weinig brandstof over hebben toestemming gekregen voor een deorbitmanoeuvre die 25 jaar in beslag mag nemen. De nieuwe satellieten bevatten ook instrumenten van derde partijen die in de gaten houden waar schepen en vliegtuigen zich bevinden. Deze instrumenten hebben hun eigen communicatieantennes en zend/ontvangstfrequenties en maken dus geen deel uit van het iridium netwerk. Satellieten 1 t/m 10 werden op 14 januari 2017 gelanceerd. De eerste deorbits van oude satellieten gebeurden in de zomer van 2017.

IridiumCEO Matt Desch gaf in juni 2017 aan open te staan voor het hergebruiken van Falcon 9 boosters als SpaceX daarmee het lanceerschema kan versnellen. Vlucht 4 werd met dezelfde boostertrap als vlucht 2 gelanceerd. De laatste tien satellieten werden op 11 januari 2019 gelanceerd. Op 6 februari 2019, nadat de 66e satelliet was opgestart, verklaarde Iridium het Iridium Nextnetwerk operationeel. Flitsen De satellieten van het originele Iridiumnetwerk bevatten drie gepolijste antennes. Eén antenne staat gericht in de bewegingsrichting van de satelliet. Het kan voorkomen dat een van de twee andere antennes zodanig gepositioneerd wordt dat gedurende een korte periode licht van de zon weerkaatst wordt in de richting van de aarde. Als men op de juiste plaats op aarde staat kan men deze oplichting zien als een flits. Deze flitsen hebben helderheden die 14 kunnen oplopen tot magnitude 8 (in uitzonderlijke gevallen zelfs tot 9,5), hetgeen zelfs overdag kan worden waargenomen. Door het grote aantal satellieten komen deze "Iridiumflitsen" regelmatig voor en doordat de baan van de satellieten vrij precies bekend is zijn ze ook voorspelbaar. Hoewel dit effect ook kan optreden bij andere satellieten komt dit in overgrote meerderheid voor bij de satellieten van het Iridiumnetwerk. Wanneer de eerste generatie iridium satellieten buiten werking wordt gesteld en ze terugkeren in de dampkring, zal het fenomeen van de iridiumflitsen ook verdwijnen. Hoewel er 10 satellieten zijn die 25 jaar over hun terugkeer doen zijn de flitsen van die tien na buitenwerkingstelling niet langer te voorspellen omdat deze satellieten niet meer actief uitgelijnd worden. De vervangende Iridium Nextsatellieten hebben andere antennes die veel minder licht reflecteren.

Overgenomen uit het afdelingsblad van de Friese Meren.

5. Draadantenne materialen

Zoekt u isolatoren, muurof paalbevestigingen, geleide ogen, etc voor draadantennes? Kijk eens bij :

Welkoop Middenbeemster

Adres: Insulindeweg 4, 1462 MJ Middenbeemster Deze winkel heeft een uitgebreid assortiment voor (schrikdraad) weide afrasteringen die bij uitstek geschikt zijn om draadantennes te bevestigen. Gemaakt van UVbestendig materiaal (zwart en dus ook niet opvallend…)

Menno (PE1LDZ)

6. Skywarn Recognition Day

SKYWARN Recognition Day (SRD) will mark its 20th anniversary on December 7, 0000 to 2400 UTC. ARES, SKYWARN and other amateurs will operate from National Weather Service (NWS) forecast offices across the country in a nod to the long relationship between the Amateur Radio community and the NWS SKYWARN program. Developed by NWS and ARRL staff in 1999, SRD is cosponsored by the organizations.

Participants exchange contact information with as many NWS stations as possible on 80, 40, 20, 15, 10, 6, and 2 meters, plus 70 centimeters. Contacts via repeaters are permitted. Stations should exchange call signs, signal reports, and locations, plus a quick description of the weather at your location (e.g., sunny, partly cloudy, windy, rainy, etc.). EchoLink and IRLP nodes, including Voice over Internet Protocol Weather Net (VoIPWX), are expected to be active as well. WX4NHC at the National Hurricane Center will also be on the air for SRD, 1300 1700 UTC. Event certificates are electronic and printable from the main website at the conclusion of SRD. Please see the SKYWARN Recognition Day website.

Overgenomen uit de nieuwsbrief van PI4HAL, december 2019

7. Eraf

Diverse waardes , 500 pF t/m 150 pF dubbelen enkelvoudig, met en zonder vertraging en ook enkele met flinke plaatafstand. Ook trafo’s, elco’s, potmeters en nog meer. Geen kosten !

Wel vraag ik wat voor een mooie Variac. Regeltrafo 0 – 230 V, 2,5 Amp.

Gemonteerd op metalen frame. Dus zelf kastje er om maken indien gewenst. Prijs is slechts 35 € en wel afhalen.

73, pa0sjm@veron.nl

  1. Tussendoortje

  2. Regiovergadering NoordHolland

Meer dan twintig zendamateurs vonden de vergaderplaats in het duister van de polder, de golfbaan in Wormer. Als PA0GMM, Guido uit Hoorn als lid van het hoofdbestuur er is, begint de vergadering. Het gaat er vooral om dat de afdelingen contact hebben met het hoofdbestuur. En dat de afdelingen open aanmerkingen kwijt kunnen. Zoals over de In memoriam berichten in Electron, waar nogal eens wat mis gaat. Of over de Komt u ook? Rubriek, waar berichten in verband met de nieuwe opmaak sterk worden ingekort. Daar is niet iedereen blij mee. Het wordt meegenomen, of anders moeten we het zelf aan de betreffende redacteur zeggen.

Het meeste nieuws is er van Guido, hoofdbestuur, over de viering in 2020 van het 75jarig bestaan van onze vereniging, die kort na de oorlog is opgericht op 21 oktober 1945. Er komt in 2020 een dikke Electron met overzichtsartikelen over de laatste vijfentwintig jaar – de eerste vijftig jaar werden al belicht in het gedenkboek uit 1995. Er wordt een nieuwe film gemaakt, die wordt vertoond op de komende dag van de Radiozendamateur. Er komen speciale logo’s en en wellicht een speciale call met iets van 75 erin. Dat kan de vereniging niet centraal regelen bij het AT, maar moet afzonderlijk per persoon of afdelingscall worden aangevraagd.

In de vorige vergadering ging het over de EMC (storingen) aanpak. Voor ons is Gert Meinen PA3AAV onze vertegenwoordiger. Maar de vertraging in de centrale commissie door een onvoorziene verhuizing maakt dat er nog geen voortgang is geboekt als het gaat om een cursus. Al gaat die er zeker komen. Tot dan toe kunnen we ons altijd melden bij de centrale commissie.

Ledenwerving loopt goed, vooral bij de examengelegenheden – dan krijgen de mensen een gratis Electron en Vademecum.

De cursus van een dag voor website redacteuren moet per regio geregeld, maar er stond niet spontaan iemand op om dat voor elkaar te brengen. Volgend jaar beter.

Het tijdpad voor de Verenigingsraad op 25 april 2020 komt in Electron, de afdelingsbesturen zullen daar rekening mee houden, wij ook.

In de rondvraag kwamen lezingen ter sprake: wat krijgen de mensen die een lezing geven voor vergoeding? Soms een edammer kaas, soms een boekenbon van €25 of €30, en een kilometervergoeding. Die liep uiteen van 19 cent tot 25 cent per afgelegde kilometer. En dan de opkomst bij een afdelingsbijeenkomst: bij ons komen zo’n twintig van de zeventig leden, in Hoorn vijfentwintig van de vijfenzeventig, maar bijvoorbeeld in Schagen meer dan de helft van de vijfenveertig amateurs.

Volgend jaar weer een bijeenkomst, dan in Alkmaar.

Bernard Kruithof, secretaris van de afdeling Waterland van de Veron A56

10. Tenslotte

Weer eens wat anders, POC en Irridium. De nieuwsbrief doet ook aan algemene ontwikkeling. Maar ook verslag van een vergadering en een bijlage met een aankondiging voor een radiomarkt en nog meer.

Maandag weer gewoon de hobby, een lekkere vette eindtrap. Het is net een dikke auto, voor de meeste van ons alleen om naar te kijken. Tot maandag en een fijne zondag.

Best 73's,

Sietse (PF2X) Redacteur A56