VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Februari 2020 Redactie: PF2X pf2x@amsat.org
Naam Call Telefoon E-mail adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard Kruithof PD4BER 06-57747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Web-master Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 020-4930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PF2X Via email! pf2x@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PF2X)

  2. Maandag 3 februari 2020 (Secretaris)

  3. Twee verticals (PF2X)

  4. Info over Chinese portofoons (PE1LDZ)

  5. Grorat (PA3CEG)

  6. VR Voorstellen (Secretaris)

  7. Het Irridium netwerk (Veron, Friese Meren)

  8. Slotwoord (PF2X)

1. Voorwoord

Tsjonge wat gaat die tijd hard. Het is al weer februari en de PACC staat voor de deur. Volgens weekend mogen we weer. Het zal wel een lage banden feest worden met niet al te veel DX, maar het blijft een feest. We gaan zien wat het oplevert.

Tot mijn schrik zijn mijn overburen vandaag zonnepanelen aan het plaatsen, ik hoop maar dat dat goed gaat, qua storing natuurlijk. Nu gaat dat de laatste tijd gelukkig wel beter, omdat alles bijna standaard wordt aangesloten en dan is de kans op storing minder, maar ja het kan echt flink mis gaan. We wachten af op de eerste echt zonnige dag, bbrrr.

Ik heb verder op in de nieuwsbrief een stukje geschreven over mijn twee verticals, daar maak ik tegenwoordig 90% van mijn verbindingen mee. Zenden dan wel, want luisteren doe ik praktisch altijd op de mini-whip. Het blijft een wonder-antennetje. Maar ik heb de laatste tijd af en toe wel een hoop storing op de mini-whip, ik vermoed dat er iets aangaat vlakbij de antenne. Dat is gelukkig maar af en toe en kort, een uurtje of zo. Daar valt nog mee te leven. Leven met storing moeten we zo en zo doen als zendamateurs, mopperen hoe mooi het vroeger allemaal was heeft geen zin. Het is gewoon een feit dat storing onderdeel uitmaakt van het amateur leven, je er boos over maken is zonde van de energie. Steek die in het vinden van oplossingen of in ieder geval in hard-en software of een remote-locatie (?), dat levert meer op.

Maandag weer een bijeenkomst en natuurlijk de ledenvergadering, niet zo geliefd maar wel belangrijk. Gelukkig aansluitend de onderlinge verkoping, van de zolder naar de zolder zullen we maar zeggen, hi. Maar nee ik heb wat leuke dingetjes bij me en in ieder geval ook een YAESU FT530 VHF/UHF portofoon. Die gaat niet voor niets weg, maar is voor de liefhebber een must-have, het was (en is?) de Rolls-Roce onder de portofoons. Wie o wie maakt me los? Tot maandag.

2. Maandag 3 februari 2020

Op maandag 3 februari 2020 om 20.00 uur hebben we eerst onze jaarlijkse algemene ledenvergadering. Agenda en notulen van 2019 staan op de website, www.veronwaterland.nl. Komt allen! Want na de ledenvergadering houden we onze jaarlijkse onderlinge verkoping; neem mee wat je kwijt wilt en er is altijd wel iets dat je kunt gebruiken. Natuurlijk komen we weer bij elkaar op het bekende adres van het clubgebouw van de Hengelsport Vereniging te Purmerend, Vrouwenzandstraat 157. Erwin is er zeker weer met zijn koffer met QSL-kaarten. Er wordt door Marianne gezorgd voor de koffie, thee en ander drankjes, komen dus.

3. Twee verticals

Ik heb vanaf het begin een mastje bij mij huis gehad. Eerst een vakwerkmastje, maar na roestproblemen, werd het een uitlierbaar mastje. Nu is vakwerk fijn, want de antennes staan altijd klaar, maar bij slecht weer (storm, onweer) staat alles op hoogte. Slecht voor de nachtrust kan ik je vertellen. Liermastje daarin tegen is in alle weersomstandigheden fijn, want alles staat laag en relatief veilig. 100% rust is er niet, maar tot windkracht 9 gaat het allemaal wel. Daarboven, bbbrrrr.

Maar het mastje staat dus vaak in, zowel de XYL als de buren zijn me daar dankbaar voor. Voor mij iets minder, want met lage antennes die ik niet meer kan draaien is er weinig aan. Tompoes verzin een list. Ik heb al vele jaren (zie de foto) een CG3000 tuner op de muur bij de mast. Hier tune ik dus verticals mee af. Als tegen capaciteit ligt zowel mijn voor-als achtertuin onder het oppervlak vol met radialen van willekeurige lengte, niet ideaal maar in ieder geval wat.

De vertical die daar aan vast zit heeft allerlei lengtes gehad, maar heeft de laatste tijd een vast lengte, een meter of 10. Aan de bovenkant een stuk elastiek, zodat de eventuele Inverted V's, die ik ook vaak gebruik want ik heb maar één hoog punt, geen contact maken met het draad van de vertical. Nu kan ik die vertical alleen gebruiken als de mast uit staat. Maar dat is dus niet alle dagen het geval. Vele weken lopen pijnzen wat hier nu een handige oplossing voor zou zijn. Voor de hand ligt ook een kortere vertical (5m) voor de ingeschoven mast, maar twee verticals tegelijk op de tuner leek me geen goed plan. Apart aansluiten dus. hmm?

Het uiteindelijke idee werd, een kortere vertical die ik apart kan aansluiten en langs de lange vertical mee omhoog gaat als de mast uit word gelierd, waarna ik de lange vertical aansluit.

Zo gezegd zo gedaan en het werkt super. Natuurlijk is de lange vertical veel beter op de lagere frequenties, 10, 7 en 5 MHz, maar de CG3000 tuned deze korte draad op deze frequenties en doet het nog verrassend goed. Omdat ik de mini-whip als luister antenne gebruik is daar geen verschil, maar met zenden is er wel verschil. Maar ik kan wat en regelmatig met succes, weer een SOTA in het log.

Het zijn dit soort dingen die mij plezier geven in onze hobby, soms zijn oplossingen simpel en makkelijk uit te voeren, je moet er alleen even opkomen.

4. Grorat

1 februari 2020

We zijn inmiddels toe aan ons eerste lustrum van het GRORAT. Een teken dat we de laatste jaren een waardevolle invulling hebben kunnen geven aan het verloren gegane Noordelijk Amateur Treffen (NAT). Het blijkt dat er nog steeds een behoefte is om een vijfde vorm van een soortgelijk treffen in het vroege voorjaar, met een Markt met Radio, Elektronica, Computer, Hobbytechniek en Demo te houden.

Voor deze markt is opnieuw het samenwerking verband verlengt tussen Groninger Radio Amateurs, de st. RCGA en www.vitalisvlooienmarkten.nl

Op zaterdag 1 februari 2020 gaan we opnieuw een markt opzetten door een vijfde

GRONINGER RADIO AMATEUR TREFFEN

te organiseren. Wij willen u graag de uitnodigen om op deze markt aanwezig te zijn.

Het wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio-en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw. Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in allerlei variëteit. We gaan ook weer stands inrichten waar demonstratie wordt gegeven over de mogelijkheden met Radio, Elektronica, Mini PC’s, opleidingen en dergelijke. Daarbij is het gezellig treffen, uitwisselingen van opgedane ervaringen en bijpraten ook een belangrijk onderdeel. Dit kan plaatsvinden in de Horeca hoek onder genot van een kop koffie, een hapje of een drankje.

De markt wordt georganiseerd in de bekende Veilinghallen (Flowerdome) Legroweg 80, 9761TD te Eelde. Dit ligt 10 Km ten zuiden van Groningen en prima bereikbaar per openbaar vervoer en op loopafstand van Groningen Airport Eelde. De hal heeft een oppervlakte van 2500-3000 m2, is uitstekend verlicht en verwarmd.

In het zelfde complex wordt elke week een zeer grote vlooienmarkt georganiseerd door Vitalis, die vele duizenden bezoekers trekt. Door samenwerking hebben bezoekers nu direct toegang voor beide markten voor één entree prijs van slechts € 3,50. Kinderen tot en met 13 jaar gratis entree. De radiomarkt is zaterdag voor het publiek geopend van ~9:30 H tot 15 H. Gratis Parkeer gelegenheid is in ruime mate aanwezig!

Voor handelaren bestaat de mogelijkheid met de auto de hal in te rijden en de artikelen op de kraam uit te stallen. Vanaf vrijdagmiddag kunnen de stands al vooraf opgebouwd worden.

De kosten voor een marktkraam (~4 x 1 m) bedragen € 30,00. Dit is inclusief 2 toegangskaarten, gebruik van elektriciteit en parkeren. Des gewenst is ook een ook een halve kraam mogelijk. Voor een eenmalige shack opruiming kunnen wij een gereduceerd tarief bieden!

Bij belangstelling, verzoeken wij u om uw standruimte tijdig te reserveren. Voorkeur gaat uit naar een E-mail met adres gegevens en gevraagd aantal stands. Per post of telefonisch is ook mogelijk.

Namens de Groninger Crew en de Radio Contest Groep Assen.

Eene de Weerd, pa3ceg eenedeweerd@hetnet.nl of pa3ceg@hetnet.nl Website; www.grorat.nl

Zandvoort 31 9331JH Norg Tel. 0592 61 35 57

5. Voorstellen VR

Als iemand een voorstel voor de VR 2020 heeft dan is het belangrijk deze zsm in te brengen bij het bestuur. Die kan dit voorstel bestuderen en vervolgens met een advies aanbieden aan de afdelingsleden. Dan kunnen we daarover stemmen en het voorstel (bij aanname) op tijd aanbieden aan het HB van de Veron. Wie o wie?

Bernard Secretaris A56

6. Het Irridium netwerk

Doel van het Iridium-netwerk is om mobiele communicatie (zowel spraak als data) mogelijk te maken op elk punt van de aarde, in de eerste plaats daar waar er geen toegang is tot het GSM-netwerk. Het Iridium-systeem bestaat uit drie belangrijke componenten: (1) de Iridium-satellieten; (2) de speciale telefoons, en (3) een aantal grondstations. Er zijn 66 satellieten in het netwerk, en 13 reserve-satellieten. De satellieten volgen een bijna polaire baan op een hoogte van 780 km, en hebben een omlooptijd van 100 minuten. De omloopbanen van de Iridium-satellieten zijn zodanig berekend dat er op elk moment minstens één satelliet zichtbaar is vanaf elk punt op aarde. Elke satelliet staat op zijn beurt op elk moment in verbinding met vier andere Iridium-satellieten. Gesprekken of boodschappen kunnen aldus van satelliet tot satelliet worden doorgegeven vanaf elk punt op aarde naar elk ander, zowel rechtstreeks tussen twee Iridium-telefoons als tussen een Iridium-telefoon en een andere telefoon, via een van de grondstations. Om naar een Iridium-telefoon te bellen moet men eerst het "landnummer" 8816 of 8817 kiezen. De "bus" voor de satellieten werd ontworpen door Lockheed-Martin, terwijl Motorola de elektronica en de speciale satelliettelefoons ontwierp. De eerste vijf Iridium-satellieten werden op 5 mei 1997 gelanceerd vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië met 13 een Delta II. Vervolgens werden in 1997 en 1998 de andere satellieten gelanceerd met Amerikaanse Delta II (vijf satellieten per lancering), Chinese Lange Mars 2C-(twee satellieten per lancering) en Russische Proton-K-raketten (zeven satellieten per lancering). In 2002 werden twee vervangingssatellieten gelanceerd met een Europees/Russische Rokot. [1]

Satellietbotsing Op 10 februari 2009 ging satelliet Iridium 33 verloren als gevolg van een botsing met satelliet Kosmos-2251. Kosmos-2251 was al sinds 1995 inactief en vloog in een baan dwars op de baan van de Iridiumsatelliet. De Iridiumsatelliet had geen ontwijkingsmanoeuvre gemaakt omdat de satellieten volgens berekeningen op 500 meter zouden passeren. Dit betrof de eerste botsing ooit tussen twee ruimtevaartuigen op hoge snelheid. Beide satellieten spatten in meer dan duizend stukken groter dan 10 centimeter uiteen.

Iridium NEXT In de periode van januari 2017 tot en met januari 2019 bracht Iridium een nieuwe generatie van 72, krachtigere satellieten genaamd Iridium NEXT in de ruimte ter vervanging van het oude Iridium-stelsel. Deze nieuwe satellieten zijn door Orbital ATK gebouwd. Op 6 januari 2017 gaf de FAA toestemming voor de lancering van zeven Falcon 9-draagraketten vanaf Vandenberg Air Force Base met aanboord tien Iridium NEXTsatellieten per lancering. Deze vergunning was tot 2019 geldig. De laatste twee satellieten zouden in eerste instantie met een Russische Dnepr-raket gelanceerd worden. Doordat de Russische autoriteiten geen toestemming voor deze lancering verleende werd besloten ook deze twee satellieten samen met drie extra Iridium-NEXT satellieten met een achtste Falcon 9 te lanceren. De overgebleven liftcapaciteit van deze raket zou door twee NASA satellieten ingenomen worden.[2] De meeste oude satellieten zullen na buitengebruikstelling een deorbit-manoeuvre maken en verbranden in de atmosfeer. Iridium heeft echter voor tien satellieten die weinig brandstof over hebben toestemming gekregen voor een deorbitmanoeuvre die 25 jaar in beslag mag nemen. De nieuwe satellieten bevatten ook instrumenten van derde partijen die in de gaten houden waar schepen en vliegtuigen zich bevinden. Deze instrumenten hebben hun eigen communicatie-antennes en zend/ontvangst-frequenties en maken dus geen deel uit van het iridium netwerk. Satellieten 1 t/m 10 werden op 14 januari 2017 gelanceerd. De eerste deorbits van oude satellieten gebeurden in de zomer van 2017. Iridium-CEO Matt Desch gaf in juni 2017 aan open te staan voor het hergebruiken van Falcon 9 boosters als SpaceX daarmee het lanceerschema kan versnellen. Vlucht 4 werd met dezelfde booster-trap als vlucht 2 gelanceerd. De laatste tien satellieten werden op 11 januari 2019 gelanceerd. Op 6 februari 2019, nadat de 66e satelliet was opgestart, verklaarde Iridium het Iridium Next-netwerk operationeel.

Flitsen De satellieten van het originele Iridium-netwerk bevatten drie gepolijste antennes. Eén antenne staat gericht in de bewegingsrichting van de satelliet. Het kan voorkomen dat een van de twee andere antennes zodanig gepositioneerd wordt dat gedurende een korte periode licht van de zon weerkaatst wordt in de richting van de aarde. Als men op de juiste plaats op aarde staat kan men deze oplichting zien als een flits. Deze flitsen hebben helderheden die 14 kunnen oplopen tot magnitude -8 (in uitzonderlijke gevallen zelfs tot -9,5), hetgeen zelfs overdag kan worden waargenomen. Door het grote aantal satellieten komen deze "Iridiumflitsen" regelmatig voor en doordat de baan van de satellieten vrij precies bekend is zijn ze ook voorspelbaar. Hoewel dit effect ook kan optreden bij andere satellieten komt dit in overgrote meerderheid voor bij de satellieten van het Iridium-netwerk. Wanneer de eerste generatie iridium satellieten buiten werking wordt gesteld en ze terugkeren in de dampkring, zal het fenomeen van de iridiumflitsen ook verdwijnen. Hoewel er 10 satellieten zijn die 25 jaar over hun terugkeer doen zijn de flitsen van die tien na buitenwerkingstelling niet langer te voorspellen omdat deze satellieten niet meer actief uitgelijnd worden. De vervangende IridiumNext-satellieten hebben andere antennes die veel minder licht reflecteren.

Overgenomen uit de najaareditie 2019 van de Veron, afdeling Friese Meren.

7. Tenslotte

Bij deze nieuwsbrief de benodigde documenten voor de ledenvergadering van a.s. maandag. Handig zou zijn als het bestuur deze documenten ook op het scherm tovert tijdens de vergadering?

Na de vergadering de verkoping, ik ben benieuwd of deze voldoende aantrekkelijk is voor leden om toch te komen, ondanks de daarvoor te houden jaarvergadering. We zijn dol op democratie, hier is weer een kans en laat onze vrijwilligers in het bestuur niet zakken door niet te komen. Zij zitten daar voor u!

Voor de echte die-hards, morgen naar Groningen?

Tot maandag en een fijn weekend.

Best 73's,

Sietse (PF2X) Redacteur A56