VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Mei 2020 Redactie: PF2X pf2x@amsat.org
Naam Call Telefoon E-mail adres
Voorzitter Nico PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard PD4BER 06-57747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Web-master Gert PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan PE2ELS 020-4930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PF2X Via email! redactie.a56@veron.nl
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PF2X)

  2. Maandag 4/11 mei 2020 (Secretaris)

  3. Een klein verhaal over de Mini Whip (PA0PJE)

  4. Spoel voor antenne tuner aangeboden (PA0SJM)

  5. True Blue DX-ers (ON4CAS)

  6. Slotwoord (PF2X)

1. Voorwoord

De 1.5 meter samenleving, is dat niet een halve golf antenne voor de 3 meter band of een vertikaal stokje voor 2 en 70. Kijk daar kunnen we wat mee. Dat geeft een zendamateur een beetje rust, dat valt binnen zijn denkraam. Mooi hebben we dat ook weer gehad. Maar alle gekheid op een stokje (what is in the word) wat een gedoe. We lijken wel vies van elkaar, we kijken angstig om ons heen en springen op zij als er iemand ook maar dichter dan een antenne bij ons vandaan komt. Het is natuurlijk de hond in de pot voor de 'Me To' beweging, die viespeuken kunnen er niet eens meer bij. Zoals eerder gezegd ieder nadeel heeft zijn voordeel.

Gelukkig is thuis zitten voor een zendamateur doorgaans geen straf. Is net die mooie 6 meter opening of is dat DX-station eindelijk net boven de ruis hoorbaar, moet je met de XYL naar de stad om even gezellig te winkelen. Nee dus, we blijven thuis en als we daar dan toch zijn, pieper de piep, Sea Q of FT8/FT4 commando's. Ja ik baal er ook van dat we niet naar de stad kunnen, die ongelukkige blik persen we er dan wel uit.

Wat 6m gesproken, zoals bekend ben ik geen FT8 liefhebber, maar deze week zijn de eerste sporadische E signalen van dit seizoen waargenomen. Nog te kort en te weinig om er echt CW/SSB plezier van te hebben, maar met FT8 zijn er toch nog wel leuke QSOtjes uit te persen. OH, EA, UR en I ze staan al weer in het log. Maar ook 10m kent zijn Es momenten en die zijn vaker en langer dan op de hogere banden, dus 10m in de gaten houden kan zeker geen kwaad. Het zijn toch nog wel mooie tijden.

Langzaam krijgen we weer wat meer ruimte (hopelijk niet te snel, als ik de wiskundige uitleg goed heb begrepen) en daar kunnen we gebruik van maken. Moeten we niet eens denken aan een mini-velddag in het Purmer bos? Ruimte zat, een antennelengte geen enkel probleem, veel frisse lucht en toch een beetje hobbyen. Wie heeft er ideeën? Wie heeft er iets te knutselen en/of te testen in de open lucht, mooi excuus om even buiten samen te komen. Ik hou me aanbevolen.

2. Maandag 4 (of 11?) mei 2020

Helaas gaat onze bijeenkomst van a.s. maandag vanwege de corona crisis niet door. Ook de bijeenkomst van juni staat zeer losse schroeven. Natuurlijk omdat dat moet van de regering, maar daarnaast heeft de Veron haar bijeenkomsten landelijk verboden en natuurlijk willen wij als bestuur geen enkel risico nemen met veel mensen in een (hengelsport vereniging) hok. Het is even niet anders.

V.w.b. QSL kaarten, ook het DQB is dicht, dus ook daar komen geen ka aarten meer vandaan. Dus dat wordt in ju uni (of september) een hele stapel.

Tenslotte: Kijk ook eens op oonze website www.veronwaterland.nl en ste em af op de vrijdagavondronde op 145.35 50 MHz, vanaf 21 uur. Een prima moment omm toch even bij te kletsen.

Bernard, PD4BER Secretaris A56

3. Klein verhaal over de Miini Whip

Ik gebruik al heel lang een M MiniWhip. Roelof PAøRDT beschreef die jarren geleden al uitgebreid in een artikel in E Electron nr. 5/2006. Dat je met zo’n ding a aardig op lange-en middengolf kunt luisteren is wel bekend. Roelof luisterde ermee naar v vliegtuigbakens op het randje van deze twee ba anden, zeg maar tussen 500 en 1000 meter r of of 500 en 300 kHz. Dat het ook werkt op 177,2 kHz kan ik zo laten horen met gemaakt te opnames met een Perseus-SDR. Sinds ik daat ding heb, luister ik naar de uitzendingen n van die oude machinezender in Grimeton, Zweden.

WSPR gaat ook leuk, de best te DX op de lange golf (137 kHz) is K3RWR R en op 475 kHz heb ik ook al diverse US-ama ateurs zien verschijnen, maar zelfs tijdens s deze zonnevlekloze periode, word je nog wel eens verrast op de 20 meterbannd.

Tot mijn verbazing “hoorde” mijn Raspberry Pi, waar WSJT-X op draaiit, VK3MO. Die zit toch zo’n 16500 kilometer hi iervandaan. Kilowatt zeker? Nou nee, 5 wat tt. Een bezoekje aan zijn QRZ-pagina verklaarde wel het een en ander. Hij heeft een 20 element monoband beam, in feite 4 x 5 element beams boven elkaar op een mast van 60 meter. Die mast draait hij in z’n geheel. Niet direct iets voor de gemiddelde achtertuin…

Mijn MiniWhip zit in een plastic doosje van een oude HP-printervoeding. Daar zit een stuk 75 Ω coax aan, overgebleven van een gesloopt netwerk. Een paar dingen zijn belangrijk bij deze antennes.

 Zet die op een aluminium paal en zorg ervoor dat die goed geaard is. Het beste vlak daarbij een stuk koperen waterleidingbuis de grond in slaan. Bij mij is dat 2,5 meter.

 Wikkel een stuk dunne coax om een ringkern met een hoge mu (>5000) minstens een keer of 10 om die ringkern en hang dat vlak onder de MiniWhip. Deze ringkernen zijn onder andere te koop bij Conrad.

 Bij mij daalde de storing daardoor enorm, vooral op die lage frequenties.  Zorg dat de MiniWhip zelf met die paal is doorverbonden, maar laat de mantel van de kabel na de ringkern verder vrij.

Een tweede ringkern aan de ontvangerzijde heeft bij mij vooral op de lage frequenties een averechts effect, ik gebruik alleen de splitter voor de voeding van de antenne.

Succes met de experimenten, Peter PAøPJE.

4. Spoel voor antenne-tuner aangeboden

Het gaat in dit geval om een z.g. Mc.Coy tuner. Een transformator tuner voor symmetrische voedingslijn. Zie het schema hieronder

Uit een artikel van pa0se in Electron heb ik deze tuner ook gemaakt met prima resultaten op de diverse banden. Dit artikel heb ik beschikbaar. De toegepaste spoel bestaat uit een secundaire spoel welke uit twee delen bestaat. Deze delen zitten aan weerzijden van de primaire spoel. Dat de primaire spoel ook uit twee delen bestaat is voor het principe niet van belang, voor de hoogste banden worden de beide wikkelingen parallel geschakeld en op de lagere banden staan ze in serie. Dat gebeurt met schakelaar S 1. Nu heb ik een mooie spoel over, misschien is er iemand die een tuner wil maken en die dan deze spoel zou kunnen gebruiken. Gratis !

De totale lengte van de spoel is : 25 cm De spoeldiameter is : 6 cm , 2 x 28 windingen De zelfinductie van de secundaire is : 27 en 27 uH. Totaal ong. 54 uH Hier nog even een detail van de primaire wikkeling, tussen de secundaire spoel aangebracht. Dus dat zijn twee spoelen, elk 5 windingen.

In het midden zijn duidelijk de twee delen van de primaire spoel te zien. We zien daar 2 x 5 windingen. De schuine draad is de doorverbinding van de beide helften van de secundaire spoelen. Het voordeel van deze 2 spoeldelen aan weerszijden van de primaire is dat de capaciteitslek tussen primair en secundair zeer gering is. In het schema van de tuner is te zien dat de lussen A en B op diverse aftak-kingen van de secundaire spoel worden geclipt waarmee de zelfinductie wordt gekozen voor diverse banden. Ook de feeders op C en D moeten op gekozen punten van de secundaire spoelen worden geclipt. Lijkt veel werk, maar na wat ervaring is het clippen van 4 draden snel gedaan. Dus … is er iemand die deze mooie spoel wil gebruiken … graag, want weggooien is een beetje zonde van het werk waarmee ik deze spoel heb gemaakt.

73, Stef (PA0SJM)

5. DX werken met de VFO-knop

True Blue DXers Fervente FT8 mode gebruikers klinkt het misschien vreemd in de oren, maar je kunt ook DX werken door aan die grote ronde knop, beter bekend als de VFO-knop van je zendontvanger te draaien. Decennia lang was het de enige manier om tot de verbeelding sprekende DX in je logboek te krijgen. Ongetwijfeld een manier

waarbij de operator eerder dan een snelle muisklik het verschil kan maken.

Dat het meer skills, inzet en doorzettingsvermogen van de vrouw of man in het radiokamertje vraagt staat buiten kijf. Zo zal je – om maar een voorbeeld te noemen – heel wat uurtjes slaap moeten opofferen om enig succes op de lagere HF-banden te oogsten. Het wereldvermaarde DXCC en in ‘t bijzonder zijn honor roll vormen dan échte uitdagingen voor “The Deserving”.

Recentelijk zag een vereniging van zendamateurs die zich op deze manier van DX werken toespitsen het levenslicht. Terecht noemen ze zich de “True Blue DXers”. De ondertitel “not because it’s easy…” zet meteen de toon. Ga ook jij deze uitdaging niet uit de weg? Neem dan eens een kijkje op de webpagina van de “True Blue DXers”. Voel je je aangesproken? Dan kan je trouwens meteen geheel gratis toetreden.

Overgenomen van ON4CAS

6. Tenslotte

Mijn oproep in de vorige nieuwsbrief heeft zijn vruchten afgeworpen, Peter TOP!! Leuk artikel uit eigen stal zullen we maar zeggen. Dan een mooi artikel + aanbieding van Stef, de tuner wie heeft hem niet. Ten slotte nostalgie (ik hoop dat dat niet zo is en/of wordt) die grote ronde knop op de set.

En dan hebben we als toetje nog een artikel van André (PA3HGP) die hij heeft opgeduikeld over de zonnevlekken getallen die we in allerlei vormen en maten tegenkomen. De A, de K en I index? Helder uitgelegd in de bijlage bij deze nieuwsbrief, dank je André.

Volgende maand weer een nieuwe nieuwsbrief en hopelijk toch een laatste bijeenkomst voor de zomerstop. We wachte gespannen af.

Blijf gezond en een fijn (thuis!!!) weekend.

Best 73's,

Sietse (PF2X) Redacteur A56