VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Juni 2020 Redactie: PF2X pf2x@amsat.org
Naam Call Telefoon E-mail adres
Voorzitter Nico PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard PD4BER 06-57747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Web-master Gert PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan PE2ELS 020-4930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PF2X Via email! redactie.a56@veron.nl
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PF2X)

  2. Maandag 4/11 mei 2020 (Secretaris)

  3. Geoxideerde draad schoonmaken (PE1LDZ)

  4. Daru Magazine juni 2020 (DARU)

  5. LES-5 Satelliet (ARRL)

  6. Geen dozen meer met stoffige bladen (PE1LDZ)

  7. Slotwoord (PF2X)

1. Voorwoord

Langzaam begint het leven weer wat normaler te worden. We zijn gewend aan de 'corona-dreiging' en dat geeft (mij) wel een beetje rust. Ja het kan gebeuren en het kan ernstige gevolgen hebben, maar als we ons aan de maatregelen houden is de kans op een besmetting nu klein. Maar we weten dat er nog heel veel andere zaken zijn die ons leven opeens op zijn kop kunnen zetten en deze komt er nu bij en staat voorlopig nog even op één. Het is niet anders.

Onze radiofrequenties hebben geen last van corona, maar wel van aurora (what's in a name) of E's of tropo of zonne-uitbarstingen, maar die kans is nu klein. We zijn nu beland in het E's seizoen en dat heeft gevolgen voor onze banden, vanaf 12m zijn de gevolgen best merkbaar. E's openingen zijn er nu praktisch dagelijks en die bieden vooral op 10m, maar zeker 6 en 4 meter en soms ook 2m en 70cm, mooie kansen om leuke verbindingen te maken. Het is net als in een zonnevlekken maximum op HF, als het op je petje valt is een 'verticaal-stokje' voldoende voor leuke resultaten. Alert blijven dus en het cluster in de gaten houden, opeens is het er, succes.

De laatste reguliere nieuwsbrief van het seizoen 19/20, volgende maand ga ik doorgaans met 'reces'. Maar zoals beloofd zal ik in deze tijden waarin we elkaar niet kunnen zien, ook in juli en augustus een nieuwsbrief uitbrengen. Copij mag dus blijven komen en Menno geeft daar het goede voorbeeld in, twee interessante artikelen van hem in deze nieuwsbrief. Goed voorbeeld doet goed volgen hoop ik.

2. Bijeenkomsten 2020

Zoals al bekend gaan onze afdelingsavonden in ieder geval tot september niet door. Mogelijk dat de verruimingen van de regering september weer mogelijk maken, maar daar heeft ook het HB van de Veron iets in te zeggen. We moeten dus afwachten. Als er nieuws is volgt dat asap via de website, de nieuwsbrief en de Waterlandronde.

V.w.b. QSL kaarten, ook het DQB is dicht, dus ook daar komen nog geen kaarten meer vandaan.

Tenslotte: Kijk ook eens op onze website www.veronwaterland.nl en stem af op de vrijdagavondronde op 145.350 MHz, vanaf 21 uur. Een prima moment om toch even bij te kletsen. Bernard, PD4BER Secretaris A56

3. Geoxideerd draad schoonmaken

Vrijwel iedereen, zeker diegenen onder ons die met draadantennes experimenteren, krijgen er vroeg of laat mee te maken, geoxideerde draden die met geen mogelijkheid te solderen zijn. Nou zijn draden met een massieve kern nog wel schoon te krijgen maar antenne draad is gemaakt van vele zeer dunne draden, probeer die maar eens te ontdoen van oxidatie. Hier is een truc van een oude radioamateur, opgeschreven door Solomon Singer NH7ZE hoe deze draden te reinigen zodat ze weer goed te solderen zijn. Hij heeft het van zijn elmer (mentor) geleerd, en geeft het door.

Normaal gesproken, als u een draad stript en ziet dat deze gecorrodeerd is, kunt u niet veel doen om de glanzende nieuwe geleidende eigenschappen te herstellen. U kunt schrapen, krabben en schuren maar de goed soldeerbare nieuwstaat van lang geleden zul je hiermee niet bereiken. Na een lange en inspannende tijd aan die draden gewerkt te hebben, ziet u dat het zweet dat uit uw handpalmen en vingers komt, het koper opnieuw aantast!!

Oh jee wat nu, niets om u zorgen over te maken. Geeft u uzelf maar een schouderklopje, want wat u nu uit de trukendoos haalt zal alle gecorrodeerde koperdraden doen glanzen. Hier is de oplossing hoe om het even welke aangetaste draad in korte tijd schoon te maken zonder hem zelfs maar te raken, en wat nog mooier is, u kunt uw draad zelfs weer solderen!

Dit proces maakt gebruik van twee oplossingen: De ene oplossing is gewoon keukenzout en azijn, elke soort azijn zal werken, het is de zuurgraad en de corrosiviteit van het zout en azijn samen die het werk doet. De andere oplossing is natriumbicarbonaat of bakpoeder en water. Dit wordt gebruikt om de corrosieve eigenschappen van de andere oplossing te neutraliseren en om de draden verder te reinigen.

Stap 1: Strip de draden die moeten worden schoongemaakt.

Stap 2: Neem twee bakjes, één voor elke oplossing. Het kunnen papieren bekers, plastic of glazen kommen zijn, wat je ook maar kunt vinden. Ik heb flesjes, omdat ik een professionele installateur van elektronica ben en ik deze oplossingen ook in het veld gebruik. Stap 3: Neem 1 eetlepel zout en doe het in een van de bakjes. Vul de rest van het bakje met azijn en roer beide samen. Als algemene vuistregel, doe zoveel zout in de azijn als het kan oplossen. Stap 4: Neem 1 eetlepel natriumbicarbonaat (baking soda) en voeg het toe aan het andere bakje, vul de rest met water en roer goed. Voeg meer bakpoeder toe om het troebel te maken. De hoeveelheid is niet belangrijk, zolang het maar alkalisch is om het zuur van de azijnoplossing te neutraliseren. Stap 5: Steek het gestripte uiteinde van de draad in de azijnoplossing en roer de oplossing met de draad. Elk deel van de draad dat u wilt reinigen moet u in de oplossing onderdompelen. Beweging van de draad in de vloeistof doet het proces versnellen. Stap 6: Na ongeveer 2 minuten ziet de draad er erg glanzend en nieuw uit in de azijnoplossing. Het zuur en zout in de oplossing etsen de oxiden weg, waardoor het blanke metaal weer zichtbaar wordt. Zorg ervoor dat het metaal helemaal glanzend schoon is. Laat het langer zitten als het niet overal perfect schoon is. Stap 7: Zodra de draad naar tevredenheid schoon is, haalt u de draad uit de azijn en dompelt u hem in de baking soda oplossing om de corrosieve eigenschappen van het zuur te neutraliseren. Als de draad blootgesteld zou worden aan de lucht, zonder eerst het zuur te neutraliseren, zou het snel weer corroderen, de bakpoeder houdt het schoon en glanzend.

Spoel de draad ongeveer 10 seconden in het zuiveringszoutwater en u bent klaar! Een glanzende nieuwe draad klaar om te solderen en opnieuw te geleiden. Draag voor de veiligheid handschoenen en een bril tegen spatten.

P.S. natriumbicarbonaat oftewel baking soda is in Purmerend o.a. te koop bij AH XL Kooimanweg, afd. bakartikelen.

Overgenomen uit HAM nieuws afd Alkmaar Gert PA1VW NB. Het originele Engelstalige artikel vindt u op: https://www.instructables.com/member/solomonhorses/

Menno (PE1LDZ)

4. Daru magazine

Met deze link is het nieuwste bulletin van de Daru te downloaden:

Alle DARU Magazines zijn hier gratis te downloaden.

Selecteer met de muis deze regel, druk op de CTRL toets en klik op de rechtermuisknop en je wordt naar het magazine gebracht.

5. Radio Amateur finds another "Zombie Satellite"

Radio-amateur Scott Tilley, VE7TIL, uit British Columbia heeft een ‘nieuwe’ "zombiesatelliet" gevonden, zoals hij ze noemt. Deze keer volgde en identificeerde hij radiosignalen van de experimentele UHF militaire communicatiesatelliet LES-5.

Tilley zegt dat hij de satelliet vond in wat hij een geostationaire "kerkhofbaan" noemde nadat hij een gemoduleerde draaggolf op 236.7487 MHz had opgemerkt.

"De meeste zombiesatellieten zijn satellieten die niet langer onder menselijke controle staan of tot op zekere hoogte zijn mislukt", vertelde Tilley eerder deze maand aan National Public Radio (NPR). Het is niet duidelijk of LES-5 nog steeds opdrachten kan ontvangen. LES-5 is gebouwd door MIT's Lincoln Laboratory en in 1967 gelanceerd als onderdeel van het Tactical Satellite Communication Program van het leger. Het zou in 1972 moeten worden stilgelegd, maar het blijft werken zolang de zonnepanelen naar de zon gericht zijn.

Wat Tilley intrigeerde aan LES-5 was dat het misschien de oudste nog werkende geostationaire satelliet in de ruimte was. Nadat British Columbia vanwege de COVID19pandemie op slot ging, had Tilley veel vrije tijd voor zo'n zoektocht. Hij lokaliseerde LES-5 op 24 maart.

Vanuit zijn huis in Roberts Creek, British Columbia, speurt Tilley, een amateurastronoom, routinematig de lucht af naar radiosignalen van geheime objecten die in een baan om de aarde draaien. Sinds hij is begonnen, heeft hij tientallen geheime of niet-vermelde satellieten gevonden. In 2018, toen hij op jacht was naar een niet bekendgemaakt ruimtevaartuig van de Amerikaanse overheid dat verloren was gegaan tijdens een ongeluk bij de lancering, zag hij de handtekening van IMAGE (Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration), een NASA-ruimtevaartuig waarvan wordt aangenomen dat het in december 2005 is gestorven. wetenschappers. NASA en een andere ham in het VK bevestigden zijn bevinding. IMAGE, gelanceerd in 2000 op een missie om het ruimteweer in de gaten te houden, bracht plasmapatronen rond de aarde in kaart.

Bron: ARRL

6. Geen dozen meer met stoffige jaargangen….

Voor wie het leuk vindt om in de vele wereldwijd uitgegeven tijdschriften over radiotechniek, zendamateurisme, etc. etc. te kijken kan ik de volgende site van harte aanbevelen. URL: https://worldradiohistory.com/index.htm Schier onuitputtelijk en teruggaand in de tijd tot en met de 20’er jaren t/m deze eeuw.

Als voorbeeld Practical Wireless waar alle uitgaven vanaf 1932 t/m 1999 gedigitaliseerd zijn en met een muisklik te downloaden.

Gratis download van de VHF/UHF bijbel! Bijgewerkt tot 2017!

Het VHF / UHF boek is begi in tot midden jaren negentig geschreven do oor een team van ervaren VHF / UHF DX-ers een bouwers van apparatuur, in een poging h hun kennis door te

geven en verdere ontwikkelin ngen te stimuleren. Een standaard werk wat je g gelezen moet hebben! URL: http://www.trpub.net/aassets/applets/VHF-UHF_DX_Book.pdf

Suc6 met het rondsnuffelen n! 73, Menno, PE1LDZ

7. Tenslotte

Volgende maand weer een nie euwe nieuwsbrief en daarin staat in ieder g geval een interessant artikel van Menn no over zonnepanelen, storing en Zwitserlan nd en ze horen bij elkaar.

Blijf gezond en een fijn weekkend.

Best 73's,

Sietse (PF2X) Redacteur A56