Verslag van de Sem-dag 2004


SEM-DAG 2004

Zondagochtend 9 mei 2004 09.30 uur. De rust op het nog slapende pleintje waar Ger/PA3GKX woont wordt bruut verstoord door een luid motorgeronk. Jan/PE2ELS draait zijn legertruck, ex-radiowagen van het Nederlandse leger het pleintje op. In zijn kielzog een transporter, ook ex-army bestuurd door Paul/PD2DAF.
Bij het verlaten van het pleintje zien wij enkele slapende hoofden verbaasd uit het raam staren. Toegegeven een niet gebruikelijk begin van een moederdag.

De reis gaat naar het Purmerbos waar vandaag de SEM-dag wordt gehouden. Enkele leden van de Veron afdeling Waterland hebben voor deze dag een evenement georganiseerd.
Afgesproken is om met ex-leger 6 meterapparatuur vanuit het bos zoveel mogelijk verbindingen te maken. De stations die van buiten het bos zenden hebben geen beperkingen. Of het dump, eigenbouw of "stekkerapparatuur" is, maakt niet uit.

10.30 uur. Wij vinden aan de rand van het bos de ideale plek om de radiowagen neer te zetten. De transporter wordt enkele meters achter de DAF YA126 geparkeerd. Tussen de auto's wordt een zitje ingericht met echte roestige legerklapstoelen. Tussen de auto's wordt als dak een camouflagenet gespannen.
Achterin de transporter wordt door PA3GKX een ware keuken ingericht. PD2DAF doet het zwaardere werk. Hij sjouwt met en benzineaggregaat en heeft in no-time het zitje ingericht.
PE2ELS maakt de radioapparatuur in de DAF in orde. Geeft daarbij meteen het voorbeeld hoe met het milieu moet worden omgegaan. Onder de motorruimte van de DAF wordt een milieudeken neergelegd om mogelijke olielekkage op te vangen.
Inmiddels maakt de bewolking plaats voor de zon en de eerste jassen en truien worden uitgetrokken.

11.00 uur. De eerste operators verschijnen. Henk/PA0HAJ, Ad/PA1AD, Jan/PA5GR/ George/PA3COI, Han/PD1ALI, Wim/PA3HAA geven acte de presence.
Het benzineaggregaat snort er lustig op los en levert de nodige "prik" voor het koffiezetapparaat. Ook melden de eerste bezoekers en passanten zich. Allen worden door PA3GKX, die vandaag de keuken runt van koffie en thee voorzien.
Het dagprogramma wordt doorgesproken. Om ongeveer 11,45 uur worden de eerste uitsmijters met ham en spek verorberd. Het is flink doorwerken om iedereen van voedsel en drank te voorzien.

13.00 uur Inmiddels zijn 2 loopduo's voorzien van een SEM in het bos verdwenen. De centraalpost opent de SEM-dag. George/PA3COI zal als netleider optreden.
Jimmy/PA2SWL komt met zijn bus aanrijden. Hij besluit als mobiele post op te treden om te kijken of hij vanaf diverse locaties verbinding met ons kan krijgen.

Plm. 13.15 uur.
George/PA3COI zit met een rood hoofd achter de afstandsbediening van de RT-3600 die in de legertruck staat. De old man weet niet wat hem overkomt en kijkt een beetje hulpeloos rond.
Een echte pile-up kan hij met veel moeite weer in goede banen leiden.

De loopposten bemand door de duo's PA0HAJ/PA1AD en PA3HAA/PA5GR maken achterelkaar verbindingen. Wij zijn verbaasd dat het oude legerspul, met een laag uitgangsvermogen zo goed werkt.
Inmiddels is het bezoekersaantal flink uitgebreid. Zonder uitzondering heeft ieder veel plezier in het gebeuren.
Een van de bezoekers, Bert/PA5BM is wel bereid de posten in het bos van wat frisdrank te voorzien. In iedere broekzak een fles en zijn armen met bekertjes en een colafles verdween hij het bos in waar hij door de radio-operators als een zeer welkome gast werd begroet.

16.00 uur. Het evenement is helaas ten einde. Wij zitten nog wat na te praten. Iedereen is razend enthousiast.
Jimmy/PA2SWL stelt voor dit over 2 maanden te herhalen. Wij begrijpen zijn enthousiasme, maar proberen het wat te temperen.
De dienstdoende kok tovert vanuit de transporter een echte moederdag moccataart tevoorschijn. Onder het genot hiervan valt een unaniem besluit.

In 2005 zal de SEM-dag weer plaatsvinden!!

73 de GER/PA3GKX

Met dank aan Carla, PD1ACI voor de foto's.